Header Ads

2ο Φεστιβάλ Δια Βίου Μάθησης της Κορίνθου: Πόλης που Μαθαίνει! (Φ. 1947)

 Πολύ ενδιαφέρον το Φεστιβάλ με θέμα «Αναζητώντας βιώσιμη, ολιστική προοπτική για τη Δια Βίου Μάθηση στην Κόρινθο Πόλη που Μαθαίνει»

 

 


επιμελείται η Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Πολύ ενδιαφέρον το 2ο Φεστιβάλ Δια Βίου Μάθησης της Κορίνθου Πόλης που Μαθαίνει,  με θέμα «Αναζητώντας βιώσιμη, ολιστική προοπτική για τη Δια Βίου Μάθηση στην Κόρινθο Πόλη που Μαθαίνει» πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, στο Θέατρο του Δημαρχείου, στις 6 Ιουλίου, από τον Δήμο Κορινθίων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής.




 Στο 2ο Φεστιβάλ συμμετείχαν πολλοί φορείς Διά Βίου Μάθησης (ΔΒΜ) της Κορίνθου (ψυχική υγεία, τυπική εκπαίδευση, κατάρτιση, πολιτισμός) σε έξι διαφορετικού τύπου συνεδρίες (χαιρετισμοί, προφορικές εισηγήσεις, στρογγυλό τραπέζι, συνεδρία posters, κλείσιμο συνεδριών, μουσικό κλείσιμο). 


 Ιδιαίτερα τιμητική για το φεστιβάλ ήταν η ενθαρρυντική παρέμβαση - βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Συντονιστικής Ομάδας του Δικτύου της UNESCO των Πόλεων που Μαθαίνουν από το Αμβούργο. 



 H Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμητρα Τσουλουχά στον χαιρετισμό της τόνισε ότι «το φεστιβάλ δεν είναι απλώς θεσμός, αλλά μια ζωντανή απόδειξη ότι η πόλη μας μπορεί να πρωτοπορεί με ανθρώπους, συνεργασίες και όραμα», ενώ ευχαρίστησε από καρδιάς τον Γιώργο Μπαγάκη για την πολύτιμη στήριξη και τη βαθιά πίστη του στον θεσμό, τη Διευθύντρια Τοπικής Ανάπτυξης στον Δήμο Κορινθίων Γαρυφαλιά Χριστοπούλου για την άρτια διοργάνωση, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για τη δημιουργική και γόνιμη συνεργασία του και όλους τους συμμετέχοντας φορείς.

 Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις δράσεις της ΕΦΑ Κορινθίας που προσελκύουν κοινό και προσφέρουν γνώση. 


 

Ο Γιώργος Μπαγάκης, Σύμβουλος του Δημάρχου Κορινθίων για τις Πόλεις που Μαθαίνουν, Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ψυχή της όλης δράσης, μίλησε για μία αρχική «Ουτοπία», η οποία σταδιακά μειώνεται και παίρνει σάρκα και οστά, επισημαίνοντας τη στόχευση του 2ου Φεστιβάλ: «…δεν υπάρχει ακόμα μια επαρκώς επεξεργασμένη ολιστική στρατηγική και δικτύωση σε επίπεδο πόλης. Στο 2ο Φεστιβάλ ΔΒΜ θα επιδιωχθεί να παρουσιαστούν διαφορετικές μορφές ΔΒΜ από φορείς της Πόλης και μέσω αυτών θα αναζητηθεί η δημιουργία δομής/δικτύου που θα υποστηρίζει, θα αξιοποιεί και θα παρέχει στρατηγική και βιώσιμη προοπτική στις υπάρχουσες μορφές ΔΒΜ της Κορίνθου Πόλης που Μαθαίνει. Το Εθνικό Δίκτυο Διά Βίου Μάθησης (ΕΔΔΒΜ) που δημιουργήθηκε το 2011 έμεινε στα χαρτιά. Ας το πραγματοποιήσουμε εμείς σε επίπεδο πόλης,  στην Κόρινθο, με ένα Τοπικό Δίκτυο Διά Βίου Μάθησης.».

 

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπήρξε η συμμετοχή και ομιλία του Πέτρου Γουγουλάκη, Επισκέπτη Καθηγητή και Μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ο οποίος μετέφερε τη δική του εμπειρία και την καλή πρακτική της Στοκχόλμης που επί δεκαετίες κάνει πράξη τη Δια Βίου Μάθηση.

Ο Δημήτρης Δεληγιάννης, Πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Λαρισαίων και Καθηγητής στο ΕΑΠ ανέπτυξε τους δικούς του προβληματισμούς μεταφέροντας το παράδειγμα της Λάρισας που από το 2016 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο της Unesco «Πόλεις που Μαθαίνουν», την ανάγκη στήριξης και οργάνωσης του δικτύου από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ανθίσει και οδηγήσει σε μία Κοινωνία Ενεργών Πολιτών.

Πρωτότυπες ιδέες και υψηλής ποιότητας τοποθετήσεις και παρεμβάσεις υπήρξαν από όλους τους εκπροσώπους φορέων που συμμετείχαν (Κατερίνα Κλήμη,  Κέντρο ΔΒΜ Αναπτυξιακής Επιμελητηρίου Κορινθίας, Νατάσα Παπαδοπούλου-ΣΑΕΚ Κορίνθου, Γιώτα Κασίμη-Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Patricia Vander Wal-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου, Δήμητρα Παπαναστασίου-Κέντρο Πρόληψης Δίολκος, Άννα Μπισμπίκη-Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Κορινθίων, Χάρη Καμπάνη-Αστεροσκοπείο Στεφανίου, Αριστέα Καλογεροπούλου-Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, Αναστασία Γκιόκα-Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, Αντώνης Παπαντωνίου-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου, Δήμητρα Παπαναστασίου-Κέντρο Πρόληψης Δίολκος, Γαλανοπούλου Μαρία, Στέλλα Κόλλια-Φάσμα Σωματείο Γονέων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Κορινθίας, Βάντα Πιαδίτου - Νατάσα Παπαδοπούλου- Τζένη Παρασκευοπούλου-Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Κορινθίων, Νίκος Ξένος-korinthia learning, Αντωνία Τζαναβάρα, Ιωάννα Γιακουμάκη, Ουρανία Σαζακλή-Δήμος Κορινθίων / Διεύθυνση Πολιτισμού, Εύη Κοκκίνου- Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου: «Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση του 21ου αιώνα», Βάσια Θηβαίου-Κορινθιακό Εργαστήριο Ιστορίας, Σωκράτης Λαμπρόπουλος-Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών, Global Arts, Ιωάννα Κατσαρού και Θανάσης Σπηλιωτόπουλος-ΝΟΣΤΟΣ Θεατρικός και Πολιτιστικός Σύλλογος, Τάκης Τσαρσιταλίδης-Θέατρο Φόρμα.

 

Η αναζήτηση και ο προσδιορισμός της δομής και οργάνωσης της συγκεκριμένης δικτύωσης, συνεργασίας, ενδυνάμωσης, δυναμικής και προοπτικής των ποικίλων φορέων ΔΒΜ της Κορίνθου Πόλης που Μαθαίνει, ο συντονισμός των δράσεων ήταν και παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Προτάθηκαν διαφορετικά σενάρια σε αυτή την προοπτική.

Ο Γιώργος Μπαγάκης ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει συνάντηση των φορέων ΔΒΜ. «Αυτό είναι πιθανόν να συνδυαστεί με την παρουσία στην Κόρινθο, 1-4 Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπείας από την αδελφοποιημένη πλέον με την Κόρινθο πόλη Andong της Δημοκρατίας της Κορέας (ανήκει επίσης στο δίκτυο της UNESCO).».

Χαρακτηριστικό και του 2ου Φεστιβάλ ήταν η συμμετοχή τόσο μεγάλων και καθιερωμένων φορέων ΔΒΜ (όπως το Πανεπιστήμιο) ή το Επιμελητήριο όσο και μικρών (εθελοντικών) ομάδων ΔΒΜ που παρουσίασαν ακόμα και για πρώτη φορά δημόσια τη δουλειά τους.

Θεμελιακή διαπίστωση ήταν η αναγκαιότητα αλληλοενημέρωσης και δικτύωσης των ατόμων και των φορέων ΔΒΜ στην Κόρινθο, μια πόλη που οι έδρες των φορέων αυτών συχνά απέχουν μεταξύ τους μόνο λίγες εκατοντάδες μέτρα!

Η ΦτΚ πιστεύει στην προοπτική του εγχειρήματος με τη συμμετοχή των φορέων που ούτως ή άλλως δρουν στην πόλη της Κορίνθου κυρίως εθελοντικά. Χρειάζεται, όμως, συντονισμός και καθοδήγηση δυναμική, πολιτική βούληση του Δήμου για την οικονομική ενίσχυση και γραμματειακή υποστήριξη του σχήματος που θα αποφασισθεί, προκειμένου να γίνει πραγματικά η Κοινωνία της Κορίνθου μία Κοινωνία Ενεργών Πολιτών που Δια Βίου Μαθαίνουν, Οργανώνονται και αλληλεπιδρούν συντονισμένα και μεθοδικά χωρίς αποκλεισμούς.

Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες!

 

  * Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη
Δικηγόρος - Διαμεσολαβήτρια
Msc Διοίκηση Τουρ/κών
Επιχειρήσεων
Απ. Παύλου 40, Κόρινθος
τηλ. 27410 84568
6944964225
email: ekokklaw@otenet.gr,
https:/evikokkinoulaw.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια