Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1878)

 

 

  Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 


Ερυθρά Θάλασσα: Στην Ελλάδα η διοίκηση της επιχείρησης «Ασπίδες»


 

 
Στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή, αμυντική, επιχείρηση «Ασπίδες» για την προστασία των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Aντόνιο Ταγιάνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera. «Τα ευρωπαϊκά όργανα εργάζονται για τη συγκεκριμένη επιχείρηση βήμα βήμα. Η χώρα μου θα έχει την ευθύνη για το επιχειρησιακό κομμάτι της αποστολής, “εν πλω”, αλλά η κεντρική διοίκηση από ξηράς, της επιχείρησης θα έχει ως έδρα την Ελλάδα» ανέφερε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών.

Eυρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα αρχίσουν τις περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα πιθανότατα στις 17 Φεβρουαρίου σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις, προσερχόμενος σε σύσκεψη για το θέμα, προ ολίγων ημερών, ανέφερε: «Δεν είναι όλες οι χώρες-μέλη πρόθυμες να συμμετάσχουν, αλλά ελπίζω πως καμία δεν θα παρεμποδίσει» την αποστολή.

Δεύτερο «μέτωπο» στη ναυτιλία ο Ινδικός Ωκεανός

Ανησυχία προκαλούν το τελευταίο διάστημα, οι αυξημένες απόπειρες πειρατικών επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ για πρώτη φορά μετά το 2012 φορτηγό πλοίο που κατελήφθη στα μέσα Δεκεμβρίου συνεχίζει να κρατείται ανοιχτά της Σομαλίας. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης το φορτηγό πλοίο χύδην ξηρού φορτίου Ruen της Navibulgar, χωρητικότητας 41.600 dwt και κατασκευής 2016, είναι το πρώτο πλοίο που κατέλαβαν Σομαλοί πειρατές εδώ και χρόνια.

Το Ruen ανήκει και λειτουργεί από τη βουλγαρική εταιρεία Navigation Maritime Bulgare JSC (Navibulgar),σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων Equasis. Το Κέντρο Θαλάσσιας Ασφάλειας στο Κέρας της Αφρικής (MSCHOA), μια υπηρεσία παρακολούθησης, έχει καταμετρήσει έξι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις πειρατείας και τρεις απόπειρες πειρατικών επιθέσεων. 
 

Η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας 

Αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5% (εκτιμάται ότι μετά την αναβάθμιση η οικονομία συγκλίνει στο νέο σημείο ισορροπίας σε περίπου 6 χρόνια), μόνιμη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κατά περίπου 70 μονάδες βάσης- την περίοδο τρεις μήνες πριν έως και τρεις μήνες μετά την αναβάθμιση- και σταθεροποιητική επίδραση τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στην πραγματική οικονομία, επιφέρει η ανάκτηση από τη χώρα της επενδυτικής βαθμίδας.

Αυτό εκτιμούν οι ερευνητές της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος και σύμφωνα επίσης με τους ίδιους η σημαντική αύξηση της ζήτησης από τους επενδυτές που καταγράφηκε στην τελευταία έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ήταν αναμενόμενη. Καθώς, εφόσον ένας εκδότης ομολόγων, όπως το ελληνικό δημόσιο, αξιολογηθεί στην επενδυτική κατηγορία, δίνεται η δυνατότητα σε μια τεράστια δεξαμενή κεφαλαίων να επενδύσουν στα ομόλογά του. Έτσι, στη συγκεκριμένη έκδοση, όπως ανέφερε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, υπήρξαν ορισμένα σημαντικά ρεκόρ: π.χ. μετά το 2010 το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης 10ετούς, με το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών και το χαμηλότερο spread.
 

«Εξοικονομώ 2023»: Ξεκινάει ο β’ κύκλος του προγράμματος για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

 
 
Αιτήσεις για υπαγωγή στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» μπορούν να υποβάλλουν από, Τετάρτη, ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπέγραψαν την Απόφαση Προκήρυξης του προγράμματος, το οποίο ανοίγει για υποβολή αιτήσεων από τις 7.2.2024 έως τις 29.3.2024, με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, που κατευθύνονται, αποκλειστικά, σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά. 
 

Φοροδιαφυγή: Στο μικροσκόπιο οι ψηφιακές συναλλαγές

Δίχτυ για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής που διαπράττουν Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, μη δηλώνοντας στις φορολογικές αρχές όλα τα εισοδήματά τους από παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών που διενεργούν μέσα από e-πλατφόρμες, απλώνει η Ε.Ε.

Στο στόχαστρο μπαίνουν όλες οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και πωλήσεων αγαθών που δραστηριοποιούνται μέσα από γνωστές ψηφιακές πλατφόρμες, πραγματοποιώντας μέσω αυτών -εξ αποστάσεως και με ψηφιακό τρόπο- δισεκατομμύρια συναλλαγές στην Ε.Ε. Στοιχεία για πλήθος ηλεκτρονικών συναλλαγών πληρωμής υπηρεσιών που πρόκειται να παρασχεθούν ή παρασχέθηκαν, καθώς και για πλήθος ηλεκτρονικών συναλλαγών αγοράς αγαθών, όπως π.χ. για πληρωμές μισθωμάτων σε περιπτώσεις ενοικιάσεων κατοικιών ή αυτοκινήτων, πληρωμές εξόδων διαμονής σε ξενοδοχεία, πληρωμές αγορών προϊόντων κ.λπ., θα πρέπει να αποσταλούν εντός του τρέχοντος μηνός στις αρμόδιες φορολογικές αρχές από τις ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των οποίων πραγματοποιούνται οι συγκεκριμένες συναλλαγές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr, bankingnews.gr



*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια