Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων /Φ.1813

  

Αν. Υπουργός Εξωτερικών Μίλτος Βαρβιτσιώτης :
Στο σωστό timing τα 12 μίλια…

  


Στον κ. Τσίπρα απάντησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος ανέφερε: Η ερώτηση μου είναι μια. Είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας επί πέντε χρόνια, σε μια περίοδο πιο ήπιων σχέσεων από την τωρινή. Αναρωτιέμαι, πως αυτή η κίνηση θα θωρακίσει περαιτέρω τη σταθερότητα στην περιοχή, σήμερα που επικρατεί υψηλή ένταση… Κυβερνητικές πηγές αποσαφηνίζοντας την ελληνική θέση τονίζουν ότι αυτή η κίνηση είναι μία πολύ σοβαρή πρωτοβουλία και ουδόλως δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακούς όρους.

Σύμφωνα πάντως με κάποιους αναλυτές η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 νμ, νότια της Κρήτης θα μπορούσε, να μετατραπεί σε μια αφορμή για να ξεκινήσει μια προβοκάτσια ο Ταγιπ Ερντογάν ο οποίος έχει βάλει στο στόχαστρο του το τελευταίο διάστημα όλη την Ελλάδα, με τους προκλητικούς …χάρτες που διαρρέει δεξιά και αριστερά Σημειώνεται ότι η Άγκυρα από το 1995 έχει ανακοινώσει ότι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχετική τοποθέτηση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στη Βουλή, στις 12 Ιανουαρίου 2021 στη, μετα την υπογραφείσα συμφωνία για επέκταση των χωρικών υδάτων μας στα 12 μίλια προς την πλευρά της Ιταλίας. «Η Ελλάδα επιφυλάσσεται απολύτως του δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να ασκήσει τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας. Δε διανοείται, με ουδένα τρόπο, ότι μπορεί να αποποιηθεί οποιοδήποτε εξ αυτών.

Επαναλαμβάνω δε τον Πρωθυπουργό της χώρας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης. Γίνονται επ’ αυτού οι σχετικές μελέτες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στο Αιγαίο Πέλαγος».

Μια δήλωση που ερμηνεύθηκε ότι η Ελλάδα στο κατάλληλο «τάιμινγκ» θα κάνει την επόμενη κίνηση της, που είναι η επέκταση νότια της Κρήτης.




Στο προσκήνιο εκ νέου το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων στην Αν. Μεσόγειο
  


Πηγή: The President 25/10/2022 Στην προεκλογική ατζέντα «ανεβάζει» τα εθνικά θέματα ο Αλέξης Τσίπρας, με κίνδυνο οι εύθραυστες ελληνοτουρκικές σχέσεις να πέσουν στο επίπεδο της «τυφλής» κομματικής αντιπαράθεσης, σε μια περίοδο που ζητείται συναίνεση έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Του Κώστα Πασίση 

Η νέα επικίνδυνη πολιτική «κόντρα» ξεκίνησε με μια «φωτοβολίδα» που πέταξε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος – εκ του ασφαλούς- έθεσε θέμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς για να αυξήσει την επιρροή του στο λεγόμενο πατριωτικό χώρο που o ΣΥΡΙΖΑ έχει χαμηλά ποσοστά, μετα την άκρως προβληματική συμφωνία των Πρεσπών και να κάνει μια ρελάνς στην κυβέρνηση… Επισημαίνεται πάντως ότι τα στελέχη της «Ομπρέλας», η εσωκομματική τάση του κ. Τσακαλώτου, εξέφρασε το σκεπτικισμό της, ζητώντας αρχικά να μην συμπεριληφθεί η πρόταση για τα 12 ναυτικά μίλια στην απόφαση και να πραγματοποιηθεί ειδική Κεντρική Επιτροπή για τα εξωτερικά και τα ελληνοτουρκικά.

Μια πρωτοβουλία που καταγράφηκε ως ηχηρή διαφωνία… Το συγκεκριμένο θέμα υφίστανται για την Κυβέρνηση και το συζητά στις κλειστές συσκέψεις που γίνονται στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ, όχι όμως ευκαιριακά και με «συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού και μικροκομματικής εκμετάλλευσης των εθνικών ευαισθησιών», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται. Η σχετική αναφορά Τσίπρα έγινε ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε το τοπίο, αναφορικά με τις κυβερνητικές προθέσεις.

«Έχουμε απαντήσει πολλές φορές ότι ισχύει η πάγια θέση πως δεν απεμπολούμε κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα όπως αυτό πηγάζει από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και πάντοτε με σωφροσύνη αναφερόμαστε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι προς το συμφέρον της χώρας και της πατρίδας», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.




N. Ανδρουλάκης: Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο και αποτελεσματικό
  


ΑΠΕ 24/10/2022 «Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο. Τονίζω, δημόσιο σύστημα. Αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες. Ένα ΕΣΥ αναγεννημένο και ισχυρό, που σπάει ανισότητες, που καλύπτει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Ένα ΕΣΥ όπως αρμόζει στην ιστορία, στην ταυτότητα και τις αξίες της παράταξης μας. Όπως το οραματίστηκε ο Γιώργος Γεννηματάς και για την ενίσχυση του οποίου αγωνίστηκε η Φώφη Γεννηματά. Η πολιτική παρακαταθήκη της θα είναι φωτεινός φάρος στην πορεία μας προς το μέλλον».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στην ειδική προγραμματική εκδήλωση για το ΕΣΥ, με την οποία ολοκληρώθηκε το τριήμερο δράσης με αφορμή τον ένα χρόνο από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Ο ίδιος εκθείασε την πολιτική της διαδρομή και τίς επιλογές της, που είχαν πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο καθώς κι ότι «ανέλαβε την παράταξη στα πολύ δύσκολα και την κράτησε όρθια μεγαλώνοντάς την και βάζοντας τις βάσεις για το μεγάλο άλμα που τώρα επιχειρούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης θύμισε τι έλεγε η Φώφη Γεννηματά για το ΕΣΥ: «Μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε ιδιαίτερα η αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προστάτης και στήριγμα όλων μας. Αισθανόμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι, γιατί το ΕΣΥ φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ».

Για το ΕΣΥ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε, ότι μέσα στην πανδημία ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της κρίσης, χάρις όμως στην αυτοθυσία του προσωπικού του και στην ανθεκτικότητα των δομών του. Ταυτόχρονα ωστόσο, υπογραμμίστηκαν και οι παθογένειές του. Κατέκρινε τη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι δεν έμαθε τίποτα από την πανδημία και προωθεί ένα ακόμα πλήγμα για το ΕΣΥ: «Επιχειρεί με το τελευταίο σχέδιο νόμου να υπονομεύσει μια βασική αρχή του ΕΣΥ: Η ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, οδηγεί στην μετατροπή ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς» κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης.




Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα
  


newsroom ekriti.gr 24/10/2022 
Άλλος ένας βουλευτής του ΜέΡΑ25 φεύγει από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Η Φωτεινή Μπακαδήμα, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής την επιστολή ανεξαρτητοποίησης της. Μετά και τη νέα αποχώρηση, καθώς έχουν προηγηθεί οι ανεξαρτητοποιήσεις της Αγγελικής Αδαμοπούλου και της Κωνσταντίνας Αδάμου, το ΜέΡα25 αριθμεί πλέον 6 βουλευτές.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 

«Δεν θα κάνουμε πίσω. Την ώρα που το ΜέΡΑ 25 δέχεται την ολομέτωπη επίθεση των ολιγαρχών, τους οποίους καταγγέλλει ονομαστικά μέσα κι έξω από τη Βουλή, η Φωτεινή Μπακαδήμα, βουλεύτρια Πειραιά, επέλεξε να απέχει από τις μάχης. Όλες και όλοι κρίνονται» σχολιάζει το ΜέΡΑ 25 για τη Φωτεινή Μπακαδήμα, η οποία υπήρξε μια εκ των στενότερων συνεργατών του Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη θητεία του στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Οικονομικών.

Η Φωτεινή Μπακαδήμα ήταν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος, ενώ ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές του 2019. Η 3η γυναίκα βουλευτής που φεύγει από το κόμμα του Βαρουφάκη Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2021 είχε αποχωρήσει με αιχμές από το ΜέΡΑ25 η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνα Αδάμου. Στις 11/5 του είχε ανακοινώσει πλέον συμπορεύεται με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Στις 8/3/22 την ανεξαρτητοποίησή της είχε γνωστοποιήσει με επιστολή της και η Αγγελική Αδαμοπούλου , βουλευτής Α’ Αθηνών, με καταγγελίες για αυταρχισμό στο εσωτερικό του κόμματος.




Εξοδος του ΚΚΕ στις γειτονιές - Σε διάταξη μάχης ο Περισσός
  


Οι περιοδείες και τα καλέσματα σε συνοικίες δεν αφορούν μόνο την Αθήνα, αλλά όλη τη χώρα και οι κομματικές οργανώσεις του είναι σε «διάταξη μάχης» Στη γωνία Πλάτωνος και Τριπόλεως, στον βαθύ Κολωνό, το καφενείο είναι γεμάτο και όχι όπως ένα συνηθισμένο απόγευμα. Η βουλευτής Α’ Αθήνας του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλάει στο κοινό, εκ μέρους της κομματικής οργάνωσης του Κολωνού, για όλα τα επίκαιρα θέματα και βέβαια με τη δραματική επικαιρότητα της γειτονιάς με την υπόθεση παιδοβιασμού, η παρέμβαση αυτή, την περασμένη Τετάρτη, είχε τη δική της αξία.

Το ΚΚΕ όλο αυτό το διάστημα δεν έχει παραιτηθεί από ένα βασικό εργαλείο διάδοσης των δικών του θέσεων. Το άνοιγμα στις λαϊκές συνοικίες.

Μάλιστα αυτές τις ημέρες, το πλατύ κάλεσμα της ΚΕ του Κόμματος για αγωνιστική συμπόρευση «ώστε να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής», βοηθάει πιο έμπρακτα για ξεδίπλωση της δικής του θεώρησης για τη συγκυρία. Η απεργία της 9ης Νοέμβρη είναι επίσης ένας αγωνιστικός σταθμός για το ιστορικό κόμμα «που τρέχει στον διάλογο με τον λαό» σε συνοικίες και βέβαια σε χώρους εργασίας. Ολα τα στελέχη του είναι σε αυτή τη διάταξη και μάλιστα στον Περισσό βλέπουν και πεδίο δόξης λαμπρό για το δέσιμο του ΚΚΕ με τους εργαζομένους στις λαϊκές συνοικίες αλλά και ένα «τερέν» όπου θα κριθεί και η ποιότητα της παρέμβασής του.

ΤΑ ΝΕΑ Δημήτρης Μανιάτης 24 Οκτωβρίου 2022




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
  


ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 
Η στοχοποίηση της ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Πειραιά και η επίθεση ακόμα και στην οικία της, συνιστά μία απάνθρωπη και βάρβαρη πράξη.

Η Ελληνική Λύση καταδικάζει απερίφραστα την συγκεκριμένη ενέργεια και υπενθυμίζει ότι η παραβίαση της εστίας, είναι ο ορισμός του φασισμού και της βαρβαρότητας.

Η ΝΔ που προεκλογικά υποσχόταν «νόμο και τάξη» έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε κέντρο ανομίας και ανεξέλεγκτης δράσης των εγκληματιών είτε του κοινού ποινικού εγκλήματος, είτε του «λευκού κολάρου».


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ: Η ΝΔ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΑΣ”

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν εξασφάλισε εξαίρεση από οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ αναφορικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, προκειμένου να συνεχίσει να προμηθεύεται αέριο από την Ρωσία, προασπίζοντας έτσι το εθνικό συμφέρον της χώρας του.

Προ ημερών, η Νορβηγία υπερασπίστηκε την κερδοσκοπία εις βάρος των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, λέγοντας πως είναι «συνταγματική υποχρέωσή να πουλά όσο το δυνατόν πιο ακριβά». Η εμμονή της Ν.Δ. στην πολιτική των κυρώσεων και την κερδοσκοπία των καρτέλ, συνιστά έγκλημα κατά των εθνικών μας συμφερόντων. Η κυβέρνηση είναι επιζήμια για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια