Header Ads

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ φ.1729

Εορταστικές Εκδηλώσεις για την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης

  


Ο εορτασμός των εθνικών επετείων στα σχολεία αποτελεί αδήριτη ανάγκη και ως ευκαιρία για αναστοχασμό και σύνδεση των εκάστοτε ιστορικών συνθηκών με τη σύγχρονη πραγματικότητα ,μέσα από συμβολικές πράξεις με συγκινησιακή φόρτιση.

Σε αυτό το πλαίσιο στα Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» επιχειρούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στους μαθητές μας τις αξίες, τα ιδανικά , το ένδοξο παρελθόν και τις διαχρονικές επιδιώξεις του έθνους μας. Παράλληλα , μέσω της συμμετοχής τους στις εορταστικές εκδηλώσεις, οι μαθητές καλλιεργούν την αισθητική και συναισθηματική ανάπτυξη , το πολιτιστικό και δημοκρατικό αισθητήριό τους .

Έτσι ,μαθητές και εκπαιδευτικοί σε αγαστή συνεργασία έχουν προετοιμάσει και παρουσιάσει πληθώρα παραστάσεων , προβάλλοντας ηρωικές προσωπικότητες και μαρτυρικές περιοχές του Ελληνισμού.

Διδάσκαλοι του Γένους 

Η προσπάθεια να ξεσηκωθούν οι Έλληνες για την ελευθερία τους δεν θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα , αν δεν είχε προηγηθεί ο αγώνας φωτισμένων ανθρώπων για αφύπνιση πνευματική. Τέτοια φωτισμένη προσωπικότητα ήταν Ο «άγιος που σκόρπιζε Φώς και ελπίδα» κι έτσι μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων του σχολείου ήταν αφιερωμένη στον ιερομάρτυρα και ισαπόστολο Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό .

Ο μετέπειτα φλογερός εθνεγέρτης γεννήθηκε στο Μεγάλο Δέντρο το 1714. Σε καιρούς ,δηλαδή , δύσκολους ,όταν οι Έλληνες είχαν μεγάλη ανάγκη από κάποιον που θα τους ξυπνούσε από το λήθαργο της αμάθειας και θα έδιωχνε το σκοτάδι των δεισιδαιμονιών.

Αφιέρωσε όλη τη ζωή του σε αυτό το έργο, θεωρώντας «πληρωμή» του να βάλει ο ελληνικός λαός τα λόγια του Θεού στην καρδιά του, για να κερδίσει την αιώνια ζωή.

Ετοίμαζε την ελευθερία του Γένους ,με το βλέμμα όμως στραμμένο στην αιώνια , αληθινή και ακατάλυτη ελευθερία. Η αγάπη του για τα σχολεία ,ο ιερός ζήλος του να γνωρίσουν οι άνθρωποι το θείο θέλημα και η θυσία του ζωντάνεψαν μπροστά μας κι έγιναν βίωμα ισχυρό και αλησμόνητο.

Εθνικοί Ευεργέτες 

«Πικροζώη» τον αποκαλούσαν όταν ήταν μικρός στα Γιάννενα ,καθώς μεγάλωσε στην ορφάνια και τη φτώχεια. Όταν όμως μεγάλωσε και πλούτισε, έμελλε να αναδειχτεί σε «Γλυκοζώη» για ολόκληρη την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα .

Ο Ζώης Καπλάνης ανήκει στην κατηγορία των πρωτοπόρων εθνικών ευεργετών , διότι πέθανε πριν από την απελευθέρωση της Ελλάδας και μάλιστα είναι πρώτος στον οποίον απονεμήθηκε επισήμως ο χαρακτηρισμός του «Εθνικού Ευεργέτη».

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που πλούτισε τίμια και δεν έκανε ευεργεσίες για τα οικονομικά συμφέροντα ή για λόγους υστεροφημίας. Από μικρός τέθηκε υπό την προστασία του γουνεμπόρου Παναγιώτη Χατζηνίκου . Με την πάροδο των ετών ο Χατζηνίκου αντιλαμβανόμενος την αξία και την φιλομάθεια του Καπλάνη , τον έκανε συνέταιρο του. Ο Καπλάνης συνέβαλε στην ανάπτυξη της επιχείρησης που είχε έδρα το Βουκουρέστι ,ενώ από 1771 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Μόσχα .

Εκεί κατάφερε να αποκτήσει βαθμιαία μεγάλη περιουσία . Ίδρυσε στα Ιωάννινα σχολή το 1797 δίνοντας εν ζωή το σεβαστό κληροδότημα των εκατό χιλιάδων ρουβλίων για να λειτουργεί το σχολείο. Η περίφημη «Καπλάνειος Σχολή» διέθετε πρωτοποριακό για την εποχή της πρόγραμμα .

Ανάμεσα στις πολλές δωρεές του συγκαταλέγονται η ενίσχυση της Μαρουταίας Σχολής ,της Ελληνικής Σχολής, της Πάτμου και της Αθωνιάδας Σχολής του Αγίου Όρους , η αποστολή χρημάτων στον Πανάγιο Τάφο και Σιναίο Όρος στα Ιεροσόλυμα , η προίκιση απόρων κοριτσιών των Ιωαννίνων ,η ενίσχυση του Νοσοκομείου της Νίζνας και πολλά άλλα κληροδοτήματα.

(Πηγή: Πυρσός Εκπαιδευτήρια «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» ΚΟΡΙΝΘΟΥ – ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ 2021) 
(Ελένη Κ. Αρμπή)

Δεν υπάρχουν σχόλια