Header Ads

Περιφερειακά νέα /Φ.1808

Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για τις εργασίες στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου
  


Ο συντονισμός των εργασιών για την αναβάθμιση της περιοχής του Ισθμού της Κορίνθου αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, που έλαβε χώρα στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, σήμερα Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.

Στόχος είναι οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι το Σάββατο 1η Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ελληνα πρωθυπουργού Χαριλάου Τρικούπη στον χώρο του Ισθμού, ως ένδειξη τιμής από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Παράλληλα, θα αποκαλυφθούν και δύο αναθηματικές πλάκες, μίας για τη μάχη εκατέρωθεν της διώρυγας μεταξύ των συμμάχων και των γερμανικών στρατευμάτων εισβολής στις 26 Απριλίου 1941 και μίας δηλωτικής για την λειτουργία στην περιοχή από τον γερμανικό στρατό κατοχής στρατοπέδου αιχμαλώτων πολέμου.




Διαδικασία γνωμοδότησης για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου
  


Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου διαβιβάστηκε προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της διαδικασίας γνωμοδότησης.

Στο σχετικό έγγραφό του το υπουργείο σημειώνει ότι ο φάκελος της εν λόγω μελέτης έχει ήδη αναρτηθει στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ eprm.ypen.gr) λαμβάνοντας την περιβαλλοντική ταυτότητα υπ’ αρ. 2205780113.




Π. Νίκας για την μετακίνηση των μαθητών, “θα λυθούν τα προβλήματα, κινούμαστε σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία”
  


“H μετακίνηση από και προς τα σχολεία τους περί των 23.000 μαθητών για το σχολικό έτος 2022 – 2023 που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, γίνεται σύμφωνα με τον νόμο, τον οποίον δεν φτιάχνει το Περιφερειακό Συμβούλιο και το οποίο δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις αντίθετες με τον νόμο”.

Αυτό σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, αναφερόμενος στην σχετική συζήτηση που έγινε κατά την συνεδρίασή του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, χθες Τετάρτη 14 του μήνα.

Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, “μέχρι τώρα δεν υφίστανται έντονες διαμαρτυρίες ή δημοσιεύματα σχετικά με μη ανταπόκριση της Περιφέρειας στο μείζον θέμα της μετακίνησης των μαθητών”, τόνισε ωστόσο ότι “ενδεχομένως να υπάρξουν μικρά προβλήματα καθώς δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί ο αριθμός των μαθητών σε κάθε σχολείο, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε και ώς το τέλος Σεπτεμβρίου που θα έχει οριστικοποιηθεί η κατάσταση αυτά θα έχουν λυθεί”.

Ο Π. Νίκας, εξ άλλου, γνωστοποίησε ότι σύντομα συνεδριάζει και πάλι η Ομάδα Διοίκησης Εργου (ΠΟΔΕ) για το συντονισμό και την παρακολούθηση της μεταφοράς μαθητών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να επιληφθεί όσων ζητημάτων διαπιστωθούν.

Ο περιφερειάρχης, παράλληλα, επισήμανε ότι λόγω της ερήμωσης της υπαίθρου αυξάνονται τα προβλήματα καθώς ένας αριθμός παιδιών από χωριά που έκλεισαν σχολεία, θα πρέπει να μετακινηθεί προς άλλες σχολικές μονάδες.

Τόνισε δε ο Π. Νίκας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα ΚΤΕΛ και τα ταξί, τα οποία “χειμάζονται, τόσο λόγω της αύξησης στην τιμή των καυσίμων, όσο λόγω και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης”.




Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ξυλοκάστρου
    

Απόφαση με την οποία ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ Ξυλοκάστρου, στην θέση Ρέμα Σπαρτίλα – Κολώνες, του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Η εν λόγω απόφαση υπαγορεύθηκε, μεταξύ άλλων, από “το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η λειτουργία της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων με ΣΔΙΤ και πιο συγκεκριμένα η λειτουργία της 1ης ΜΕΑ -που εξυπηρετεί ολόκληρο τον νομό Κορινθίας-, καθώς και η λειτουργία του κεντρικού ΣΜΑ Σπαθοβουνίου”.

Παράλληλα τονίζεται ότι “αμέσως μετά τη λήψη της παρούσας απόφασης δεν θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος αστικών στερεών απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ για υγειονομική ταφή”, όπως επίσης και ότι θα πρέπει ο ΦοΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου να προβεί στις πιο κάτω ενέργειες:

“α) Κατάθεση ΤΕΠΕΜ (Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη) στην περιβαλλοντικά αδειοδοτούσα αρχή, σχετικά με την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, β) έγκριση της ΤΕΠΕΜ από την περιβαλλοντικά αδειοδοτούσα αρχή, γ) ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του ΧΥΤΑ και κατάθεση αίτησης τεκμηρίωσης των προϋποθέσεων τερματισμού της αποκατάστασης”, στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, η οποία θα διενεργήσει τελική επιτόπια επιθεώρηση και θα εκδόσει απόφαση έγκρισης της οριστικής παύσης λειτουργίας.




Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα

Φόρος Τιμής και Μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
  


Στην κεντρική πλατεία του Συνοικισμού Κορίνθου στις 18 Σεπτεμβρίου η Περιφέρεια Πελοποννήσου απένειμε Φόρο Τιμής και Μνήμης για την γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα, επισήμανε πως η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη λόγω του εορτασμού της Μνήμης 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κος Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κος Νίκος Ταγαράς, ο Βουλευτής νομού Κορινθίας κος Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κος Χάρης Βυτινίωτης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΑΠ Κορίνθου κος Θεμιστοκλής Κουτσογκίλας, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Κορίνθου και Διοικητής Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου, Ταξίαρχος κος Ακρίβος Χαράλαμπος, ο Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας, κος Τετράδης Χαράλαμπος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, Αντιπύραρχος, κος Λερής Δημήτριος, ο Λιμενάρχης Κορίνθου Πλωτάρχης Λιμενικού Σώματος, κος Κοντός Παναγιώτης, η Εκπρόσωπος του Συλλόγου «Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου” κα Βασιλική Ευστρατιάδου, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Κορίνθου κος Παναγιώτης Λουζιώτης, η πρώην Βουλευτής κα Μαριλένα Σούκουλη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, στο Ιστορικό λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, στο Περιβαντολογικό μουσείο Στυμφαλίας και η ημέρα ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου και τα Σμυρναίικα τραγούδια με αφιέρωμα στη Ρόζα Εσκενάζυ.




Εγκαίνια της έκθεσης Bio Muse στο Καλογεροπούλειο Ιδρυμα
  

Στα εγκαίνια της έκθεσης Bio Muse στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα παρευρέθηκε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρουσία του Υπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ταγαρά, του Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου, του Δημάρχου Κορινθίων κ. Β.Νανόπουλου και του Προέδρου του Επιμελητήριου Κορίνθου κ. Π. Λουζιώτη.

Μια ιδιαίτερη έκθεση με βιογραφίες των ανθρώπων που έζησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 11.000 χρόνια οι οποίες θα παραμείνουν στο χώρο του Ιδρύματος για ένα μήνα. Η Κόρινθος είναι η πρώτη πόλη που φιλοξενεί την εν λόγω έκθεση.

Στην παρουσίαση, προεξείχε ο Τενεάτης από την Συστημική Αρχαιολογική Ανασκαφή της Αρχαίας Τενέας από την ομάδα της δρ. Έλενας Κόρκα, όπως και η δρ. Χρ. Παπαγεωργοπούλου όπου έπειτα από μελέτη του οστεογικού υλικού έδωσε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ζωή των Τενεατών.




Δεν υπάρχουν σχόλια