Header Ads

«Χρονολόγιο της Επανάστασης του 1821. Νοηματοδοτώντας τα χρονικά οροθέσια του αγωνιζομένου έθνους» φ.1737

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

«Χρονολόγιο της Επανάστασης του 1821. Νοηματοδοτώντας τα χρονικά οροθέσια του αγωνιζομένου έθνους»



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Ένα πολύ ενδιαφέρον πόνημα του Καθηγητή, Θανάση Χρήστου!


Εκδόσεις: Περιφέρεια Πελοποννήσου (2021)

Ένα πολύ ενδιαφέρον για την Πελοπόννησο και την Ελληνική Επανάσταση του 1821 πόνημα με τίτλο «Χρονολόγιο της Επανάστασης του 1821. Νοηματοδοτώντας τα χρονικά οροθέσια του αγωνιζομένου έθνους» συνέγραψε ο Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Καλαμάτα) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  

Ο συγγραφέας γεννημένος στις Θεσπιές Θηβών ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, του Μονάχου και της Αθήνας, ενώ από το 2004 έως σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εκπονώντας παράλληλα πληθώρα ιστορικών μελετών, άρθρων και βιβλίων, που αφορούν στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, καθώς και βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων.

Το βιβλίο εκδόθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Τρίπολη, 2021) στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, τονίζει αφενός τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Πελοπόννησος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, αφετέρου τους δύο σημαντικούς άξονες του επαναστατικού φαινομένου: «Το ιδεώδες της τοπικής αυτοδιοίκησης» και «την παρουσία των Μεγάλων Δυνάμεων».

Στο βιβλίο παρατίθενται με χρονολογική σειρά τα σπουδαιότερα ιστορικά γεγονότα του Αγώνα με επίκεντρο την Πελοπόννησο από την 1η Οκτωβρίου 1819 (υπογραφή του συμφωνητικού των Κιτριών) έως και την υπογραφή της «ληξιαρχικής πράξης γέννησης» του Ελληνικού Κράτους, ήτοι των τριών Πρωτοκόλλων της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Λονδίνου (22 Ιανουαρίου/3 Φεβρουαρίου 1830). Με το πρώτο άρθρο του πρώτου Πρωτοκόλλου, ύστερα από εννέα (9) έτη αγώνων, θυσιών, αντιπαραθέσεων, με πρωτοβουλία των Μεγάλων Δυνάμεων, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, ιδρύεται το πρώτο ελληνικό κράτος με πολιτική ανεξαρτησία:

«Η Ελλάς θέλει σχηματίσει εν Κράτος ανεξάρτητον, και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια πολιτικά, διοικητικά, και εμπορικά τα προσπεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησίαν».

Στον επίλογο, ο συγγραφέας διακρίνει ως τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες του Αγώνα εκείνη του Γέρου του Μωριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, και του Κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο έργο τους.

Τα ιστορικά γεγονότα αναλύονται στο βιβλίο συνοπτικά, βάσει συμπερασμάτων από την επί σειρά ετών ιστορική έρευνα και μελέτη πηγών από τον συγγραφέα και την ομάδα φοιτητών που συνέδραμαν το σφαιρικό έργο του, απομνημονευμάτων των αγωνιστών, ημερολογιακών καταγραφών συγχρόνων, ενώ εμπλουτίζονται από πληθώρα εικονογραφίας από έργα τέχνης και πορτραίτα της εποχής. Η βιβλιογραφία που παρατίθεται στο τέλος βοηθά τον αναγνώστη να ανατρέξει στις ιστορικές πηγές για περαιτέρω εμβάθυνση.

Το βιβλίο περιλαμβάνει μετάφραση του κειμένου του στην αγγλική, γαλλική, γερμανική και ρωσική γλώσσα, γεγονός που βοηθά στη διάδοση των βασικών γνώσεων για την Ελληνική Επανάσταση στην Πελοπόννησο από μη ομιλούντες την ελληνική.

Με τις ευχές να είναι καλοτάξιδο, συγχαίρουμε τον Καθηγητή, Θανάση Χρήστου, για την επιστημονική εργασία, την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την έκδοση και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, για τη συνδρομή και τη διάθεση του βιβλίου επ’ωφελεία της χώρας και της περιοχής μας!

*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι 
Δικηγόρος - Διαμεσολαβήτρια 
Σύμβουλος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO)

Δεν υπάρχουν σχόλια