ΦΡΑΓΜΑ ΑΣΩΠΟΥ
γράφει ο Τάσος Κελλάρης*
Το φράγμα Ασωπού αποτελεί μια παλιά πολυετή πληγή και αμαρτία στο σώμα της Κορινθίας και ειδικότερα των Δήμων Κορινθίων, Βέλου-Βόχας και Σικυωνίων . Παραβλέποντας προς το παρόν την ίδια την αναγκαιότητα της κατασκευής του φράγματος, υπάρχουν και άλλες τεχνικές απόψεις που θεωρούν την επιλογή της κατασκευής φράγματος μη απαραίτητη, δηλαδή πεταμένα λεφτά, ας δούμε σήμερα την κατάσταση.
Αρκετές δεκαετίες έχουν παρέλθει και το φράγμα παραμένει ημιτελές και πέρα από υποσχέσεις φωτογραφήσεις και αναμόχλευση ελπίδων, υπάρχει το ακόμα πιο παράδοξο να έχουν δοθεί κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ σε μελετητική εταιρεία για να μελετήσει τους αγωγούς που ΘΑ μεταφέρουν το νερό για άρδευση από το φράγμα που ΘΑ κατασκευαστεί όταν ΘΑ γεμίσει με νερό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μελέτη που γίνεται, για να δούμε τους νέους αγωγούς άρδευσης που προτείνονται, και τι διαφορετικό προτείνεται από το ήδη εκτεταμένο δίκτυο ανοιχτών αγωγών φυσικής ροής των αυλάκων του ΑΟΣΑΚ. Το κεντρικό αυλάκι του ΑΟΣΑΚ φτάνει , αν και μπαζωμένο και εγκαταλελειμμένο μέχρι και το πρώην Πεδίο Βολής της Κορίνθου.
Αυτό το κεντρικό αυλάκι με χρηματοδότηση του Δήμου Κορινθίων την χρονική περίοδο Φθινόπωρο2024-Ανοιξη 2025 κατόρθωσαν να το καθαρίσουν μέχρι και την περιοχή του Λεχαίου, εκεί για απροσδιόριστους λόγους που πρέπει να διερευνηθούν, το έργο κωλυσιέργησε για αρκετές ημέρες και ενώ έπρεπε να γίνει καθαρισμός σε ένα τμήμα του υδραύλακα χειρονακτικά για να προχωρήσει το νερό προς Αρχαία Κόρινθο, ακόμα και τώρα Μάιος του 2025 δεν έχει γίνει τίποτα
Η περιοχή μετά το Λέχαιο έως και το Πεδίο Βολής δεν αρδεύτηκε την περίοδο Φθινόπωρο2024-Ανοιξη 2025 και με τα σημερινά δεδομένα ούτε και την επόμενη περίοδο θα αρδευτεί . Προφανώς οι αγρότες και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Κορίνθου πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να ασκήσουν πιέσεις όπου πρέπει .
Το φαινόμενο της ερημοποίησης της Ανατολικής Κορινθίας καλπάζει. και ας μην μας ξεγελάει ότι φέτος έβρεξε κάτι παραπάνω. Οι ποσότητες που λείπουν για να έρθει σε ισοζύγιο ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πάρα πολύ μεγάλες και το μέλλον την τοπικής αγροτικής καλλιέργειας προβλέπεται ζοφερό.
Στα παράδοξα που ταλανίζουν αυτόν τον Νομό αξίζει να αναφέρουμε το φράγμα Δόξα-Φενεού . Εκεί πράγματι έγινε το φράγμα δημιουργήθηκε μια υπέροχη λίμνη με το εκκλησάκι μέσα στην λίμνη και την υπέροχη θέα που απολαμβάνουν εκδρομείς, οδοιπόροι, και προσκυνητές στο παρακείμενο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου- Γεωργίου. Ποιο είναι το παράδοξο ; Η λίμνη γέμισε νερό, τον χειμώνα υπερχειλίζει και από τον υπερχειλιστή του φράγματος το νεράκι κατηφορίζει και φτάνει όμορφα όμορφα στον Κορινθιακό Κόλπο …… ανεκμετάλλευτο….
Όπως είναι γνωστό το πρόβλημα της λειψυδρίας γίνεται καθημερινά οξύτερο και θα πρέπει να προνοήσουμε για να μην μετανοήσουμε
*Τάσος Κελλαρης
Πολιτικός Μηχανικός
Πολιτικός Μηχανικός
Αφήστε ένα σχόλιο