Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα

Φ.1792

Στο «στόχαστρο» της Ελλάδας το «αόρατο» μαχητικό F35 – Τι λέει ο Αλκιβιάδης Στεφανής
  

Newsroom 5πενταποσταγμα 
“Η Τουρκία προσπαθεί με τακτικισμούς να κερδίσει όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερα στο θέμα μιας διελκυστίνδας πολιτικής.

Θα έρθει να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα, που για εκείνη θεωρούνται σημαντικά για να πει το “ναι” στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ” “Το F-35 δεν πρέπει να το βλέπουμε ως ένα οπλικό σύστημα. Το F-35 είναι μία πλατφόρμα. Ένα σύστημα όπου επάνω του έρχονται και συνδέονται όλα τα οπλικά συστήματα της χώρας, στρατού, ναυτικού αεροπορίας και μπορεί να λειτουργήσει ως μία βάση από την οποία μπορείς να χειριστείς το σύνολο των υπαρχόντων όπλων σε διάστημα, σε αέρα , σε ξηρά και σε θάλασσα.

Άρα μας παρέχει ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο δυνατοτήτων” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο Αλκιβιάδης Στεφανής, τέως υφυπουργός Άμυνας, επίτιμος Αρχηγός Στρατού, μετά την είδηση που έκρυβε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, πως η Ελλάδα αποκτά πριν το τέλος της δεκαετίας μια μοίρα (1824) αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35. «Ελπίζουμε να προσθέσουμε το εκπληκτικό αεροσκάφος F-35 στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Στην παρούσα περίοδο διεθνώς μετράει το πόσο ισχυρός είσαι για να μπορέσεις να προστατέψεις τα συμφέροντά σου. Η κυβέρνηση θέλει να διατηρηθεί η παρούσα ισχύς της χώρας με προβολή στο μέλλον και γι΄αυτό έκανε συνολικές ενέργειες. Ενισχύει το ναυτικό συνολικά, ενισχύει την αεροπορία και τον στρατό ξηράς και είδε το κενό που θα δημιουργηθεί στο μέλλον και γι΄αυτό προχώρησε στην προσθήκη των F35” επισήμανε ο κ. Στεφανής. Όσο για το “αόρατο” πολεμικό αεροπλάνο F-35 ενημέρωσε: Εάν το Ραφάλ μπορεί να διαχειριστεί ένα στόχο στα 150 χιλιόμετρα μακρυά φαντάζεται κανείς τι μπορεί να κάνει το F-35″ Επιπλέον σημείωσε πως “η Ελλάδα τόσο ως προς την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού όσο και ως προς την εξέλιξη των οπλικών της συστημάτων κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως από πλευράς αεροπορίας και όχι μόνο”. Όσο για τον χρονικό ορίζοντα απόκτησής τους, είπε ότι “η κυβέρνηση είδε πως τότε θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να το κάνουμε. Το χρονικό αυτό ορόσημο δεν είναι τυχαίο, διότι το 2028 προβλέπεται η ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των Ελληνικών F-16″.

“Στο κομμάτι των οπλικών συστημάτων θα πρέπει να κάνουμε το άλμα για το μέλλον” επισήμανε “μετά και την κατάσταση που θα διαμορφωθεί παγκοσμίως με τον πόλεμο στην Ουκρανία”. Για την απειλή βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σημείωσε: Αλλάζει σελίδα η παγκόσμια ιστορία εκτίμησε, μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Όσον αφορά στη θέση της Ελλάδος, ως ενεργειακού κόμβου και τις νέες ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι “Η στάση μας απέναντι στις ΗΠΑ, δείχνει ότι είμαστε ένας σύμμαχος ηθικός, ισχυρός που δεν πάει να ζητήσει και να παρακαλέσει αλλά να καταδείξει την ισχύ του και να πει ότι “”έχεις να κερδίσεις και εσύ από τη συμμαχία μαζί μου” γι΄αυτό έχει και την ανάλογη αντιμετώπιση από μία μεγάλη χώρα”. Ως πολύ σημαντικό και ανησυχητικό κατέδειξε το ότι “Ακόμη και η απειλή από τον πρόεδρο Πούτιν ότι μπορεί να κάνει χρήση του πυρηνικού όπλου γεννά ως αποτροπή την ιδέα και σε άλλες χώρες να έχουν την ίδια δυνητκή απειλή, την ιδέα όταν τελειώσουν τα συμβατικά τους όπλα να έχουν και ένα πυρηνικό όπλο και αυτό είναι πολύ κακό για την παγκόσμια ισορροπία”.




Τι κερδίζουν οι Αμερικάνοι; 
Αμερικανικά ΜΜΕ: ΗΠΑ-Ελλάδα οδηγούν τη στρατηγική εταιρική σχέση σε νέα ύψη
  

Ιωάννης Χάρχαρης 5πενταποσταγμα 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από το δίκτυο στρατηγικών συμμαχιών της Ελλάδας πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης ΟΠρόεδρος Τζο Μπάιντεν, φιλοξενεί σήμερα στο Οβάλ Γραφείο τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη επίσκεψη. Η συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη αναδεικνύει τον ενισχυμένο ρόλο της ως ενός από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον, με τη συνεργασία ΗΠΑΕλλάδας να προωθεί τους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη Νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.Υπογράμμιση αυτής της ιστορικής επίσκεψης, θα είναι η ομιλία του Μητσοτάκη σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου μετά από πρόσκληση της Προέδρου Νάνσυ Πελόζι -μια σπάνια τιμή που επιφυλάσσεται σε εξέχοντες διεθνείς ηγέτες- και η πρώτη στο Κογκρέσο από Έλληνα πρωθυπουργό. Η χρονική στιγμή της επίσκεψης Μητσοτάκη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς στην Ουκρανία μαίνεται η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ο Μητσοτάκης κατέθεσε τα διαπιστευτήρια του Ατλαντικού της Ελλάδας, ψηφίζοντας κυρώσεις στη Ρωσία, στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία με σημαντικό εσωτερικό πολιτικό κόστος και εκδιώκοντας Ρώσους διπλωμάτες που είναι ύποπτοι για κατασκοπεία», αναφέρει το nationalinterest.

Οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας δεν ήταν ποτέ καλύτερες. Την περασμένη εβδομάδα, η Αθήνα επικύρωσε τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑΕλλάδας, επεκτείνοντας την τρέχουσα συμφωνία κατά πέντε χρόνια και ενισχύοντας και επεκτείνοντας τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίστηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Το βόρειο λιμάνι της Ελλάδας, η Αλεξανδρούπολη, κοντά στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελίων στη Μαύρη Θάλασσα, αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στο μπροστινό αμυντικό αποτύπωμα της Αμερικής. Το λιμάνι είναι πλέον αμυντικός κόμβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, φιλοξενώντας τη μεγαλύτερη από ποτέ Στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ για υποστήριξη της Επιχείρησης Atlantic Resolve, για την αποτροπή και άμυνα έναντι της περιφερειακής επιθετικότητας και την ενίσχυση της αεροπορικής, επίγειας και τυτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας Η Αλεξανδρούπολη γίνεται επίσης, βασικός ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη, με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα επεκτείνει το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου για την Ευρώπη και θα μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.




Νίκος Δένδιας: Οι ΗΠΑ επισφραγίζουν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας
  

Ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι θεωρείται, δικαίως, ως η πιο αναβαθμισμένη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια.

Πολύ σημαντική χαρακτηρίζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σε μια ιδιαίτερα σοβαρή συγκυρία, λόγω των δραματικών εξελίξεων στην περιοχή μας, καθώς και του ρόλου που η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, αλλά και λόγω της συνεισφοράς της στην προώθηση των κοινών αρχών και αξιών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής λίγο πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Σε ό,τι αφορά την ομιλία του πρωθυπουργού σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, κάνει λόγο για ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ και σημαίνουσα συμβολική κίνηση από αμερικανικής πλευράς προκειμένου να τονιστεί η συμπόρευση Αθήνας και Ουάσιγκτον στο πεδίο των αξιών και των αντιλήψεων, ενώ σημειώνει ότι είναι ένα προνόμιο που δίδεται για πρώτη φορά σε Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναχώρησε χθες το βράδυ από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε στο άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, για την Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει στην αποστολή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, γνωστοποιεί πως αναμένεται να έχει χωριστές επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για την κλιματική αλλαγή Τζον Κέρι. Μάλιστα, όπως κάνει γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών, με τον Τζον Κέρι αναμένεται να εξαγγείλουν κοινή πρωτοβουλία για την προστασία των θαλασσών, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και του έμπρακτου και συνεχούς ενδιαφέροντος της ελληνικής κυβέρνησης για το περιβάλλον. Εξάλλου, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ Newsroom





‘’Σιγοβράζουν’’ τα τουρκικά ΜΜΕ για την συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν:
‘’Θα μας επιτεθούν! με την βοήθεια των Κούρδων’’

  


Ενοχλημένη η Τουρκία με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού- «Επίδειξη δύναμης οι συναντήσεις στις ΗΠΑ, δείχνουν το βάρος της Ελλάδας» Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν, κυριαρχεί σήμερα στα τουρκικά ΜΜΕ.

Η Άγκυρα δείχνει ενοχλημένη για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα και της θερμής υποδοχής που έτυχε από τον Τζο Μπάϊντεν, που φόρεσε ακόμη και γραβάτα με την ελληνική σημαία. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε όσα συζητήθηκαν δημόσια, αλλά και σε εκείνα που τέθηκαν μετά την αποχώρηση των ΜΜΕ από την αίθουσα. Πόλεμος στην Ουκρανία, ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, Κυπριακό, προμήθεια f-35.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφημερίδα Milliyet η οποία εμφανίζει την χώρα μας ως μία ακόμη Πολιτεία των ΗΠΑ. Όπως αναγράφεται στο άρθρο, «θα πραγματοποιηθεί μια αεροπορική επίθεση-παγίδα, στην οποία η Τουρκία θα αναγκαστεί να απαντήσει και τότε θα την παρουσιάσουν ως επιτιθέμενη και ΗΠΑ και Ελλάδα θα ξεκινήσουν μια περιεκτική επίθεση εναντίον της Τουρκίας. Στην επίθεση θα συμμετάσχουν και οι Κούρδοι του Ιράκ, με την Συρία». Μάλιστα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, «η επίθεση δεν θα είναι εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ γι’ αυτό και καμιά χώρα του ΝΑΤΟ δεν θα εναντιωθεί». Για ελληνικό «σόου» στην Ουάσιγκτον έκανε λόγο το Haber Turk, χαρακτηρίζοντας «επίδειξη δύναμης» τις συναντήσεις Μητσοτάκη σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο, τονίζοντας ωστόσο πως αυτές «δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ».

Newsroom 5πενταποσταγμα


Δεν υπάρχουν σχόλια