Header Ads

Νέμεοι Αγώνες 2022 /Φ.1798

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

 Στην 7η αναβίωση των αρχαίων Νεμέων Αγώνων τιμήθηκε η μνήμη του καθηγητή Στέφανου Μίλλερ



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Η Νεμεάδα 2022, που αποτελεί την 7η αναβίωση των αρχαίων Πανελλήνιων Νέμεων Αγώνων, διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τον ομότιτλο σύλλογο από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου στην Νεμέα.

Οι αγώνες είχαν καθιερωθεί το 573 π.Χ. από τον Ηρακλή μετά τον πρώτο του άθλο προς τιμήν του Δία, ιερό του οποίου υπήρχε στη Νεμέα και λάμβαναν μέρος στο στάδιο μήκους 178 μέτρων και χωρητικότητας 40.000 θεατών. Τα Νέμεα με γυμνικούς και ιππικούς αγώνες ήταν από τις πιο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις της αρχαίας Ελλάδας μετά τα Πύθια, τα Ολύμπια και τα Ίσθμια.

Οι φετινοί Αγώνες, όπως αναμενόταν, ήταν αφιερωμένοι στον μεγάλο απόντα -εμπνευστή της αναβίωσής τους, Αμερικανό καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας, Στέφανο Μίλερ, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή και τη σταδιοδρομία του στις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα με κορυφαίο το Στάδιο.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης διεξήχθηκαν αγώνες 100 μέτρων εντός του αρχαίου σταδίου και 7.500 μέτρων από τον Ναό του Ηρακλή στις αρχαίες Κλεωνές μέχρι το αρχαίο στάδιο της Νεμέας, στους οποίους έλαβαν μέρος άνω των χιλίων αθλούμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η συμμετοχή στους αγώνες 5χρονων παιδιών, ενός 84χρονου και μίας 82χρονης!

Την έναρξη των Νέμεων Αγώνων
κήρυξε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Επ’ αφορμή της τελετής έναρξης των αγώνων πραγματοποιήθηκαν και τα αποκαλυπτήρια του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πρόσφατα απένειμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αρχαία Νεμέα ως τόπο μείζονος σπουδαιότητας για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μίλησε για την προσωπική σχέση της με τον καθηγητή Στέφανο Μίλερ, για την αγάπη του για την Ελλάδα, τη Νεμέα και την ιστορία της, καθώς και για την προσφορά του ως επιστήμονα στον τόπο, ενώ επεσήμανε:

«Η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί μια επιπλέον αναγνώριση της καίριας θέσης που έχει για την Ευρώπη η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει ως στόχο την προαγωγή της ιδέας μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, βασισμένης σε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνέβαλαν στη δημιουργία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Σε μια περίοδο βαθιάς δοκιμασίας για τη δημοκρατία και την ελευθερία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την απονομή του Σήματος στην Αρχαία Νεμέα, επιβεβαιώνει την πίστη της στις δημοκρατικές αξίες που γέννησε η Ελλάδα, στα ιδεώδη του ελληνικού πολιτισμού που αποτελούν τα θεμέλια του δυτικού. Σε μια συγκυρία δύσκολη, η Νεμέα στέλνει ένα μήνυμα εκεχειρίας και ειρήνης».

Πλήθος κόσμου, ντόπιων και τουριστών, παρακολούθησαν την τελετή έναρξης και τους αγώνες, ενώ χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, απηύθυναν, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς, η Αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου Αθηνά Κόρκα, ο Δήμαρχος Νεμέας Κωνσταντίνος Φρούσιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων Σπύρος Κυριάκος.

Στην τελετή έναρξης αναβίωσε το τελετουργικό των Αγώνων στον Ναό του Νέμειου Διός με Στεφάνωμα της Νεμέας από την Εκεχειρία και Αφή της φλόγας, και εν συνεχεία με Πομπή προς το Αρχαίο Στάδιο και Αφή του βωμού από τον Αρχηγό της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου Τάσο Μπακασέτα. Την τελετή πλαισίωσαν μουσικά η Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Δημητρίου Καρούζου. Την πομπή συνόδευσαν το Λύκειο Ελληνίδων Κιάτου και η Φιλαρμονική του Δήμου Νεμέας υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Γεωργίας Γιαννακοπούλου.

Οι αθλητές είχαν την ευκαιρία να ζήσουν στα βήματα των αθλητών της αρχαιότητας. Δεν συγκεντρώθηκαν στο βωμό μπροστά από τον Ναό του Διός, για να προσφέρουν θυσίες και να δώσουν τον όρκο τους και μετά να πάνε εν πομπή στο Στάδιο, αφού, εξάλλου, η περιοχή μεταξύ ναού και σταδίου απόστασης περίπου 400 μέτρων δεν έχει ανασκαφεί, αλλά συγκεντρώθηκαν στο αποδυτήριο, λίγο πιο έξω από το Στάδιο, όπου κατετάγησαν κατά ηλικία και φύλο σε τελικές ομάδες των δώδεκα ατόμων ανά ομάδα.

Στο αποδυτήριο προετοιμάσθηκαν για τους αγώνες με τη βοήθεια των δούλων (ντυμένων στα κίτρινα), φόρεσαν τους χιτώνες τους, ενώ ο Ελλανοδίκης (Κριτής) έδινε οδηγίες εξασφαλίζοντας την νομιμότητα της συμμετοχής και της διαδικασίας. Ο Ελλανοδίκης κάλεσε την κάθε ομάδα στη σειρά να εγκαταλείψει το αποδυτήριο και να μεταβεί στο διάδρομο προς την κρυπτή είσοδο (στοά) εκφωνώντας στα Ελληνικά υπό τύπον ερωτήσεως τον όρκο:

-“Ορκίζεσαι να ακολουθήσεις τους κανόνες των Νεμέων Αγώνων και να μη κάνεις κάτι που θα ντροπιάσει εσένα, την οικογένειά σου ή το πνεύμα των Αρχαίων Αγώνων;”

- “Ορκίζομαι.”

- “Τώρα προχώρησε προς το στάδιο και να ’σαι άξιος της νίκης.”

Ο κήρυκας κάλεσε έξω τους αθλητές έναν – έναν ονομαστικά και εκείνοι έλαβαν συγκεκριμένη θέση κατόπιν κληρώσεως.

Ο σαλπιγκτής σάλπισε και ο αφέτης (αυτός που δίνει την εκκίνηση, ντυμένος με λευκό ιμάτιο) έδωσε τα αρχαία παραγγέλματα:

“πόδα παρά πόδα”

“έτοιμοι”

“άπιτε”

Οι Ελλανοδίκες στη γραμμή τερματισμού έδεσαν μια ταινία γύρω από το κεφάλι του κάθε νικητή δίνοντας ένα κλάδο φοινικιάς, ενώ μία αναμνηστική καρφίτσα και η απονομή του επίσημου αρχαίου επάθλου-στεφάνι από αγριοσέλινο απονεμήθηκε αργότερα στην τελετή λήξης των αγώνων.

Μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, για Έλληνες και ξένους επισκέπτες!

* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 


Δεν υπάρχουν σχόλια