Header Ads

Μητροπολιτικά νέα (Φ.1826)

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.
   

Αγιασμό, για την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης σημαντικών Κτιρίων της Ι. Μητροπόλεως μας πραγματοποίησε χθες Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, στους χώρους του «Εργαστηρίου Εκκλησιαστικών Τεχνών» της Ι. Μητροπόλεως μας, παρουσία του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, των Κληρικών της πόλεως της Κορίνθου, του Υφυπουργού κ. Νικολάου Ταγαρά, του Βουλευτού Κορινθίας κ. Κωνσταντίνου Κόλλια, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας κ. Χαριλάου Βυτινιώτη, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργίου Οικονόμου, της Περιφερειακής Συμβούλου κ. Αθηνάς Κόρκα και του Αστυνομικού Διευθυντού Κορινθίας κ. Χαράλαμπου Τετράδη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά, από τότε που διαποιμαίνει την Ι. Μητρόπολή μας, έργα, που είχαν υποσχεθεί οι αρμόδιοι, δεν έμειναν στα χαρτιά και βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση από σήμερα να τα βλέπουμε να ξεκινούν ως ώριμα και ενταγμένα σε αναπτυξιακά προγράμματα ΕΣΠΑ. Πρόκειται για:

Σημαντικές ανακαινίσεις δύο κτιρίων της Ι. Μητροπόλεως μας, στα οποία θα στεγαστούν το Εκκλησιαστικό Μουσείο και η Βιβλιοθήκη της, την ανέγερση ισογείου οικοδομής για το «Γεύμα Αγάπης» του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου, στον προαύλειο χώρο του Ι. Ναού, την ανακαίνιση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κορίνθου «ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», την στήριξη και την ανακαίνιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Χιλιομοδίου, την ανακαίνιση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Χαλκείου, την στήριξη και ανακαίνιση του Ι. Ναού Αγ. Τριάδος Αρχ. Σικυώνος, ως και την διόλου ευκαταφρόνητη οικονομική ενίσχυση των Φιλανθρωπικών Δομών της Ι. Μητροπόλεως μας αλλά και την υποστήριξη των πνευματικών Εκδόσεών της από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, που πολύ νωρίς εντόπισε την ωριμότητα, την επιλεξιμότητα και την αρτιότητα των μελετών και τις ενέταξε ολοπρόθυμα στα αντίστοιχα Προγράμματα, ώστε σήμερα να αποτελούν υλοποιήσιμα σημαντικά έργα της Κορινθίας. Ο κ. Νίκας σεβόμενος το έργο και την προσπάθεια της Τοπικής μας Εκκλησίας, στήριξε με πολύ αγάπη και έμπρακτο ενδιαφέρον το πολυσχιδές έργο της Ι. Μητροπόλεώς μας και προσωπικώς και με τα επιμέρους αρμόδια επιτελικά Γραφεία του ξεπέρασε όλα τα εμπόδια, ώστε να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα που από τα λόγια περάσαμε στα έργα!

Επίσης, ευχαρίστησε θερμά τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά, ο οποίος με πολύ αγάπη για την Εκκλησία και το έργο Της τόσο με την ιδιότητα του Υφυπουργού όσο και με την ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού, διέθεσε ολόκληρο το προσωπικό του Μελετητικού του Γραφείου για την εκπόνηση μελετών των έργων που από σήμερα ξεκινούν να υλοποιούνται και βοήθησε στην ένταξη και υλοποίηση τους.

Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τους:

Βουλευτή κ. Κόλλια, για την παρουσία και την εν γένει συμπαράσταση, τον Αστυνομικό Διευθυντή Κορινθίας κ. Τετράδη για την παρουσία του, τους υπευθύνους κατά χρονική σειρά Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Κορινθίας κ. Γκιολή, κ. Κόρκα και κ. Βυτινιώτη, καθώς και όλους τους υπαλλήλους της Π.Ε. Κορινθίας για την συνεισφορά τους, τους Μηχανικούς που εκπόνησαν τις μελέτες και όλους τους παρισταμένους για την παρουσία και την στήριξη τους ευχόμενος στους μειοδότες του Διαγωνισμού Μηχανικούς και Εργολάβους της Εταιρίας «Γ. ΜΑΡΑΣ & Χ. ΝΤΑΦΛΟΣ Ο.Ε.», που έχουν αναλάβει τις εργασίες, σύντομη και καλή αποπεράτωση αυτών!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
Η MNHMH ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ Ι. ΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΥΛΙΤΣΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.
   

Στην Ι. Μονή Αγίου Αθανασίου, στην Πουλίτσα Κορινθίας, λειτούργησε την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023, ανήμερα της εορτής των Αγίων Ιεραρχών Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τον Πνευματικό της Ι. Μονής Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας και Ηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά», τον Οσ. Ιερομ. π. Παντελεήμονα Λιλιόπουλο, αδελφό της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» και τους Διακόνους του.

Στο κήρυγμα του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην συνήθεια των ανθρώπων να χαρακτηρίζουν κάποιους άλλους ανθρώπους ως «Mεγάλους» εξαιτίας των υψηλών επιτευγμάτων τους, που καθόρισαν την βιωτή τους. Το Ιερό Ευαγγέλιο αναφέρει χαρακτηριστικά: «ὃς δ᾿ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν» (Ματθ. ε’ ,19).

Ο Άγιος Αθανάσιος, πιστός στην Ευαγγελική εντολή, αγωνίστηκε σκληρά με την προσευχή και πρωτοστάτησε με την συμμετοχή του στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο και το πλούσιο συγγραφικό του έργο στο να γνωρίσουν οι άνθρωποι την Ορθή Πίστη στον Ιησού Χριστό και γι᾿ αυτό η Εκκλησία τον ονόμασε «Μέγα» και «Στύλο» της Ορθοδοξίας.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί με θερμούς λόγους στους Ιδρυτές της Ιεράς Μονής μακαριστούς Αρχιμ. π. Προκόπιο Μερτύρη και Γερόντισσα Θεοφανία Κοσιώνη, οι οποίοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου σήμερα να υπάρχει αυτή η Ιερά Μονή, να καλλιεργείται η Πίστη και να ωφελούνται ψυχικά τόσο οι Μοναχές όσο και οι Πιστοί και συνεχάρη τους προσκυνητές, τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά και τον Δήμαρχο Βέλου - Βόχας κ. Αννίβα Παπακυριάκο που προσήλθαν να τιμήσουν τον Άγιο. Ολοκλήρωσε την σύντομη ομιλία του συγχαίροντας θερμά τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά, ο οποίος επί πολλά έτη ευλαβείται την συγκεκριμένη Ι. Μονή και την Αδελφότητά της αλλά και σεβόμενος το έργο της Εκκλησίας μας και εκτιμώντας τους αγώνες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας με το επιτελείο του, ως και Μηχανικός, εκπόνησε «ώριμες» μελέτες για την επικείμενη έναρξη σημαντικών έργων στην Τοπική μας Εκκλησία, όπως το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, τα Γεύματα Αγάπης, η Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη κ.ά. που φανερώνουν την Πίστη του στον Θεό και την αγάπη του για την Εκκλησία και τον Τόπο μας προσφέροντας έργα «ζωής», που ωφελούν την Κορινθία μας και τους κατοίκους της.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ι. ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΑΓ. ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ.
    


Με Ιερά Αγρυπνία εορτάστηκε κι εφέτος η εορτή της Συνάξεως της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Παραμυθίας Βατοπαιδίου, ακριβές αντίγραφο της οποίας βρίσκεται στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής, εντός του περιβόλου του Επισκοπείου, στην Κόρινθο.

Την παραμονή της εορτής Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και πλαισιουμένου από Ιερείς της πόλεως της Κορίνθου και τους Διακόνους του. Στον λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας επεσήμανε ότι η Παναγία μας, ως Μητέρα, είναι μέγα καταφύγιο που έχει την ιδιότητα και την ικανότητα να προστατεύει και να παρηγορεί τα παιδιά Της στις δύσκολες ώρες των δοκιμασιών. Σήμερα λειτουργούμε στον Ι. Ναό της Αγίας Φωτεινής, που παλαιότερα υπήρξε ο Ναός όπου διδάσκονταν «Λειτουργική» οι μαθητές τις Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου και που έδωσε στην Κορινθία και στην Ελλάδα γενικότερα Επιστήμονες και Ιερείς όλων των βαθμίδων, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο της Εκκλησίας και είναι σαν να επιτελούν το έργο του Χριστού και της Παναγίας, δηλαδή, να παρηγορούν τους ανθρώπους τις ώρες των πειρασμών και των θλίψεων. Οι καιροί που ζούμε χαρακτηρίζονται ως εποχή πειρασμών, θλίψεων, πόνου, ασθενειών, πολέμων και αιματοχυσιών, καιροί δύσκολοι και ανειρήνευτοι.

Είναι μια εποχή που μας έχει καταθορυβήσει όλους. Είδαμε ανθρώπους να φεύγουν από την ζωή απαρηγόρητοι χωρίς να έχουν την δυνατότητα να λάβουν «το φάρμακο της αθανασίας», το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας, που μας καθιστά άτρωτους μπροστά όχι στο γεγονός του θανάτου αλλά στον θάνατο της ψυχής που μακράν του Θεού είναι αιώνιος και ονομάζεται από τους Πατέρες της Εκκλησίας κόλαση, σκότος και έρεβος. Σας προσκάλεσα εδώ όχι για να σας διδάξω αλλά για να διδαχθώ και εγώ μαζί σας από την μορφή της Μητέρας του Κυρίου μας και για να προσευχηθούμε σε Εκείνη, ώστε να μας χαρίσει ειρήνη και παρηγοριά.

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την σύντομη ομιλία του αναφερόμενος στα θαυμαστά γεγονότα που συνέβησαν στο Άγιον Όρος με το θαυματουργό Εικόνισμα της Παναγίας της Παραμυθίας και ευχαριστώντας τον Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, Πανοσ. Αρχιμ. π. Εφραίμ, ο οποίος πάντοτε συνεισφέρει στο φιλανθρωπικό έργο της Ι. Μητροπόλεως μας με αξιόλογες προσφορές προς ανάψυξη των αναξιοπαθούντων αδελφών μας. Μετά το πέρας του Εσπερινού συνεχίσθηκε η Ι. Αγρυπνία με την Ακολουθία του Όρθρου και την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία.

Την επομένη Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος λειτούργησε στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Άγιος Βασίλειος Κορινθίας και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Δήμητρας Ταγαρά. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο π. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Δημήτριος Καρυοφιλλας και ο Διάκονος π. Χρήστος Χίλιας, ενώ παρευρέθηκαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Θεόκλητος Φραγκιουδάκης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Βράχου Νεμέας, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ Βασίλειος Νανόπουλος και ο Βουλευτής Κορινθίας κ Κωνσταντίνος Κόλλιας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια