Header Ads

Μητροπολιτικά νέα (Φ.1829)

«ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ 2023»:  ΗΜΕΡΑ ΧΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΕ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 100.000€ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΣΕ 100 ΝΕΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.
    

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου, πραγματοποιήθηκε στις, 13 Φεβρουαρίου 2023, η προγραμματισμένη ετήσια Εκδήλωση Οικονομικής Ενισχύσεως Φοιτητών-Φοιτητριών «ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ 2023» από την Ι. Μητρόπολη μας. Με την επιβαλλόμενη διακριτικότητα αλλά και με διάχυτη την χαρά και την ικανοποίηση στα βλέμματα όλων ολοκληρώθηκε κι εφέτος, με τη χάρη του Κυρίου, ο θεσμός αυτός, προσθέτοντας ένα ακόμη «λιθαράκι» στο γενικότερο Φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί με συνέπεια η Ιερά Μητρόπολις Κορίνθου και αποτελεί την μέγιστη προτεραιότητα του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, μετά φυσικά τον αγιασμό και την σωτηρία των ψυχών των ανθρώπων.

Η ημέρα ξεκίνησε με την καθιερωμένη προς τιμήν των Αγίων Αποστόλων και συνεργών του Απ. Παύλου, Ακύλα και Πρισκίλλης, προστατών του θεσμού της συζυγίας, Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, αφού προηγουμένως μετεφέρθησαν τα εις το Επισκοπείο φυλασσόμενα αποτμήματα εκ των Ι. Λειψάνων του Αγίου Αποστόλου Ακύλα μετά πάσης τιμής και ευλαβείας και τα οποία καθ΄ όλην την διάρκεια της Ι. Ακολουθίας εξετέθησαν εις προσκύνησιν υπό των παρισταμένων πιστών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ομίλησε για τους τιμώμενους Αγίους Ακύλα και Πρίσκιλλα, οι οποίοι ήταν Ιουδαίοι από τον Πόντο και αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ρώμη, όπου έμεναν, κατά τον διωγμό του Αυτοκράτορα Κλαυδίου και να έρθουν στην Κόρινθο. Ο Απόστολος Παύλος, ερχόμενος από την Αθήνα στην Κόρινθο για να κηρύξει, φιλοξενήθηκε απ’ αυτό το άγιο ζευγάρι, που από σκηνοποιοί μετεβλήθησαν σε συνεργάτες Του στον Ευαγγελισμό του λαού και μαζί τους ήταν, όταν διενεργώντας τον πρώτο έρανο, την περίφημη «λογία», για την ενίσχυση των Ιεροσολύμων και κατηγορούμενος για φιλαργυρία ανεφώνησε «ἀργυρίου ἢ χρυσίου ἢ ἱματισμοῦ οὐδενὸς ἐπεθύμησα· αὐτοὶ γινώσκετε ὅτι ταῖς χρείαις μου καὶ τοῖς οὖσι μετ΄ ἐμοῦ ὑπηρέτησαν αἱ χεῖρες αὗται» (Πραξ. κ’, 33-34). Ο Απόστολος Παύλος δίδαξε ότι Χριστιανός και Εκκλησία χωρίς έργα αγάπης δεν υφίστανται και οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα, ακολούθησαν με πιστότητα και εφήρμοσαν όλα, όσα Εκείνος δίδαξε.

Σήμερα, που ψάχνουμε εναγωνίως πρότυπα αγάπης και Χριστιανικής συζυγικής ζωής οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα μπορούν να αποτελέσουν τα ιδανικά πρότυπα και να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας μας, κάνοντας μας να αναρωτηθούμε που «πηγαίνουμε», που «φτάσαμε», και που στοχεύουν να μας πάνε ακόμα, όσοι προσπαθούν διακαώς να αντικαταστήσουν την πνευματικότητα και το συναίσθημα με τον υλισμό και την τεχνίτη νοημοσύνη.

Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους Ιερείς και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια που ανταποκρίνονται κάθε χρόνο με θαυμαστή συνέπεια στο κάλεσμα της Αποστολικής Ι. Μητροπόλεως μας και τιμούν την μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας βοηθώντας τα παιδιά μας και τις οικογένειές τους να σπουδάσουν και να μορφωθούν. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι κύριο μέλημα μας πρέπει να είναι να μορφώσουμε τον Χριστό στις καρδιές τους για να αλλάξει και να φυγαδεύσει όλα εκείνα τα «σατανικά σχέδια» που σκοπό έχουν την μετατροπή του ανθρώπου σε κτηνάνθρωπο. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς κατέγραψε ότι «νούς αποστάς του Θεού ή κτηνώδης γίνεται ή δαιμονιώδης» και εμείς δεν θέλουμε τα παιδιά μας να καταλήξουν ούτε στο ένα ούτε στο άλλο, αλλά οραματιζόμαστε να γίνουν «θεάνθρωποι» ακολουθώντας τον υπογραμμό του Χριστού και των Αγίων Του.

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό αυτής της ετήσιας Εκδήλωσης Οικονομικής Ενισχύσεως των Νεοεισαχθέντων Φοιτητών, καθώς με την χάρη του Θεού, μέσα σε 16 χρόνια (2006-2022) έχουν δοθεί 1.630 Τραπεζικά Βιβλιάρια σε αντίστοιχους νέους και το προσφερόμενο συνολικό χρηματικό ποσό έχει ξεπεράσει το ποσόν των 1.630.300,00€.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
ΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΕΟΡΤΑΣΕ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΑΓ. ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΛΑΣΙΟΥ ΜΕ ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ.
   

Με την συμμετοχή πλήθους πιστών και με κάθε Εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023, στο Ξυλόκαστρο ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, πολιούχου Ξυλοκάστρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και με την παρουσία πλήθους ιερέων. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας και Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλετζίου, αναφερθείς στον βίο και στα θαύματα του εορταζομένου Αγίου. Πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Αναστάσιο Κοΐνη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο γιατί εργάζονται με ζήλο και ενισχύουν την πίστη των Ενοριτών τους, συνεχάρη τους Ιεροψάλτες, κ. Αναστάσιο Γκιούλη, Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ι. Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου και τον νέο αριστερό ψάλτη κ. Παναγιώτη Καραγκούνη, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Γεώργιο Βασιλαρά, κάτοικο Συκιάς Κορινθίας, για την πρωτοβουλία χρηματοδότησης της τηλεοπτικής κάλυψης του Πανηγυρικού Εσπερινού και της Πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας από τον τηλεοπτικό σταθμό IONIAN TV.

Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, πλαισιουμένων από τον Ξυλοκαστρινό Πανοσ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Γκουρβέλο, της Ι.Μητροπόλεως Πατρών, τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Κωνσταντίνο Κατσαπάρα, της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας και πλειάδας Κληρικών και Διακόνων της Ι. Μητροπόλεως μας.

Κατά την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε, εν μέσω πολυπληθούς εκκλησιάσματος, η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του καταγομένου εκ Ζεμενού Κορινθίας, εγγάμου Διακόνου π. Γεωργίου Σαλάτα, αποφοίτου του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου, διετελέσαντος επί σειρά ετών Ιεροψάλτης στον Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Αγίου Βλασίου, ο οποίος θα υπηρετήσει ως Εφημέριος του Ι. Ναού Αγίας Κυριακής της γενέτειράς του Ζεμενού. Στην ομιλία του ο πατήρ Γεώργιος συγκινημένος ευχαρίστησε το Θεό, την προστάτιδα του και πολιούχου Ζεμενού Αγία Κυριακή, τον σεπτό Ποιμενάρχη μας, για την αγάπη με την οποία τον περιέβαλε, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τους γονείς, τα αδέλφια του και την σύζυγό του, τον Πνευματικό του Πατέρα και όλους, όσοι συνετέλεσαν, στο να εκπληρωθεί ο ευσεβής πόθος του για την Ιερωσύνη.

Αντιφωνώντας ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι όλα, όσα ανέφερε ο π. Γεώργιος, ως αποσπάσματα από την ζωή του, αποτελούν τις ώρες της κλήσεώς του από τον Θεό, που τον προετοίμαζε γι’ αυτή την στιγμή. Ως άνθρωποι είμαστε προικισμένοι από τον Θεό με χαρίσματα και τάλαντα, τα οποία χωρίς τον Χριστό είναι θαμμένα και χαμένα. Αφήνοντας την ζωή μας όμως στα χέρια Του τα αποτελέσματα γίνονται καρποφόρα. Στην συνέχεια, αναφερόμενος στην σπουδαία θεολογική παρομοίωση του Αποστόλου Παύλου, που παρομοιάζει την Εκκλησία μας με Σώμα που έχει κεφαλή τον Χριστό και μέλη της όλους εμάς, τόνισε ότι σήμερα ο π. Γεώργιος τοποθετείται σε νευραλγική θέση σ’ αυτό το Σώμα και «για το Ζεμενό θα έχεις την θέση της καρδιάς του Χριστού που θα αναζωογονεί αυτή την μικρή μεν, ιστορική δε Ενορία της Αποστολικής Ι. Μητροπόλεως μας». Αναφέρθηκε ακόμα στο ότι ο Χειροτονούμενος σχετίζεται με την Αγία Κυριακή, Πολιούχο Ζεμενού, καθώς την ημέρα της μνήμης Της γεννήθηκε και βαπτίστηκε και καθώς η Αγία είναι και προστάτης και έφορος της οικογένειάς του Σεβασμιωτάτου με έμπνευση Θεού και της Αγίας αποφάσισε, μαζί με τον Θεοφιλέστατο, την τοποθέτησή του εκεί. «Ο Άγιος Βλάσιος ως Ιεράρχης και ως ιατρός θα σε διδάξει για το έργο της Ιερωσύνης γι’ αυτό και πρέπει να τον έχεις πρότυπο, να τηρήσεις τις υποσχέσεις που έδωσες ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ώστε να αποτελείς κι εσύ παράδειγμα για τους ενορίτες σου. Οι καιροί είναι δύσκολοι και οφείλουμε να διδαχθούμε από τις εκφάνσεις της ζωής του Αγίου Βλασίου και να γίνουμε «φρόνιμοι ὡς οἱ ὄφεις καί ἀκέραιοι ὡς αἱ περιστεραί» (Ματθ. ι΄, 16). Εξ’ αυτών οφείλεις να ξέρεις ότι είσαι «πόλις ἐπάνω ὄρους κειμένη» (πρβλ. Ματθ. ε’, 1415) και δεν έχεις το δικαίωμα απ’ αυτήν την στιγμή να αλλάξεις το Ευαγγέλιο και να πάψεις να είσαι Ιερεύς του Θεού και να είσαι ο τάχα «κοινωνικός» και «μορφωμένος» γι’ αυτό πρωτίστως να έχεις Πίστη, να γονατίζεις και να προσεύχεσαι στο Άγιο Θυσιαστήριο, και να κάνεις τους ανθρώπους, όπως ο Άγιος Βλάσιος, υγιείς στην ψυχή και στο σώμα». Κατά το πέρας της Θείας Λατρείας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας τέλεσε και την εις Οικονόμον-Σταυροφόρον Χειροθεσία του Εφημερίου του πανηγυρίζοντα Ι. Ναού Αιδεσ. π. Αναστασίου Κοΐνη, «αμείβοντάς» κατ’ αυτόν τον τρόπο για την έως σήμερον επιτέλεση των καθηκόντων του παρακινώντας τον να συνεχίσει με ζήλο, ταπείνωση, υπακοή, προθυμία και φόβο Θεού τα καθήκοντα του.

Στην συνέχεια ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της πόλεως με την παρουσία των Υφυπουργών κ. Χρίστου Δήμα και κ. Νικολάου Ταγαρά, των Βουλευτών κ. Κωνσταντίνου Κόλλια και κ. Γεωργίου Ψυχογιού, της Συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Μαρίας-Ελένης Σούκουλη–Βιλιάλη, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτου Νίκα, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας κ. Χαριλάου Βυτινιώτη, των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ. Αναστασίου Γκιολή και κ. Γεωργίου Οικονόμου, της Περιφερειακής Συμβούλου και πρώην Αντιπεριφερειάρχου κ. Αθηνάς Κόρκα, του πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, του Δημάρχου Ξυλοκάστρου–Ευρωστίνης κ. Βλασίου Τσιώτου, του πρώην Δημάρχου κ. Ηλία Ανδρικόπουλου, του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου κ. Παναγιώτη Γκιούλη και πλήθους Λαού. Τα Ιεροψαλτικά Αναλόγια τόσο το εσπέρας όσο και το πρωί της Ιεράς Πανηγύρεως εκόσμησαν μέλη της Χορωδίας Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» αποδίδοντας μετά χαρακτηριστικού βυζαντινού ιεροπρεπούς ύφους τους Ιερούς Ύμνους προς τιμήν του Αγ. Ιερομάρτυρος Βλασίου. Με την ολοκλήρωση όλων των Ιεροπραξιών και κατά το έθος ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών και οι συνοδοί τους Κληρικοί κατευθύνθηκαν προς την πανηγυρίζουσα παλαιά και ιστορική Ι. Μονή του Αγίου Βλασίου, στα άνω Τρίκαλα, όπου προσκύνησαν την Ι. Εικόνα και τα Άγια Λείψανα του Ιερομάρτυρος, που φυλάσσονται εκεί, ευχηθέντες να δίδει ο Άγιος υγεία, δύναμη, ομόνοια και μετάνοια στην Αδελφότητα για να κερδίσουν την Βασιλεία του Θεού και να δώσουν παράδειγμα ενότητας και πνευματικού βίου στους πολυπληθείς Χριστιανούς–προσκυνητές της Ι. Μονής.Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
 

Το πρωί Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος λειτούργησε στο πανηγυρίζον Ι. Ησυχαστήριο «Άγιος Χαράλαμπος» Καλαμακίου.

Στον λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Άγιο Χαράλαμπο, τον βίο και τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη, επισημαίνοντας ότι ο Άγιος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Έλληνες, καθώς ως Ιερεύς και άνθρωπος του Θεού παρέμεινε εδραίος και σταθερός στην Πίστη Του. Είναι γεγονός πως ο Άγιος μαρτύρησε για τον Χριστό και την Εκκλησία του σε μεγάλη ηλικία και οι πιστοί τον επικαλούνται με την διπλή του ιδιότητα, του Ιερέως και του Μάρτυρος, ώστε να πρεσβεύει στον Θεό, αλλά και του ιατρού-αναργύρου, προστάτου από τις λοιμώδους νόσους, ώστε να θεραπεύει τους ασθενείς. Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πολλά θαύματα, που επιτέλεσε ο Άγιος δια μέσου των αιώνων, τονίζοντας ιδιαιτέρως σε αυτά την διάσωση της πόλεως των Φιλιατρών από ολοκαύτωμα, που επρόκειτο να διενεργούσαν οι Γερμανοί κατά τα χρόνια της Κατοχής. Ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε ακόμα στην ιδιαίτερη σχέση, που έχει με το Ιερό Ησυχαστήριο, όταν μικρό παιδάκι, είχε επισκεφθεί με την Ενορία του και είχε γνωρίσει τον μακαριστό Γέροντα Αγαθάγγελο.

Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους προσκυνητές, στον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά στον Δήμαρχο Λουτρακίου Περαχώρας και Αγ. Θεοδώρων κ. Γεώργιο Γκιώνη και στην Γερόντισσα του Ιερού Ησυχαστηρίου Μαγδαληνή να έχουν την χάρη του Αγίου και να λάμπει το πρόσωπό τους από την χαρά του Θεού!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια