Header Ads

Μητροπολιτικά νέα /Φ.1810

ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ & ΤΕΤΡΑΕΤΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΗΣ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΜΗΤΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘ. Ι. ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  

Λόγω της προγραμματισμένης Συνεδριάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εφέτος δεν ετελέσθη η από ετών καθιερωμένη Ι. Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Επισκόπου Αθηνών, του Οποίου το τίμιο όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας. Αντ’ αυτής το εσπέρας της Κυριακής, 2 Οκτωβρίου 2022, τελέσθηκε Εσπερινός στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, πλαισιουμένου εκ των Ιερέων και Λαϊκών συνεργατών του στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας. Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, στην προσωπική του σύνδεση με τον Άγιο και στο ιδιαίτερα βαρύ φορτίο του Επισκοπικού Αξιώματος, ενώ ευχαρίστησε τον Θεό, που τον αξίωσε να διαποιμαίνει αυτή την ιστορική και Αποστολική Μητρόπολη, καθώς και τους συνεργάτες του Κληρικούς και Λαϊκούς για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Σήμερα το πρωί Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022 στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο τελέσθηκε ο Όρθρος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και στην συνέχεια Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Γλυφάδας κ. Αντωνίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας, ως και του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, παρέστησαν δε συμπροσευχόμενοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων κ. Κωνσταντίνος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος.

Από νωρίς το πρωί πιστοί από όλη την Μητροπολιτική Περιφέρεια, Μοναστικές Αδελφότητες και ο Ιερός Κλήρος συνέρρευσαν στον Ι. Ναό προκειμένου να προσκυνήσουν την Ι. Εικόνα και το απότμημα του Ι. Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, που είχαν τεθεί σε προσκύνηση, και να λάβουν την ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχου μας. Ανάμεσά τους παρέστησαν ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, ο παρασημοφορηθείς από την Ι. Μητρόπολή μας Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεώς μας κ. Γεώργιος Πιέτρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πετρίτσης, ο Οφφικιάλος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και παρασημοφορηθείς με τον Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος μετά της εριτίμου συζύγου του Ελένης και ο επίσης παρασημοφορηθείς και Μέγας Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Χρήστος Πιέτρης μετά του κ. Μιχαήλ Γλυνού. Τους ιεροψαλτικούς χορούς εκόσμησαν ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού κ. Αναστάσιος Γκιούλης, ο Λαμπαδάριος κ. Ιωάννης Λιούντρης και μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου Κορινθίων Ιεροψαλτών «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ».

Τον Ι. Άμβωνα διηκόνησε ο άγιος Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με αφορμή το Αποστολικό ανάγνωσμα ομίλησε για τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και την ευλογημένη συγκυρία να λειτουργούν σήμερα στο Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου, του Οποίου το κήρυγμα ενστερνιζόμενος ο Άγιος Διονύσιος έγινε ο πρώτος Επίσκοπος των Αθηνών.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Πατρών σημείωσε ότι βρέθηκαν εδώ σήμερα για να λατρεύσουν, μέσα από την Ευχαριστιακή σύναξη, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, να τιμήσουν τον Άγιο Ιερομάρτυρα Διονύσιο και να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη και πνευματικό μας πατέρα δια τα ονομαστήριά του. Αναφέρθηκε επιπρόσθετα, μέσω των έργων του Αγίου Δοσιθέου του Ιεροσολύμων, στο μέγα αξίωμα της Αρχιερωσύνης, ως δωρεά του Θεού στους Επισκόπους που το φέρουν αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού χωρίς τον Επίσκοπο δεν μπορεί να υπάρξει Εκκλησία. Είναι τόσο αναγκαίο το Επισκοπικό αξίωμα, επεσήμανε ο άγιος Πατρών, όσο η αναπνοή για τον άνθρωπο και ευχήθηκε στον Ποιμενάρχη μας τα έτη του να είναι χαριτωμένα, ευλογημένα και άγια, συνεχίζοντας να είναι φως και αγάπη όχι μόνο για την Ι. Μητρόπολη μας αλλά και για την Εκκλησία ολόκληρη, την οποία με τον σοφό του λόγο, τις τοποθετήσεις και την σημαντική του πνευματική εργασία, που καταβάλει τόσο μέσα στην Ιεραρχία όσο και στην Εκκλησία γενικότερα, κοσμεί και προβάλει προκειμένου να δοξάζεται το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και οι άνθρωποι μας να βαδίζουν με ασφάλεια σε σωτήριο λιμένα.

Στον σύντομο ευχαριστήριο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε άπαντες τους παρισταμένους για την τιμητική και υποστηρικτική προς το πρόσωπο του παρουσία τους, ιδιαιτέρως τους Αρχιερείς αδελφούς του, που παρά την προγραμματισμένη για αύριο Ιεραρχία δεν υπολόγισαν την σωματική κόπωση και προσήλθαν να προσευχηθούν για την ταπεινότητά του και προσέθεσε λίγους λόγους στα προλεχθέντα του αγίου Πατρών για την σπουδαιότητα, την ιδιαιτερότητα και το μεγάλο ψυχικό φορτίο του Επισκοπικού Υπουργήματος.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας εψάλλη Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αοιδίμου Ασπασίας Γ. Μαντάλου, μητρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, επί τη συμπληρώσει τεσσάρων ετών από της εις Κύριον εκδημίας της καθώς και του πατρός του Γεωργίου Μάνταλου.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΣΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΤΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» ΜΑΨΟΥ
   

Γίνεται γνωστό ότι την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022, στο Ιερό Ησυχαστήριο «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» Μαψού Κορινθίας θα τελεσθεί Δισαρχιερατική Θ.Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και το ετήσιο Μνημόσυνο της αοιδίμου Γερόντισσας Μεθοδίας (κατά κόσμον Αγγελικής) Φλέσσα, Ηγουμένης γενομένης του Ι. Ησυχαστηρίου.

Παρακαλούνται οι Χριστιανοί μας να προσέλθουν για να συμπροσευχηθούμε ώστε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο Αρχηγός της ζωής και του θανάτου, να αναπαύσει την ψυχή αυτής!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.Ο ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ 2022» ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΕΛΙ ΜΕΓΑΡΩΝ.
  


Στο Νέο Μελί Μεγάρων και στον Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, το διήμερο 25-26 Σεπτεμβρίου 2022, προσκεκλημένος του επιχωρίου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου και του Προοδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» Νέου Μελίου Μεγάρων προκειμένου να χοροστατήσει στον Πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή της εορτής, να τελέσει την Θ. Λειτουργία ανήμερα της εορτής της Μεταστάσεως του Αγίου, αλλά και να ομιλήσει στις Εορταστικές Εκδηλώσεις «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ 2022» για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Συγκεκριμένα την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συγχοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, με την παρουσία Ιερέων και των δύο Ι. Μητροπόλεων, του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Γεωργίου Κώτσηρα, του Δημάρχου Μεγαρέων κ. Γρηγορίου Σταμούλη των λοιπών Αρχών της πόλεως και πλήθος κόσμου.

Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη Εορταστική Εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού από τον Προοδευτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος» για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με κεντρικό ομιλητή τον Ποιμενάρχη μας. Τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε η Γραμματέας του Συλλόγου κ. Ευαγγελία Λίλια Μπέτση, αναφέροντας την στενή του σχέση με τον Οικισμό και τους κατοίκους του και εξαίροντας τον ρόλο που έπαιξαν οι πρόγονοί του και άλλοι στενοί συγγενείς του και από την πλευρά του πατέρα του και από την πλευρά της μητέρα του τόσο στην σωτηρία των προσφύγων κατά την Καταστροφή όσο και στην εγκατάσταση, στον εγκλιματισμό τους και στην καλύτερη διαβίωσή τους στην Ελλάδα. Εν συνεχεία η Πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» κ. Ελευθερία Ρίτσα Καλαϊτζή προσφώνησε με θερμούς λόγους επαινώντας τον για το πολυσχιδές έργο του και τίμησε τον Μελιώτη Ποιμενάρχη μας, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο μέλος του προσφέροντας τιμητικώς αναμνηστική πλακέτα και Αρχιερατικό εγκόλπιο με την εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Ο Ποιμενάρχης μας ανταπέδωσε με την δωρεά ενός βαρύτιμου Ι. Ευαγγελίου με αφιέρωση εις μνήμη των γονέων του, των κατά σάρκα και πνεύμα οικείων του και των εν απάση τη δεσποτεία Κυρίου θανόντων μαρτυρικώς και ειρηνικώς Μελιωτών συμπατριωτών του, και μιας φωτογραφίας του με συγκινητική αφιέρωση για να συμπληρώθει το παζλ των γόνων του χωριού που κοσμεί τα Γραφεία του Συλλόγου.

Ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε μια έντονα συγκινητική ομιλία, ανάμεσα σε συγγενείς, φίλους και συμπατριώτες και με γλαφυρότητα, χρησιμοποιώντας αρκετές φορές την ιδιόμορφη «μελιώτικη» διάλεκτο, αλλά και με αναφορές σε πολλά Εκκλησιαστικά, πατριωτικά, ιστορικά λαογραφικά και κοινωνικά στοιχεία αφύπνισε και αναθέρμανε μνήμες και θύμησες του παρελθόντος και τοποθέτησε τους Νέο-Μελιώτες από το παρελθόν στο σύγχρονο κοινωνικό τοπικό γίγνεσθαι. Παρέθεσε περιστατικά, συνέκρινε την εδώ παρουσία των Μικρασιατών με άλλες περιοχές της Ελλάδος, μετέδωσε σημαντικότατα μηνύματα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας μας και της συμβίωσης των μεταναστών με τους γηγενείς κατοίκους και φυσικά εξήρε επανειλημμένως την προοδευτικότητα των Μικρασιατών και την μεγάλη συνεισφορά τους στην εξέλιξη του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού και Κράτους. Αναφέρθηκε λεπτομερώς στις δυσκολίες των πρώτων ετών εγκατάστασης τόσο των Μελιωτών όσο και των υπολοίπων προσφύγων και περιέγραψε γλαφυρά καταστάσεις, όπως τις είχε ακούσει από τους γηραιότερους και όπως τις βίωσε ο ίδιος ζώντας ανάμεσα σ’ αυτούς τους αψευδείς μάρτυρες. Ολοκλήρωσε την ιστορική ομιλία του τονίζοντας την αναγκαιότητα να τεθούν σε στέρεες βάσεις ώστε οι αξίες που μετέφεραν οι Μικρασιάτες στην Πατρίδα με προτεραιότητα στην αγάπη τους για τον Χριστό, την Ορθοδοξία και την Ελλάδα να αποτελέσουν πυξίδα ζωής και επισημαίνοντας την σπουδαιότητα για τους Έλληνες ζήτησε να μην χαθούν οι μνήμες και να μην ξεχαστούν οι αλησμόνητες πατρίδες, ιδίως το Μελί, το ακραιφνώς ελληνόφωνο, ελληνόψυχο και αμιγώς Ορθόδοξο, διότι πολλοί κύκλοθεν οι εχθροί… Χαρακτηριστικά δε απήγγειλε και δυο στιχάκια από το «Νοσταλγικό», το ποίημα-μοιρολόι που έφτιαξαν οι Μελιώτες πρόσφυγες όταν ήρθαν εις το Μελί Μεγάρων με στίχους που δείχνουν τη λαχτάρα τους για το Μελί της Μικράς Ασίας και πληροφορούν για τον τρόπο ζωής και το ανάγλυφο του:

Για δείτε την Ανατολή, μαύρος καπνός που βγαίνει, γιατί παπάς δεν λειτουργεί, καμπάνα δεν σημαίνει. Άγιε μου Γιάννη αφ’ το Μελί βάλε μαύρο μαντήλι, που πέρασε η χάρη Σου δίχως πανηγύρι… Έτσι έκλεισε την ομιλία του κατά την διάρκεια της οποίας διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα του ενθουσιασμένου κοινού.

Την επομένη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, τελέσθηκε Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου και του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης μας ομιλώντας για τον εορτάζοντα Άγιο και την επιρροή Του στην Ορθοδοξία επεσήμανε την δύναμη της αγάπης που εξέπεμψε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος διαχρονικά και την επίδραση της στην ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και μετέπειτα προσφύγων.

Πριν την Λιτάνευση της Ι. Εικόνος του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που κοσμούσε τον ομώνυμο Ναό του στο Μελί Ερυθραίας Μ. Ασίας (και η οποία, σύμφωνα με τις επιγραφές που την χαρακτηρίζουν, ήταν έργο του προσφάτως αγιοκαταταχθέντος Οσίου Ανθίμου του Βαγιανού, του Χίου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του), καθώς και όλων των Ι. Εικόνων που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις ευλογημένες και αλησμόνητες πατρίδες, πέριξ του Ι. Ναού ο Επιχώριος Μητροπολίτης κ. Κωνσταντίνος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο προς τον Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο όσο και στον άγιο Κεγχρεών κ. Αγάπιο για την ευλογητή παρουσία τους στον τόπο καταγωγής τους και τόνισε την σύνδεσή τους με την Ι. Μητρόπολη Μεγάρων και το ποίμνιό της. Ο Ποιμενάρχης μας, ευχαριστώντας τον άγιο Μεγάρων για την τιμητική και φιλάδελφη πρόσκλησή του και την δυνατότητα να μετάσχει στις Εκδηλώσεις αυτές μαζί με τον Πρωτοσύγκελλο του και επίσης Προσφυγικής καταγωγής Μεγαρέα Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, του προσέφερε ως αντίδωρο ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο εις αγαθήν ανάμνησην.


Δεν υπάρχουν σχόλια