Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα (Φ.1826)

Έχουν τρομάξει!
Το κύριο μενού στο τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας θα είναι η Ελλάδα και το εξοπλιστικό της πρόγραμμα

  


Πηγή: Γιώργος Μοτσάκος 5Apostagma.gr
0 Μεγάλος νταλκάς στην Τουρκία για τις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες αποτρέπουν την τουρκική επεκτατικότητα. Το πρώτο τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) της χρονιάς ήταν να πραγματοποιηθεί χθες Τετάρτη στο Προεδρικό συγκρότημα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κύριο μενού το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Στην συνεδρίαση του συμβουλίου παρουσία των Αρχηγών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, “θα συζητηθεί το σημαντικό θέμα που αφορά τις εξοπλιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Ελλάδα και οι δήθεν “προκλήσεις της” στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση θα αξιολογηθούν και οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο και προβλέπεται να συζητηθούν οι προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο”, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, παρουσία του Ερντογάν, θα συζητήσουν για τις δήθεν “ελληνικές προκλήσεις στο Αιγαίο”, αλλά το κύριο πιάτο, μετά την κατακραυγή Τούρκων αποστράτων Αξιωματικών για το αμυντικό πακέτο από την Βρετανία, θα είναι το τι θα πρέπει να πράξει η Άγκυρα με το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Η προμήθεια των ελληνικών Φρεγατών FDI, τα ΤΟΜΑ MARDER, τα F-16V και η συνεχής προμήθεια των Rafale, έχει ανησυχήσει την τουρκική πλευρά, που βλέπει ξεκάθαρα ότι χάνει την ποιοτική υπεροχή που τόσο έχει διαφημίσει στο εσωτερικό της τους Τούρκους πολίτες.

Το εκρηκτικό εσωτερικό εκλογικό κλίμα που συνδυάζεται με διώξεις πολιτικών στελεχών, αλλά και η προσπάθεια στοχοποίησης της Ελλάδος, αποτελούν το υλικό για οτιδήποτε λάβει χώρα το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα αναζητά αφορμές να προκαλέσει το παραμικρό στο ελληνικό Αρχιπέλαγος, με στόχο να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να μας σύρει σε “διαπραγματεύσεις”, με στόχο να λάβουν “ σάρκα και οστά” οι τουρκικές απίθανες διεκδικήσεις σε Αιγαίο/Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σχετικά με την ΑΟΖ.

Στη συνάντηση, προβλέπεται ότι το τελευταίο στάδιο των συζητήσεων του τουρκικού συμβουλίου Ασφαλείας, θα αφορά της εξουδετέρωση των Κούρδων, ιδίως οι επιχειρήσεις στην Συρία. Η επαφή υψηλού επιπέδου με τη Συρία, η οποία ξεκίνησε μετά από 12 χρόνια με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά των κουρδικών οργανώσεων. Προβλέπεται ότι οι δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο της ασφάλειας των τουρκικών συνόρων, θα είναι επίσης μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνάντηση, καθώς και οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται κατά όλων των οργανώσεων, ιδίως PKK/KCKPYD/YPG, FETÖ.

Ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο των Τούρκων στο Αιγαίο Σύμφωνα με ανάλυση των Ιταλών ειδικών Gabriele Marchionna και Gaetano Mauro Potenza, συμβούλων ασφαλείας, για τα αληθινά σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου, πρέπει να αφυπνίσουν τον ελληνισμό ακόμα πιο πολύ για έναν και μοναδικό λόγο, αυτόν που μας λέει ότι το ελληνικό κράτος ( όχι τόσο η Αίγυπτο, ή το Ισραήλ, κά) είναι το κύριο εμπόδιο των Τούρκων στην νεοοθωμανική πορεία.

Οι ίδιοι σε βαρυσήμαντη ανάλυση για τα ενεργειακά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρουν ότι :

“Οι τουρκικές φιλοδοξίες να γίνει η χώρα τους περιφερειακή δύναμη στην περιοχή της Μεσογείου έχουν τη μορφή τριών θεμελιωδών κατευθυντήριων γραμμών:

1. Να επεκτείνει και να εδραιώσουν την δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

2. Να αποκτήσουν τον ρόλο του σημείου εισόδου για τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας στη Μεσόγειο.

3. Ταυτόχρονα να επιστρέψουν μέσω της Ελλάδας στην κατάκτηση των Βαλκανίων ως νέο “αυτοκινητόδρομο” μεταφοράς αερίου”.

Ελλάδα, Ιταλία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος και Γαλλία, αποτελούν τον νέο άξονα συνεργασίας στην Μεσόγειο, και για αυτό θα πρέπει πριν ξεκινήσει οτιδήποτε να δημιουργηθεί μια αμυντική ένωση με ειδικές συμφωνίες, για την ασφάλεια όλων των ενεργειακών σχεδίων που αφορούν τις χώρες αυτές και την ΕΕ, αύριο το πρωί εάν είναι δυνατόν.



Δένδιας: Στήριξη της Νότιας Αφρικής για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  


Newsbomb Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι τομείς στους οποίους μπορεί η Νότιος Αφρική να συνεργαστεί με την Ελλάδα, όσον αφορά την ενέργεια, τη ναυτιλία, τα αγροτικά προϊόντα, τη μεταφορά τεχνογνωσίας Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Νότια Αφρική ήταν μία ευκαιρία για τον Έλληνα ΥΠΕΞ να ευχαριστήσει τη χώρα για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και να ζητήσει βοήθεια για μία σειρά από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής από τις οποίες επίσης διεκδικεί ψήφο, όπως επεσήμανε ο ίδιος σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επίσκεψής του εκεί.

Όπως επεσήμανε, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί σήμερα με τη Νοτιοαφρικανή ομόλογό του κατά την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα έπειτα από 25 χρόνια. «Ως γνωστόν, η Νότιος Αφρική είναι μία πολύ σημαντική χώρα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ήπειρο, αλλά και μία χώρα με μεγάλη επιρροή στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, έγινε ανάλυση της παγκόσμιας κατάστασης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως υπενθύμισε άλλωστε χθες ήταν εκεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ έρχεται και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συζήτησαν επίσης «για τους τομείς στους οποίους μπορεί η Νότιος Αφρική να συνεργαστεί με την Ελλάδα, όσον αφορά την ενέργεια, τη ναυτιλία, τα αγροτικά προϊόντα, τη μεταφορά τεχνογνωσίας». Επίσης ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το σχολείο SAHETI, το ελληνικό σχολείο της Νοτίου Αφρικής με 1.500 μαθητές. «Να γνωρίσω τους καθηγητές, να έρθω σε επαφή με τους μαθητές και να γνωρίσω τους επικεφαλής της μεγάλης ελληνικής κοινότητας της Νοτίου Αφρικής», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Μιας ελληνικής κοινότητας που προσεγγίζει τις 50.000 που ακμάζει και που αποδεικνύει κάτι που μας είναι γνωστό: ότι ο Ελληνισμός εκτείνεται πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της μητέρας Ελλάδας και ο ευρύτερος Ελληνισμός μας κάνει πάντα περήφανους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



‘’Σιγοβράζουν’’ τα μεγάλα ‘’κεφάλια’’ της Τουρκίας!
Πρώην αρχηγός της αεροπορίας: Θα έχουν το πάνω χέρι οι Έλληνες στα μαχητικά

  

‘’Τα ελληνικά F-35 θα μας βλέπουν πριν τα δούμε εμείς’’. Φαίνεται πως υπάρχει και κάποιος στην Τουρκία, που μπορεί να δει καθαρά, πως υπερισχύουμε έναντι των Τούρκων!

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, του ο πρώην αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ, εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει αεροπορική υπεροχή το 2025-2026. «Τα ελληνικά Rafale, F-16 VIPER, αλλάζουν τα δεδομένα. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε άμεσα τα δικά μας F-16.

Tα ελληνικά F-35 θα μας βλέπουν ήδη πριν τα δούμε εμείς» λέει.

Ο Ουνάλ δήλωσε: «Εάν αποτύχει το σχέδιο μας για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 με δυνατότητα VIPER και τον εκσυγχρονισμό των 80 αεροσκαφών μας F16, που βρίσκονται στο απόθεμά μας, και η Ελλάδα πραγματοποιήσει και τα τρία σχέδια, δηλαδή ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό F-16 και την αγορά των Rafale και αγοράσει και τα F -35, τότε στην περίπτωση αυτή όταν φτάσουμε στο 2025-2026, η ελληνική πλευρά σε μαχητικά αεροσκάφη θα έχει το πάνω χέρι το πλεονέκτημα σε μαχητικά αεροσκάφη.

Τα F-35 λόγω της δυνατότητας χαμηλής ορατότητας, με βλέπει εκείνος πριν τον δω εγώ... Αυτό του δίνει ένα πλεονέκτημα στο περιβάλλον της αεροπορικής εκστρατείας. Τα Rafale και F16/VIPER εξισορροπούν το ένα το άλλο.

Γιατί και τα δύο έχουν δυνατότητες 4,5ης γενιάς. Το πρόβλημα εδώ είναι με τα F-35 5ης γενιάς. Στην περίπτωση αυτή, ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς θα βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι που γίνεται πλεονέκτημα για την Ελλάδα.

Αν δηλαδή δεν μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε τα F-16, τότε η επιχειρησιακή υπεροχή στο πλαίσιο των μαχόμενων αεροσκαφών θα περάσει στα χέρια της άλλης πλευράς».

5 A p o s t a g m a .grNewsroom 18.1.2023



Ζήτημα ημερών το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην Κύπρο
  


Πιθανές συνέργειες Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένει το Υπουργείο Ενέργειας στην Κύπρο το πλάνο ανάπτυξης για το κοίτασμα «Αφροδίτη», σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία κληθείσα να σχολιάσει κριτική ότι η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, απάντησε πως η κυβέρνηση δεν είναι επενδυτής, αλλά προωθεί όλες τις ενέργειες μέσα από τεράστιες προσπάθειες ώστε ο εταιρείες να προχωρούν με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

«Και σας διαβεβαιώ ότι οι εταιρείες προχωρούν με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις κατά γράμμα», συμπλήρωσε σύμφωνα με την Κυπριακή ιστοσελίδα philenews, προσθέτοντας εξάλλου πως η Ιταλική ΕΝΙ δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο από το 1950 προτού προχωρήσει στην αξιοποίηση των αιγυπτιακών κοιτασμάτων, για την οποία χρειάζονταν υποδομές.

«Η Chevron μπαίνει στην τελική ευθεία ανάπτυξης του Αφροδίτη όπου σίγουρα ο ρόλος του Υπουργείου είναι πολύ κρίσιμος στο να βεβαιωθεί ότι το πλάνο που αναμένουμε εντός των ημερών θα είναι πλάνο ανάπτυξης το οποίο θα είναι παρόμοιο με το αρχικό ή, σε κάθε περίπτωση, θα συμφέρει και θα αποδίδει στην Κυπριακή Δημοκρατία τα εισοδήματα τα οποία μας αναλογούν», είπε.

5Apostagma.gr 18.1.2023279


Δεν υπάρχουν σχόλια