Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα (Φ.1815)

Τι σημαίνει για την Τουρκία και την Ελλάδα η επιστροφή του Νετανιάχου
  


Πηγή: Newsbomb Κώστας Τσιτούνας 7.11.2022 
Αλλάζει τα δεδομένα η εκλογή Νετανιάχου, ο οποίος έχει πολύ κακές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν – Τι στρατηγική θα ακολουθήσει με την Άγκυρα και την Αθήνα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ; Η επιστροφή του Μπένζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να συνοδευθεί και από την στρατηγική του στους στενούς δεσμούς ΙσραήλΙνδίας, στη διαχείριση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ, τη συνεργασία με την ΕΕ, τις Συμφωνίες του Αβραάμ, τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και βεβαίως τις σχέσεις με το Λίβανο και την Τουρκία. Αρχικά πρέπει να παραδεχθούμε ότι Μπένζαμιν Νετανιάχου, ήταν ο αρχιτέκτονας της ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης.

Η προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης στο Ισραήλ να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία είναι προφανώς βεβιασμένη αφού είναι γνωστό ότι ο «Μπίμπι» δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν. Όταν ο Νετανιάχου ήταν επικεφαλής, το σύνθημά του ήταν η «ισχύς» και ποτέ δεν επέτρεψε στην Τουρκία να απειλήσει το Ισραήλ χωρίς να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής των Κούρδων και ήταν πάντα πρόθυμος να αντισταθεί στις συκοφαντίες της Άγκυρας. Η σχέση με την Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Άλλωστε ούτε ο ίδιος ο Ερντογάν θέλει τον «Μπίμπι».

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Άγκυρα ήταν μία από τις πιο εχθρικές χώρες απέναντι στο Ισραήλ τις τελευταίες δεκαετίες. Το κυβερνών AKP στην Τουρκία συνέκρινε το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία πολλές φορές το 2018 και το 2019. Η Άγκυρα φιλοξένησε ηγέτες της Χαμάς και δημοσιεύματα σε ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Χαμάς σχεδίαζε επιθέσεις από την Τουρκία, λέει η Jerusalem Post.

Επιπλέον, ο μικρός στόλος Mavi Marmara με προορισμό τη Γάζα οργανώθηκε από ακροδεξιούς εξτρεμιστές στην Τουρκία, λέει η εφημερίδα. Όταν ανακοινώθηκαν οι Συμφωνίες του Αβραάμ, η Άγκυρα προσπάθησε να τις σαμποτάρει απειλώντας να διακόψει τις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Τουρκία προσπάθησε επίσης να παρέμβει στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Προ ημερών, ισραηλινές πηγές διαβεβαίωναν πως οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας και η όποια βελτίωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων δεν θα γίνει εις βάρος των ελληνοϊσραλινών. Κατά τις ίδιες πηγές, οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις ισχυροποιούνται και έχουν στρατηγικό βάθος. Οι ίδιες πηγές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη «στρατηγική συνεργασία και φιλία» των δύο χωρών. Μπορούμε λοιπόν να εκτιμήσουμε ότι ο κ. Νετανιάχου θα ενδυναμώσει περισσότερο τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα τις αναβαθμίσει και στρατηγικά και στρατιωτικά και οικονομικά.

Η εκλογική νίκη του Νετανιάχου αποτελεί σαφέστατα θετική είδηση για την Ελλάδα υπό την έννοια ότι επιστρέφει στην πρωθυπουργία ο πολιτικός ηγέτης ο οποίος πίστεψε στη δυναμική των διμερών σχέσεων την εποχή της δυσπιστίας και των προκαταλήψεων. Από εκεί και πέρα, όμως, χρειάζεται πολιτικός ρεαλισμός. Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κάποιος ότι μέσα σε ένα βράδυ το Ισραήλ θα πάρει το μέρος της Ελλάδας κατά της Τουρκίας. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο Νετανιάχου έχει αρκετές διαφωνίες και με τον Μπάιντεν.

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση ενδέχεται λοιπόν να διαφωνήσει ανοιχτά σε ορισμένα θέματα με τον πρόεδρο Μπάιντεν, όπως το Παλαιστινιακό, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και το ζήτημα της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό θα φέρει την Ελλάδα σε δύσκολη θέση, καθώς από τη μία πλευρά η πολιτική της ευθυγραμμίζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά από την άλλη αναζητεί σύμπλευση με το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεπώς τα όποια συμπεράσματα δεν μπορούν να είναι εύκολα και αβίαστα.
«Επική μάχη»! Θρίαμβος Ελλήνων με LEO2A4 εναντίον Αμερικανών με ABRAMS στο πεδίο βολής Πετροχωρίου
  


5 P e n t a p o s t a g m a . g r Newsroom 7.11.2022 131 
“Αντιλαλούν τα βουνά” στο Πετροχώρι από Έλληνες και Αμερικανούς αρματιστές-Οι Έλληνες υπαξιωματικοί και αξιωματικοί εντυπωσίασαν Αμερικανούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς με την τρομερή αποτελεσματικότητά τους.

Δεν είναι πλέον οι Έλληνες πιλότοι και οι «υποβρυχιάδες μας» που έχουν εντυπωσιάσει τους σκληροτράχηλους και απαιτητικούς Αμερικανούς αξιωματικούς, αλλά και οι αρματιστές μας, οι οποίοι έχουν το τρομερό σύστημα «βλήμα-στόχος» με την μία, προκαλώντας τον θαυμασμό και όλων των ξένων παρατηρητών (ειδικά των Αράβων) στο πεδίο βολής Πετροχωρίου.

Χθες 04 Νοεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός Ουλαμών Μέσων Αρμάτων «Hellenic Army Tank Challenge-22» στο Στρατόπεδο «ΥΠΙΑΤΡΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ», στο Πετροχώρι Ξάνθης. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν Ουλαμοί Μέσων Αρμάτων (ΟΥΜΑ) από Ελλάδα και Η.Π.Α καθώς και παρατηρητές από 9 χώρες, συγκεκριμένα από Αίγυπτο, Αρμενία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α, Ιορδανία, Ιταλία, Κύπρο και Ρουμανία.

Σύμφωνα με το XANTHI NEWS και τη δημοσιογράφο Μαίρη Δαληκριάδου, οι ομάδες αξιολογήθηκαν σε άκρως επιχειρησιακές αποστολές.

Το σενάριο της ελληνοαμερικανικής ασκήσεως περιλαμβάνει διάφορα σενάρια με την συνδρομή επιθετικών ελικοπτέρων στο εξαιρετικό πεδίο βολής Πετροχωρίου, και στο τέλος έχουμε βολές αρμάτων μάχης Leopard και ABRAMS, με επακόλουθη αξιολόγησή τους από αξιωματικούς των δύο χωρών. Οι ομάδες αξιολογήθηκαν σε επιχειρησιακές διαδικασίες με μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια, οι οποίες ήταν εστιασμένες σε θέματα τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής της βολής και τεχνικών θεμάτων των αρμάτων.

Τα ελληνικά άρματα μάχης Leo2Hel, συνασκούνται στο πεδίο βολή Ξάνθης εδώ και ημέρες με τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τα ελληνικά πληρώματα, κάτι που φυσικά το έχουμε κερδίσει μέσω ασκήσεων και πολύ σκληρής δουλειάς όλα αυτά τα χρόνια. Αμερικανοί αξιωματικοί δεν φείδονται καλών σχολίων για τους Έλληνες αρματιστές, κάτι που βοηθά στην γενικότερη εικόνα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για τις δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που έχουμε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αποτελέσματα του Διεθνή Διαγωνισμού Ουλαμών που διεξήχθη στο Πετροχώρι Ξάνθης:

1ος 211 ΕΜΑ ΕΛΛΑΔΑ 
2ος 12η ΕΜΑ ΕΛΛΑΔΑ 
3ος 21 ΕΜΑ ΕΛΛΑΔΑ 
4ος 25 ΕΜΑ ΕΛΛΑΔΑ 
5ος 1-8 Infantry USA
«Ξεσαλώνουν» οι Τούρκοι κατάσκοποι στην Ευρώπη - Στόχος και η Ελλάδα
  


Έγγραφα «φωτιά» για τη δράση των κατασκόπων της Τουρκίας σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας αναφορικά με την τουρκική κατασκοπευτική δράση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απόρρητα έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης -από το καλοκαίρι του 2022- τα οποία έχει στη διάθεσή του ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ στο Nordic Monitor μαρτυρούν ότι Τούρκοι διπλωμάτες προσφεύγουν σε παράνομες πρακτικές συλλογής ευαίσθητων πληροφοριών.

Σημειώνεται ότι το «Nordic Monitor» έχει ασχοληθεί και με περιπτώσεις που, έμμεσα ή άμεσα, αφορούν και την Ελλάδα, ενώ ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος ζει στη Σουηδία, έχει λάβει στη χώρα πολιτικό άσυλο από το 2016, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν ξεκίνησε άνευ προηγουμένου καταστολή σ’ ανεξάρτητα και επικριτικά μέσα ενημέρωσης, κλείνοντας σχεδόν 200 από αυτά, και φυλακίζοντας εκατοντάδες δημοσιογράφους και εργαζομένους τους. Σύμφωνα με τα απόρρητα αυτά έγγραφα οι Τούρκοι πράκτορες έχουν βάλει στόχο -μεταξύ άλλων χωρών- και την Ελλάδα, ενώ η δραστηριότητά τους, μετά τα σκάνδαλα σε Ελβετία και Γερμανία έχει επεκταθεί τόσο στην Νορβηγία, όσο και στην Ολλανδία.

Πιο συγκεκριμένα, έγγραφο, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2022, φέρει τη σφραγίδα «απόρρητο». Εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας (Emniyet), η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στο ντοκουμέντο αναγράφεται ότι οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην Emniyet από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις 2 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι το υπουργείο συγκέντρωσε τα ονόματα από αναφορές που εστάλησαν στα κεντρικά γραφεία οι τουρκικές πρεσβείες και τα προξενεία. Το έγγραφο υπεγράφη από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet, και διανεμήθηκε σε 74 τουρκικές επαρχίες σε ένα απόρρητο μήνυμα για περαιτέρω αστυνομική δράση εναντίον Τούρκων υπηκόων που έχουν αναγνωριστεί από διπλωμάτες στο εξωτερικό.

Ο Καρτάλ αναφέρθηκε στην πηγή των πληροφοριών ως «το πληροφοριακό σημείωμα που ελήφθη από το συνδεδεμένο ίδρυμα (V)». Ο λατινικός αριθμός V θεωρείται κωδικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών. Πηγή: Newsroom
Προειδοποίηση Οικονόμου στην Τουρκία: «Αδιαπέραστη η ελληνική ασπίδα»
  


Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Άγκυρα για τις συνεχείς προκλήσεις, τονίζοντας ότι η Αθήνα απαντά με σταθερή στρατηγική, γνώση και επαγγελματισμό. Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι η Αθήνα απαντά στις προκλήσεις της Άγκυρας με σταθερή στρατηγική, γνώση και επαγγελματισμό. «Αποδεικνύουμε ότι όλη αυτή η τακτική (της Τουρκίας) να μας φοβίσει, τρομοκρατήσει, πανικοβάλλει, δεν έχει αποδώσει.» Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι «σαν έτοιμη από καιρό» να ανταποκριθεί στην κάθε πρόκληση, στους ανιστόρητους ισχυρισμούς και τα ψέματα της Τουρκίας οικοδομώντας παράλληλα σημαντικές συμμαχίες σε όλα τα διεθνή φόρα.

«Όσο συνεχίζει τις απειλές και τα ψέματα, η εμβέλεια – δεν είναι τυχαία η λέξη εμβέλεια, των απόψεών του θα συρρικνώνεται ενώ η εμβέλεια των απόψεών μας (…) στο εξωτερικό συνεχώς θα αυξάνεται», σημείωσε. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε αρραγές το εσωτερικό μέτωπο έναντι της Τουρκίας και στάθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας «ώστε να μπορούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα να αποτρέψουν την οποιαδήποτε πρόκληση». Τόνισε, μάλιστα, ότι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και το γεγονός ότι η Αθήνα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, συγκροτεί μια ασπίδα που είναι αδιαπέραστη και αυτό είναι κάτι που πρέπει «να το έχουν καλά στο μυαλό τους» στην Τουρκία.

 5Pentapoastagma.gr Newsroom


ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, greeknation.blogspotgr, el.gr, voicenews.gr, militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια