Header Ads

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821 φ.1730

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 
Αγωνιστές του 1821

    

Αν ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν σπουδαιότερος των προεπαναστατικών χρόνων , ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν ίσως ο πρώτος μεταξύ των Ελλήνων γιγάντων των χρόνων της Επανάστασης . Γεννήθηκε το1770 και σε ηλικία 10 ετών έζησε τον θάνατο του πατέρα του από τους Τούρκους , γεγονός που του σημάδεψε τη ζωή .

Στον «Γέρο του Μωριά» οφείλονται πολύ σημαντικά πολεμικά επιτεύγματα , όπως η νίκη στο Βαλτέτσι, η άλωση της Τριπολιτσάς, η καταστροφή του στρατού του Δράμαλη στα Δερβενάκια και άλλα . Στο πρόσωπό του συνδυάστηκαν ηρωισμός και στρατιωτική ιδιοφυία και σε μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτόν διατηρήθηκε ζωντανή η Επανάσταση μέχρι τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827.

Η προτροπή «Μη λησμονείτε το σχοινί , τα παιδιά , του πατριάρχη» έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας μετά στην αφιερωμένη στον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ , εορταστική εκδήλωση. Κατανοήσαμε έτσι βαθύτερα τη στήριξη των εκπροσώπων της μητέρας Εκκλησίας στον αγώνα για ελευθερία . Η αποφασιστικότητα του εθνομάρτυρα Γρηγορίου και η πλήρης αφοσίωση στο ποίμνιό του (είτε προέρχονταν από περιοχές επαναστατημένες Είτε όχι) φάνηκε από νωρίς.» Κι εγώ ως κεφαλή του Έθνους και υμείς ως Σύνοδος οφείλομεν να αποθάνωμεν δια την κοινήν σωτηρίαν . ο θάνατος ημών θα δώση δικαίωμα εις την Χριστιανοσύνην να υπερασπίση το Έθνος εναντίον του τυράννου», είχε πει σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.

Το μαρτυρικό τέλος του σφράγισε τη στάση ζωής που είχε επιλέξει και το σχοινί του πατριάρχη δεν τον λησμόνησαν ούτε οι Επαναστάτες , ούτε οι επόμενες γενιές .

Στην πολύπλευρη συμβολή του Κλήρου στα χρόνια της σκλαβιάς αλλά και στην Επανάσταση του΄21 ήταν αφιερωμένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων Αθηνών από τη Δ/νση Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων του ΓΕΕΘΑ.

Παρόντες ήταν ο Αρχιεπίσκοπος ,ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ,ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ιερείς , Στρατιωτικοί και πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση αυτή, εκτός από την απόδοση σχετικών τραγουδιών , μαθητές των Εκπ/ρίων παρουσίασαν το θεατρικό «Με το κοντύλι και το καριοφίλι» μέσα από το οποίο εξαιρόταν η αυτοθυσιαστική συμβολή των Ιερέων στην προετοιμασία και στη διάρκεια της Επανάστασης.

Η Ιερά πόλη του Μεσολογγίου, η Ηρωική πόλη της Νάουσας και τα μαρτυρικά Ψαρά αποτέλεσαν , επίσης πηγή έμπνευσης για εορταστικές εκδηλώσεις του σχολείου μας .

Μέσω του θεατρικού «Να ζει το Μεσολόγγι», το αλύγιστο φρόνημα των κατοίκων του Μεσολογγίου τις ημέρες τις πολιορκίας και η μνημειώδης απόφασή τους για την ηρωική Έξοδο έγιναν …μάθημα εσαεί. Οι υπερασπιστές της πόλης δεν λύγησαν ούτε από τους πολυάριθμους εχθρούς , ούτε από τις αρρώστιες. Ακόμη κι όταν η εξαθλίωση από την πείνα έφτασε στο αποκορύφωμά της , δεν παραδόθηκαν , αλλά έμειναν λεύτεροι μέχρι τέλους.

Εφάμιλλος της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου ήταν ο αγώνας των Ναουσαίων κατά των τούρκων.

Οι Ναουσαίοι ξεσηκώθηκαν από το δεύτερο χρόνο της ελληνικής επανάστασης , επιδιώκοντας την ελευθερία τους, αλλά ο ξεσηκωμός τους καταπνίγηκε στο αίμα.

Η θεατρική παράσταση «Για τη Μακεδονία» ζωντάνεψε στη σκηνή την αντίσταση και το μαρτυρικό τέλος κυρίως των γυναικών της Νάουσας ,καθώς στα χρόνια της επανάστασης ο αγώνας για την ελευθερία δεν ήταν μόνο ανδρική υπόθεση. Το 1955 η ελληνική πολιτεία, τιμώντας τη θυσία των Ναουσαίων και την ηρωική πράξη των γυναικών της, χαρακτήρισε τη Νάουσα ηρωική πόλη.

Εκτός από την ηπειρωτική Ελλάδα ,στην επανάσταση έβαλαν τη δική τους σφραγίδα και τα νησιά μας.

Ένα από αυτά ήταν τα Ψαρά ,το οποίο χάρισε στον αγώνα τον σπουδαίο Κωνσταντίνο Κανάρη. Η «Δόξα των Ψαρών» , ο μπουρλοτιέρης που κατάφερε τεράστια πλήγματα στον στόλο των Τούρκων , έμεινε στην ιστορία για την τόλμη και το θάρρος του.

Η φήμη του Κανάρη ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τον ηρωισμό του εξήραν ακόμη και οι υπόλοιποι ψαριανοί απέδειξαν ότι ψαρά σημαίνει απροσκύνητη γη. Ακόμη και μετά τη μεγάλη καταστροφή του 1824 δεν πτοήθηκαν και αγωνίστηκαν με κάθε μέσο για ποθούμενο.

(Πηγή: Πυρσός Εκπαιδευτήρια «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 2021) (Ελένη Κ. Αρμπή)

Δεν υπάρχουν σχόλια