Header Ads

Δημοτικά νέα (Φ.1818)

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ


7 «Πάρκα Τσέπης» στο δήμο Κορινθίων
    


Η πόλη γίνεται περισσότερο «πράσινη», η ποιότητα ζωής των κατοίκων αναβαθμίζεται Την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κορίνθου έρχονται να αναβαθμίσουν 7 νέα μικρά πάρκα, τα λεγόμενα «Πάρκα Τσέπης». Ο Δήμος Κορινθίων κατέθεσε την πρόταση του στις δράσεις Περιβαλλοντικού ισοζυγίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος επιτυγχάνοντας την χρηματοδότηση του έργου από το Πράσινο Ταμείο σε ποσοστό 80%.

«Κάθε μας δέσμευση γίνεται πράξη! Τα 7 νέα πάρκα που μελετήσαμε ,σχεδιάσαμε και εντάξαμε στο πράσινο ταμείο αποτελούν μικρές οάσεις στην πόλη της Κορίνθου, μια πόλη περισσότερο πράσινη που κάτοικοι και επισκέπτες θα την απολαμβάνουν περνώντας ευχάριστα τις ώρες τους. Αυτός είναι ο στόχος μας, γι αυτό εργαζόμαστε όλοι» ανέφερε ο Δήμαρχος Κορινθίων το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βαγγέλη Παπαιωάννου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Αναπτυξιακού Οργανισμού «ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ» Νεκτάριο Σπηλιόπουλο, για την ανακοίνωση της ένταξης και χρηματοδότησης του έργου.

Τα Pocket Parks δημιουργούνται σε επιλεγμένους κοινόχρηστους χώρους και περιλαμβάνουν:

Φυτεύσεις καλλωπιστικών δένδρων και θάμνων Αστικό Εξοπλισμό:

Παγκάκια Συστοιχίες κάδων απορριμμάτων & ανακυκλώσιμων υλικών Φωτιστικά τεχνολογίας LED Χαμηλά φωτιστικά δαπέδου Επίστρωση εδάφους με βιοκλιματικά υλικά Σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα «Έξυπνα» κιόσκια ΑμεΑ «Ευχαριστώ πολύ τον Δήμαρχο που μου εμπιστεύθηκε το project, ευχαριστώ τον Δημόπρακτο μέσω του οποίου υλοποιούμε το έργο και όλα τα στελέχη του τμήματος που εργάστηκαν προκειμένου να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προέκυψαν. Κατορθώσαμε να εντάξουμε το έργο και να χρηματοδοτηθούμε σε ποσοστό 80%. Τα μικρά πάρκα αλλάζουν την εικόνα της πόλης, αναβαθμίζουν τους μικρούς κοινόχρηστους χώρους και προσεφέρουν στους πολίτες σημεία όπου μπορούν να περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Παπαιωάννου.

Τα επιλεγμένα σημεία δημιουργίας των Πάρκων Τσέπης είναι:

Πάρκο επί της οδού Λ. Αθηνών (έναντι Νοσοκομείου Κορίνθου) 
Πάρκο επί των οδών Κροκιδά και Σίνα 
Πάρκο επί των οδών Κ. Παλαμά και Πατρών 
Πάρκο οδού Πελλήνης 
Πάρκο επί των οδών Λ. Αθηνών και Σμύρνης στον Συνοικισμό 
Πάρκο οδού Σοφοκλέους στα Αγγιανιώτικα 
Πάρκο επί της οδού Εθν.Αντιστάσεως (1ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου) 

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 247.684 ευρώ, η χρηματοδότηση είναι 198.147 ευρώ και η ίδια συμμετοχή του δήμου Κορινθίων 49.537 ευρώ . Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ» επιμελήθηκε των Μελετών του έργου και των λοιπών τεχνικών στοιχείων διαμέσου προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Κορινθίων.

«Πρόκειται για μια ακόμα παρέμβαση που στοχεύει στο να κάνουμε την πόλη μας περισσότερο «πράσινη». Τα 7 μικρά πάρκα αναμένουμε να είναι έτοιμα την Άνοιξη του 2023. Στις ενέργειες που προχωρούμε άμεσα είναι η ένταξη τους στον προυπολογισμό του δήμου και αμέσως μετά η δημοπράτηση.

Το project των Πάρκων Τσέπης επιδιώκουμε να λειτουργήσει για το δήμο Κορινθίων πιλοτικά ώστε να παρέμβουμε έπειτα και σε άλλα σημεία του δήμου μας» είπε στην δική του τοποθέτηση ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Δημόπρακτου και Γενικός Γραμματέας του δήμου Κορινθίων Νεκτάριος Σπηλιόπουλος.

Πρέπει να σημειωθεί πως η κατασκευή των πάρκων ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αναβαθμίζοντας το περιβάλλον και εξυπηρετώντας συγκεκριμένες χρήσεις (ελεύθερος χρόνος, ξεκούραση, παιχνίδι για τα παιδιά, αθλητισμός, μικρά πολιτιστικά δρώμενα).

Εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους, τα 7 Πάρκα Τσέπης θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο, ως ένας μηχανισμός βελτίωσης του μικροκλίματος της γειτονιάς.




Ο Δήμος Κορινθίων στην 37η PHILOXENIA
    


Τ. Πιέτρης: Συνεχίζουμε να «χτίζουμε» την τουριστική ταυτότητα του τόπου μας Σημαντικές επαφές με Έλληνες και ξένους εμπορικούς επισκέπτες, καθώς και με το ευρύ κοινό της φετινής 37ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού PHILOXENIA της HELEXPO ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, είχε ο δήμος Κορινθίων συμμετέχοντας με αποστολή και επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ.Τιμολέοντα Πιέτρη στο Περίπτερο της ΠΕΔ Πελοποννήσου.

Ο Αντιδήμαρχος πραγματοποίησε συναντήσεις και συνομιλίες με ξένους και Έλληνες εμπορικούς επισκέπτες, την Πρόεδρο του ΕΟΤ κ.Άντζελα Γκερέκου η οποία μάλιστα το καλοκαίρι είχε δια ζώσης επισκεφθεί την Κόρινθο και είχε ανάλογη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο, αλλά και με το ευρύ κοινό. «Υλοποιούμε ένα αναπτυξιακό πλάνο πενταετίας στοχεύοντας στην ανάδειξη του συνόλου του δήμου Κορινθίων, των κοινοτήτων του και όχι μόνο της Κορίνθου. Στόχος μας είναι η προσέλκυση επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο με επίκεντρο τον θρησκευτικό και αρχαιολογικό τουρισμό. Στην προσπάθεια μας αυτή συμβάλει η φιλοξενία και η ξενάγηση ξένων και Ελλήνων τουριστικών πρακτόρων οι οποίοι με την σειρά τους εντάσσουν το δήμο Κορινθίων στους «προορισμούς». Η παρουσία μας στην έκθεση της Θεσσαλονίκης είναι μια ακόμα στοχευμένη ενέργεια» σημείωσε ο κ.Τιμολέων Πιέτρης.

Η δημοτική αρχή με σύμμαχο την τεχνολογία προσκαλεί, διαφημίζει, προβάλλει με όλα τα μέσα, έναν δήμο γνωστό από τα βήματα του Απόστολου Παύλου, την Αρχαία Κόρινθο, τα Κάστρα και τα Μοναστήρια του , τα Μουσεία του, τις ακρογιαλιές και τα εξαιρετικά προϊόντα της Κορινθιακής γης και της μεταποίησης.

Με προτάσεις ψυχαγωγίας, βιωματικών δραστηριοτήτων , γαστρονομικών απολαύσεων από τα θαυμάσια προϊόντα της Κορινθιακής γης, ιδανικός τόπος για κολύμβηση και ποδηλασία, η Κόρινθος χαρακτηρίζεται απόλυτος οικογενειακός προορισμός, περιηγητικός, γαστρονομικός, αρχαιολογικός, θρησκευτικός και συνεδριακός.

«Αξιοποιούμε κάθε τρόπο και δυνατότητα προκειμένου να προσκαλέσουμε στον τόπο μας τους Έλληνες και ξένους τουρίστες, σε έναν προορισμό μόλις 50 λεπτά από την Αθήνα που προσφέρει, μαζί με ένα ισχυρό και διακριτό όνομα στην ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό, μια όμορφη, σύγχρονη και ασφαλή διαμονή με επιλογές» , όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Κορινθίων κ.Βασίλης Νανόπουλος.

Ο Δήμος Κορινθίων συνεχίζει να χτίζει την τουριστική ταυτότητα του δήμου με την συνεργασία και στήριξη των φορέων, των συλλόγων, των πολιτών του.






ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΜΥΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΑΛΑΤΑΚΙΟΥ
    


Η κοινότητα Γαλατακίου είναι μία από τις δύο κοινότητες του Δήμου Κορινθίων, μετά το Λέχαιο, που στερείται ιδιόκτητου δημοτικού ακινήτου στέγασης οποιασδήποτε δημοτικής υπηρεσίας. Προγραμματική μας δέσμευση είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου που θα στεγάσει τις Υπηρεσίες του Δήμου στην ευρύτερη περιοχή, τον πολιτισμό αλλά και τον αθλητισμό.

Συγκεκριμένα πρόκειται να κατασκευάσουμε μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Πνευματικό Κέντρο και Κλειστό Γυμναστήριο στον οικισμό Αλμυρής.

Για το σκοπό αυτό:

-Αγοράζουμε ιδιωτική έκταση 3,5 στρεμμάτων, όπως έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο το 2019, αλλά δυστυχώς η σημερινή Δημοτική Αρχή ούτε καν άγγιξε το θέμα.

-Προκηρύσσουμε ενιαίο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την μελέτη Πνευματικού Κέντρου και Κλειστού Γυμναστηρίου για τις ανάγκες της περιοχής.

-Προκηρύσσουμε ανοικτό διαγωνισμό στη συνέχεια για την κατασκευή του διπλού αυτού έργου.

-Στο διώροφο Πνευματικό Κέντρο θα στεγαστούν οι Υπηρεσίες του Δήμου, το ΚΕΠΑΠ, το ΚΕΠ και οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, ενώ θα υπάρχει μεγάλη αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων (θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις χορού, χορωδίες, κ.ά.).

-Στο Κλειστό Γυμναστήριο θα χρησιμοποιείται για αθλήματα βόλλεϋ, μπάσκετ, χαντ μπωλ, γυμναστική, κ.ά. αθλητικών συλλόγων της περιοχής αλλά και για ατομική άθληση δημοτών. Η κερκίδα που πλαισιώνει τον αθλητικό χώρο είναι χωρητικότητας 300 φιλάθλων.

-Δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

-Προτεραιότητα στη μελέτη θα δοθεί στην χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας τους αλλά και στην δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος.

(ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ) 
Αγορά του ακινήτου (Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, Πίστωση, Έγκριση, Συμβόλαιο). (6 μήνες).
Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός (Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, Προκήρυξη, Δημοσίευση, έγκριση του αποτελέσματος, Σύμβαση με το μελετητικό γραφείο, Παράδοση ολοκληρωμένης μελέτης (αρχιτεκτονικά, στατικά, ηλεκτρομηχανολογικά, περιβαλλοντικά, πυροπροστασίας, ακουστική) (σύνολο 12 μήνες) 
Έκδοση οικοδομικής άδειας (2 μήνες) 
Έγκριση πίστωσης 2.500.000 € προϋπολογισμός μελέτης εκτέλεσης του έργου και καθορισμός χρόνου εκτέλεσης και απορρόφησης πίστωσης (2 μήνες) 
Εκτίμηση πραγματικού κόστους μετά την έκπτωση 1,5-2.000.000 € (δηλαδή περίπου 1.000.000 € κάθε έτος) από πόρους του Δήμου ή διεκδίκηση χρηματοδότησης από προγράμματα.

Δημοπράτηση του έργου (Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής καθορισμού όρων, Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, Κατακύρωση αποτελέσματος, Προσυμβατικός έλεγχος από Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου (7 μήνες) Προθεσμία εκτέλεσης του έργου 2 χρόνια Παράδοση έργου προς χρήση 4 περίπου χρόνια.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ 
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 13/11/2022




ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ


Νίκη του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κατά του ΠΑ.ΚΟ.Ε.
    


Εκδικάστηκε την 23η Νοεμβρίου 2022, ενώπιον της κυρίας Προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου, το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, κατά του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.ΚΟ.Ε.).

Ο Δήμος και η ΔΕΥΑ, με το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής, ζητούσαν να αποσυρθεί άμεσα από το ΠΑΚΟΕ, το ψευδέστατο, επιτηδευμένο, συκοφαντικό και αναληθές δημοσίευμα που αναρτήθηκε στις 2-11-2022 στην ιστοσελίδα του, σχετικά με την ποιότητα ύδατος στην πόλη του Λουτρακίου, το οποίο χαρακτήρισε ως δήθεν καρκινογόνο και επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων του Λουτρακίου.

Ήδη, με ιστορική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προηγήθηκε του Δικαστηρίου αυτού, σύσσωμες οι δημοτικές παρατάξεις ενώθηκαν και συστρατεύτηκαν, αποφασίζοντας ομόφωνα να εξαντληθεί κάθε νόμιμο μέσο απέναντι σε εκείνους που έχουν ως αποκλειστικό τους σκοπό να βλάψουν την φήμη του νερού της πόλης του Λουτρακίου και κατ’ επέκταση την οικονομία, την πρόοδο και την ανάπτυξή της.

Για τον λόγο αυτό, το δυναμικό παρόν έδωσαν στο Δικαστήριο, ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Γκιώνης καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων αλλά και εκπρόσωποι διαφόρων τοπικών φορέων, στηρίζοντας έμπρακτα τις δικαστικές αυτές ενέργειες.

Στην ακροαματική διαδικασία, τοποθετήθηκαν τόσο ο Δήμαρχος κ. Γκιώνης, όσο και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κα. Πρωτοπαππά Μαρία, κ. Λογοθέτης Κωνσταντίνος και κ. Ζερβός Κωνσταντίνος.

Μάλιστα οι ανωτέρω επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, είχαν ενεργή νομική συμμετοχή ενώπιον του Δικαστηρίου, καθώς άσκησαν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δήμου και της ΔΕΥΑ, εκπροσωπούμενοι νομικά από τον δικηγόρο κ. Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει οριστεί ως πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου Λουτρακίου στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Τη νομική εκπροσώπηση αντίστοιχα της ΔΕΥΑ Λουτρακίου, ανέλαβε ο πληρεξούσιος δικηγόρος και νομικός σύμβουλός της κ. Γεώργιος Πέτρου.

Επίσης, πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δήμου και της ΔΕΥΑ, άσκησε η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Κορινθίας, που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο της κ. Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου.

Μετά από μία πολύωρη διαδικασία, στην οποία εκτέθηκαν όλα τα επιχειρήματα που καταδεικνύουν ότι το νερό της πόλης του Λουτρακίου είναι απολύτως κατάλληλο, χθες 24/11/2022, εκδόθηκε η απόφαση της κ. Προέδρου του Δικαστηρίου, η οποία έκανε ΔΕΚΤΟ το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής και διατάσσει το ΠΑ.ΚΟ.Ε. να αποσύρει το δημοσίευμα του, που αφορά στην ποιότητα του νερού της πόλης του Λουτρακίου.

Με τον πιο εμφαντικό τρόπο, δικαιώνεται πλήρως ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, δίνοντας έτσι για μία ακόμη φορά, ηχηρή απάντηση απέναντι στα επικίνδυνα και ανυπόστατα αυτά δημοσιεύματα, αλλά και ένα ισχυρό ράπισμα απέναντι στις αναλήθειες και στα στοχευμένα ψεύδη.

Η απόφαση αυτή, επιβεβαιώνει ότι το νερό του Λουτρακίου, είναι ποιοτικό, κατάλληλο για χρήση και πόση και πιστοποιεί ότι για την διαφύλαξή του, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα καταλληλόλητας και προστασίας του, καταρρίπτοντας συγχρόνως τα μυθεύματα και τα παραπλανητικά δημοσιεύματα του ΠΑ.ΚΟ.Ε.

Με γνώμονα το δημοτικό συμφέρον και την ασφάλεια των δημοτών αλλά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προστασία της φήμης του νερού της πόλης του Λουτρακίου, ο κοινός αγώνας όλων των δημοτικών παρατάξεων καθώς και όλων των αρμοδίων φορέων για την καταπολέμηση κάθε είδους προσβολής του φυσικού μας πλούτου, θα συνεχιστεί αμείωτα, μέχρι τέλους.

Αυτό οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν όλοι εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν, ότι μέσα από παράνομες και αθέμιτες πρακτικές, μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα για να πλήξουν τον Δήμο μας.

Γραφείο Τύπου




ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ




ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ή ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ;;;
  


Το Δημοτικό Συμβούλιο στην πλειοψηφία του απέρριψε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για σύμβαση με αντικείμενο την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων «οδοποιίας» τεχνολογίας μαγνητικής επαγωγής, προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Προτάθηκε η προμήθεια να βαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικονομικών ετών από το 2024 έως και το 2030!

Δηλαδή τη δέσμευση των επόμενων δημοτικών αρχών να είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν για μία απόφαση της σημερινής, με την οποία μπορεί να διαφωνούν, για τα επόμενα 7 χρόνια!

Επειδή η εξοικονόμηση, που ισχυρίζεται ο Δήμαρχος ότι θα πετύχει, είναι υπερβολική και δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις, η πραγματική μείωση της ετήσιας δαπάνης δεν θα εξασφαλίσει τις πιστώσεις για την αποπληρωμή της προμήθειας, ενώ η επιβάρυνση του Δήμου θα διαρκέσει για περισσότερα χρόνια.

Ο Δήμαρχος, μετά από παλινωδίες, επανέφερε το θέμα αυτό την τελευταία χρονιά της θητείας του, αφού αγνόησε την επιτροπή που είχε εκλέξει και εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. να εξετάσει πιθανές λύσεις αναβάθμισης του Δημοτικού Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού.

Στην επιτροπή αυτή μετείχαμε όλοι οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων.

Αφού αρχικά απέτυχε να εξασφαλίσει τη συναίνεση του Δ.Σ. για λήψη δανείου ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για προμήθεια φωτιστικών LED, άλλαξε επιλογή σε τεχνολογία μαγνητικής επαγωγής και σύναψη σύμβασης με «οικονομικό φορέα», δηλαδή με ιδιωτική εταιρεία.

Όταν μεγάλες περιοχές του Δήμου μας (Λυκοποριά, Στόμι, Λυγιά κ.α.) μετά από 3,5 χρόνια παραμένουν στο σκοτάδι, προτεραιότητα του Δήμου θα έπρεπε να είναι η αποκατάστασή τους.

Απορία προκαλεί η εμμονή του Δημάρχου να χρεώσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τον Δήμο μας που βρίσκεται σε ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση, αντί να προσπαθήσει να το εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να διεκδικήσει την οικονομική του ενίσχυση από την Πολιτεία για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και την αναγκαία εξοικονόμηση.

Σε μία τέτοια προσπάθεια θα μας έβρισκε σύμφωνους.

Απορία επίσης προκαλεί η αποχώρηση συγκεκριμένης δημοτικής παράταξης από τη συζήτηση του σοβαρού αυτού θέματος.

Όταν μάλιστα ο αρχηγός της το μεσημέρι της ίδιας μέρας (911-2022), καταψηφίζοντας, δήλωνε στην Οικονομική Επιτροπή ότι θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τους λόγους με εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ως συνήθως ετέθη ως τροποποίηση προϋπολογισμού και ψηφίστηκε μόνο από τη δημαρχιακή παράταξη.





ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ


Ηχηρή παρέμβαση Σταματόπουλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η προειδοποίησή του για τα νερά της Στυμφαλίας
  
  


Δεν μάσησε τα λόγια του ο Σπύρος Σταματόπουλος χθες κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η παρουσία του δήμαρχου Σικυωνίων ήταν θεσμική, συμβολική και άκρως ουσιαστική. Ήταν ο μόνος δήμαρχος που χθες παραβρέθηκε στην συνεδρίαση και “πήρε όλο το θέμα επάνω του”.

Μετέφερε την αγωνία δεκάδων χιλιάδων αγροτών παραγωγών της πεδινής Κορινθίας που βλέπουν τις παραγωγές τους να χάνονται εξαιτίας της ανομβρίας και της τραγικής έλλειψης αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών δικτύων.

Ο δήμαρχος ανέλυσε ,έθεσε αμείλικτα ερωτήματα και προειδοποίησε σε όσους ανοίγονται οι ορέξεις για την διαχείριση των υδάτων να προσέξουν καλά.

“Αυτό που κατάλαβα εγώ σήμερα είναι ότι οι γενιές που βλέπετε εδώ προέδροι συνεταιρισμών, απλοί παραγωγοί, προέδροι τοπικών κοινοτήτων δεν πρόκειται να δουν νερό από το Φράγμα του Ασωπού. Κι αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.” είπε ο δήμαρχος Αλλά και αν μέχρι να γίνει το έργο χρειαστεί να περάσουν 10 χρόνια, τότε ο κ. Σταματόπουλος ζήτησε απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα επ αυτού:

Πώς οι παραγωγοί θα ποτίσουν τα χωράφια τους;

Τι γίνεται με τα αρδευτικά δίκτυα;

Tα αρδευτικά δίκτυα είναι σε επίπεδο μελετητικό;

Μετά από πόσο καιρό περίπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, μετά από πόσο καιρό θα έχουν αδειοδοτηθεί, θα έχουν πάρει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και αν υπάρχει ταμείο Ανάκαμψης ή ΕΣΠΑ πόσα εκατομμύρια θα στοιχίσουν αυτά τα αρδευτικά δίκτυα, πότε θα κατασκευαστούν, πότε θα ολοκληρωθούν;

Ως το επόμενο σοβαρό θέμα που θα έπρεπε να έχει απασχολήσει είναι η επάρκεια νερού, υπογράμμισε ο δήμαρχος.

“Γνωρίζετε αν επαρκεί το νερό; Γνωρίζετε πόσα κυβικά μέτρα νερού πάνε για την ύδρευση; Όλα τα κυβικά μέτρα νερού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνε για την ύδρευση. Ελάχιστα περισσεύουν για την άρδευση. Ξέρετε πόσα χιλιοστά νερού βρέχει κάθε χρόνο στην περιοχή της Ζήρειας; Χίλια. Μέχρι τώρα, που πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου έχουν πέσει 250 χιλιοστά και προβλέπεται να πέσουν μέχρι 500. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η πεδινή Κορινθία θα γίνει Σαχάρα. Λυπάμαι που το λέω αλλά έτσι είναι. Το κόστος των παραγωγών είναι δυσβάσταχτο. Ξέρετε πόσο πληρώνουν το νερό αυτή τη στιγμή; Από 50 έως 150€/την ώρα για 20 κυβικά νερού την ώρα. Για υπολογίστε λοιπόν πόσο χρειάζεται για να καλλιεργήσει ένα στρέμμα χωράφι ο παραγωγός; Πόσο χρειάζεται περίπου για αγροεφόδια, για ενέργεια, για πετρέλαιο, για να πουλήσει πού την παραγωγή του; Σε τι τιμές;” Aναφερόμενος στο θέμα του ΑΟΣΑΚ ο δήμαρχος είπε:

“Κάθε χρόνο και ο δήμος ο δικός μας και οι γειτονικοί δήμοι ξοδεύουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να καθαριστούν τα αυλάκια. Κι εφόσον καθαριστούν τα αυλάκια γνωρίζετε πόσο χρόνο χρειάζεται από τη στιγμή που ρίχνουν το νερό; Δηλαδή και τώρα να το αφήσουν το νερό στο Λέχαιο δεν θα φτάσει την Άνοιξη. Άρα είναι αδήριτη ανάγκη να κατασκευαστούν τα αρδευτικά δίκτυα. Εμείς ως δήμος Σικυωνίων δεν περιμένουμε ούτε τις μελέτες από την κεντρική διοίκηση, έχουμε προχωρήσει ήδη, στη μελέτη των αρδευτικών δικτύων όσον αφορά στην αρμοδιότητα του δήμου Σικυωνίων, για Κιάτο, Βασιλικό και Μούλκι, έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και τα έχουμε καταθέσει για χρηματοδότηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Γιατί αν περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να αδειοδοτηθούν θα περάσει άλλη μία δεκαετία.” Η άλλη πρόταση και οι προειδοποιήσεις Σταματόπουλου ” Υπήρχε και μία άλλη πρόταση κύριοι συνάδελφοι, στο παρελθόν. Την οποία δεν ξέρω αν την έχετε λάβει υπόψη.

Είναι ένας άλλος ταμιευτήρας που αφορά στην εκβάθυνση της λίμνης Στυμφαλίας προκειμένου να λειτουργεί ως πρώτος ταμιευτήρας και στη συνέχεια το Φράγμα του Ασωπού ως δεύτερος ταμιευτήρας. Έχω πολλά να πω κύριε πρόεδρε, για την διαχείριση των υδάτων στην περιοχή της Στυμφαλίας, γιατί εκεί έχουν ασελγήσει πολλοί. Όπως είπε και η συνάδελφος προηγουμένως, η Στυμφαλία έχει βαφτεί με αίμα. Και αν δεν προσέξουμε με αυτά που γίνονται θα έχουμε παρατράγουδα. Και καλό θα είναι αυτοί που έχουν τις αρμοδιότητες να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις για την διαχείριση των υδάτων. Τέλος, θέλω να πω κάτι στην κα Κόρκα. Το έργο το αρδευτικό, που έχει ξεκινήσει στο Ψάρι, καλό είναι να σταματήσει χθες, γιατί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο δεν θα έρθω εγώ, θα έρθουν οι Ψαραίοι και καλό θα είναι να μην έρθουν!’ κατέληξε.




ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ - ΒΟΧΑΣ


Ξεκινά το πρόγραμμα «Δια Βίου Μάθησης» στον δήμο Βέλου Βόχας
  


Ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο/η ότι ο Δήμος Βέλου – Βόχας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης συνεχίζουν επιτυχώς τη λειτουργία του Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Βέλου - Βόχας στο οποίο θα υλοποιηθούν προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.)-Νέα Φάση» (ΟΠΣ 5002212).

Στο Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Βέλου – Βόχας μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί.

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, ηλικίας και μόρφωσης, καθώς και μέλη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης με επίδειξη του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή άλλου νομιμοποιητικού εγγράφου του ενδιαφερόμενου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης: Δήμου Βέλου - Βόχας 
Τηλ. :2742360319, 2742360318 
Ταχ. Διεύθυνση: Αγ.Μαρίνας 101 
Βέλο 
Email: voyrliotaki@1306.syzefxis.gov.gr 
Τηλ: 2741360520 
Tαχ. Διεύθυνση: Σπ. Κοκκώνη 2 Ζευγολατιό 
Email: masouri@1306.syzefxis.gov.gr 

Υπεύθυνη προγράμματος η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΄΄ΑΝΕΛΙΞΗ΄΄ κα. Μαρία Καλλίρη


Δεν υπάρχουν σχόλια