Header Ads

Σημαντικό το έργο των πολιτιστικών συλλόγων στην Κορινθία για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας! (Φ.1829)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ




Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και περισσότερο η έντονη ανάγκη των ανθρώπων να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να δρουν συλλογικά, ιδίως υπό τη μορφή σύστασης πολιτιστικών-αθλητικών συλλόγων, αλλά και άλλων συλλογικοτήτων.
  

Ο Χορός των Μεγάρων - ΘΕΟΦΙΛΟΣ

-Η απώλεια της αίσθησης της «γειτονιάς», όπου όλοι ήταν μεταξύ τους γνωστοί και αλληλοεπιδρούσαν καθημερινά, ενώ η «καλημέρα» και το χαμόγελο συνόδευε τη διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά ή το σχολείο, η χαρά βιωνόταν στα αυθόρμητα γλέντια με κάθε αφορμή και ο πόνος, η λύπη μοιραζόταν,

-η μοναξιά της σύγχρονης εποχής και το άγχος που προκαλεί η όλο και πιο δύσκολη καθημερινότητα με την επαγγελματική ανασφάλεια και την ανεργία, η οποία επιδεινώθηκε με την παρατεταμένη οικονομική κρίση και την πανδημία του covid-19,

-οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των ανθρώπων, ιδίως των παιδιών και των υπέργηρων, από την καταχρηστική παρακολούθηση των μέσων «παρα»πληροφόρησης, τρομοκρατίας και αποχαύνωσης, της τηλεόρασης και του διαδικτύου, σε συνδυασμό με την «απαξίωση των αξιών»,

-η ανάγκη για δημιουργία, η οποία πολλές φορές επισκιάζεται από την ανάγκη για επιβίωση, λες και η πνευματική «τροφή» δεν είναι εξίσου σημαντική με την υλική για την ζωή μας,

αποτελούν κάποιες από τις αιτίες δημιουργίας και δράσης των συλλογικοτήτων…

Σε αυτές προστίθεται και η συνειδητοποίηση της ανάγκης επαναπροσδιορισμού της «τοπικής» μας ταυτότητας με τη διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων της κοινότητας, της ιστορίας, της τέχνης και αρχιτεκτονικής του τόπου μας, της θρησκείας και άλλων στοιχείων που έχουν συμβάλει και συμβάλλουν συνεχώς στη διαμόρφωση του τρόπου ζωής μας και της ταυτότητάς μας ως μελών της μικρής μας κοινωνίας, ιδιαιτέρως μέσα στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι, όπου οι τοπικές κοινωνίες κινδυνεύουν σιγά σιγά να χάσουν τον συνδετικό τους ιστό.

Αποκορύφωμα στα ανωτέρω υπήρξε και η δημιουργία, κατά τα τελευταία χρόνια, των διευρυμένων Καλλικρατικών Δήμων με την αυτοδιοικητική εξουσία και τις πολιτιστικές δράσεις να απομακρύνονται από τις κοινότητες και τα χωριά και να συγκεντρώνονται στις μεγάλες πόλεις…

Υγιής, αναμενόμενη και ελπιδοφόρα, επομένως, είναι η αφύπνιση και αντίδραση των πολιτών με τη δημιουργία νέων ή και με την επαναδραστηριοποίηση παλαιών συλλόγων πολιτιστικών και αθλητικών.

Οι σύλλογοι στην Κορινθία -για παράδειγμα- έχουν πάρει στα χέρια τους τον πολιτισμό και φυλάττουν «Θερμοπύλες», με πίστη στις αρχές και στις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και υψηλούς στόχους.

Έχουν αντιληφθεί ότι η ιστορική μας παράδοση με την ενδιαφέρουσα πολυμορφία, τη μουσική, το τραγούδι, τις καλές τέχνες, το θέατρο και τον χορό, την αρχιτεκτονική και τον αθλητισμό, ό,τι απαρτίζει την πολιτιστική μας κληρονομιά, αξίζει όχι μόνον να διασωθεί, αλλά και να εξελιχθεί, να ενισχυθεί. Οι σύλλογοι το κατάλαβαν και εργάζονται γι’αυτό!

Είναι ευτύχημα για την Κορινθία το γεγονός ότι είναι ενεργοί δεκάδες σύλλογοι, έτοιμοι να προσφέρουν στον πολιτισμό με τις δράσεις τους εθελοντικά, είτε αυτοβούλως, είτε μετά από κάλεσμα των δημοτικών Αρχών.

Γι’αυτό και χάρηκα αυτές τις ημέρες τις εκδηλώσεις για την κοπή της βασιλειόπιτας από όλους τους συλλόγους, ύστερα από δύο χρόνια παύσης λόγω κορονοϊού, βλέποντας τη χαρά της δημιουργίας στα πρόσωπα των μελών τους, την χαρά της προσφοράς, την χαρά της συλλογικής προσπάθειας με κοινούς στόχους και επ’ ωφελεία όλων των συμπολιτών, την ψυχαγωγία «ενώνοντας τα χέρια σε κύκλο». Τα μέλη των συλλόγων είναι πρόθυμα, ακόμη πιο πρόθυμη δε, πρέπει να σταθεί δίπλα τους η Πολιτεία και οι Δημοτικές Αρχές.

Πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην καλλιέργεια και καλλιέπεια των ανθρώπων, στην αισθητική και πνευματική μας ανάταση, έρευνες και μελέτες για την Ιστορία μας και τις παραδόσεις του τόπου μας, Καλλιτεχνικές, επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις χρήζουν συνδρομής από τους αυτοδιοικητικούς φορείς εξουσίας.

Ένα όμορφο και πραγματικά αισιόδοξο παράδειγμα συνεργασίας και δημοκρατικού σχεδιασμού δίνει φέτος ο Δήμος Κορινθίων, με τον Δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Σπύρο Ζαχαριά να καλούν όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου, για να συνδράμουν, ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ, στον σχεδιασμό, προγραμματισμό και εκτέλεση των καρναβαλικών εκδηλώσεων 2023. Δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει ένα τέτοιο κάλεσμα -τουλάχιστον στον Δήμο Κορινθίων, κάλεσμα αναγνώρισης όχι μόνον του έργου και της συμβολής στον πολιτισμό των πολιτιστικών συλλόγων της Κορίνθου, αλλά και της συμμετοχής τους ως ικανών συν-εταίρων στη διοργάνωση ενός μεγάλου γεγονότος, το οποίο εύχομαι πραγματικά να στεφθεί με επιτυχία και να συνεχίσει.

Βεβαίως, η αναγνώριση του έργου των πολιτιστικών συλλόγων δεν σημαίνει ότι η Πολιτεία, κατ’ επέκταση και οι Δήμοι πρέπει να επαναπαύονται και να αφήνουν το έργο στους συλλόγους. Οι Δήμοι οφείλουν να προάγουν οι ίδιοι τον πολιτισμό θέτοντας τον πήχη ψηλά και δίνοντας το δικό τους παράδειγμα αισθητικής, γνώσης και στόχευσης μέσω των δημοτικών φορέων-Κέντρων Πολιτισμού-Ανθρώπων και κυρίως προκαλώντας, παροτρύνοντας, ενισχύοντας την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας και τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ!

Ο πολιτισμός, τα γράμματα, οι τέχνες πρέπει να ενισχυθούν όχι μόνον για να κρατήσουμε την ταυτότητά μας ως λαός, αλλά και για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στην ανάπτυξη αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της εποχής μας!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολιτιστικούς συλλόγους της Κορινθίας μας, με την πίστη ότι το 2023 θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο!

* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια