Header Ads

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ 40 /Φ.1812

  

Γράφει ο Τσάτσαρης Κωνσταντίνος*


Στην περίλαμπρη κι απαράμιλλη εποποιία του 40, την υπέροχη αυτή Ελληνική νίκη, που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ένδοξη υπερτρισχιλιετή Ελληνική ιστορία και θα διδάσκει ηρωισμό και αυταπάρνηση τις επερχόμενες γενεές, σημαντικό κι αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η μυριοφυλάττουσα ψυχική ιδιότητα του ανθρώπου η ΜΝΗΜΗ.

Αυτή φυλάει τον πραγματικό και πλέον αληθινό πνευματικό θησαυρό του ανθρώπου.

Κάθε τι που συμβαίνει και παρέρχεται γίνεται κτήμα της και συνέχεια εμπλουτίζεται από πολλές γνώσεις και γεγονότα, που τα χρησιμοποιεί σε δεδομένη στιγμή για οδηγό του μέλλοντος.

Η ανάμνηση ιστορικών γεγονότων είναι η αστείρευτη πηγή ηθικών δυνάμεων, που δημιουργεί τον δρόμο του μέλλοντος και την ιστορία για κάθε Έθνος.

Η μνήμη συγκρατεί και διατηρεί δια μέσου των αιώνων όλες τις επιτεύξεις του ανθρώπινου πνεύματος και τα σπουδαιότερα γεγονότα, που οδηγούν σε μεγαλύτερες εξελίξεις κι αλλάζουν και ρυθμίζουν τον ρουν της ιστορίας των λαών.

Η ανάμνηση του ηρωικού κι ενδόξου ελληνικού παρελθόντος και τα κατορθώματα των γεγονότων του Μαραθώνα, των Θερμοπυλών, της Σαλαμίνας και τόσων άλλων χαλύβδωσαν τη δύναμη και την αυταπάρνηση των Ελλήνων και πέτυχαν μεγάλη νίκη με την Επανάσταση του «’21», που τους χάρισε την πολυπόθητη Ελευθερία!

Στην ανάμνηση του ΄21 ανέτρεξε και ο Μεγάλος μας ποιητής Κ. ΠΑΛΑΜΑΣ, όταν ρωτήθηκε για το ΟΧΙ του ΄40:

Αυτόν τον λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανέναν, μεθύστε με το αθάνατο κρασί του ΄21.

Στην ανάμνηση των ηρωικών γεγονότων και το θάρρος των Ελλήνων εδραιώθηκε η Ελληνική ψυχή του τότε κυβερνήτη της Ελλάδας κι αντέταξε με θάρρος, το ηρωικό, ιστορικό εκείνο ΟΧΙ στον ύπουλο κι απροσδόκητο επιδρομέα.

Το πολεμικό ένστικτο των Ελλήνων αφυπνίστηκε αστραπιαία. Το έθνος σύσσωμο ξεσηκώθηκε και κάθε Έλληνας εκαλείτο ν΄αγωνισθεί για το υπέρτατο ιδανικό του ανθρώπου, την λευτεριά!

Δεν ήταν η πρώτη ούτε η δεύτερη φορά, που οι Έλληνες εμάχοντο για τη διατήρηση της ακεραιότητας της πατρίδας των, ενάντια πάντοτε πολυάριθμων εχθρών.

Πολέμησαν σαν ημίθεοι με άνισους πάντοτε όρους κι ουδέποτε λύγισαν μπροστά στον πανίσχυρο εχθρό, μιμούμενοι πάντοτε τους ενδόξους προγόνους των.

Με θάρρος κι αυταπάρνηση έγραψαν το έπος του ΄40 πάνω στις απρόσιτες βουνοκορφές της Ηπείρου και της Αλβανίας και προκαλούσαν συνεχώς τον θαυμασμό και τα ευμενή σχόλια των μεγάλων τότε δυνάμεων του κόσμου.

Ο Ουίστον Τσόρτσιλ είπε τότε: «Μέχρι τώρα, λέγαμε πως οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά, από τώρα θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.».

Αφού λοιπόν η ανάμνηση των ηρωικών κατορθωμάτων των προγόνων μας εγαλούχησε την Ελληνική ανδρεία και συνετέλεσε να γραφεί το έπος του ΄40 , η μνήμη μας ξαναζωντανεύει σήμερα σε όλους τους Έλληνες τον ηρωισμό αυτόν και μας καλεί να επαγρυπνούμε και να είμαστε έτοιμοι ν΄ αντιμετωπίσουμε τις εξ ανατολών ρητορικές απειλές κατά της ακεραιότητας της Πατρίδος μας.

Η μνήμη μάς διδάσκει τα ηρωικά κατορθώματα των προγόνων μας και μας οπλίζει με θάρρος και δύναμη για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο.

* Ο Κωνσταντίνος Τσάτσαρης είναι Δάσκαλος από την Κόρινθο






Δεν υπάρχουν σχόλια