Header Ads

Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου (Φ. 1837)

 

Συνταγή εξωστρέφειας και ανάπτυξης!




Συνέντευξη της δημοσιογράφου Αρετής Ρέντα από την Εύη Κοκκίνου ως Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής.

 

Μια σημαντική πρωτοβουλία που αναμένεται να ξεδιπλωθεί σαν ένας μόνιμος θεσμός πολιτισμού πρόκειται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου, που σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα πραγματοποιηθεί στον Δήμο Κορινθίων 4-7 Μαΐου 2023, συνοδευόμενο και από Διεθνές συμπόσιο για το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση.

Μια σημαντική πολιτιστική διοργάνωση που έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε έναν νέο πολιτιστικό θεσμό με διεθνή μάλιστα εμβέλεια, προβάλλοντας την περιοχή μας και παρέχοντας αυθεντικές δράσεις υψηλής ποιότητας.

Την ευθύνη του συντονισμού και της υλοποίησης έχει η «δική μας» Εύη Κοκκίνου ως Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Διοργάνωσης του Φεστιβάλ, οπότε είναι φυσικό να απευθυνθούμε, για να έχουμε τις πρώτες πληροφορίες!

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα από τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλη Νανόπουλο, αλλά έως τότε απευθύναμε μερικές ερωτήσεις στην κα Κοκκίνου για την ιδέα, τους συντελεστές, το πρόγραμμα και το μέλλον του θεσμού.

 

Ερ: Μια νέα δράση πολιτισμού γεννιέται για τον Δήμο Κορινθίων, το «Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου». Μιλήστε μας για την ιδέα πίσω από αυτό και τα οφέλη που φέρνει στην Κόρινθο.

 

Απ: Η ιδέα προέκυψε, όπως όλες οι ιδέες που πρόκειται να αφήσουν ένα ισχυρό αποτύπωμα: με συνεργασία ανθρώπων με όραμα και τεχνογνωσία.

Αλλά και από το πάθος να αναδείξουμε τα σημεία εκείνα που κάνουν τον τόπο μας μοναδικό!

Που αναδεικνύουν τη διαχρονική του αξία ως ένα σταυροδρόμι συνάντησης ανθρώπων, ιδεών και πολιτισμών.

Με διάθεση και στόχευση να αξιοποιήσουμε το νέο μας απόκτημα, το θέατρο Ειρήνη Παπά, που μόλις πέρσι εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχό μας Βασίλη Νανόπουλο, αλλά και τους υπόλοιπους χώρους τέχνης του Δήμου μας.

Αναζητήθηκε από τον Δήμαρχο Κορινθίων ένα εργαλείο επικοινωνίας με το παρελθόν και τις αποικίες μας, όπως οι Συρακούσες, αλλά και ένας δυναμικός μοχλός ανάπτυξης.

Παράλληλα προωθήσαμε την συστηματική συνεργασία του Δήμου Κορινθίων και του Κέντρου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου με φορείς αξιόπιστους και με παγκόσμια ακτινοβολία, όπως το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που διαθέτει και τις επαφές και την τεχνογνωσία.

Ερ: Μιλήστε μας λίγο για τους συντελεστές και το πρόγραμμα

Απ: Για την ωρίμανση της πρότασης ο Δήμαρχος συνεργάστηκε αρχικά με τον σύμβουλο του Δήμου επί των πολιτιστικών Μανούσο Μανουσάκη, ενώ ανέθεσε το έργο της διερεύνησης της δυνατότητας πραγματοποίησης του φεστιβάλ και εν τέλει τη διοργάνωση σε Συντονιστική Επιτροπή, της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι.

Εκλεκτά μέλη της επιτροπής είναι ο Θοδωρής Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας-ΣΕΠΙ, η Ξένια Καλδάρα, Πρόεδρο Δ.Σ. και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, το οποίο επί σειρά ετών οργανώνει δράσεις και υλοποιεί το πρόγραμμα «Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου αιώνα», η Νατάσα Μερκούρη, Φιλόλογος-Θεατρολόγος, καθώς και η Δρ. Τόνια Τζαναβάρα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης ΚΕ.Π.Α.Π. Δήμου Κορινθίων. Σημαντική ήταν και η συνδρομή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας.

Ακολούθησαν δεκάδες επικοινωνίες με προσωπικότητες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αλβανία, κ.α., ώστε να καταλήξουμε σε έναν μεστό σκελετό προγράμματος, που πιστεύω ότι θα κάνει αίσθηση.

Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να σας αποκαλύψω όλες τις πτυχές του προγράμματος, μια και είναι προνομία του Δημάρχου μας στην ειδική εκδήλωση παρουσίασης που θα γίνει μετά το Πάσχα.

Αυτό που μπορώ όμως να σας πω είναι ότι οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί για το διάστημα 4-7 Μαΐου 2023. Σημαντικό τμήμα τους θα παρουσιασθεί, όπως είπαμε, στο  θέατρο «Ειρήνη Παπά» στο Χιλιομόδι Κορινθίας ή σε περίπτωση κακοκαιρίας στο 4ο Λύκειο Κορίνθου.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και Διεθνές συμπόσιο για το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση με τίτλο: «Αρχαίο ελληνικό δράμα: συνεκτικός ιστός ανάμεσα στις μητροπόλεις και τις αποικίες». Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης» στις 7/5/2023 από το πρωί έως το μεσημέρι.

Αλλά θα υπάρχουν και σπουδαία καλλιτεχνικά γεγονότα σε εμβληματικούς χώρους, για τα οποία θα μιλήσουμε σύντομα.

 

Ερ: Τι στόχους έχει η διοργάνωση και ποια θα είναι τα ορατά οφέλη για την περιοχή μας;

Απ: Κάθε νέος θεσμός, στη φάση του σχεδιασμού του οφείλει να έχει ολιστική αντίληψη και να μην αρκείται στα οφέλη πρώτου επιπέδου. Για να το πω πιο απλά: στην εποχή μας δεν αρκεί να κάνουμε πολιτισμό, για τον πολιτισμό.

Πρέπει αυτό που σχεδιάζουμε να συμπεριλαμβάνει και άμεσα οφέλη για την κοινωνία. Οφέλη ενίσχυσης της σύγχρονης ταυτότητας της Κορίνθου, οφέλη από τους ξένους και Έλληνες που θα «ανακαλύψουν» και θα μείνουν στην Κόρινθο, οφέλη από τους επισκέπτες και θεατές των εκδηλώσεων.

Και για να έχουμε μια αίσθηση μιλούμε για τουλάχιστον 200 παιδιά και συνοδούς τους και για εκατοντάδες επισκέπτες και θεατές.

Αυτά είναι άμεσα, μετρήσιμα και ουσιαστικά οφέλη. Υπάρχει όμως και κάτι πολυτιμότερο που μπορεί να μην αποτιμάται άμεσα, αλλά έχει την μεγαλύτερη αξία.

Οι εμπειρίες και τα ερεθίσματα που θα αποκτήσουν τα παιδιά των σχολείων μας, συνεργαζόμενα με παιδιά από το εξωτερικό και άλλες πόλεις.

Έτσι ανοίγουν οι ορίζοντες, έτσι πλαταίνουν οι τόποι και έρχονται, ξανά, στο προσκήνιο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια