Header Ads

H ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απένειμε το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα στον Δρ. Charles Williams! Φ.1740

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

H ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απένειμε το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα στον Δρ. Charles Williams!



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Ήρθε η ώρα για την Ίδρυση ενός Μεγάλου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Κόρινθο!

Στις 19 Απριλίου , ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα και καθιερωμένη διεθνώς ως «Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης» , η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απένειμε το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα σε τρεις διακεκριμένους Αμερικανούς αρχαιολόγους για την προσφορά τους στη μελέτη και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού: στον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cincinnati, Jack L. Davis, στην επιστημονική συνεργάτη του Πανεπιστημίου του Cincinnati, Sharon R. Stocker, και στον επίτιμο διευθυντή Ανασκαφών Αρχαίας Κορίνθου (Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή), Charles Williams.

Οι Δρ Stocker και Δρ Davis -διεθνώς διακεκριμένοι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Σινσινάτι- φημίζονται για το εύρος και τη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών τους ανακαλύψεων. Κατά τη συνδιεύθυνσή τους στην ανασκαφή του Ανακτόρου του Νέστορα , στην περιοχή της αρχαίας Πύλου, η ανακάλυψη του τάφου του «Πολεμιστή των Γρυπών» υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την πληρέστερη κατανόηση της ελληνικής προϊστορίας, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις για τη διάδραση του μυκηναϊκού πολιτισμού με τους άλλους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου την εποχή του ορείχαλκου. Το συνολικό τους ανασκαφικό έργο και η αρχαιολογική τους έρευνα στις περιοχές της Νεμέας, της Κέας και της Μεσσηνίας, καθώς και η γνώση τους για την προϊστορία των νήσων του Αιγαίου, αποτελούν έμπρακτη προσφορά στην ελληνική αρχαιολογία και συμβάλλουν στην ανάδειξη και προβολή διεθνώς του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Δρ Charles K. Williams υπήρξε Διευθυντής Ανασκαφών Αρχαίας Κορίνθου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (ΑΣΚΣ) επί 31 έτη, ήτοι από το 1966 έως και το 1997). Η παραμονή του στην Ελλάδα και η πλήρης αφοσίωσή του στο ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου, τον κατέταξαν στους κορυφαίους αρχαιολόγους διεθνώς για την ανάδειξη του πολιτισμού μας. Η αγάπη του για τα ελληνικά έθιμα, για τους ανθρώπους και τη ζωή της ελληνικής επαρχίας, καθώς και η έντονη φιλανθρωπική του δράση, αποτελούν μοναδικά χαρακτηριστικά της φιλελληνικής του προσωπικότητας. Η συμβολή του στη δημιουργία νέων σύγχρονων χώρων φιλοξενίας των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Αρχαία Κόρινθο, αλλά και χώρου συντήρησης και μελέτης για τους φοιτητές, επιστήμονες και ερευνητές που επισκέπτονται την Ελλάδα, αποδεικνύει τη σημαντική του προσφορά διεθνώς για την προβολή του πολιτισμού μας.

Η ΠτΔ, στην προσφώνησή της τόνισε μεταξύ άλλων ότι η απονομή του παρασήμου πραγματοποιείται «Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, θέλοντας να τιμήσουμε τη διαχρονική αξία του φιλελληνισμού » (Πηγή: https://www.presidency.gr/teleti-parasimoforisis/).

Της τιμητικής τελετής προηγήθηκε συνάντηση του Δρ. Williams με την Υπ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στις σύγχρονες αποθήκες της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (ΑΣΚΣ), στην Κόρινθο , όπου συντελείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, αυτό της αποκατάστασης μεγάλου αριθμού ρωμαϊκών τοιχογραφιών. Οι τοιχογραφίες εντοπίστηκαν στις ανασκαφές, που άρχισε το 1982 ο Δρ Williams στην ανατολική περιοχή του θεάτρου της Αρχαίας Κορίνθου. Στις ανασκαφές, που διήρκεσαν μέχρι το 2011, μεταξύ άλλων ευρημάτων, αποκαλύφθηκαν περίπου 120.000 θραύσματα τοιχογραφιών προερχόμενα από διάφορα κτήρια της ρωμαϊκής περιόδου.

Ο χώρος, στον οποίο έχουν ανεγερθεί οι Αποθήκες της ΑΣΚΣ αγοράστηκε το 2015, μετά από έγκριση του ΥΠΠΟΑ. H συνολική κάλυψη και δόμηση των αποθηκών που ανεγέρθησαν, ανέρχεται σε 1057,84 τ.μ., ενώ στο κτήριο περιλαμβάνονται κυρίως αποθηκευτικοί χώροι αρχαιολογικών ευρημάτων, εργαστήριο συντήρησης και χώροι γραφείων, καθώς και θέσεις στάθμευσης, χώροι πρασίνου και διάδρομοι κίνησης.

Η ΑΣΚΣ διενεργεί ανασκαφές στην Αρχαία Κόρινθο από το 1896 ως σήμερα . Από το 1925 έως το 1940 πραγματοποιήθηκε συνεχής και πιο συστηματικός καθαρισμός του Θεάτρου και της Ρωμαϊκής Αγοράς. Με την ανάληψη της διεύθυνσης των ανασκαφών από τον Charles K. Williams II στα μέσα της δεκαετίας του 1960 (1966-1997), η προσέγγιση της Αρχαίας Κορίνθου από τους αρχαιολόγους εξελίχθηκε σε εντυπωσιακό βαθμό. Το 2020, ανατέθηκε από τον Δρ. Charles Williams στο Centro di Conservazione Archaeologica της Ρώμης, υπό τη διεύθυνση των Roberto Nardi και Andreina Costanzi Cobau, να αποκαταστήσουν τις τοιχογραφίες που εντοπίστηκαν στην ανασκαφή. Με την επιστημονική επίβλεψη του ΥΠΠΟΑ, 14 συντηρητές εργάζονται για τον καθαρισμό και την αντιστοίχιση των χιλιάδων θραυσμάτων.

Στο πλαίσιο προγράμματος συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο, το Αρχείο των Ανασκαφών της Κορίνθου ψηφιοποιήθηκε το 2007 και τώρα αποτελείται από όγκο μεγαλύτερο του μισού εκατομμυρίου αρχείων, που περιλαμβάνουν ανασκαφικά ημερολόγια (περισσότερα από 1000), ανασκαφικές φωτογραφίες και φωτογραφίες τεχνικών έργων και μνημείων, καταγραφές αντικειμένων (γύρω στα 100.000) και νομισμάτων (30.000 από περισσότερα από 90.000 καταγεγραμμένα). Αυτό το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές, τα ημερολόγια των ανασκαφών και σχέδια μπορεί κανείς να βρει στο ascsa.net.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Η Αρχαία Κόρινθος έχει αναδειχθεί κυρίως από τις ανασκαφές, την έρευνα και την μελέτη του Δρ Charles Williams, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή και το έργο του στην ανάδειξη αυτού του χώρου, καθώς ανέλαβε την διεύθυνση των ανασκαφών της Κορίνθου το 1966. Τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό, καθώς και για τη σπουδαία, συνολική προσφορά του στην επιστήμη της ελληνικής αρχαιολογίας, στους Έλληνες και την Ελλάδα, την οποία αγάπησε όσο την πατρίδα του. Η ποιότητα της εργασίας της ΑΣΚΣ είναι πολύ υψηλού επιπέδου, όπως είναι εντυπωσιακός και ο πλούτος των ευρημάτων, για τον οποίο απαιτείται κατάλληλος χώρος για την έκθεση και την προβολή του . Αναζητούμε τον κατάλληλο χώρο για την ίδρυση ενός νέου μεγάλου μουσείου , το οποίο να ανταποκρίνεται στην ιστορία και την αρχαιολογία της Κορίνθου , στους θησαυρούς που όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποκαλυφθεί από τις ελληνικές και τις αμερικανικές ανασκαφές και ιδιαιτέρως στην ανάδειξη των τοιχογραφιών, απόδειξη της μεγάλης τέχνης της ζωγραφικής, που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα» (Πηγή: www.culture.gov.gr).

Από όλα τα ανωτέρω ενδιαφέροντα που δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού ξεχωρίζω την ομολογουμένη από την ίδια
ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ «ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ», στο οποίο θα εκτεθούν όλοι οι θησαυροί που ανακαλύπτονται επί δεκαετίες τώρα από τη σύμπραξη Ελλήνων και Αμερικανών Αρχαιολόγων!

Είναι καιρός να δημιουργηθεί ένα μουσείο αντάξιο της Ιστορίας της Κορινθιακής Γης και του αρχαιολογικού πλούτου μας, ΤΩΡΑ!

Τώρα, που όλοι μιλούν για ΑΝΑΔΕΙΞΗ του τόπου μας, τουριστική και οικονομική ΑΝΑΠΤΥΞΗ του νομού μας!

Γιατί, ένα ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ στην Κόρινθο δεν είναι ζήτημα μόνον της Κορίνθου, αλλά όλου του Νομού Κορινθίας!

*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι Δικηγόρος
 Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια