Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων /Φ.1808

  

Στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης με τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα - Το πρόγραμμα των επαφών
  


Newsroom Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 Με βαριά ατζέντα και ειδικότερα με τρεις φακέλους – γεωπολιτικό, ενεργειακό, επενδυτικό – μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σκοπεύοντας να δώσει αυτές τις διαστάσεις τόσο στην κεντρική ομιλία του το μεσημέρι της Παρασκευής όσο και νωρίτερα στα επίσημα τετ α τετ με ηγέτες, στις ανεπίσημες συζητήσεις του, καθώς σε συνεντεύξεις του σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στο διάστημα 20-23 Σεπτεμβρίου.

Την ώρα που είναι κομμένοι οι ελληνοτουρκικοί δίαυλοι, που η Αθήνα επιμένει να δείχνει στην Αγκυρα «κλειστές πόρτες» στις προκλήσεις και να μιλάει για την «αδιέξοδη τουρκική τακτική» και που η Τουρκία επιμένει στα άκρα με επιθετική συμπεριφορά και με προσπάθειες να πλήξει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, η γεωπολιτική διάσταση – άμεσα συνδεδεμένη με την ελληνοτουρκική ένταση – έχει για τον Πρωθυπουργό ειδικό βάρος.

Θα επισημάνει τις στέρεες νομικά, ιστορικά και πολιτικά θέσεις της χώρας που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής, 23 Σεπτεμβρίου, ο κ.  Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο για τις δυτικές δημοκρατίες εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας, σε μια συγκυρία που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων.

Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα παραστεί επίσης στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη το βράδυ προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα έχει επαφές με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις (AIPAC, AJC).

Την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και θα παρακαθήσει σε γεύμα που οργανώνουν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις.

Το βράδυ της Τετάρτης θα παρευρεθεί στη δεξίωση που παραθέτει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα υψηλού επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το πρωί της Πέμπτης θα μεταβεί στο ground zero και στο Μουσείο στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, για να αποτίσει φόρο τιμής.

Στη συνέχεια θα τον υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. To απόγευμα της Πέμπτης θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι.

Την Παρασκευή θα συμμετάσχει σε κλειστό πρωινό με μέλη του Council on Foreign Relations. Το μεσημέρι της Παρασκευής θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.




Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην κοστολόγηση των μέτρων
  


Γιάννης Συμεωνίδης - CNN Greece Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 
Βήμα για την επανασυγκόλληση της σχέσης με τη μεσαία τάξη, η οποία, καθ’ ομολογίαν και του Αλέξη Τσίπρα, είχε διαρραγεί κι οδήγησε στην εκλογική ήττα του 2019. «Μας ζητούν να κοστολογούμε τα πάντα, ως και το τελευταίο ευρώ, και το κάνουμε, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να εξαγγέλλει ό,τι θέλει δίχως να το κοστολογεί και χωρίς να ελέγχεται γι’ αυτό», σχολιάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή τη συζήτηση που έχει προκληθεί για το αν υπάρχουν τα χρήματα για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτιούνται ρητορικώς για το πού έχουν δοθεί τα περισσότερα από 60 δισ. ευρώ που ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως έχουν κατευθυνθεί στην κοινωνία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ακρίβειας.

Ως προς το «ταμείο» της παρουσίας Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, στην Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν πως έγινε ένα πολύ σοβαρό βήμα για την επανασυγκόλληση της σχέσης με τη μεσαία τάξη, η οποία, καθ’ ομολογίαν και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είχε διαρραγεί κι οδήγησε στην εκλογική ήττα του 2019.

«Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που απευθύνεται στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες, στις μητέρες, στους ανθρώπους που αναζητούν φθηνή στέγη, στον μέσο Έλληνα δηλαδή που δεν βρίσκεται στα πλάνα του κ. Μητσοτάκη», τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες ως προς τις υποκλοπές θεωρούν πως οι εξηγήσεις που έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση του Στέργιου Πιτσιόρλα ήταν κάτι παραπάνω από πειστικές.

Ειδήσεις έβγαλε, εξάλλου, και η απάντηση Τσίπρα στην ερώτηση του CNN Greece για το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες κάλπες, με τον πρώην πρωθυπουργό να δηλώνει πως ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση θα επιδιώξει τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Διασαφήνισε, πάντως, πως κομβικής σημασίας είναι η πρωτιά στις πρώτες εκλογές κι αυτό γιατί πιστεύει, χωρίς να το ομολογεί δημοσίως, ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξει η σειρά στις επόμενες. Όποιος είναι, δηλαδή, νικητής την πρώτη Κυριακή θα είναι και τη δεύτερη. Ανάφερε, επίσης, ο κ. Τσίπρας πως πρόθεσή του είναι να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, επιστρέφοντας στην απλή αναλογική.




Κατρίνης: Το μόνο κόμμα που δεν επιδόθηκε σε «κρεσέντο» υποσχέσεων παροχών είναι το ΠΑΣΟΚ
  


news24719 Σεπτεμβρίου 2022 Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε στη ΔΕΘ άσκησε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης. Τι είπε για ΝΔ και για τα σενάρια συγκυβέρνησης «Οι πολίτες ακούγοντας τον πρωθυπουργό και τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, κατανοούν ότι το μόνο κόμμα το οποίο δεν επιδόθηκε σε «κρεσέντο» υποσχέσεων παροχών και εξαγγελιών είναι το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

«Εμείς από τον κ. Τσίπρα δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Δεν έκανε ίχνος αυτοκριτικής για το παρελθόν του», τόνισε ο κ. Κατρίνης και έφερε ως παράδειγμα την προστασία της πρώτης κατοικίας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει το νόμο Κατσέλη»




Προοδευτικό μέτωπο, μετεκλογικά, όπως προτείνει ο Τσίπρας, δεν μπορεί να δημιουργηθεί
  


in.gr 18 Σεπτεμβρίου 2022, 19:38 Χωρίς προοδευτικό μέτωπο να στηρίζει μια κυβέρνηση που θα τα βάλει με το θεριό της ολιγαρχίας, το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο γράφτηκε, σχολιάζει το ΜέΡΑ25 για τη συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα. «Όχι» στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για μετεκλογική συνεργασία, λέει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του.

Με αφετηριακή θέση, ότι «οι προοδευτικοί πολίτες διψούν για την ελπίδα της ανατροπής της Δεξιάς, (επίσης) προσβλέπουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ελπίζοντας στη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου ανατροπής της ολιγαρχίας», το ΜέΡΑ25 υπενθυμίζει με δελτίο Τύπου, ότι «με την ομιλία του γραμματέα του στη ΔΕΘ ανταποκρίθηκε, θέτοντας το πλαίσιο για να γεννηθεί, να δυναμώσει, και να κερδίσει στις εκλογές, ένα τέτοιο προοδευτικό μέτωπο: προτείναμε μια διαδικασία διαλόγου ΠΡΙΝ τις εκλογές που μπορεί να σφυρηλατήσει ταυτόχρονα τόσο το προοδευτικό μέτωπο όσο και ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα».

Αντ’ αυτού, συνεχίζει, «σήμερα, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την πρόταση του ΜέΡΑ25. Αντί για προεκλογική σύγκλιση, μέσω σοβαρού διαλόγου, ο κ. Τσίπρας αντιπρότεινε προγραμματική σύγκλιση μετά την Κυριακή των εκλογών, δηλαδή εντός των μόλις τριών ημερών που προβλέπει το Σύνταγμα. Μάλιστα, υποστήριξε πως το ποιες «προοδευτικές» πολιτικές θα συμπεριληφθούν σε αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα, θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του κάθε συμμετέχοντος κόμματος – λες και οι πολιτικές (π.χ. για τον ΦΠΑ, για τους πλειστηριασμούς, για τη ΔΕΗ, για τις εξορύξεις και τους αγωγούς, για τον φράχτη του Έβρου και τα pushbacks) είναι κυβερνητικές καρέκλες που μοιράζονται ανάλογα με την δύναμη των κομμάτων!» Δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο γράφτηκε




Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι λαοί να ετοιμάζονται να πεινάσουν σε κρύα σπίτια αλλά θα χορτάσουν live συνδέσεις με βασιλικές κηδείες, λέει το ΚΚΕ
  


«Μπορεί οι λαοί της Ευρώπης να ετοιμάζονται για συνθήκες “Μεσαίωνα”, με ελλείψεις σε τρόφιμα, σκοτεινές πόλεις και κρύα σπίτια, αλλά τουλάχιστον θα “χορτάσουν” live συνδέσεις και αφιερώματα σε βασιλικές κηδείες κι άλλα μεσαιωνικά έθιμα με πρίγκιπες και δούκες. Σε ένα καυστικό, ειρωνικό και άκρως επικριτικό σχόλιο για τη στάση των ΜΜΕ προχώρησε το ΚΚΕ στον επίσημο λογαριασμό του κόμματος στο twitter με αφορμή την υπερπροβολή του θανάτου και της κηδείας της βασίλισσας της Βρετανίας Ελισάβετ.

Το ΚΚΕ σχολιάζει το γεγονός ότι από την ημέρα του θανάτου της Ελισάβετ, το θέμα αυτό καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στα ελληνικά ΜΜΕ σε βαθμό πρόκλησης καθώς από τη μια οι λαοί της Ευρώπης καλούνται να ζήσουν έναν δύσκολο χειμώνα με κρύο και πείνα εν έτει 2022, την ίδια στιγμή η ενασχόληση του Τύπου διεθνώς και στην Ελλάδα αναλώνεται στην προβολή ενός χολιγουντιανού θεάματος για τη χλιδή και τα «άγχη» των «γαλαζοαίματων. Μπορεί οι λαοί της Ευρώπης να ετοιμάζονται για συνθήκες “Μεσαίωνα”, με ελλείψεις σε τρόφιμα, σκοτεινές πόλεις και κρύα σπίτια, αλλά τουλάχιστον θα “χορτάσουν” live συνδέσεις και αφιερώματα σε βασιλικές κηδείες κι άλλα μεσαιωνικά έθιμα με πρίγκιπες και δούκες, όπως τις τελευταίες μέρες» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Στο μεταξύ σχολιάζοντας με μια «τρολιά» για την ειδησεογραφική κάλυψη της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, μέσω του λογαριασμού του «Οδηγητή», της εφημερίδας της ΚΝΕ, απευθύνεται κάλεσμα συμμετοχής στο φετινό φεστιβάλ της ΚΝΕ το οποίο όπως αναφέρει γίνεται «στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Ίλιον (Πάρκο Τρίτση). Τούτη τη φορτισμένη στιγμή του «ύστατου χαίρε» στη βασίλισσα #Ελισαβετ, θα θέλαμε απλώς να θυμίσουμε ότι στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Ίλιον (Πάρκο Τρίτση), ξεκινάει την Πέμπτη το #festival_ kne, με πρόγραμμα που ανασταίνει και νεκρούς.

Καλού-κακού φτύστε και στον κόρφο σας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ
  


ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 Ο άνθρωπος που ως πρωθυπουργός διέλυσε στην φορολογία την μεσαία τάξη, μείωσε τις συντάξεις, ακόμα και τα επιδόματα των ΑμΕΑ, δεν έκανε εξορύξεις, άνοιξε τον δρόμο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, υπηρέτησε πιστά την απολιγνιτοποίηση και θέσπισε το ληστρικό χρηματιστήριο ενέργειας, εμφανίστηκε εχθές για να προαναγγείλει πως την «επόμενη φορά» θα κάνει ακριβώς τα αντίθετα!. Στο μόνο που παρέμεινε «αταλάντευτος», ήταν η διαδικασία «αντικατάστασης» πληθυσμού με μετανάστες. Για άλλη μία φορά, ο κύριος Τσίπρας απέδειξε ότι είναι ίδιος με τον κύριο Μητσοτάκη, σε όλες τις εθνικά επιζήμιες και κοινωνικά επώδυνες πολιτικές. Η Ελληνική Λύση είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν έχει παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από τις ιδρυτικές της εξαγγελίες, καθώς τόσο οι προτάσεις της όσο και οι προβλέψεις της επιβεβαιώνονται συνεχώς.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 Οι καταγγελίες για επεισόδιο με πρωταγωνιστές παράνομους μετανάστες που φέρονται να επιτέθηκαν σε Έλληνα στρατιωτικό αφότου είχαν εισβάλλει στο ελληνικό έδαφος, πρέπει να απαντηθούν με σαφήνεια τόσο από την πολιτική όσο και την στρατιωτική ηγεσία. Ειδικά από τη στιγμή που γίνεται λόγος για τραυματισμό του στελέχους των ΕΔ και αφαίρεση του οπλισμού του, ο οποίος εγκαταλείφθηκε σε άλλο σημείο από τους δράστες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια