Header Ads

Τα κέρδη από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Φ.1792

Μηνύματα σε Άγκυρα και ΝΑΤΟ
    


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τον πιο εύστοχο και εντέλει αποτελεσματικό τρόπο για το κοινό που απευθυνόταν, ώστε να θέσει όλα τα φλέγοντα εθνικά θέματα Για απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές σε ό,τι αφορά στην επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον: τη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και την ομιλία στο Κογκρέσο.

«Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης. Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού» σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Επισημαίνουν, δε, ότι «η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές».

Προσθέτουν ότι «η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της Κυβέρνησης. Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα».

Η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο 

«Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας» Με τη δύναμη των λέξεων «δημοκρατία» και «αναθεωρητισμός» συνδυασμένες με μια καλά μελετημένη και ιστορική -όπως χαρακτηρίστηκε- ομιλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κλείσει τη διήμερή επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον με διθυραμβικά σχόλια, έχοντας αναδείξει μέσα από το Κογκρέσο την Ελλάδα ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Χωρίς καν να κατονομάσει την Τουρκία, επιλέγοντας την πίστη στο Διεθνές Δίκαιο και αξιοποιώντας τη ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τον πιο εύστοχο και εντέλει αποτελεσματικό τρόπο για το κοινό που απευθυνόταν, ώστε να θέσει όλα τα φλέγοντα εθνικά θέματα.

Από τις τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο, τον αναθεωρητισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας και το Κυπριακό για την απόρριψη μίας δήθεν λύσης δύο κρατών.

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημείωσε πως «αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας» και πρόσθεσε: «Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε με φρίκη τι γίνεται 500 μίλια προς τον βορρά, στο Κίεβο, την Οδησσό, όπου γεννήθηκε η ιδέα της επανάστασης, και τη Μαριούπολη. Βλέπουμε επίσης ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Το λέω με σαφήνεια δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία».

«Οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μία εισβολή, τι σημαίνει ο ηρωισμός του αδύναμου για τον οποίο η πρώτη νίκη είναι να μην υποταχθεί στη μοίρα του, κατανοούν την αξία των συμμάχων», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Χωρίς αυτούς οι Έλληνες, παρά τον ηρωισμό τους, δεν θα είχαν καταφέρει να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και αυτό κάνουμε, είμαστε με την Ουκρανία και κατά της εισβολής του Πούτιν».

«Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών», προσέθεσε και υπογράμμισε:

«Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου – αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

«Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: In.gr Τετάρτη 18 Μαϊου 2022


Δεν υπάρχουν σχόλια