Header Ads

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Ε.Α.Α.Σ. ΓΙΑ ΣΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΘΑ (Ν.5018/23) (Φ.1829)

  

Από το παράρτημα της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου ενημέρωσης των μελών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΓΙΑ ΝΟΜΟ 5018/2023

Στις 9 Φεβ 23 δημοσιεύθηκε ο ν.5018/2023/ΦΕΚ 25 /Α’ που αφορά στη μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, στον εξορθολογισμό της νομοθεσίας που τις διέπει, στην οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις.

Η ΕΑΑΣ είχε παρέμβει ( https:// www.eaas.gr/deltia-typoy/parembasi-tis-eaas-sto-pros-psifisinomoshedio-toy-yetha) σε συγκεκριμένα άρθρα του παραπάνω νόμου, με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των μελών της. Οι παρεμβάσεις έγιναν τόσο στην ηλεκτρονική διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, που προηγήθηκε της ψήφισής του, όσο και σε συναντήσεις εκπροσώπων της ΕΑΑΣ με θεσμικούς παράγοντες αλλά και στην παρέμβαση της ΕΑΑΣ, εκπροσωπουμένης υπό του προέδρου της, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας κατά τη συζήτηση των Φορέων επί του σχεδίου του ανωτέρω νόμου.

Επιγραμματικά επιτεύχθηκαν:

Η διατήρηση της υπάρχουσας εισφοράς υπέρ ΝΙΜΤΣ στα σημερινά επίπεδα, ήτοι 3% επί του χορηγούμενου μερίσματος.(Το άρθρο που προέβλεπε αύξηση απαλείφθηκε) Η νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στο ΜΤΣ να χορηγεί ένα επιπλέον μέρισμα όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν. Επετεύχθη και η δυνατότητα χορήγησης 13ου μερίσματος για το έτος 2022. (Σύμφωνα με πρόταση των ΜΤΣ και ΕΑΑΣ) Η κατάργηση των παρανόμων και αντισυνταγματικών κρατήσεων, που επιβαλλόντουσαν στο μέρισμα, τόσο του ΜΤΣ όσο και του ΕΚΟΕΜΣ από το ν.4093/2012 και θα επιστραφούν ως αναδρομικά στους δικαιούχους, από 1/1/2021.

Η κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής αντιτίμου για την είσοδο στις Στρατιωτικές Λέσχες για τα ε.α. στελέχη των ΕΔ και των μελών των οικογενειών τους. (Πάγιο και διαρκές αίτημα πολλών ετών της ΕΑΑΣ).

Επιγραμματικά δεν υιοθετήθηκαν:

Η επέκταση της παρεχόμενης νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ στα άγαμα και ανασφάλιστα τέκνα μας.

Η απόδοση των αναλόγων αποδοχών του βαθμού τους κατά την ανάκληση στην ενέργεια των συναδέλφων με σοβαρά προβλήματα υγείας, αντί της λαμβανομένης συντάξεως.

Η διεύρυνση στο ΔΣ του ΜΤΣ με την προσθήκη ενός επιπλέον μέλους από το ΔΣ της ΕΑΑΣ, ώστε να αυξηθεί η εκπροσώπησή μας.

Η εφαρμογή αναδρομικότητας 9 ετών για την επιστροφή των κρατήσεων του ν. 4093/2012 Η πρόταση της ΕΑΑΣ για αυτοτελή φορολόγηση με μέγιστο 20% επί των αναδρομικών των κρατήσεων ν. 4093/2012 Αγαπητοί συνάδελφοι επιτύχαμε αρκετά αλλά σίγουρα όχι όλα. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Σας καλούμε να προσέλθετε για να ψηφίσετε στις εκλογές της 19 Φεβ 23, ώστε να είναι μετρήσιμη η δύναμή μας.

Για το ΔΣ/Ε.Α.Α.Σ.

Το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων


Δεν υπάρχουν σχόλια