ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ (Φ. 1947)
Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου, του νεότερου, δημοσιογράφου, γεωπολιτικού αναλυτή
ΟΠΕΚΕΠΕ, Predatorgate και η αέναη θεσμική σήψη της ελληνικής πολιτικής
Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα συγκλονίστηκε από αποκαλύψεις θεσμικής σήψης που έχει τις ρίζες της στην πατρωνεία, τη μυστικότητα και την ανεξέλεγκτη εξουσία. Το τελευταίο κύμα σοκ προέρχεται από το ΟΠΕΚΕΠΕ, τον κρατικό οργανισμό επιδοτήσεων, ο οποίος έχει πλέον διαλυθεί μετά την εμπλοκή του σε ένα σύστημα «εικονικών αγροτών» ύψους 290 εκατομμυρίων ευρώ. Εκατοντάδες αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ πήγαν σε ανύπαρκτους αγρότες ή σε ψευδείς αιτήσεις για δημόσιες εκτάσεις. Η οργή δεν είναι απλώς δημόσιο συναίσθημα - είναι διαρθρωτική: πέντε ανώτεροι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Μάκη Βορίδη, έχουν παραιτηθεί και η Ελλάδα αντιμετωπίζει μείωση της χρηματοδότησης της ΚΑΠ κατά 5%, συνολικού ύψους 392 εκατ. Ευρώ, χάνοντας το υπέρογκο αυτό ποσό από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στη γεωργία.
Το βάθος του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι συγκλονιστικό. Ερευνητικές εκθέσεις αποκαλύπτουν ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μίλησε για οργανωμένη εξαπάτηση εντός του οργανισμού: οι συνομιλίες που διέρρευσαν κατέγραψαν υπαλλήλους και συνδικαλιστικά αφεντικά να συζητούν πώς να απομακρύνουν τους Ευρωπαίους εισαγγελείς και να διευκολύνουν τις επιδοτήσεις ανεξαρτήτως νομιμότητας. Οι επιπτώσεις συνεχίζονται: Οι ελληνικές αρχές οικονομικού εγκλήματος εξετάζουν τώρα περίπου 700.000 φορολογικούς κωδικούς που συνδέονται με ύποπτες αιτήσεις επιδοτήσεων, με στόχο την ανάκτηση παράνομων κερδών. Μια κυβερνητική ομάδα εργασίας δρομολογείται, παράλληλα με τα σχέδια για τη μεταφορά της εποπτείας των επιδοτήσεων στη φορολογική αρχή (ΑΑΔΕ) μέχρι τα τέλη του 2026.
Ωστόσο, αυτό το σκάνδαλο μοιράζεται το ίδιο DNA με μια άλλη, πιο ύπουλη μορφή κατάχρησης εξουσίας: την παράνομη παρακολούθηση. Το Predatorgate του 2022 αποκάλυψε ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία αναδιαρθρώθηκε υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, χρησιμοποίησε λογισμικό κατασκοπείας για να στοχεύσει δημοσιογράφους, πολιτικούς, ακόμη και το ραντεβού ενός δημοσιογράφου για τον εμβολιασμό COVID μέσω SMS. Αυτό δεν ήταν δουλειά για την εθνική ασφάλεια - ήταν πολιτικός εκφοβισμός. Να μια δημοκρατία υπό απειλή: η ίδια κυβέρνηση που συγκαλύπτει εκβιασμούς και κατάχρηση δημόσιου χρήματος στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατασκοπεύει και τους πολίτες της χρησιμοποιώντας κακόβουλο λογισμικό.
Η διασταύρωση αυτών των σκανδάλων -μια κομπίνα επιδοτήσεων επί πληρωμή από τη μία πλευρά και μια μυστική παρακολούθηση από την άλλη- αποκαλύπτει μια κρίση διακυβέρνησης. Η κατάρρευση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι παραιτήσεις και οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι στιγμιαίες νίκες. Αλλά οι συστημικές αποτυχίες συνεχίζουν να υφίστανται: πολιτικοποιημένες υπηρεσίες, ηγεσία από τις «πίσω» πόρτες, «κάτω από το τραπέζι», και ύποπτα βαθιά ριζωμένα τοπικά δίκτυα, ειδικά στην Κρήτη.
Αν η Αθήνα δεν αδράξει αυτή τη στιγμή για να επιδιώξει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το μήνυμα είναι σαφές: η πολιτική πατρωνία υπερισχύει της λογοδοσίας. Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων το επιβεβαίωσε αυτό: οι υποκλοπές χρησιμοποιούνται για τη μεθόδευση επιρροής, όχι για την προστασία των πολιτών. Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ επιβεβαιώνει κάτι επιπλέον: Τα κονδύλια της ΕΕ μετατράπηκαν σε εμπορεύματα, που διοχετεύονται μέσω δικτύων απομονωμένων από τον έλεγχο.
Και τώρα, τι; Πρώτον, πλήρης εποπτεία, διαφάνεια και λογοδοσία - όχι πια κατάχρηση εξουσίας πίσω από τη βουλευτική ασυλία. Δεύτερον, η ΑΑΔΕ δεν πρέπει να γίνει άλλος ένας πυλώνας της κεντρικής εξουσίας - ο εξωτερικός έλεγχος πρέπει να γίνει ρουτίνα. Τρίτον, οι έρευνες για το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator πρέπει να ολοκληρωθούν, οδηγώντας σε διαφάνεια σχετικά με το ποιος τις διέταξε και γιατί. Τέλος, οι διώξεις πρέπει να ακολουθήσουν γρήγορα. Η Ελλάδα πρέπει να τερματίσει την κουλτούρα της ατιμωρησίας.
Αν αποτύχει, αυτά τα σκάνδαλα δεν θα είναι η εξαίρεση - θα είναι ο κανόνας. Οι Έλληνες αξίζουν κάτι καλύτερο από ψεύτικους αγρότες, ψεύτικες υποκλοπές και μια ψεύτικη δημοκρατία. Η λογοδοσία δεν είναι προαιρετική - έχει καθυστερήσει.
Αφήστε ένα σχόλιο