Header Ads

Μητροπολιτικά νέα (Φ.1819)

Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΑΙΤΩΛΙΑΣ & ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ.
    

Με κατάνυξη τελέσθηκε, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, Θ. Λειτουργία το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022, στο πανηγυρίζον ιστορικό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Άγιου Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου, το οποίο βρίσκεται εντός του Μητροπολιτικού Οίκου.

Την Θ. Λειτουργία τέλεσε ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Πέτρος Καγιούλης και ο Διάκονος π. Χρήστος Χίλιας, το Ιεροψαλτικό Αναλόγιο διηκόνησε ο Αρχιδιάκονος της Ι. Μητροπόλεως μας π. Δαμασκηνός Γεννηματάς, ενώ ο Ποιμενάρχης μας τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων Προκατόχων του Μητροπολιτών Κορίνθου Προκοπίου του Τζαβάρα, ο οποίος είχε κοιμηθεί την 3η Δεκεμβρίου 1964 και του από Κορίνθου Αρχιεπισκόπου και Αντιβασιλέα Δαμασκηνού του Παπανδρέου, ο οποίος είναι και ο κτίτωρ του Μητροπολιτικού ενδιαιτήματος και του επ’ ονόματι του προστάτου του Αγίου Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, του Εθνοϊερομάρτυρος, τιμωμένου Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου.

Ακολούθως, το εσπέρας της ίδιας ημέρας, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Βαρβάρας Αγρινίου προκειμένου να συγχοροστατήσει μετά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Νέας Κρήνης και Καλαμαρίας κ. Ιουστίνου και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου στον Πανηγυρικό Εσπερινό των πρώτων ονομαστηρίων του νέου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους αγίους Αρχιερείς με λόγους θερμούς τους ευχαρίστησε για την τιμητική συμμετοχή τους στα πρώτα ονομαστήρια του, ως Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Την επομένη Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος έλαβε μέρος στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νίκαιας κ. Αλεξίου και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ύδρας κ. Εφραίμ, Σύρου κ. Δωροθέου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Γλυφάδας κ. Αντωνίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας παρευρέθη με πολλή χαρά στα εγκαίνια του περικαλλούς και υπερσύγχρονου νέου διοικητικού κέντρου της I. M. Πειραιώς, που τελέσθηκαν παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β΄ με κάθε επισημότητα. Το «Μαρινάκειον Μέλαθρον», όπως θα ονομάζεται από τούδε και στο εξής το κτίριο, καθώς ανακαινίσθηκε με δαπάνες του ευεργέτου της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς κ. Ευαγγέλου Μαρινάκη, θα στεγάζει πλέον τα νέα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και θα εξυπηρετεί το πολυπληθές ποίμνιο του μεγάλου επινείου της Χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων ο Ποιμενάρχης μας μετέβη στα Ψαχνά Ευβοίας και συγκεκριμένα στην Ι. Μονή Παναγίας Γοργοϋπηκόου Ψαχνών για να ευχηθεί στην Γερόντισσα Χριστοδούλη για την ονομαστική της Εορτή.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙA ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΕΤΕΛΕΣΕ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΑΦΩΝ ΤΩΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΥΡΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ, ΚΥΡΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΙ ΚΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ Α’ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.
  


Την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022, η Εκκλησία μας εόρτασε την μνήμη του Οσίου Πατρός Ιωάννου του Δαμασκηνού και του εν Αγίοις Πατρός ημών Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου, ημέρα κατά την οποία εόρταζαν τα ονομαστήριά τους, ο Μακαριστός, από Κορίνθου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Δαμασκηνός (18911949) και ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ (1913-1998).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, μετά των Διακόνων του π. Δαμασκηνού Γεννηματά και π. Χρήστου Χίλια και με την κυριαρχική άδεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β’ μετέβη στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών και ετέλεσε ευγνωμόνως Τρισάγιον επί των τάφων των αοιδίμων Αρχιεπισκόπων, κυρού Δαμασκηνού, του Παπανδρέου, Αντιβασιλέως και Πρωθυπουργού γενομένου ως και των μακαριστών Αρχιεπισκόπων Σεραφείμ του Τίκα και Χριστοδούλου του Παρασκευαΐδου, πνευματικού του πατρός.

Είθε ο Κύριος να αναπαύει τις ψυχές των μακαριστών «εν τη χώρα των ζώντων και εν τη γη των πραέων». Ας είναι η μνήμη τους αιώνια!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια