Header Ads

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΊΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡ. ΔΗΜ. ΓΚΕΛΗ φ.1730

Βιβλιοκρισία

To μέγεθος και η μοίρα του Ευάγγελου Αβερωφ-Τοσίτσα

Υπό Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα (Β΄Έκδοση 2019)


  

Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης


Πρόσφατα, με την ευγενική παρέμβαση του συναδέλφου μου ωτορινολαρυγγολόγου εξ Ιωαννίνων, Ευαγγέλου Γκόλα, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Τασούλας μου απέστειλε τιμητικά τη β΄ έκδοση του βιβλίου του ‘’ Το μέγεθος και η μοίρα του Ευάγγελου ΑβέρωφΤοσίτσα’’ , που κυκλοφόρησε το 2019.
 Η εκτίμησή μου για τον ¨Έλληνα πολιτικό Ευάγγελο Αβέρωφ ξεκίνησε, όταν διάβασα το 1973 το βιβλίο του ‘’Φωτιά και Τσεκούρι . Στο βιβλίο αυτό με θαυμαστό λογοτεχνικό τρόπο περιγράφεται η δραματική ιστορία της Ελλάδος την περίοδο 1946-49.

Όσοι Έλληνες έχουν στη μνήμη τους τον Ευάγγελο Αβέρωφ Τοσίτσα τον θυμούνται και ως Υπουργό εξωτερικών με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η ίδρυση της σύγχρονης Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου οφείλεται στη διπλωματική δεξιοτεχνία και ικανότητα του Ε. Αβέρωφ Τοσίτσα.

Διαβάζοντας τις 60 σελίδες του βιβλίου του κ. Τασούλα μου αποκαλύφθηκαν πληροφορίες άγνωστες για τη ζωή και το έργο του Έλληνα πολιτικού. Οι πληροφορίες που παραθέτει ο κ. Τασούλας με γλαφυρό τρόπο αναγκάζουν τον αναγνώστη να κατανοήσει το μεγαλείο της ψυχής αυτού του Έλληνα ευπατρίδη και πολιτικού, του οποίου η ζωή κύλησε γεμάτη δημιουργική αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Τασούλας δεν κάνει μια απλή αναδρομή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του Ε. Αβέρωφ- Τοσίτσα. Λόγω της θέσης του, επί μια δεκαετία περίπου, ως ιδιαιτέρου γραμματέως του, του δόθηκε η δυνατότητα να κατανοήσει το μέγεθος της αγάπης του Ε.Αβέρωφ-Τοσίτσα για την Ελλάδα, τον ένθερμο και έμπρακτο πατριωτισμό του, αλλά και τον τρόπο σκέψης και δράσης του, η οποία δεν ήταν μόνο πολιτική, αλλά κοινωνική, πολιτιστική και συγγραφική.

Από την ικανότητα του Ε. Αβέρωφ Τοσίτσα για δράση και αποτελεσματικότητα, καταλαβαίνει ο αναγνώστης ότι ο πολιτικός αυτός ήταν άνθρωπος που έκανε τα πράγματα να συμβούν.

Δεν ήταν ο απλός θεατής της ζωής, ούτε ο κακομοίρης ανθρωπάκος που έβλεπε τα πράγματα να συμβαίνουν, κλαίγοντας τη μοίρα του.

Από τα γραφόμενα του κ.Τασούλα έβγαλα το συμπέρασμα ότι ο Ε. Αβέρωφ Τοσίτσας διακατεχόταν από δημιουργικό ενθουσιασμό και υλοποιούσε, ότι οραματιζόταν , εφόσον αυτό εξαρτιόταν από τις δικές του προσωπικές πνευματικές και ψυχικές ικανότητες. ‘Ο κ. Τασούλας αποκαλύπτει στο βιβλίο του όλο το συγγραφικό έργο του Ε. Αβέρωφ Τοσίτσα, ο οποίος έγραψε βιβλία ιστορικά, λογοτεχνικά, θεατρικά έργα και ποιητικές συλλογές.

Η παρουσία του Ε. ΑβέρωφΤοσίτσα στα Ελληνικά γράμματα συνέβαλε στην κατάργηση της πνευματικής αποκλειστικότητας του αριστερού μονοπωλίου των αριστερών διανοουμένων-προοδευτικών, καθώς ο Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσας με την συγγραφική του προσφορά απέδειξε ότι δεν ήταν μόνο προοδευτικός, αλλά και μια προοδευμένη προσωπικότητα, που επεδίωκε πάντοτε το καλό υποδεικνύοντας πως θα γίνει και υλοποιώντας το.

Ο Ε. Αβέρωφ Τοσίτσας είναι ένας από τους ελάχιστους, διανοούμενος-πολιτικός , που ανέδειξε η χώρα μας τα τελευταία 200 χρόνια, χωρίς να είναι αριστερός, ούτε να έχει προβληθεί το έργο του από οποιοδήποτε προπαγανδιστικό μηχανισμό.

Ο Ε. Αβέρωφ - Τοσίτσας ήταν πολυπράγμων εργατικότατος και ανθεκτικός στα στρες, που δημιουργούσε η πολιτική του δράση και οι καθημερινές σκληρές αντιξοότητες. Ως Υπουργός των εξωτερικών με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κατόρθωσε να χτίσει το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποτρέψει τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Ο Ε. Αβέρωφ Τοσίτσας ήταν ευφυές άτομο με διορατικότητα και οπαδός της δημιουργικής νόησης. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από την πολιτική του δράση, αλλά και από την μεγάλη του, κοινωνική προσφορά. Υπήρξε ηθικός αυτουργός , αλλά και πραγματικός δημιουργός σοβαρών έργων, από τα οποία ωφελήθηκαν και ωφελούνται ακόμη και σήμερα πολλοί συνάνθρωποί μας.

Θυμίζω ότι έζησε σε χρόνους που όσα άτομα, αν δεν βοηθιούνταν να εκφραστούν με το καλό, εκφράζονταν με το κακό. Ο Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσας έδρασε ζώντας σε μια κοινωνία που δεν έδινε στους πολίτες της τη δυνατότητα για θετική δημιουργική και εποικοδομητική έκφραση και γιαυτό ήταν μια κοινωνία σε κρίση, μια κρίση που συνεχίζεται , διότι δεν επιτρέπει σε πολιτικούς, αλλά και πολίτες με παρόμοιας ψυχοσύνθεσης του Ε.Αβέρωφ-Τοσίτσα να δράσουν και να δημιουργήσουν.

Ο Ε. Αβέρωφ Τοσίτσας, εκτός από την πολιτική και λογοτεχνική του ευποιία νοιάστηκε και για τη γενέτειρα του το Μέτσοβο. Η αναγέννηση του Μετσοβίτικου αμπελώνα, του σύγχρονου οινοποιείου, η παραγωγή του παγκοσμίως γνωστού Μετσοβίτικου κρασιού ΚΑΤΩΓΙ, του σύγχρονου τυροκομείου Μετσόβου, του ξυλουργικού εργοστασίου, του υγειονομικού σταθμού, του δημοτικού σχολείου, η οργάνωση χειμερινών σπορ στο Μέτσοβο, η πινακοθήκη Ελλήνων Ζωγράφων ήταν δικά του έργα.

Ο Ε. Αβέρωφ Τοσίτσας γεννήθηκε στις 17.4.1910 και απεβίωσε στις 2.1.1990. Διετέλεσε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και επίτιμος Πρόεδρός της.

Ο συγγραφέας κ. Τασούλας κατάφερε με το βιβλίο του να περιγράψει το βίο και την πολιτεία του Ε. Αβέρωφ -Τοσίτσα με τρόπο συγκινητικό, που αναδεικνύει την προσωπική του ευαισθησία και την υψηλή συναισθηματική του ευφυΐα. Αυτό φαίνεται από τον συγκινητικό τρόπο με τον οποίο ο κ. Τασούλας διατυπώνει την ευγνωμοσύνη του προς έναν άνθρωπο και πολιτικό που τον δίδαξε, τον εκπαίδευσε και τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με την πολιτική ή πιο απλά να του εμφυτεύσει παθιασμένο ενδιαφέρον για τα κοινά. Σπάνια βρίσκεις σήμερα ανθρώπους και μάλιστα πολιτικούς να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς ανθρώπους που υπήρξαν μέντορες και πνευματικοί και πολιτικοί καθοδηγητές τους.

Ο κ. Τασούλας με ταπεινοφροσύνη και ευλάβεια παρέθεσε στο πόνημά του, όχι μόνο πολλές άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του Ε. ΑβέρωφΤοσίτσα, που αγνοούσα, αλλά μέσα από το κείμενό του διέκρινα την απεραντοσύνη των ευγενικών του συναισθημάτων του και το πόσο θετικά συνέβαλε ο Ε. Αβέρωφ Τοσίτσας στην ανάπτυξη του πολιτικού του χαρακτήρα. Συγχαρητήρια κ. Τασούλα και σας ευχαριστώ για το πολύτιμο βιβλίο που μου στείλατε τιμητικά.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, 
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, 
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr, pharmage@ otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια