Header Ads

Περιφερειακά νέα /Φ.1813

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας στο Olympia Forum III, “παρά τα όποια προβλήματα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ένα εξαιρετικό μέλλον”
  

Την αισιοδοξία του ότι “παρά τα όποια προβλήματα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ένα εξαιρετικό μέλλον, λόγω των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων” μετέφερε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στην παρέμβασή του στο πρόσφατο συνέδριο του Olympia Forum III που συνδιοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα “Πατρίς” του Πύργου.

Ο περιφερειάρχης, ο οποίος παρενέβη διαδικτυακά -καθώς συμμετείχε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Πελοποννήσου, στην Αρεόπολη- ανακοίνωσε ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επίσης μετείχαν στην πιο πάνω συνεδρίαση δεσμεύθηκαν πως ο εν λόγω Κοινοτικός φορέας θα στηρίξει την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς αυτό συνάδει με τους σκοπούς της Ε.Ε. Εξέφρασε δε ικανοποίηση για την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της υλοποίησης του μεγάλου έργου του δυτικού οδικού άξονα, που θα συνδέσει την Πελοπόννησο με την Ηπειρο.

Επισήμανε ακόμα ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση τονίστηκε ότι χρειάζεται να μπει ένα τέλος στα έργα του τσιμέντου και των αναπλάσεων, προκειμένου “να εστιάσουμε σε έργα που θα φέρουν απασχόληση και πλούτο, ανάπτυξη, προστιθέμενη αξία”, καθώς -όπως τόνισε- “απαιτείται άλλη στρατηγική αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, αλλά και συνέργεια των πιστώσεων μεταξύ διάφορων προγραμμάτων”.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης δήλωσε ότι είναι απολύτως σύμφωνος με τις αλλαγές στη νομοθεσία ως προς τα όργανα διοίκησης στους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς -“συμφωνώ με τη νομοθεσία για την κυβερνησιμότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά” δήλωσε ο Π. Νίκας.

Επιπλέον, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τον χρόνο διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών σημείωσε:

“Οσον αφορά στις εθνικές εκλογές, αν γίνουν τον ερχόμενο Μάιο και οι δεύτερες τον Ιούλιο, είναι κατανοητό ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την κατάρτιση και κατάθεση -ώς τα τέλη Αυγούστουτων συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, οι αυτοδιοικητικές εκλογές χρειάζονται κλίμα ηρεμίας και θα πρέπει να έχουν μια σχετική χρονική απόσταση από τις εθνικές, ώστε οι οποίες κομματικές εντάσεις να μην μεταφερθούν στην αυτοδιοίκηση, καθώς σε πολλούς συνδυασμούς μετέχουν άτομα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που συνεργάζονται στο πλαίσιο προγραμματικών συναινέσεων” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

“ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΣΤΕΛΕΧΙΑΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ” 

Ο Π. Νίκας, στην παρέμβασή του στο Olympia Forum III εστίασε κυρίως σε ζητήματα σχετικά με δυσχέρειες στην υλοποίηση, από τους δικαιούχους τους, των έργων που χρηματοδοτούνται από διάφορα προγράμματα -ευρωπαϊκά και εθνικά- σημειώνοντας ότι η βασική αιτία γι’ αυτό είναι έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών στην αυτοδιοίκηση, “κενό που δεν καλύπτεται από τις ειδικές δράσεις του ΟΑΕΔ ή άλλες” όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

“Δυστυχώς, θα απενταχθούν έργα σε διάφορους δήμους, ακόμα και μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και λυπάμαι γι’ αυτό, όμως τα έργα αυτά -ιδιαίτερα οι χωρικές επενδύσεις και η ΒΑΑ- δεν έχουν προχωρήσει, αν και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια τα έργα αυτά να ενταχθούν στο νέο ΠΕΠ” συνέχισε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας παράλληλα:

“Για την καθυστέρηση είναι προφανές ότι δεν φταίνε οι δήμοι, αλλά η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών που θα συνεργαστούν με την Περιφέρεια και κυρίως με τις διαχειριστικές αρχές”.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ 

Με αφορμή την πιο πάνω επισήμανση, ο Π. Νίκας επανέλαβε για μία ακόμα φορά, την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το -όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- “απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο” που διέπει την σχέση της πολιτείας με την αυτοδιοίκηση:

“Η κυβέρνηση μας ‘χρωστάει’ ένα θεσμικό ξεκαθάρισμα όσον αφορά στους ρόλους και τις αρμοδιότητες των αυτοδιοικήσεων σε σχέση με αυτές της πολιτείας. Δεν είναι ξεκαθαρισμένες οι αρμοδιότητες. Εν τέλει θα πρέπει να υπάρξει σαφήνεια ως προς τον χαρακτήρα της Περιφέρειας, αν είναι περισσότερο κράτος ή αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι επίκειται κατάργηση της αποκεντρωμένης, ωστόσο όλα τα υπουργεία διατηρούν υπηρεσίες τους και μάλιστα τις ενισχύουν -κι αυτό δεν είναι θετικό” επισήμανε ο περιφερειάρχης.




Θετικές εξελίξεις για τον σιδηρόδρομο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Επιτροπή Παρακολούθησης
  

Τη δέσμευση για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αρχικά με την γραμμή Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, απέσπασε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην υπό την προεδρία του συνεδρίαση -την προηγούμενη Παρασκευή, στην Αρεόπολη του Δήμου Δυτικής Μάνης- της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Πελοπόννησος.

Ειδικότερα, στην εν λόγω συνεδρίαση -παρουσία, μεταξύ άλλων, του Κάρστεν Ράσμουσεν, επικεφαλής του τμήματος Ελλάδος – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και του Δημήτρη Σκάλκου γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων- τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσαν τον περιφερειάρχη Π. Νίκα πως ο εν λόγω Κοινοτικός φορέας θα στηρίξει την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς αυτό συνάδει με τους σκοπούς της Ε.Ε.

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Π. Νίκας για την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι η πιο πάνω δέσμευση των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί προσωπική του δικαίωση, δεδομένου ότι έχει ο ίδιος επωμιστεί την αναβάθμιση της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο για μια σύγχρονη σύνδεση σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της Περιφέρειας με το μητροπολιτικό κέντρο της χώρας. Μάλιστα, στην αρχική του εισήγηση προς την Επιτροπή Παρακολούθησης, ο περιφερειάρχης είχε τονίσει ότι το εν λόγω έργο “επί 18 μήνες βρίσκεται αντιμέτωπο με δυσνόητες και μάλλον υπερβολικές δυσκολίες, πέραν των κανονιστικών διατάξεων, για την ένταξη και υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου στο πλαίσιο του Προγράμματος 2014 – 2020”.

Ο Π. Νίκας εκτίμησε ωστόσο, ότι κατόπιν των πολύ πρόσφατων συνεννοήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, “καταλήξαμε σε κοινή, αποδεκτή και εφικτή λύση, έτσι ώστε αυτό το έργο να υλοποιηθεί την περίοδο 2021 – 2027”.




Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην εκδήλωση μνήμης προς τον στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα, στην Κόρινθο
   

Στην Εκδήλωση για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την Απότιση φόρου τιμής στον Ήρωα, συντοπίτη μας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Αθαν. Κόρκα, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου την Κυριακή το πρωϊ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, καταχειροκροτήθηκε. Με το τέλος του χαιρετισμού του απευθυνόμενος στο ακροατήριο, πέραν των άλλων, είπε: Χρέος της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης είναι να τιμά τους Ήρωές της! Εμείς, ως Περιφέρεια και Αυτοδιοίκηση θα μελετήσουμε και θα τιμήσομε μελλοντικά τον Στρατηγό με Ανδριάντα!..

“Παράδειγμα ήθους και πατριωτικού φρονήματος” χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τον στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα, διοικητή του Ιερού Λόχου.

Ο περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, μιλώντας για τον “τελευταίο θρύλο του Ιερού Λόχου”, έκανε μια διαχρονική αναφορά στον Ιερό Λόχο -από τις Θήβες στην αρχαιότητα, το Δραγατσάνι στην Επανάσταση του 1821 μέχρι και την Βόρεια Αφρική και την Ιταλία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου η στρατιωτική αυτή μονάδα “αποτέλεσε την αγωνιστική έκφραση της κατεχόμενης τότε Ελλάδας ενάντια στους δυνάστες της”.

Στην εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Κορινθίων και διοργάνωσαν το παράρτημα Κορινθίας της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Βραχατίου “Η Αναγέννηση” και η εφημερίδα “Φωνή της Κορινθίας”, παρέστησαν -μεταξύ άλλων- οι υφυπουργοί Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος κ.α.




Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, “πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας ώστε ο ΟΗΕ να γίνει πιο αποτελεσματικός”
  


“Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να γίνει πιο αποτελεσματικός και πιο δυνατός ο ΟΗΕ και να διαφεντεύει τα θέματα με τρόπο δίκαιο, σύμφωνα με το καταστατικό του, που είναι ένα καταστατικό οραματικό, για έναν καλύτερο κόσμο, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεννοούνται και θα υπάρχει ειρήνη”. Αυτό επεσήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις μετά την κατάθεση εκ μέρους του στεφανιού στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων, στην πλατεία Αρεως, στην Τρίπολη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια για να τιμηθεί η 24η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ηνωμένων Εθνών, στην οποία παρέστη και ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Συνεχίζοντας, ο Π. Νίκας ανέφερε πως ο ΟΗΕ συγκροτήθηκε το 1945, αρχικά από 51 μέλη -στη συνέχεια προστέθηκαν όλα τα κράτη-, “με σκοπό την διαφύλαξη της ειρήνης μετά τη μεγάλη ανθρωποφαγή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου”, για τονίσει στη συνέχεια: “Με τα χρόνια, ο Οργανισμός εξελίχθηκε και ασχολείται και με θέματα περιβάλλοντος, προστασίας των παιδιών, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ελέγχου της πυρηνικής ενέργειας και των πυρηνικών όπλων. Είναι ένας Οργανισμός για την αποτελεσματικότητα του οποίου πολλές φορές εκφράζονται παράπονα και ιδίως εμείς οι Ελληνες έχουμε απόλυτο δίκιο, γιατί το θέμα του Κυπριακού, ένα θέμα εισβολής και βαρβαρότητας, παραμένει άλυτο”.

Οπως επισήμανε ο περιφερειάρχης, “δεν υπάρχει κάποιος άλλος Οργανισμός για να μπορέσει να αντιπαλέψει καταστάσεις, οι οποίες εμφορούνται από αδικία, απανθρωπιά, επιθετικότητα, τρομοκρατία και γι’ αυτό θα πρέπει να στηρίζουμε τον ΟΗΕ, να μην γίνει όπως η Κοινωνία των Εθνών, που δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και να είναι ένας Οργανισμός που οι ενέργειές του θα είναι πάντοτε προς την κατεύθυνση του δικαίου”.





Τρέχουν” οι διαδικασίες για την λειτουργία υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
   

Σε προγραμματικές συμβάσεις με τους φορείς διαχείρισης λιμένων θα προχωρήσει άμεσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την λειτουργία υδατοδρομίων.

Αυτό αποφασίστηκε στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σήμερα, Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη, με τους εκπροσώπους της εταιρείας Hellenic Seaplanes.

Αντικείμενο της συνάντησης -με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Νίκο Χαραλάμπους, τον διευθυντή Ασφαλεία της Γιάννη Βαρλά και τον περιφερειακό σύμβουλο Αργολίδας Τάσο Γανώση, εντεταλμένο για τα θέματα της μαρίνας του Ναυπλίου και της δημιουργίας υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου- αποτέλεσε ο τρόπος προώθησης των διαδικασιών για την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων και σημείων προσθαλάσσωσης στην Πελοπόννησο.

Εξ άλλου συναποφασίστηκε, μετά από αντίστοιχα αιτήματα που έχουν κατατεθεί, να προστεθούν οι περιοχές της Κυπαρισσίας, του Κιάτου, του Παραλίου Αστρους, της Μονεμβασιάς και του Γυθείου στο ήδη υπάρχον δίκτυο υδατοδρομίων ή υδάτινων πεδίων του οποίου ήδη “τρέχουν” οι διαδικασίες -που εμπεριέχει Καλαμάτα, Ναύπλιο, Ερμιονίδα και Λουτράκι.

Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, στη διάρκεια της συνάντησης, ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επίσπευση της αδειοδότησης υδατοδρομίου στη λίμνη Τάκα, στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης, καθώς, όπως τόνισε, “η Αρκαδία αποτελεί μία περιοχή που αναζωογονείται σε βιομηχανικό και τουριστικό επίπεδο και χρειάζεται βελτίωση και στο επίπεδο των μεταφορικών μέσων με τον εκσυγχρονισμό τους και την συμπόρευσή τους με τις σύγχρονες ανάγκες”.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάρτιση των εν λόγω φακέλων για την σχετική άδεια στην λίμνη Τάκα έχει ήδη ανατεθεί.

Η κατάρτιση των φακέλων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση των αδειών, ώστε στη συνέχεια να δημιουργηθούν οι σχετικές υποδομές με την συνδρομή και της Περιφέρειας -“πρόκειται για μια ουσιαστική παρέμβαση στην ανατολική Πελοπόννησο” σχολίασε σχετικά ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.


Δεν υπάρχουν σχόλια