Header Ads

Ακόμη και άλλες διακρίσεις των Εκπαιδευτηρίων Απόστολος Παύλος στους 4ους μαθητικούς αγώνες ρητορικής τέχνης Περιφέρειας Πελοποννήσου, αυτή τη φορά!...


ΓΡΑΦΕΙ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Η ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΕΛΕΑΝΝΑ


Για ακόμη μία φορά φέτος πολλά σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου συναντήθηκαν στη γιορτή του λόγου που διοργανώνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Καλαμάτα. Οι μαθητικοί αγώνες ρητορικής τέχνης αποτελούν την τελευταία τετραετία μια ξεχωριστή ευκαιρία για τη μαθητική κοινότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία φέτος με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Περιφέρειας Πελοποννήσου διοργάνωσαν τους 4ους μαθητικούς αγώνες ρητορικής τέχνης δίνοντας την ευκαιρία σε 380 περίπου μαθητές απ’ όλη την Πελοπόννησο να συναντηθούν και να ασχοληθούν για ένα τριήμερο με την ελληνική γλώσσα. Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία. Μια εμπειρία λόγου, διαλόγου, συναναστροφής, επικοινωνίας, δημιουργικότητας. Δεν μπορεί να μη θαυμάσει κανείς το γεγονός πως όλοι αυτοί οι μαθητές που συμμετείχαν αφιέρωσαν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο αποκλειστικά στον λόγο και την ελληνική γλώσσα, με ιδιαίτερο μάλιστα πάθος και χαρά.
Στους αγώνες αυτούς βρέθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά και τα Εκπαιδευτήρια Απόστολος Παύλος με το ρητορικό τους όμιλο. Δέκα μαθητές μαζί με τον προπονητή τους, φιλόλογο κ. Αργύρη Μποζίκα, συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό και χαρά στους αγώνες. Οι μαθητές, τόσο Γυμνασίου όσο και Λυκείου, συμμετείχαν σε αρκετά από τα αγωνίσματα, ομαδικά και ατομικά, που έλαβαν χώρα στην Καλαμάτα. Οι προκριματικοί γύροι πραγματοποιήθηκαν στο 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας και οι τελικοί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Το χαμόγελο και η καλή διάθεση, το πάθος για το λόγο και την επικοινωνία, το ήθος και οι γνώσεις χαρακτήριζε όλα τα μέλη του ρητορικού ομίλου των Εκπαιδευτηρίων Απόστολος Παύλος από την αρχή της διοργάνωσης ως το τέλος. Αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία και το πραγματικό όφελος τέτοιων εγχειρημάτων. Η χαρά της συμμετοχής σ’ αυτή την ωραία διοργάνωση επισφραγίστηκε με τις διακρίσεις των μαθητών του σχολείου. Η Παναγιώτα Σκούρτη, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, κατατάχθηκε δεύτερη στο αγώνισμα της νοηματικής ανάγνωσης. Η Αμαλία Λατσούνη, μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου, κατατάχθηκε τρίτη επίσης στο αγώνισμα της νοηματικής ανάγνωσης. Η Ανθία Κουργιαλή, μαθήτρια Γ’ Λυκείου, πήρε έπαινο για τη συμμετοχή της στον τελικό του προτρεπτικού λόγου. Τέλος η ομάδα των διττών λόγων Λυκείου αποτελούμενη από τους μαθητές Παναγιώτα Σκούρτη, Ανθία Κουργιαλή, Άνθιμο Χαμάλη, Ιωάννη Τσουρουφλή και Παρασκευή Μίχα κέρδισε για δεύτερη συνεχή χρονιά τη δεύτερη θέση.
Η ενασχόληση των μαθητών με την ελληνική γλώσσα και η άντληση χαράς απ’ αυτό είναι από τα ζητούμενα της παιδευτικής διαδικασίας που αφορά στα γλωσσικά μαθήματα, ιδιαίτερα σήμερα που η διδασκαλία τους τείνει να ξεφτίσει. Τέτοιου είδους διοργανώσεις αποτελούν ανάχωμα στην ολοένα επεκτεινόμενη υποβάθμιση της ελληνικής γλώσσας, του λόγου και της κριτικής σκέψης των μαθητών. Τα Εκπαιδευτήρια Απόστολος Παύλος δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην καλλιέργεια του λόγου και της κριτικής σκέψης και αποσκοπώντας να διαμορφώσουν ανθρώπους ικανούς να διαλέγονται, να επικοινωνούν και να σκέφτονται δημιουργικά, προωθούν την ρητορική, με τη λειτουργία ρητορικού ομίλου στο χώρο του σχολείου και στηρίζουν διοργανώσεις όπως οι μαθητικοί αγώνες ρητορικής τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια