Header Ads

Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός στην Ιταλία! (Φ.1828)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Μία ξεχωριστή εκδήλωση του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας ΣΕΠΙ στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.




Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναφορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος για νέους στην Κόρινθο!

Η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην Ιταλία ήταν το θέμα στην εξαιρετικής σημασίας εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας Σ.Ε.Π.Ι. με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας.
 

Στις 8 Φεβρουαρίου 2023, στις 18:00΄, στην κατάμεστη αίθουσα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών από την Ελλάδα και την Ιταλία ανέδειξαν τη σημασία της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού παγκοσμίως. Πρόκειται για τη γλώσσα μας, η οποία μπορεί να ομιλείται όλο και λιγότερο στο εξωτερικό, αλλά «μιλάει όλο και περισσότερο στην παγκόσμια επιστήμη».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η οποία με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης το 2017 καθιερώθηκε να εορτάζεται επίσημα στις 9 Φεβρουαρίου. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία κατάκτηση των Ελλήνων της Ιταλίας και των Φιλελλήνων που την πρότειναν και την υποστήριξαν, ενώ σήμερα εορτάζεται σε όλο τον κόσμο, όπου κι αν υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, με πρωτοβουλία και συμμετοχή χιλιάδων φιλελλήνων και ιδιαιτέρως νέων.

«Η Ημέρα συμπίπτει με την επέτειο του θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, του Έλληνα εθνικού ποιητή. Η επιλογή υπογραμμίζει τη γλωσσική και πολιτιστική συνέχεια που χαρακτηρίζει την εξαιρετική ανθρώπινη εμπειρία δύο αδελφών πληθυσμών, Ιταλών και Ελλήνων, για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια.», όπως αναφέρει ο Σ.Ε.Π.Ι..

Ο Σολομός ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο γυμνάσιο και το πανεπιστήμιο στην Ιταλία και εκπαιδεύτηκε στις αξίες του Διαφωτισμού και του Risorgimento (ήταν το πολιτικό και κοινωνικό κίνημα, κατά το οποίο ενώθηκαν τα διαφορετικά κράτη της ιταλικής χερσονήσου δημιουργώντας το ενιαίο κράτος της Ιταλίας στη διάρκεια του 19ου αιώνα). Από τις δύο γλώσσες που βίωσε, ο Σολομός επέλεξε τα ελληνικά.
  

Θοδωρής Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Σ.Ε.Π.Ι.

Όπως δήλωσε στη Φωνή της Κορινθίας ο Θοδωρής Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Σ.Ε.Π.Ι. και ψυχή της διοργάνωσης, «Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας Σ.Ε.Π.Ι. αποτελεί πεδίο κοινής δράσης των κοινωνιών Ελλάδας και Ιταλίας, ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού και της επιστήμης και συμβάλλει στην ενίσχυση των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
  

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη και η ενίσχυση της συμβολής που προσφέρουν καθημερινά στην Ιταλία εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα, προσωπικότητες από τον κόσμο του πολιτισμού, σύλλογοι και πολίτες για τη διάδοση της ελληνικής κουλτούρας και της ελληνικής γλώσσας.».

Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν όλες οι εισηγήσεις των ομιλητών, οι οποίες στο σύνολό τους είχαν συγκεκριμένη θεματική αναφορά σε διάφορους τομείς εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του Valdo Spini, Διευθυντή του μουσείου Ουφίτσι της Φλωρεντίας, αλλά και προέδρου όλων των ιταλικών πολιτιστικών ιδρυμάτων, ο οποίος συνδύασε την Αναγέννηση με τον ελληνικό κλασικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα.

Καθηλωτική ήταν και η ομιλία της Monica Valensise, διευθύνουσας συμβούλου και καλλιτεχνικής διευθύντριας στο Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος των Συρακουσών, η οποία μίλησε για την 100νταετή εμπειρία παραστάσεων στο αρχαίο ελληνικό θέατρο των Συρακουσών, υπενθύμισε τη συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο των Συρακουσών και στον Δήμο Κορινθίων για τη δημιουργία φεστιβάλ αρχαίου δράματος για νέους εξηγώντας πώς η άυλη πολιτιστική κληρονομιά πέρα από τη μεγάλη συνδρομή στην πολιτιστική ανάπτυξη μπορεί και παράγει πλούτο. Για τις Συρακούσες οι κλασικοί μας, Σοφοκλής-Ευριπίδης-Αριστοφάνης-Αισχύλος, αποτελούν την ατμομηχανή της παραγωγικής ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής.

Από τη μεριά του ο Δρ Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος Πέτρος Συναδινός ανέπτυξε με ουσιαστικά παραδείγματα τη σχέση μεταξύ Ελληνικής γλώσσας και κλασικού αθλητισμού περιγράφοντας πώς η ελληνική γλώσσα υπήρξε το καθοριστικό στοιχείο στην πρότασή μας για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα.

Ο Νίκος Κούκης πρόεδρος του ελληνικού ιδρύματος πολιτισμού αναφέρθηκε στις πολλαπλές δράσεις του ιδρύματος στον διεθνή χώρο και ανάμεσα στους απόδημους, στην Ελληνική διασπορά, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας Ελευθέριος Σκιαδάς αναφέρθηκε στην όσμωση της λατινικής με την ελληνική γλώσσα για τη δημιουργία του σημαντικότερου, όπως είπε, πολιτισμού, του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού.

Η Όλγα Νάσση, πρόσωπο που συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας, αναφέρθηκε στην εμπειρία της ως προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (Ο.Ε.Κ.Α.Ι.), ενώ ο καθηγητής Τσόλκας εμβαθύνοντας στη δύναμη της ελληνικής γλώσσας αναφέρθηκε στους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές και στην επιρροή τους από τους Έλληνες κλασικούς μας ποιητές.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Θοδωρής Αγγελόπουλος, τον οποίο ευτυχεί ο Σ.Ε.Π.Ι. να έχει στο τιμόνι του.

Είναι ευτύχημα και για τον Δήμο Κορινθίων η συνεργασία του Δημάρχου Βασίλη Νανόπουλου με τον Θοδωρή Αγγελόπουλο, η οποία ευοδώθηκε τόσο με την επαφή της Κορίνθου με τις Συρακούσες πέρυσι το καλοκαίρι, όσο και με την απόφαση του Δημάρχου να διοργανώνει κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2023, Διεθνές μαθητικό/νεανικό φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Κόρινθο.

Ιδιαίτερη τιμή και για μένα την γράφουσα η επιλογή μου από τον Δήμαρχο ως Προέδρου της συντονιστικής επιτροπής διοργάνωσης του διεθνούς φεστιβάλ αρχαίου δράματος για νέους στην Κόρινθο, με εκλεκτούς συνεργάτες-συνοδοιπόρους στο όραμα τον Δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο, με αναπληρωτή τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Σπύρο Ζαχαριά, την Πρόεδρο Δ.Σ. και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Ξένια Καλδάρα (Μεταξία Τσιρταβή), τον Πρόεδρο του Σ.Ε.Π.Ι. Θοδωρή Αγγελόπουλο, τη Φιλόλογο-Θεατρολόγο Αναστασία (Νατάσα) Μερκούρη και την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης ΚΕ.Π.Α.Π. Δήμου Κορινθίων Δρ. Αντωνία Τζαναβάρα, με τους οποίους ήδη εργαζόμαστε πυρετωδώς.

Συγχαρητήρια στο Σ.Ε.Π.Ι. και στον Πρόεδρό του για την εξαιρετική εκδήλωση ευχόμενη να έχουμε μία δημιουργική συνεργασία με τους γείτονες Ιταλούς για την ανάδειξη του πολιτισμού μας!


* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια