Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1729

ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΚΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Α΄ (ΒΕΡΓΗ) ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021.

  

Γίνεται γνωστό ότι την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021, θα πραγματοποιηθεί Δισαρχιερατική Θ.Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονυσίου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας θα τελεσθεί Ι. Μνημόσυνο υπέρ ανα-παύσεως των ψυχών των πνευματικών πατέρων του Σεβ. Ποιμενάρχου μας μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου και μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου Α΄ (Βέργη) του εκ Πουλίτσης Κορινθίας καταγομένου. Επίσης θα τελεστεί το 40νθήμερον μνημόσυνο του μακαριστού Ευαγγέλου Καλλίρη, Εκκλησιαστικού Επιτρόπου του Καθεδρικού Ι. Ναού του Απ. Παύλου Κορίνθου.

Επισημαίνεται ότι λόγω των ισχυόντων μέτρων κατά της εξάπλωσης του Covid-19 και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των πιστών, θα πραγματοποιηθούν δύο (2) Θ. Λειτουργίες, στον ως άνω Ι.Ναό, η πρώτη έως τις 7:30 π.μ. και η δεύτερη, στην οποία θα λάβει χώρα η Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία και τα Ι. Μνημόσυνα, από 8:00 π.μ. έως 10:30 π.μ..

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ




ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΤΩΝ ΑΟΙΔΙΜΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΚΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Α΄ (ΒΕΡΓΗ) ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
  

Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέσθηκε χθες Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονυσίου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Τους αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν οι Ιερείς του Ι. Ναού, οι συνοδοί τους Κληρικοί και οι Διάκονοι.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε Ι. Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πνευματικών πατέρων του Σεβ. Ποιμενάρχου μας μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου και μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου Α΄ (Βέργη) του εκ Πουλίτσης Κορινθίας καταγομένου, ως και το 40νθήμερον μνημόσυνο του μακαριστού Ευαγγέλου Καλλίρη, Εκκλησιαστικού Επιτρόπου του Καθεδρικού Ι. Ναού του Απ. Παύλου Κορίνθου.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, φορώντας τα Ι. Αμφια του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου και φέροντας στο στήθος του τα Ι. Εγκόλπια και κρατώντας την Ποιμαντική Ράβδο, που του δώρισε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά την εις Επίσκοπον Χειροτονίαν του, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στα έργα και την πολυσχιδή ποιμαντική δράση των αοιδίμων και κατά πάντα Χαρισματικών Πνευματικών Πατέρων του, καθώς και στην Εκκλησιαστική τους πορεία, κατά την διάρκεια της οποίας εργάστηκαν αόκνως και άκρως αγαπητικώς για τον Χριστό, την Εκκλησία, τον Λαό του Θεού και την Ελλάδα μας. Για αυτό και η απουσία τους, καίτοι πέρασαν τόσα χρόνια από την θανή τους, είναι αισθητή.

Φυσικά και δεν παρέλειψε να επισημάνει το ήθος και το έργο του μακαριστού Ευαγγέλου Καλλίρη, ο οποίος υπήρξε Εκκλησιαστικός Επίτροπος και εθελοντής επί σειρά ετών, τόσο στις φιλανθρωπικές και λειτουργικές δράσεις του Καθεδρικού Ι. Ναού του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, όσο και στις αντίστοιχες της Ι. Μητροπόλεώς μας, εργαζόμενος με ζήλο νύκτα και ημέρα. Για αυτή την αξιέπαινη και παραδειγματική δράση του αποφασίσθηκε να του αποδοθεί, μετά θάνατον, η ύψιστη τιμή της Ι. Μητροπόλεώς μας, ο «Σταυρός του Απ. Παύλου».

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους!



ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & 40/ΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΤΗΝ ΝΕΜΕΑ

 

Την Θ. Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού δημοσιογράφου Ευθυμίου Κάππου, ιδιοκτήτου και προέδρου της «Δορυφορικής Τηλεόρασης TV Super» τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νεμέας, πλαισιούμενος υπό του Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκαδίου Ραζνύ, του Αιδεσ. Πρωτ/ρου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Νεμέας – Κλεωνών π. Αθανασίου Αλτανόπουλου, του Αιδεσ. Οικονόμου – Σταυροφόρου π. Δημητρίου Ζούζια και των Διακόνων π. Δαμασκηνού Γεννηματά και π. Παναγιώτου Δεδάκη.

Στο κήρυγμά του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ενώπιον του Υφυπουργού κ. Νικόλαου Ταγαρά, της νεοδιορισθείσης Αναπληρώτριας Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου κ. Μαρίας - Ελένης Σούκουλη, του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Αναστασίου Γκιολή, του Δημάρχου Νεμέας κ. Κωνσταντίνου Φρούσιου και του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου, αρχικά ομίλησε για τον εκλιπόντα, τονίζοντας ότι υπηρέτησε ως «παλαιός» δημοσιογράφος, την τοπική δημοσιογραφία και έγινε γνωστός από τον ιδιαίτερο τρόπο που άσκησε το λειτούργημά του. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην σύγχρονη δημοσιογραφία, όλων των τύπων, και στις αλλαγές που την χαρακτηρίζουν πλέον. Οι δημοσιογράφοι σήμερα βαδίζουν «επί ξυρού ακμής» είπε και ανάλογα με τις πιέσεις που δέχονται, τις πεποιθήσεις, τις κατευθύνσεις, τα συμφέροντα, τις ιδεολογίες αυτών και των εργοδοτών τους αγωνίζονται να επιβιώσουν αλλά και να επιλέξουν τις ειδήσεις και τα γεγονότα μέσα στον καταιγισμό των εξελίξεων της σκληρής και απάνθρωπης πια επικαιρότητας. Η επιλογή όμως αυτή θα πρέπει να γίνεται πάντοτε με γνώμονα την αντικειμενική ενημέρωση του Λαού. Για αυτό ίσως ήρθε η ώρα για αυστηρότερο ποινικό κώδικα και αυστηρή τήρηση του Νόμου σε όσους καταπατούν και προσβάλουν αυτές τις αρχές. 

Δραττόμενος της ευκαιρίας ο Σεβ Ποιμενάρχης μας επεσήμανε ότι εκτός από την Δημοσιογραφία όλος ο Δημόσιος Βίος, η Πολιτική, η Παιδεία, η Εκκλησία, η Νομική Επιστήμη, τα Σωφρονιστικά Συστήματα, η Οικονομία, η Οικογένεια και το αξιακό σύστημά μας εν γένει οφείλουν να χαρακτηρίζονται από τον γνήσιο ανθρωπισμό, από υπευθυνότητα, σεβασμό, σοβαρότητα και κυρίως από αγάπη για την Πατρίδα μας και τον Λαό της, γιατί αυτόν υπηρετούμε, από αυτόν προερχόμεθα, αυτόν εκφράζουμε και αυτός θέλουμε να ευτυχεί. 

Ολοκληρώνοντας δεν παρέλειψε να παραμυθήσει την οικογένεια του εκλιπόντος και να συμβουλεύσει τους «διαδόχους» του δημοσιογράφους να εργάζονται με σύνεση, ήθος και αγάπη για τον Τόπο μας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.






Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
  

Εορτάστηκε κι εφέτος στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου η Ι. Πανήγυρις της Παναγίας της Παραμυθίας, το ακριβές αντίγραφο της θαυματουργού Εικόνος της Oποίας βρίσκεται στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής, εντός του περιβόλου του Επισκοπείου, στην Κόρινθο.

Την παραμονή της εορτής Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από Κληρικούς, συνεργάτες του στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως και τους Διακόνους του χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στο ως άνω Ι. Παρεκκλήσιο. Πριν την απόλυση της Ι. Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τον στίχο εκ του Ι. Ψαλτηρίου «τὸ πρόσωπόν σου λιτανεύσουσιν οἱ πλούσιοι τοῦ λαοῦ» (Ψαλ. 44, 13) και αφού αναφέρθηκε σε τοπικές παραδόσεις και έθιμα ανά την Ελλάδα, όπου οι Ι.Εικόνες τίθενται σε Ιερά Δημοπρασία προκειμένου ο πλειοδότης να Λιτανεύσει την Εικόνα, επεσήμανε ότι πλούσιοι δεν είναι οι έχοντες περιουσία και χρήματα αλλά όσοι αγωνίζονται για να «πλουτίσουν» από τις αρετές και να ομοιάσουν στην Παναγία μας, ώστε να καταστούν μακάριοι κατά το Ευαγγελικό «μακάριοι οἱ πτωχοὶ τῷ πνεύματι, ὅτι αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν» (Ματ.ε΄, 3), καθώς ο πτωχός τω πνεύματι είναι ο ταπεινός, ευσεβής και αγωνιζόμενος τον αγώνα τον καλό Χριστιανός. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος να σκέπει και να παραμυθεί πάντοτε τους πιστούς και ταπεινούς και όλον τον κόσμο!

Την επομένη το πρωί, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, πλαισιούμενος από τους Συνοδούς του Κληρικούς και τους Διακόνους του. Στην ομιλία του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην τρέχουσα επικαιρότητα και στις ζοφερές ημέρες που ζούμε τονίζοντας ότι η περιβόητη αλλαγή στις υπάρχουσες τρομακτικές συνθήκες διαβίωσης μπορεί να προέλθει μόνον μέσω της μετανοίας και της σύμφωνα με την Χριστιανική Διδασκαλία διαβίωσης. Εάν έχουμε πρότυπο την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, την επικαλούμαστε και αγωνιζόμαστε να αποκτήσουμε όλες τις αρετές που Εκείνη έχει, η ζωή μας θα αλλάξει «ρότα» και πολλά ευχάριστα πράγματα θα αρχίσουν να συμβαίνουν, αφού η Παναγιά των Ελλήνων και των Ορθοδόξων, θα γίνει σύμμαχός μας. Παράλληλα, ευχήθηκε στον Διάκονο π. Γεώργιο Μαρινάκη, ο οποίος εόρταζε την τρίτη επέτειο από την εις Διάκονον Χειροτονία του, να είναι Παναγιοσκέπαστος και να διακονεί με επιμέλεια τον Λαό του Θεού.

Τέλος και ενώπιον του Ι. Εικονίσματος της Παναγίας της Παραμυθίας ο Σεβασμιώτατος ανέπεμψε ευχές υπέρ αναρρώσεως των ασθενούντων από την λοιμική νόσο του κορωνοϊού και υπέρ υγείας του σύμπαντος κόσμου!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια