Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ (Φ. 1881)

 

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Πολύκαρπο στη Σόφια  

 


Μεγαλόπρεπα και μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης εορτάστηκε η ιερά μνήμη του Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης, στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέστηκε στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βέουμποστ κ. Ισαάκ και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λευκουπόλεως (Belogradchik) και Βοηθός του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου, κ. Πολύκαρπος, ο οποίος άγει τα σεπτά του ονομαστήρια.

Πλήθος ευλαβών πιστών, Κληρικών, Μοναχών και Μοναζουσών προσήλθαν στον Μητροπολιτικό Ναό, αφενός μεν να προσευχηθούν και να λάβουν πνευματική ενίσχυση προσκυνώντας τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πολυκάρπου και αφετέρου για να ευχηθούν στον Θεοφιλέστατο κ. Πολύκαρπο, συμμετέχοντας στη χαρά της εορτής!

Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο Ιερέας Νικόλαος Τσότσεφ από τον Κλήρο του Ναού, μιλώντας για τη ζωή και το έργο του Αγίου Πολυκάρπου. Τόνισε ότι η ζωή του Αγίου μας διδάσκει πίστη στον Χριστό, αφοσίωση στη δουλειά και αγάπη που είναι έτοιμη να θυσιαστεί και μας βοηθά να ξεπεράσουμε τα πάντα.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Πολύκαρπος καλωσόρισε τους Αρχιερείς για την λαμπρή συμμετοχή τους στη φετινή εορτή του Αγίου Πολυκάρπου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους ιερείς που έλαβαν μέρος, στους ιεροψάλτες και σε όλους όσοι προσήλθαν στην Εκκλησία για να ψάλλουν τον Θεό και να τιμήσουν τον άγιο μάρτυρα, «που με τη μαρτυρία του, έδειξε σε όλους μας πώς να ζούμε με τον Θεό και πώς να είμαστε άξιοι της αγάπης Του».

Ευχαρίστησε και πάλι τους κληρικούς της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την τιμή και την αγάπη που του έδειξαν και χαιρέτησε θερμώς όλους που συμμετείχαν στη χαρά της πνευματικής προσωπικής του εορτής.

Ο εορτάζων Επίσκοπος εξέφρασε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη του στον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Σόφιας και Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο, «ο οποίος είναι πατέρας και μέντορας για τον καθένα μας».

Χρήστος Καναρόπουλος στην Romfea.gr

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓ. ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ ΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

 

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στο ομώνυμο Ιστορικό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο (εντός του Επισκοπείου), στην Κόρινθο.

Την Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με την παρουσία των Ιερέων της πόλεως της Κορίνθου και με την παρουσία ευσεβών προσκυνητών.

Ανήμερα της Εορτής, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, τελέσθηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, παρουσία του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου. Με τον άγιο Κεγχρεών συλλειτούργησαν οι Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, π. Αθανάσιος Πέζος, ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης και ο Διάκονος π. Χρήστος Χίλιας.

Στο κήρυγμα του ο Θεοφιλέστατος ομίλησε, με αφορμή το μαρτύριο της Αγίας Φωτεινής, των πέντε γυναικών αδελφών Της και των δύο υιών Της, για της ισχυρές αντιθέσεις στον χώρο της Πίστεως. Η Εκκλησία μας κάνει λόγο για «νηφάλιο μέθη», για «λάλο σιγή» για «Φαρισαίο και Τελώνη», προβάλλει τον «τελώνη Απόστολο», την «σώφρονα πόρνη», τον «αρνητή Απόστολο», τον «διώκτη Χριστοκήρυκα Απόστολο», την «μεταποιηθείσα πρώην πόρνη» σε «Ισαπόστολο και Μεγαλομάρτυρα», την Αγία που από «σκοτεινή» έγινε «Φωτεινή» και που «παρά το φρέαρ» εφωτίσθη» και εντός «φρέατος» ετέθη για τον Σωτήρα του κόσμου, «Ὅστις ἐλθών εἰς τόν κόσμον ἀνήγγειλε ἡμῖν πάντα» (πρβλ. Ιω. δ’, 25). Όλες αυτές οι αντιθέσεις «κοινό παρονομαστή» έχουν την μετάνοια, η οποία ανακαινίζει τους ανθρώπους και σαν «πνευματική δυναμίτις» καταστρέφει κάθε τι αμαρτωλό που έχει παγιωθεί στις καρδιές τους, γι᾿ αυτό και οι αλλαγές δεν γίνονται «εκ των άνω» με ό,τι και αν νομοθετούν «οι τα πρώτα φέροντες», ως ο Νέρων που αποφάσισε να εξολοθρεύσει τους Χριστιανούς, αλλ᾿ «εκ των κάτω», όταν ο καθένας μας αποφασίζει την δική του αλλαγή, την δική του μεταστροφή, αποφασίζει να ζήσει «θεοφιλώς» και «θεαρέστως» προτάσσοντας στην ζωή του τις Ευαγγελικές Εντολές. Η σταθερότητα στην Πίστη, το αμετακίνητο από τις θέσεις της Εκκλησίας είναι η καλύτερη ομολογία, αφού «αὕτη ἐστὶν ἡ νίκη ἡ νικήσασα τὸν κόσμον, ἡ πίστις ἡμῶν» (Α΄ Ιω. ε’, 4). Ο «αυτοκρατορικός νόμος» οδήγησε την Αγία Φωτεινή και τους οικογενείς Της στο φρικτό μαρτύριο, που το ξεχώρισε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης από το Συναξαριστή Του για την φρικαλεότητά του αλλά και την σταθερότητα των Μαρτύρων, εντάσσοντάς αυτό στο ψυχωφελές έργο Του «Νέον Εκλόγιον», οι Μάρτυρες Άγιοι όμως οδήγησαν πολλές ψυχές στην Χριστιανική αλήθεια και στην «εν Χριστώ» σωτηρία, όπως ο συνεορταζόμενος τους Άγιος Σεβαστιανός και όχι μόνο.

Απευθυνόμενος ο Θεοφιλέστατος στον συμπροσευχόμενο Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο ζήτησε τις θεοπειθείς ευχές του, ώστε όλοι μας να γίνουμε μιμητές της πίστεως των Αγίων Φωτεινής και των συγγενών Της για να αξιωθούμε της ουρανίου Βασιλείας.

Προς αγιασμό του εκκλησιάσματος εξετέθη σε προσκύνηση απότμημα εκ των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, που φυλάσσεται στο εσωτερικό Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου.

            ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ

 

 Την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, ένα χρόνο μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, στην περιοχή των Τεμπών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε, με την παρουσία του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και όλων των Κληρικών και Λαϊκών υπαλλήλων της Ι. Μητροπόλεώς μας, Νεκρώσιμο Τρισάγιο στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος (εντός του Επισκοπείου), στην Κόρινθο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των εν τω σιδηροδρομικώ δυστυχήματι τελειωθέντων αδελφών μας.

Ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην εντολή της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην προτροπή Της για πεντήκοντα επτά (57) κωδωνοκρουσίες, αναλογικώς προς τον αριθμόν των θυμάτων του εν λόγω δυστυχήματος. Επιπρόσθετα, εξέδωσε ο ίδιος Εγκύκλιο Σημείωμα, ώστε εκτός των κωδωνοκρουσιών να τελεσθούν και Νεκρώσιμα Τρισάγια στους κεντρικούς Ι. Ναούς των εδρών των 13 Αρχιερατικών Περιφερειών της Ι. Μητροπόλεως μας. Επισήμανε ότι ως Εκκλησία, που πιστεύει στην Ανάσταση, κάθε φορά που χτυπάει η καμπάνα μας καλεί να προσευχόμαστε, ιδιαιτέρως τούτο επιβάλλεται τώρα για την ανάπαυση των ψυχών των ανθρώπων αυτών, που απροσδόκητα και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έχασαν βιαίως την ζωή τους.

Ως Τοπική Εκκλησία αντιμετωπίζοντας υπεύθυνα και ανθρώπινα και αυτή την «τραγωδία», συμμετέχοντας στο πένθος και στον προβληματισμό των ανθρώπων, που την υφίστανται, όχι μόνο κτυπώντας τις καμπάνες αλλά τελώντας Τρισάγιο προσευχόμενοι να αναπαυθούν οι ψυχές των συνανθρώπων μας. Δυστυχώς το Κράτος μας διαχρονικά δεν είναι Κράτος δικαίου και αυτό έχει να κάνει με την συλλογική μας ταυτότητα ως Έλληνες και την σπουδή μας να αλλάξουμε τον επί πολλά έτη τρόπο ζωής μας με τον νέο, τον μοντέρνο, που μας επιβάλλεται από την «Δύση». Σ’ αυτό τον νέο τρόπο ζωής η Εκκλησία δεν έχει λόγο, γιατί δεν δικαιούται να έχει, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές επιταγές. Η κοινωνία όμως εκμαυλίζεται και η προσευχή καθίσταται ως το μόνο όπλο της Εκκλησίας, η «ράβδος» και η «βακτηρία» στον δρόμο προς την σωτηρία μας. Υπάρχει πλέον τέτοια σήψη και τέτοια διαφθορά στην Κοινωνία που εύχομαι ο Θεός να μας φωτίζει να πράττουμε με ευθύνη και συνέπεια το καθήκον μας, ώστε κι εμείς να τύχουμε της Βασιλείας Του και να αναπαύσει τις ψυχές των αδελφών μας!

 ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια