Header Ads

Μητροπολιτικά νέα /Φ.1798

«ΙΣΤ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» 
ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΚΥΡΟΥ ΙΕΡΕΜΙΟΥ.
   


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022, το απόγευμα, στον κατάμεστο Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, η παρουσίαση της δευτέρας εκδόσεως του βιβλίου του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου (Φούντα) με τίτλο: «ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», το οποίο εξέδωσε η Ι. Μητρόπολή μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Πρόνοιας και Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Γκιολής, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Χαρίλαος Βυτινιώτης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας ζωής του Δήμου Κορινθίων και Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Ευάγγελος Παπαϊωάννου, ο Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Τουρισμού κ. Τιμολέων Πιέτρης, ο Οφφικιάλος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και παρασημοφορηθείς με τον Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος μετά της εριτίμου συζύγου του Ελένης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τον Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου Αιδεσ. Πρωτ/ ρο π. Παναγιώτη Μαυραγάνη και η Βυζαντινή Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» υπό την διεύθυνση του Χοράρχη κ. Αναστασίου Γκιούλη, Πρωτοψάλτου του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου έψαλλε επίκαιρους ύμνους. Για το βιβλίο και τον συγγραφέα ομίλησαν θαυμάσια ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και στενός συνεργάτης του μακαριστού Ιεράρχου που ανέλυσε την προσωπικότητά του μακαριστού, ο κ. Απόστολος Νικολαΐδης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ανέλυσε την ερμηνευτική ικανότητα και τον τρόπο ερμηνείας των Γραφών και ο κ. Πέτρος Θωμαΐδης, Δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, που ανέλυσε τα κοινά στοιχεία των δύο Επιστολών του Αποστόλου, όπως τα επεσήμανε ο ερμηνευτής. Κατά την διάρκεια της Εκδήλωσης μαθήτριες από το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΕΠΑΛ Μεγαλοπόλεως απήγγειλαν αποσπάσματα από τις δύο (2) προς Κορινθίους Επιστολές του Απ. Παύλου, δείγματα του έργου του μακαριστού Μητροπολίτου.

Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος επισημαίνοντας την αγωνιώδη δεκαεξάχρονη προσπάθεια του, συνεπικουρούμενη από ένα μεγάλο επιτελείο συνεργατών της Ι. Μητροπόλεως μας, να αναζωπυρωθεί με Λειτουργικές Εκδηλώσεις το θρησκευτικό συναίσθημα του ποιμνίου του, ώστε να λάβει τα σωστικά μηνύματα για την αιώνιο ζωή κοντά στον Χριστό. Από την πρώτη στιγμή που «ανέβηκα» στον Αποστολικό Θρόνο της Μητροπόλεως μας, είπε ο Ποιμενάρχης μας, έδωσα υπόσχεση ενώπιον του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και Γέροντά μου κυρού Χριστοδούλου και πλήθους Συνοδικών Ιεραρχών και Πιστού Λαού, ότι ο Απόστολος Παύλος και οι δύο (2) προς Κορινθίους Επιστολές Του θα καταστούν ο συνδετικός κρίκος, στην «αλυσίδα», που θα ενώνει την Εκκλησία της Κορίνθου με τον Θεό και τον κόσμο. Είχα κατά νου την έκδοση τουλάχιστον των δύο Επιστολών, όχι μόνο στο πρωτότυπο, αλλά με την ερμηνεία, τον σχολιασμό και τις σύντομες εισαγωγές, για να μπορούν όλοι να κατανοήσουν το πλούσιο θεολογικό νόημα των Επιστολών αυτών, που για δύο χιλιάδες χρόνια συνέχουν, διακρατούν και κυβερνούν όχι μόνο την Εκκλησία της Κορίνθου αλλά σύμπασα την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Έλαβα την χαρά της έκδοσης αυτής με περιτύλιγμα λύπης από τον αποχωρισμό του αδελφού μου κυρού Ιερεμία, ο οποίος εκτός από τα καλά και φιλάδελφα αισθήματα του για την αναξιότητα μου έτρεφε μεγάλη αγάπη και σεβασμό για τον Απόστολο Παύλο και για τα «παιδία» Του, όλους εσάς. Δίδασκε με παρρησία, μιλούσε για την Αγία Γραφή και δοξολογούσε τον Θεό διακατεχόμενος από το Άγιο Πνεύμα, όπως πολύ σωστά ελέχθη από τους σχολιαστές του βιβλίου του. Το Άγιο Πνεύμα τον ανέδειξε, τον ενέπνευσε και τον καθοδηγούσε. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρός Ιερεμίας ήταν ένας άνθρωπος παρηγορητής, αληθινός, γνήσιος και πιστός και δεν μπορούσε να σφάλει, όταν το Άγιο Πνεύμα τον καθοδηγούσε για να ερμηνεύσει τις Επιστολές.

Σήμερα, μετά από δεκαέξι χρόνια, αισθάνομαι μια πληρότητα, αφού εξετελέσθη η επιθυμία και ο σκοπός μου για την ανάδειξη και διάδοση του έργου του Αποστόλου Παύλου, με την συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του μακαριστού. Παραδόθηκε στα χέρια των Κορινθίων και των πανορθοδόξων Ελλήνων για να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, να διδαχθούν, να στηριχθούν και να κατανοήσουν το σπουδαίο Εκκλησιολογικό περιεχόμενο του και την ενοποιό αξία του γύρω από το πρόσωπο του Χριστού μας.

Ολοκλήρωσε δε την παρέμβαση του ο Ποιμενάρχης μας, αναφέροντας μια άκρως εποικοδομητική ιστορία για την μελέτη της Αγίας Γραφής, που εκτυλίχθηκε σ᾿ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου κάτω από απαίσιες συνθήκες και με κίνδυνο της ζωής τους, Χριστιανοί ενίσχυαν την πίστη τους κάνοντας μελέτη της Αγίας Γραφής. Επομένως, εμείς σήμερα που είμαστε παντελώς ελεύθεροι επιβάλλεται να μελετάμε την Αγία Γραφή και να τρεφόμεθα με τον λόγο του Θεού, που το λιγότερο μας εξανθρωπίζει. Ας μην χάνουμε χρόνο και ας Την μελετούμε, ώστε να φωτιστεί παντοτεινά η καρδιά μας, γιατί έτσι θα γίνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Ο Μητροπολίτης μας, αφού δέχθηκε ως δώρο, από τους Μαθητές των Σχολείων της Μεγαλοπόλεως μια γκραβούρα με τον «Γέρο του Μοριά», ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για την παρουσία τους και συνεχάρη τους συντελεστές της Εκδήλωσης για την άρτια βιβλιοπαρουσίαση, η οποία καταχειροκροτήθηκε.

Προέτρεψε την Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας να ψάλλει την φήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Ιερεμίου με την κατάληξη Αιωνία η Μνήμη!

Τέλος, προσέφερε σε όλους από ένα αντίτυπο για μελέτη και προκοπή στην ζωή και την Πίστη τους.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.
     

Την Θ. Λειτουργία τέλεσε την Κυριακή, 26 Ιουλίου 2022, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τους Διακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια. Πριν την Απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ομίλησε στους Πιστούς για τον σκοπό της Εκκλησίας μας, που γίνεται σαφής από την γενέθλιο ημέρα της, την Κυριακή της Πεντηκοστής. Το Άγιο Πνεύμα βρίσκεται στον κόσμο για τον αγιασμό μας. Σκοπός λοιπόν της Εκκλησίας είναι όλοι να λάβουμε τον αγιασμό εντός Της και εν Αγίω Πνεύματι.

Στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας εμφανίζεται ο Χριστός να είναι ο Ίδιος η αγαθή, καλή αγγελία και να καλεί τους Μαθητές Του να Τον ακολουθήσουν και να διδάξουν όλα όσα ακούουν απ’ Αυτόν, ώστε να προετοιμάσουν τον άνθρωπο για την ανάβασή του στους ουρανούς.

Παράλληλα όμως, ακούσαμε και ένα απόσπασμα από την προς Ρωμαίους επιστολή του Απ. Παύλου όπου λέει: «δόξα δὲ καὶ τιμὴ καὶ εἰρήνη παντὶ τῷ ἐργαζομένῳ τὸ ἀγαθόν» (Ρωμ. β΄,10) δηλαδή, αυτός που ακούει και εφαρμόζει στην ζωή του το Ευαγγέλιο θα γευτεί δόξα, τιμή και ειρήνη από τον Θεό «Ἰουδαίῳ τε πρῶτον καὶ Ἕλληνι» (Ρωμ.

β΄,10). Και όλα τα προλεχθέντα θα δοθούν και στον Ιουδαίο, που κατέχει τον Νόμο, αλλά και στους ειδωλολάτρες, αφού ο Θεός δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ούτε την φυλή ούτε την τάξη των ανθρώπων, αλλά την πίστη και τα έργα. Για όσους γνωρίσαμε το Ευαγγέλιο θα κριθούμε σύμφωνα με Αυτό, για όσους όμως δεν γνώρισαν τον Αληθινό Θεό και Κύριο ημών Ιησού Χριστό και το Ευαγγέλιο Του, υπάρχει μια εσωτερική φωνή, η συνείδηση, που καθίσταται ο έλεγχος του Θεού στον άνθρωπο και βάσει αυτής θα κριθούν οι εκτός της Εκκλησίας ευσυνείδητοι άνθρωποι.

Οι άνθρωποι στις μέρες συναγωνιζόμαστε, συνέχισε ο Ποιμενάρχης μας, ποιος θα παραβεί περισσότερο τον Νόμο του Θεού, δηλαδή κάθε τι το αγαθό. Μόλις προχθές, στο φερόμενο ως το πλέον πολιτισμένο κράτος του κόσμου, στις Η.Π.Α., υπήρξε μεγάλη αναταραχή και διαδηλώσεις φορέων και οργανισμών σχετικά με το θέμα των αμβλώσεων και την απαγόρευσή τους ή μη. Εμείς, ως χώρα, που εκτός των άλλων αντιμετωπίζουμε και έντονο πρόβλημα υπογεννητικότητος θεωρούμαστε οπισθοδρομικοί και κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην πράξη της άμβλωσης; Ας στραφούμε στον Κύριο μας, ας ακούμε την φωνή της συνείδησης μας, ας πράξουμε το αγαθό, ας τηρούμε τις εντολές και το Ευαγγέλιο Του, ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε, δόξα, τιμή και ειρήνη κοντά Του και με την εγγύηση του Αποστόλου μας.

Ολοκληρώνοντας, κάλεσε τους πιστούς να συνεχίσουν με τον ίδιο άξιο αναφοράς ζήλο να συμμετέχουν στις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμή του Αποστόλου Παύλου, δείχνοντας, κατ’ αυτόν αυτόν τον τρόπο, την ευγνωμοσύνη τους στον ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια