Header Ads

Εβδομάδα Πανελληνίων Αγώνων Special Olympics «Λουτράκι 2022» /Φ.1810

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Ευγνώμονες γι’αυτούς τους ήρωες της καθημερινής ζωής, αθλητές, εθελοντές, προπονητές, γονείς!

Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*



Αυτήν την εβδομάδα, 3-8 Οκτωβρίου, διεξάγονται στο Λουτράκι οι πανελλήνιοι αγώνες Special Olympics, που διοργανώνονται από τον αθλητικό, εκπαιδευτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Special Olympics Hellas, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και με την ενεργή υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Εννιακόσιοι (900) αθλητές των Special Olympics από την Ελλάδα και την Κύπρο διαδίδουν την πραγματική ιδέα του «Εὖ ἀγωνίζεσθαι», όχι μόνον για να κερδίσουν και επιλεγούν ως εκπρόσωποι της χώρας μας-αθλητές στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics που θα πραγματοποιηθούν στο Βερολίνο, τον Ιούνιο του 2023, αλλά για να κερδίσουν τη ΖΩΗ!

Το Λουτράκι πρωτοπόρο στην Π.Ε. Κορινθίας σε θέματα διοργάνωσης αθλητικών αγώνων καταφέρνει να συγκινήσει και να δώσει μαθήματα ζωής σε όλους μας!
  

Την Τελετή Έναρξης των αγώνων κήρυξε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στο Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου, στις 19:00΄, όπου πλήθος κόσμου, παραγόντων του τόπου και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας συμμετείχε στην άκρως ενδιαφέρουσα αθλητική εορτή μέσα σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ενώ οι αγώνες συνεχίζονται έως και 8/10, σε 7 επίσημα αθλήματα των Special Olympics (Κολύμβηση, Bocce, Ποδόσφαιρο, Επιτραπέζια Αντισφαίριση – Ping-Pong, Μπάσκετ, Ποδηλασία και Στίβο).

Η Τελετή Λήξης έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου και ώρα 19:00, στο Ανοιχτό Θέατρο του SportCamp, αθλητικού κέντρου, στο οποίο και διεξάγονται πολλοί αγώνες.

Οικογένειες, συνοδοί, προπονητές, εθελοντές, συνεργάτες, μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, αλλά και την τοπική κοινωνία, γίνονται μία αγκαλιά, όταν ο αθλητισμός δεν σημαίνει χρήμα, αλλά κυρίως ανθρωπιά και αλληλεγγύη!

Αναπόφευκτη η ιστορική αναδρομή για τα Special Olympics, που ιδρύθηκαν το 1968 από την Eunice Kennedy Shriver, αδελφή του Προέδρου των Η.Π.Α John F. Kennedy. Το έναυσμα δόθηκε από την αδελφή τους με νοητική αναπηρία Rosemary Kennedy.

Ξεκινώντας από μία θερινή κατασκήνωση στην αυλή της κατοικίας των Kennedy με τη συμμετοχή 100 ατόμων με νοητική αναπηρία τον Ιούνιο του 1962, όπου η Eunice Kennedy Shriver θέλησε να αναδείξει τις δυνατότητες των ατόμων με νοητική αναπηρία στις αθλητικές δραστηριότητες, τα Special Oympics επισημοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 1968, με τη διεξαγωγή των πρώτων Διεθνών Θερινών Αγώνων Special Olympics στο Illinois με 1.000 αθλητές με νοητική αναπηρία από 26 Πολιτείες των Η.Π.Α και τον Καναδά.

Τον Δεκέμβριο του 1971, τα Special Olympics λαμβάνουν από την Ολυμπιακή Επιτροπή των Η.Π.Α. το προνόμιο να φέρουν τον τίτλο «Olympics».

Από τότε μέχρι σήμερα, το Κίνημα δίνει την ευκαιρία σε περίπου 6 εκατομμύρια άτομα με νοητική αναπηρία να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους και να ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους.

Είκοσι χρόνια μετά, το 1988, ιδρύονται στην Ελλάδα τα Special Olympics Hellas στηριζόμενα στον εθελοντισμό, με τον Ανδρέα Ποταμιάνο να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εγκαθίδρυση του πρώτου Προγράμματος Special Olympics. Στη συνέχεια το Εθνικό Πρόγραμμα της Ελλάδας αναδείχθηκε σε παγκόσμια κλίμακα συμβάλλοντας ενεργά στην επιλογή της Αθήνας ως πόλης για τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics το 2011 για πρώτη φορά.

Πλέον η Τελετή της Αφής Φλόγας πριν από κάθε Διοργάνωση Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics, κάθε 4 χρόνια, γίνεται παραδοσιακά στην Ελλάδα.

Η Φλόγα της Ελπίδας ανάβει από τις ακτίνες του ήλιου στον Ιερό Χώρο της Πνύκας, απέναντι από την Ακρόπολη. Οι ιέρειες και οι συνοδοί με νοητική αναπηρία ηγούνται της αποστολής, αποδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο τα ποικίλα ταλέντα και τις ικανότητες των ατόμων με νοητική αναπηρία.

Ευγνώμονες για την μοναδική αυτή ευκαιρία που μας δίνει το Λουτράκι να αισθανθούμε λίγο πιο αισιόδοξοι, λίγο πιο άνθρωποι, πέρα από το να ζήσουμε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός στον τόπο μας!

* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια