Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1737

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ 200 ΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
    

Με κάθε Εκκλησιαστική ευπρέπεια και με τις οφειλόμενες τιμές, παρά την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, εορτάστηκε κι εφέτος ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η 200η Εθνική Επέτειος της Επαναστάσεως του 1821 στην Ι. Μητρόπολή μας.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ετέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας, Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Το επετειακό μήνυμα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέγνωσε ιεροπρεπώς ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Γρηγόριος Θεοδώρου.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και περί ώρα 10:30 π.μ., παρουσία των Αρχών του Τόπου, τέλεσαν την επίσημη Δοξολογία για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ακολούθως, όλοι μαζί μετέβησαν στο Μαυσωλείο, στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ι. Ναού, για την τέλεση του Επιμνημόσυνου Τρισαγίου για τις ψυχές των πεσόντων στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821, μετά το πέρας του οποίου έλαβε χώρα η κατάθεση στεφάνων.

Στον επίλογο των εκδηλώσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ευχήθηκε στους εκπροσώπους της Πολιτείας, του Στρατού και των Φορέων της πόλεως έτη πολλά, ευλογημένα και Παναγιοσκέπαστα!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
  

Με κάθε Εκκλησιαστική τάξη και ευπρέπεια και με την τήρηση των εν ισχύ υγειονομικών μέτρων, εορτάστηκε η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ στην Κόρινθο. Συγκεκριμένα, εχθές Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021, τελέσθηκε Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος, λόγω της πανδημίας, δεν προσκλήθηκαν οι Πολιτικές, Στρατιωτικές και άλλες Αρχές του Τόπου μας, ωστόσο παρευρέθηκε ιδία βουλήσει, στην πολύ σημαντική για την Εκκλησία μας Εορτή, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο οποίος και απήγγειλε το «Πάτερ ημών».

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η Εορτή της Ορθοδοξίας στηρίζεται από διαχρονικά βιώματα, μαρτύρια, «ιδρώτες» και «αίματα» των Μαρτύρων και των Αγίων μας και από την ορθή Δόξα (πίστη) προς τον Αληθινό Θεό μας. Οι Αγιοι Μάρτυρες ακολούθησαν τα ίχνη του Χριστού και των Αποστόλων Του και μας δίδαξαν πώς να προσλαμβάνουμε την αλήθεια για την ζωή, τον κόσμο, τον άνθρωπο και τον Θεό. Εμείς ανταποδοτικώς οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στην Ορθόδοξη Πίστη μας, ασυμβίβαστοι, όχι φανατικοί ή φονταμενταλιστές, αλλά σε κάθε περίπτωση ατρόμητοι και αμετάκλητοι στις μεθοδευμένες εντολές, διαταγές και νόμους, που προσπαθούν, όχι μόνο σήμερα, αλλά 2000 χρόνια τώρα, να επιβληθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Η Ορθοδοξία δεν είναι «καλοπέραση» ούτε θέατρο, ούτε κοκορομαχίες, αλλά συνεχής αγώνας. Είναι προσπάθεια και θυσία, που προτρέπει και επιβάλλει να στερηθούμε εμείς για να έχουν οι άλλοι και με μέσο την αγάπη να συνδεθούμε αλλά και να συνδέσουμε και τους άλλους με τον Θεό. Επιτέλους, ας αφήσουμε το ολοκληρωτικό κυνήγι των υλικών αγαθών. Ακόμη κ᾿ εμείς οι κληρικοί, ακόμη και οι Επίσκοποι, αφιερώνουμε χρόνο για το μάνατζμεντ, το μάρκετινγκ, τα διάφορα «έργα» και όλα τα συναφή, που ενώ υποθετικά μας ανακουφίζουν, μας προβάλλουν ως ικανούς και μας προσφέρουν μια διάκριση από άλλους «κακούς» ή «αδιάφορους», ουσιαστικά μας απομακρύνουν από τον Θεό μας. Γι᾿ αυτό λοιπόν, ας Τον ξαναπλησιάσουμε, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας από εμάς. Ας αφεθούμε για ένα διάστημα σε μια πιο χαλαρή θεώρηση ως προς αυτά που η σημερινή κοινωνία θεωρεί σημαντικά. Ας επιστρέψουμε στην παλιά, την «πρωτόγονη», όπως συνηθίζεται να λοιδορείται σήμερα, πνευματικότητα και να είστε βέβαιοι ότι, όταν ο Θεός δει τον αγώνα και την προσπάθειά μας τότε θα απλώσει το χέρι Του και θα μας λυτρώσει από την όποια θλιβερή κατάσταση χαρίζοντάς μας την ευδαιμονία Του… και τον κατά Θεόν πλουτισμό μας.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε, εντός του Ι. Ναού, η Ιερά Λιτάνευση των Αγίων Εικόνων και τελέσθηκε η κατ’ έτος Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων Αρχιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας καθώς και των Ευεργετών αυτής.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Β’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  


Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 21 Μαρτίου 2021, και στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Β’ Κατανυκτικό Εσπερινό πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Ποιμενάρχης μας ομίλησε για τον άρρηκτο δεσμό της Ορθοδοξίας με την Ελλάδα, με την Ελληνική Φιλοσοφία και με την Ελληνική Γλώσσα, μέσω της οποίας εκφράζονται οι αλήθειες της Πίστεώς μας σε θεολογικό, φιλοσοφικό και φιλολογικό επίπεδο. Η Ελληνική Γλώσσα είναι η γλώσσα των Ι. Ευαγγελίων και των βιβλίων της Αγίας Γραφής. Ως εκ τούτου, οι υπόλοιπες γλώσσες δεν μπορούν να αποδώσουν με την ίδια πιστότητα τα βαθιά θεολογικά και εννοιολογικά νοήματα της Ορθοδοξίας και αυτό ως Έλληνες είναι που μας κάνει υπερήφανους, ξεχωριστούς και μας οδηγεί πιο κοντά στο να δοξάζουμε «εν Πνεύματι και αληθεία» ορθά τον Θεό μας. Παράλληλα, επεσήμανε τις διαφορές, που μας διαχωρίζουν από τα υπόλοιπα Χριστιανικά Δόγματα, τονίζοντας ότι ήγγικεν η ώρα ενός σωστού θεολογικά και εποικοδομητικού ταυτόχρονα διαλόγου, με διάθεση να ακουστούν οι απόψεις των άλλων, χωρίς σε καμία περίπτωση να αρνηθούμε τις αλήθειες του Ευαγγελίου, προκειμένου βέβαια και αυτοί να ωφεληθούν και να φωτιστούν από την αλήθεια της Ορθοδοξίας μας.

Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί ο Σεβασμιώτατος και στους εσωτερικούς κίνδυνους, που ελλοχεύουν, από τους αυτοχαρακτηριζόμενους Γνήσιους Ορθοδόξους τους τάχα ενιστάμενους και τους εσχάτως αποτειχισθέντες, οι οποίοι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν ποικιλοτρόπως τους Πιστούς με παραχριστιανικές και αιρετικές πρακτικές, καταλήγοντας τον λόγο του ότι εκτός των τειχών της Μίας, Αγίας, Αποστολικής και Ορθοδόξου Εκκλησίας μας δεν υπάρχει σωτηρία.

Κατέληξε ο Σεβασμιώτατος προτρέποντας τους Χριστιανούς να έχουν ακλόνητη πίστη στον αληθινό Θεό, να μην φοβούνται τίποτα και κανένα και σε κάθε ευκαιρία να βροντοφωνάζουν τα λόγια του Προφήτου Ησαΐα:

«Μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός, γνῶτε ἔθνη καὶ ἡττᾶσθε Ὅτι μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός. Ἐπακούσατε ἕως ἐσχάτου τῆς γῆς, Ὅτι μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός.Ἰσχυκότες ἡττᾶσθε. Ὅτι μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός.» (Ησ. Η’, 810)!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ & ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ
  
  

Στην τελετή Παραδόσεως-Παραλαβής της Διοικήσεως της Σχολή Μηχανικού, στο Λουτράκι, παρευρέθη σήμερα Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος και συνεπικουρούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς ετέλεσε την προς τούτο Ι. Ακολουθίαν. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υποστράτηγου, Διευθυντού της Διεύθυνσης Μηχανικού του Γ. Ε. Σ. κ. Ανδρέα Κωνσταντίνου.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο Διοικητή της Σχολής Μηχανικού, Υποστράτηγο κ. Δημήτριο Βαρούτη, καθώς και τον αναλαμβάνοντα τα ηνία της Διοικήσεως της Σχολής, Ταξίαρχο κ. Λεωνίδα Παπαλεωνίδα, ευχήθηκε στον μεν πρώτο μακροημέρευση, περαιτέρω επαγγελματική ανέλιξη και υγεία στην οικογένειά του, στον δε δεύτερο φώτιση, επιτυχία, σθένος και δύναμη, ώστε να επιτύχει στην εκπλήρωση των στόχων του στην Διοίκηση της Σχολής Μηχανικού προς όφελος της Πατρίδας μας και των στρατευμένων νιάτων μας.

ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ Ι. ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.
  


Την πρώτη, για την εφετινή Μ. Τεσσαρακοστή, Θ. Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος το πρωινό της Τετάρτης, 17 Μαρτίου 2021, στο Μητροπολιτικό Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας εδεήθη υπέρ υγείας του σύμπαντος κόσμου και ευχήθηκε στους Κληρικούς, που τον πλαισίωσαν, καλό και ευλογημένο στάδιο, γεμάτο από πνευματικούς καρπούς.

Την ίδια ημέρα το μεσημέρι και στην Ι. Μονή Αναστάσεως του Χριστού στο Λουτράκι τελέσθηκε η Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία από τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεώς μας και Καθηγούμενο της Ι. Μονής, Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, ο οποίος με αφορμή τον εορταζόμενο Άγιο Αλέξιο, που τιμά ιδιαιτέρως η Ι. Μονή και την ολοκλήρωση του τριημέρου, απηύθυνε λόγους πνευματικούς προς τους Πατέρες της Ι. Μονής.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια