Header Ads

Περιφερειακά νέα (Φ.1818)

Το συνέδριο της ΕΝΠΕ πρέπει να υπηρετήσει την ουσία” τόνισε στη Ρόδο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας που ζήτησε “ουσιαστική ανασυγκρότηση του θεσμικού πλαισίου στα θέματα πρόνοιας”
  

“Το συνέδριο δεν πρέπει να εξαντληθεί σε δημόσιες σχέσεις αλλά να υπηρετήσει την ουσία, να κατατεθούν τα προβλήματα -που είναι πολλά και μεγάλα- έτσι ώστε αναζητηθούν λύσεις”.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην παρέμβασή του κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα του 8ου τακτικού συνεδρίου της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), οι εργασίες του οποίου -με θέμα “Περιφερειακή διακυβέρνηση – Χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας”- ξεκίνησαν χθες Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στη Ρόδο, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και με τη συμμετοχή περίπου 150 συνέδρων.

Ο περιφερειάρχης, παρεμβαίνοντας μετά τις ομιλίες των δύο υπουργών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση παραμένει υποβαθμισμένη, τόσο σε επίπεδο ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, όσο και σε επίπεδο πόρων:

“Πολλά στοιχεία δείχνουν πως οι αλλεπάλληλες διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν ‘μετανιώσει’ για τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Υποσχέσεις δεν τηρούνται, οι υπηρεσίες των υπουργείων ενισχύονται περιφερειακά, όπως και η αποκεντρωμένη διοίκηση, ενώ οι πόροι μειώνονται. Η γραφειοκρατία και η παραπομπή περιφερειαρχών στη δικαιοσύνη για το παραμικρό, η ασάφεια του θεσμικού πλαισίου και πολλά άλλα, πλήττουν καίρια τον θεσμό” τόνισε ο Π. Νίκας για να υπογραμμίσει στη συνέχεια:

“Οι Περιφέρειες έχουν τις αρμοδιότητες τις οποίες δεν επιθυμεί να έχει η πολιτεία και την ίδια στιγμή στηρίζουν -χωρίς ωστόσο να έχουν αρμοδιότητακρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να λειτουργήσει το κράτος” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο που περιέγραψε οι Περιφέρειες “στηρίζουν οικονομικά τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας -Αστυνομία και Πυροσβεστική- τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας, την δασική υπηρεσία και άλλες εκφάνσεις του κράτους στην περιοχή τους”.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας σημείωσε ότι η ΕΝΠΕ πρέπει να είναι “σαφής και συγκεκριμένη σε αυτά που ζητεί, καθώς πρέπει να στηρίξουμε τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, να τον προστατεύσουμε, να αγωνιστούμε για αυτόν. Η αυτοδιοίκηση είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για όλες τις δημοκρατικές χώρες, για όλες τις ελεύθερες κοινωνίες” κατέληξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

“ANAΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ” 

Την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ανασυγκρότηση του θεσμικού πλαισίου στα θέματα πρόνοιας που αφορούν στα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και να αναλάβει η πολιτεία τον κύριο ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής τους -τον οποίον μέχρι τώρα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, έχει μεταθέσει στην Εκκλησία, σε ΜΚΟ και σε ιδιώτες- επισήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας σήμερα Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, κατά την εισήγησή στην θεματική ενότητα “Οι Περιφέρειες δίπλα στους πολίτες – Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη”.

Στην εισήγησή του στην εν λόγω θεματική -στην οποία υπό τον συντονισμό του περιφερειάρχη Αττικής και αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ Γιώργου Πατούλη μετείχαν επίσης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, η γ.γ. Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Ιωάννης Πασπάλας προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός- περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα πρέπει με ξεκάθαρο και κυρίως ουσιαστικό τρόπο να αναλάβει τον έλεγχο στα θέματα αυτά, καθώς -όπως τόνισεδεν υπάρχει κεντρική κρατική πολιτική στα κοινωνικά θέματα και στα θέματα πρόνοιας.

“Υπάρχει πλεόνασμα λόγου και περίσσευμα ευαισθησίας, σε πολλές περιπτώσεις υποκριτικό” παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία τα κοινωνικά προβλήματα στην χώρα μας εντάθηκαν λόγω των μνημονίων, της πανδημίας που ακολούθησε και πλέον του πολέμου στην Ουκρανία.

Οπως ανέφερε ο Π. Νίκας, η αδυναμία που διαπιστώνεται στην αντιμετώπιση των εν λόγων προβλημάτων δεν οφείλεται κατά βάση σε τυχόν ελλιπείς χρηματοδοτήσεις, αλλά στην αδυναμία και στις ελλείψεις του σήμερα υφιστάμενου πλαισίου που διέπει τα θέματα πρόνοιας και αλληλεγγύης: “Χρήματα δίνονται, αλλά τα προβλήματα μάς ξεπερνούν, οι προσπάθειες που γίνονται είναι μικρότερες από αυτά. Οι δράσεις των ΕΣΠΑ που αφορούν σε κοινωνικά ζητήματα έχουν την χαμηλότερη απορροφητικότητα” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ο Π. Νίκας επισήμανε ότι μετά από δεκαετίες η κατάσταση στη χώρα μας δεν έχει βελτιωθεί ούτε για τους ρομά, ούτε στην προσβασιμότητα αλλά και σε άλλα προβλήματα των αμεα, ενώ ανάλογο είναι το περιβάλλον αναφορικά με το θέματα των διαφόρων εξαρτήσεων, της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών και κάλεσε την πολιτεία να αναλάβει αφ’ ενός την ανασυγκρότηση του θεσμικού πλαισίου και αφ’ ετέρου τον ρόλο που της αρμόζει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα σήμερα Παρασκευή, ενώ αύριο Σάββατο 26 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη των 13 περιφερειαρχών στο ακριτικό Καστελλόριζο.
Εκπροσώπηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο19ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, στο Λουτράκι
    
Στην έναρξη των εργασιών του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, στο Λουτράκι, παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγώτης Νίκας και η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα.

Το συνέδριο, με θέμα “Σύγχρονη Φυσική και μεγάλα επιτεύγματα, Ερευνα – Τεχνολογία – Καινοτομία – Εκπαίδευση – Περιβάλλον”, συνδιοργάνωσε η ΕΕΦ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τους Δήμους Κορινθίων και Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας.

Υπήρξε επίσης συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Φυσικής) και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, της ΣΕΜΦΕ (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Παιδαγωγικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ενωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας καθώς και του Αριστοτέλειου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου.
Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για τα έργα του ΠΕΠ που διαχειρίζεται η Δ.Τ.Ε. της έδρας
    


Η πορεία των έργων του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 τα οποία διαχειρίζεται η έδρα εξετάστηκε σε υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα σύσκεψη, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στο κτήριο της Π.Ε. Αρκαδίας, στην Τρίπολη.

Οπως αναφέρθηκε στην εν λόγω σύσκεψη, ένας αριθμός των εν λόγω έργων έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ στα περισσότερα από τα υπόλοιπα η πορεία υλοποίησης κρίνεται καλή. Παράλληλα, επισημάνθηκε η αναμενόμενη υστέρηση στα έργα, μετά την δυνατότητα που δόθηκε από την πολιτεία στους αναδόχους για 6μηνη παράταση -λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη επισημάνθηκε ότι το έργο στο λιμάνι της Πλάκας του Λεωνιδίου, στην Αρκαδία, αντιμετωπίζει προβλήματα -κυρίως λόγω γραφειοκρατίας. Για το θέμα αυτό υπήρξε επικοινωνία του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, του οποίου ο περιφερειάρχης ζήτησε την συνδρομή προκειμένου να ξεπεραστούν τα ζητήματα που υπάρχουν.

Ακόμα, επαναβεβαιώθηκε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το έργο της παράκαμψης του Πεταλιδίου, στον δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι, στη Μεσσηνία, να δημοπρατηθεί πριν το τέλος του φετινού χρόνου.

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημερινή σύσκεψη στην πίστωση 45.240.799,02 ευρώ που διατίθεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για παρεμβάσεις βελτίωσης της ασφάλειας σε συνολικά 618 σημεία του οδικού της -εθνικού και επαρχιακού- δικτύου.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέπονται έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες -Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Οπως τονίστηκε στην εν λόγω σύσκεψη, το αμέσως επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προβεί σε επικαιροποίηση της μελέτης της Εγνατίας Α.Ε. -έργο που θα αναλάβει τεχνικός σύμβουλος ο οποίος θα συντάξει και τα τεύχη δημοπράτησης με την μέθοδο μελέτη – κατασκευή.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι παρεμβάσεις βελτίωσης θα αποτελέσουν μία εργολαβία η οποία θα αφορά και στις 5 Π.Ε.

και την εποπτεία της οποίας θα έχει η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της έδρας Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, η δημοπράτηση του πιο πάνω έργου θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου.

Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για τις θέσεις πλανόδιου εμπορίου
  

Σε σύσκεψη με τους διευθυντές Ανάπτυξης των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων για την διαδικασία προκήρυξης θέσεων πλανόδιου εμπορίου μετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το πρωί σήμερα Δευτέρα 28 Νοεμβρίου.

Κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε η έκδοση νέας προκήρυξης για νέες άδειες πλανόδιων, η ισχύς των οποίων θα ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ειδικότερα, η κατανομή των αδειών που καθορίστηκε είναι η εξής:

α) Παραγωγοί (πλανόδιοι) – 135 άδειες για παραγωγούς λαχανικών και φρούτων – 40 άδειες για παραγωγούς ειδών αλιείας κλπ – 20 άδειες για δικαιούχους από άλλες Περιφέρειες 

β) Εμποροι – επαγγελματίες (πλανόδιοι) – 40 άδειες για φυτικά, άνθη, φυτώρια κλπ – 28 άδειες για είδη αλιείας, μέλι κλπ – 16 άδειες για είδη βιοτεχνίας – 17 άδειες για καντίνες – 10 άδειες σε δικαιούχους από άλλες Περιφέρειες 

Το τέλος θα προσδιοριστεί σε 60 ευρώ για κάθε χρόνο και για όλες τις πιο πάνω κατηγορίες, ενώ όσον αφορά στις παλιές άδειες αυτές θα ισχύουν με την προϋπόθεση καταβολής του εν λόγω τέλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια