Header Ads

ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Σε ανοιχτή συζήτηση με την κοινωνία τέθηκε μέρος της μελέτης του Διαχειριστικού Σχεδίου της Αρχαίας Κορίνθου (Φ.1826)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ


Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*



Σε ανοιχτή πρόσκληση απευθυνόμενη σε όλους τους πολίτες του Δήμου και ιδιαιτέρως στους κατοίκους της Αρχαίας Κορίνθου προέβη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, για την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στις 11:30 στο Συνεδριακό Χώρο των Αγίων Αναργύρων στην Αρχαία Κόρινθο.
  

Η πρόσκληση αφορούσε μέρος της μελέτης του Διαχειριστικού Σχεδίου της Αρχαίας Κορίνθου, που εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση ολιστικής ανάπλασης, αξιοποίησης και διαχείρισης της Αρχαίας Κορίνθου έχει τεθεί σε διαδικασία διευρυμένης διαβούλευσης υπό τον Δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο από τις 22 Δεκεμβρίου 2022, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Τότε ο Δήμαρχος είχε πει: «Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ώστε να είμαστε έτοιμοι στο τέλος Ιανουαρίου να υποβάλουμε την ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη και προσυμφωνημένη πρότασή μας για χρηματοδότηση στο Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι μια πρόταση η οποία στοχεύει στην ολιστική ανάπλαση και αξιοποίηση της Αρχαίας Κορίνθου ώστε να καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς και προορισμός». Αναφέρθηκε δε στο γεγονός ότι η διαβούλευση αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης που είχε προηγηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού υπό την Υπουργό Λίνα Μενδώνη και την παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων, όπου συμφωνήθηκε αφενός οι διαδικασίες να είναι σύντομες και αφετέρου το Υπουργείο να υποστηρίξει το αίτημα χρηματοδότησης.
 

Φωτογραφία του Γιάννη Στεφανή

Η πρόταση, που είχε παρουσιαστεί τότε στο δημαρχείο στους φορείς και ξαναπαρουσιάσθηκε στην Αρχαία Κόρινθο στις 22.1.2023 ενώπιον των πολιτών από αρχιτέκτονες του άνω μελετητικού γραφείου
περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, νέο Μουσείο στην περιοχή του Ξενία (υπόσκαφο), νέο αναψυκτήριο ελαφριάς κατασκευής (το παλαιό θα κατεδαφιστεί), νέο θέατρο το οποίο προϋποθέτει παραχωρήσεις από πλευράς δήμου για τις οποίες θα αποφανθεί όταν έρθει η ώρα το δημοτικό συμβούλιο. Ο Δήμαρχος είχε δηλώσει τότε: «Διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο για τις επόμενες δεκαετίες στην Αρχαία Κόρινθο. Έργα τα οποία προσφέρουν ανάπλαση, αξιοποίηση, αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα ώστε να φτάσουμε στο ΚΑΣ με ολοκληρωμένη και προσυμφωνημένη με το Υπουργείο Πολιτισμού πρόταση, ώστε να λάβουμε την έγκρισή του και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση», είχε πει στις 22/12/022 ο δήμαρχος Κορινθίων. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2023.
  

Τα ζητήματα, που είχαν τεθεί κατά την αρχική συνάντηση διαβούλευσης μεταξύ των φορέων απαντήθηκαν και ξανασυζητήθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού χώρου Αγίων Αναργύρων στις 22.1.2023 σε πλήθος πολιτών και φορέων κυρίως της τοπικής κοινωνίας, όπου παρουσιάσθηκαν οι βασικοί άξονες του Διαχειριστικού Σχεδίου, όπως η σύνδεση των διάσπαρτων μνημείων με στόχο την ανάδειξη της ταυτότητας και της πολιτισμικής συνέχειας του τόπου, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων μέσω της διασφάλισης της προσβασιμότητας, η οργάνωση αναγκαίων χώρων στάθμευσης, ο επανακαθορισμός των εισόδων του πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου και η αναδιοργάνωση του δημόσιου χώρου στο κέντρο του οικισμού. Ανάμεσα στις προτάσεις παρέμβασης είναι η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Ωδείου και του Θεάτρου με κατάργηση της ενδιάμεσης οδού, η απελευθέρωση του σημερινού χώρου στάθμευσης και η διαμόρφωση, στο λόφο Ξενία, υπαίθριου χώρου συνάθροισης κοινού, η δημιουργία «Βόρειου Αρχαιολογικού Πάρκου» με το Ασκληπιείο, το Γυμνάσιο και την Αυλή της Λέρνας και σύνδεση με τα Λουτρά Αφροδίτης και του χαμάμ του Κιαμήλ Μπέη. Προτείνονται μέτρα λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης της πλατείας και των οδών σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο.

Οι παρευρισκόμενοι, απλοί πολίτες, αλλά και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις της υλοποίησης της μελέτης στην καθημερινότητα των κατοίκων της Αρχαίας Κορίνθου, απορίες και σκέψεις για την έλλειψη κυκλοφοριακής μελέτης, για την ανάγκη ύπαρξης νέων δρόμων και κοινοχρήστων χώρων για πάρκινγκ, τις επιπτώσεις της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της περιοχής με την κατάργηση ενδιάμεσων οδών.

Ουσιαστικές ήταν οι παρεμβάσεις –εκτός άλλων- του πρώην Δημάρχου Κορινθίων, Αλέκου Πνευματικού, του Πολιτικού Μηχανικού, Δρ. Απόστολου Παπαφωτίου, των Αρχιτεκτόνων Χρήστου Γρίσπου και Δημήτρη Πρωτόπαππα, του προέδρου της κοινότητας Αρχαίας Κορίνθου Κώστα Παπαιωάννου και των τοπικών συμβούλων, του Προέδρου Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου Γιώργου Παπαμιχαήλ, καθώς και οι διευκρινίσεις της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γιώτας Κασίμη και της αρχιτέκτονα του μελετητικού γραφείου Ήβης Νανοπούλου.

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Πούρος εξήγησε τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τα έργα που θα υλοποιηθούν από πλευράς Δήμου, ζητήματα περιβάλλοντος, χωροταξικής & πολεοδομικής οργάνωσης, τοπίου, συγκοινωνιακής οργάνωσης, ενώ ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, απάντησε επί της ουσίας και με στόχο στο αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την έγκριση μίας σωστής μελέτης από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), για να προχωρήσει επιτέλους ένα έργο που έχει ξεκινήσει από το 2014… Όσο για την κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία σύμφωνα με κάποιους παρευρισκόμενους θα έπρεπε να έχει ήδη υλοποιηθεί, τόσο ο Δήμαρχος όσο και η κα Κασίμη εξήγησαν ότι οι μελετητές για την κυκλοφοριακή μελέτη βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με τους μελετητές του Διαχειριστικού Σχεδίου της Αρχαίας Κορίνθου…

Μπορώ να πω ότι ήταν μία καλή στιγμή για τη Δημοκρατία μας!

Αισθάνθηκα σαν να συμμετείχα στην Εκκλησία του Δήμου, όπου οι πολίτες συνδιαλέγονταν με επιχειρήματα χωρίς φόβο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πολιτεία και την κοινωνία τους. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ως προς τη προώθηση του έργου…


* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια