Header Ads

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ (Φ. 1889)

 

Οι δυνάμεις της ψυχής μας


 

 

 Το ερώτημα σχετικά  με τις δυνάμεις της ψυχής μας με έχει απασχολήσει από παλαιότερα, αλλά εξακολουθεί και σήμερα να είναι στη σκέψη μου. Ενθυμούμαι ότι ήμουν κοινωνός από θρησκευτικά βιβλία ότι η πείρα της ανθρωπότητας δια μέσου των αιώνων βεβαιώνει πως δια της αυτοσυνειδησίας ανακαλύπτουμε μέσα μας τις δυνάμεις της ψυχής μας.

Οι δράσεις εκδηλώνονται σε τρεις μορφές στον εσωτερικό μας κόσμο με την σκέψη, το συναίσθημα και την βούληση. Μπορούμε άνετα να ισχυριστούμε πως η άϋλη και πνευματική ψυχή μας είναι προικισμένη από τον δημιουργό με τις τρεις αυτές δυνάμεις. Επισημαίνεται ότι αυτές οι τρεις δυνάμεις δεν ενεργούν ποτέ από μόνες τους, μεμονωμένες, δηλαδή η μία χωρίς τις άλλες δύο.

Πάντοτε συμμετέχουν και οι τρεις, αλλά υπό διαφορετικό  ποσοστό η κάθε μια. Όταν π.χ. σκέπτομαι κάτι τι, συνήθως επιθυμώ να το σκέπτομαι και παράλληλα αισθάνομα  ευχαρίστηση ή στενοχώρια κατά τη στιγμή που το σκέπτομαι.

Η ψυχή μας, το εγώ μας θα έλεγα, είναι μια προσωπική οντότητα προικισμένη, ώστε να κυκλοφορεί μέσα μας ένα σεβαστό μέρος στην καθημερινή  ζωή μας, από σκέψεις, χαρές, λύπες, θυμούς, φόβους, απελπισίας και ελπίδας… 

Πηγή:  Ο άνθρωπος και η εξέλιξής του κατά το θείο σχέδιο - Ε.Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια