Header Ads

Αναζητείται επειγόντως ανάσα (Φ. 1855)

 

 
*Θεόδωρος Σαρέλας

 Με τον «Κένταυρο» να σέρνει πίσω του το έκτο κύμα του κορωνοϊού, θα μου πείτε, πού να την βρεις την ανάσα... Κι ευτυχώς που υπάρχει η πλούσια Ελληνική μυθολογία να δίνει λύσεις για την ονοματολογία συνα­φών φαινομένων, γιατί έτσι κι έπαιρναν ονόματα αν­θρώπων, το ίδιο ή και παραπάνω καταστροφικών, δεν θα μπορούσες να προβλέψεις από πού θα προέλθει η μήνυση και κυρίως το αίτημα για χρηματική αποζη­μίωση, προκειμένου να αποκατασταθεί ούτω πως η τρωθείσα ανθρωπινή υπόληψις.   .. Ως προς τους ιούς, η επιστήμη προβλέπει απρόβλε­πτες μεταλλάξεις ,'ενώ την ίδια ώρα το πλήθος συνω­θείται ξέγνοιαστο, δεδομένου ότι μεταξύ των συνεπειών των μεταλλάξεων είναι- και η βλάβη, των αγγείων του εγκεφάλου. Και πώς να επιβιώσει ανάμεσα τους σώα και αβλαβής ή Λογική... Και να 'ταν μόνο αυτή η ταλαιπωρία της... Δεινά συσσωρευμένα την πολιορκούν και προσπαθεί να βρει ένα νόημα, μια οδό διαφυγής, αλλά πού να την βρει... Οι άνθρωποι εμπιστεύονται περισσότερο τα ζώδια, παρά εκείνην. Και ρυθμίζουν,.σύμφωνα με τις υποδείξεις των αστρολόγων, ακόμα και σημαντικές αποφάσεις. Δεν αμφιβάλλω καθόλου πως εκείνη που ζήτησε από την αστρολόγο να της υποδείξει τι να κάνει με τον πρώην της, θα ακολούθησε ασφαλώς αυτήν την υπόδειξη της: «Σε περίπτωση που ο πρώην σου ανήκει σ' αυτά τα ζώδια, τότε δεν πρέπει να γυρίσεις πίσω».  

Φανταστείτε, κατόπιν αυτών, τι ταραχή μ' έπιασε όταν διάβασα την πρόβλεψη της, ΑSTRO Τσαούσας, «που δεν μασάει τα λόγια της», πως τίποτα δεν θα μείνει όρθιο. Ειδικά για τα παρορμητικά ζώδια επισημαίνει ότι, έτσ-ι και η Αφροδίτη τετραγωνίσει τον Ποσειδώνα στους ιχθύς, η απογοήτευση θα πάει σύννεφο! Και φαίνεται πως ο Ποσειδώνας τετραγωνίστηκε τελικά, αλλιώς δεν εξηγείται που οι θάλασσες γέμισαν μέδουσες, λαγοκε-φάλους και ποικίλα είδη καρχαροειδών. Διότι τι να σου κάνει ένας τετραγωνισμένος Ποσειδώνας; Ούτε την τρίαινα του δεν μπορεί να κουνήσει, να τρομάξει έστω τα δαιμόνια.  Και να 'ταν μόνο η θάλασσα! Στην ξηρά, την επικράτεια του Δία, οι κεραυνοί του σκορπούν το χαμό: πό­λεμοι, εκλογές, πυρκαγιές, ροζ σκάνδαλα επωνύμων, βιασμοί, φόνοι, κλιματική αλλαγή, ενεργειακ'ή κρίση, άνοδος του πληθωρισμού, αυξήσεις στα τρόφιμα, και πάει Λέγοντας και την ανάσα στενεύοντας.

Προκειμένου να καλμάρει ο Δίας, που ήταν και πολύ μουρντάρης,..μια λύση υπάρχει. Και την επωμίζονται νεαρές καλλίγραμμες, βγάζοντας τα προσόντα τους σε κοινή θέα. Οι σχετικές ελπιδοφόρες ειδήσεις προβάλ­λονται στο Δια-δίκτυο, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λεξιλόγιο, από το οποίο παραθέτουμε ένα μικρό δείγ­μα: μαγιό κόλαση- εκρηκτικές εμφανίσεις,- με ανύπαρ-'    κτο μπικίνι μας έστειλε αδιάβαστους, ή έφερε τρικυμία, ή κόλασε τους πάντες, ή βάζει φωτιά, ή τρελαίνει τα πλήθη, ή τα λιώνει, ή τους κόβει την ανάσα. Και με κομμένη την ανάσα τι ανάσα να πάρεις... Το ότι οι άνθρωποι, πάντως, εναποθέτουν πολλές ελπίδες σ' αυτού του είδους τις εμφανίσεις αποδεικνύ­εται κι απ' αυτό το γεγονός. (Αντιγράφω αυτολεξεί τη σχετική είδηση):

«Ουγγαρέζα τουρίστρια χόρεψε ροΐθ α3ηοίηα, σε μια κολώνα και 'αναστάτωσε' κτηνοτρόφους στο Λιβάδι της Ελασσόνας. Είναι ηλεκτρολόγος μηχανολόγος. Φαντά­ζεστε να την είχε προσλάβει η ΔΕΗ και να αποκατα-στούσε τις βλάβες τής ηλεκτροδότησης που γίνονται συχνά στο Λιβάδι;» Την πανελλήνια κοινή γνώμη, βέβαια, την απασχο­λούν ιδιαίτερα οι εκτεταμένες ραψωδίες της Πισπιριγκιάδας. Ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες έχουν πέ­σει μς τα μούτρα να ερμηνεύσουν, να αποφανθούν, να ενημερώσουν, να υποδείξουν τρόπους αντιμετώπισης. Μεταξύ άλλων ετέθη" και το κεφαλαιώδες ερώτημα αν υπάρχει μητρικό ένστικτο, μητρικό φίλτρο. Ακόμα δεν άκουσα να αποφαίνονται επ' αυτού οι αστρολόγοι, για να δοθεί επιτέλους μια τελική απάντηση, οπότε είναι όλα μπερδεμένα. Ένα μικρό δείγμα από τις διατυπω­θείσες απόψεις:

- Η μητρική αγάπη για τα παιδιά απορρέει από την ύπαρξη μιας ορμόνης στον εγκέφαλο. Όσες μητέρες διαθέτουν χαμηλά επίπεδα ορμόνης ΟΡ?Η (κορτικο-τροπίνης) προστατεύουν περισσότερο τα μικρά τους

συγκριτικά μ' αυτές που διαθέτουν υψηλότερες συγκε­ντρώσεις της ίδιας ορμόνης.»

-Ή έρευνα επιβεβαιώνει ότι στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν νευρωτικά δίκτυα που, ενεργοποιούνται όταν κανείς αναλαμβάνει τις ευθύνες ανατροφής.

- Τα μικρόβια του παχέος εντέρου, το λεγόμενο μικρο-βίωμα, είναι πιθανό να επηρεάζουν το δεσμό μητέ-ρας-βρέφους υποδεικνύει μελέτη σε.ποντίκια, καθώς υπάρχει βιοχημική σύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο έντερο.

- Δεν είναι αυτονόητο το μητρικό φίλτρο. Το μόνο που διαθέτουμε είναι ο εαυτός μας και το παρόν μας. Εγώ, βέβαια, σχετική επιστήμων δεν είμαι, αλλά ακού­γοντας από πολλούς ψυχολόγους την άποψη πως είναι μύθος το μητρικό ένστικτο, αναρωτήθηκα πώς και στα ζώα βλέπουμε αυτή τη φροντίδα των μανάδων για τα μικρά τους. Και μου 'ρθέ στο νου εκείνο το δημοτικό τραγούδι, το συγκινητικό: ·

'  Παπαδοπούλα θέριζε σ'έναβαρύ κριθάρι

εθέριζε Και έδενε οργούς οργούς δεμάτια

κι ένα πρωί, πολύ πρωί, οι πόνοι την βάρεσαν

κι ένα δεμάτκάρπαξε και το σφιχταγκαλιάζει

κι από το σφιχταγκάλιασμα και τους πολλούς τους πόνους

Παπαδοπούλα φώναξε, και το παιδί γεννιέται.

Και στην ποδιά της το 'βαλε και πάει να το πετάξει.

Μία περδικούλ' αγνάντευε, από ψηλή ραχούλα.

"Κείνης της κόρης μίλησε και της γυναίκας λέει:

Μωρή πού πας το βασιλιά και τον ακριβογιό σου;

Π' εγώ 'χω δεκοχτώ πουλιά, για ούλα λαχταρίζω.

Κι αν πέσει αητός και πάρει ενά, έν' από τα πουλιά μου,

μήνους κάνω να πιω νερό, χρόνους να κελαϊδήσω.

κι αν εύρω μαύρο κούτσουρο, τότε θελα λαλήσω.

Και στην ποδιά της το 'βαλε, στο σπίτι της πηγαίνει

το έβαλε στην κούνια του, του τραγουδά και λέει:

Γιε μου σαν γίνεις κυνηγός, σαν γίνεις παλληκάρι,

σαν ανταμώσεις πέρδικα, να μην τήνε σκοτώσεις.

Η πέρδικα είναι η μάνα σου κι εγώ η μητριά σου.

Ελπίζω αυτό το μικρό δείγμα από τη σπουδαία λαϊκή μας παράδοση να σας χάρισε τελικά μιαν ανάσα.

 

 *Ο κ. Θεόδωρος Σαρέλας, είναι κειμενογράφος, κάτοικος Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια