Header Ads

Ο Σύγχρονος Ελληνικός Πολιτισμός ως εργαλείο Πολιτιστικής Διπλωματίας – Άρθρο του Χρ. Δήμα (Φ. 1868)


 

Γράφει ο Χρίστος Δήμας*


Στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η αξιοποίηση της πολιτιστικής διπλωματίας, ως εργαλείο ανάδειξης και εξωστρέφειας του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Με δράσεις που αποσκοπούν στην προβολή καλλιτεχνικών φορέων και εκδηλώσεων σε διεθνές επίπεδο, επιχειρούμε να καταστήσουμε τον σύγχρονο πολιτισμό ως έναν βασικό μοχλό ανάπτυξης και δημιουργίας, με πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για το πολιτισμό, αλλά και για το τουρισμό και την οικονομία της χώρας.

Ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός βρίσκει ένα νέο και φιλόδοξο έδαφος για την προβολή και προώθησή του, μέσω μιας νέας δράσης για την δημιουργία μιας καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πλατφόρμα, η οποία πρόκειται να είναι διαθέσιμη μέσα στο επόμενο έτος, θα περιέχει ψηφιακό υλικό από όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να προβάλλουμε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε αυτούς. Προφανώς θα είναι διαθέσιμη σε αρκετές ξένες γλώσσες, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε την εμβέλειά της και επομένως να αποκομίσουμε περισσότερα οφέλη από την λειτουργία της.

Ωστόσο, η ψηφιακή πλατφόρμα δεν θα αποτελεί απλώς ένα μέσο για την συλλογή ψηφιακού οπτικοακουστικού περιεχομένου. Θα λειτουργεί ταυτόχρονα ως ένα συνολικό εργαλείο που θα επιτρέπει προβολή μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχουν ήδη διεξαχθεί, ενώ παράλληλα θα αποτελεί ενημερωτικό πυρήνα για επερχόμενα πολιτιστικά γεγονότα, ενισχύοντας έτσι τη διασύνδεση μεταξύ πολιτιστικών φορέων και κοινού. Επιπλέον, στόχος της πλατφόρμας είναι η ανάδειξη επτά θεματικών υποπλατφόρμων, καλύπτοντας τη μουσική, τον χορό, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, το σχέδιο και το βιβλίο. Ενώ, με τη συνεχή προσθήκη πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού που θα είναι προσβάσιμο, με προσεκτική σχεδίαση και ελληνική αισθητική αρτιότητα, αλλά και την ταυτόχρονη υιοθέτηση σύγχρονων τεχνικών παρουσίασης, προσαρμοσμένων σε διεθνή πρότυπα, αναμένεται ότι η πλατφόρμα θα ενισχύσει την ελληνική πολιτιστική σκηνή.

Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να επενδύσουμε πάνω στις ισχυρές βάσεις που υπάρχουν στον πολιτισμό και να αποκτήσουμε αυξημένη εξωστρέφεια σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι παραστατικές τέχνες, ο κινηματογράφος, οι τηλεοπτικές σειρές και το βιβλίο, τους οποίους προσπαθούμε να αναδείξουμε και να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο. Και η ψηφιακή πλατφόρμα είναι ένα επιπλέον μέσο προκειμένου να το καταφέρουμε. Συνεπώς, πρόκειται να λειτουργήσει σαν ένα εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, κατάλληλο για την προώθηση φορέων, την εξωστρέφεια του σύγχρονου πολιτισμού και την προσέλκυση τουριστών και συναλλάγματος στην χώρα μας καθόλη την διάρκεια του έτους.

* Ο Χρίστος Δήμας είναι υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού και Βουλευτής Κορινθίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια