Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα /Φ.1812

“Προκλητική” για την Τουρκία η παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Χίο 
Η Άγκυρα εξυπηρετεί ύποπτα σχέδια Πεκίνου και Μόσχας στο Αιγαίο
    


Δεν αλλάζουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι την προκαθορισμένη πολιτική τους όσες συναντήσεις και να γίνουν απλά κερδίζουμε μια περίοδο ηρεμίας πριν την επόμενη “ τρικυμία” “Προκλητική” θεωρήθηκε για τον τουρκικό τύπο, ο οποίος είναι το μακρύ χέρι του Ερντογάν, η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Χίου, η οποία όπως και άλλα νησιά είναι ελληνική επικράτεια και σίγουρα δεν πέφτει λόγο σε κανέναν.

Το τουρκικό άρθρο, στοχοποιεί την επίσκεψή του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, αναφέροντας «περί επίσκεψης σε στρατιωτικές μονάδες που σταθμεύουν δήθεν παράνομα εκεί».

Στην συνέχεια επικαλούνται το πρόσφατο περιστατικό με τις φωτογραφίες από τουρκικό UAV και τα ελληνικά τροχοφόρα M-1117, στιγματίζοντας εκ νέου τον εξοπλισμό της Χίου από τον ελληνικό στρατό.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου μετέβη για σύνοδο του ΝΑΤΟ”, καταλήγει το τουρκικό άρθρο μεταξύ άλλων.

Είναι καταφανής η συνεχής προσπάθεια της Τουρκίας, να πείσει ΗΠΑ, ΕΕ και δύση γενικότερα ότι, το πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας είναι η παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά μας.

Γιατί έχει όμως τέτοια εμμονή η τουρκική πολιτική ελίτ και η στρατιωτική ηγεσία με αυτό το θέμα;

Πρώτον, διότι οι Τούρκοι έχουν ύποπτα και κυρίως επικίνδυνα σχέδια για πολλές μικρονήσους και Βραχονησίδες, για γεωστρατιγικούς, ενεργειακούς και στρατιωτικούς λόγους.

Θέλουν να διχοτομήσουν το Αιγαίο, για αυτό και η φανταστική “Γαλάζια Πατρίδα”, ενώ στην συνέχεια επιζητούν επέκταση μέχρι την Λιβύη και νότια της Κύπρου, για νέα νεό-οθωμανικά μεγαλεία, τα οποία θα πουλήσουν στους Τούρκους πολίτες.

Δεύτερον, η Άγκυρα εδώ και μεγάλο διάστημα παίζει ένα υπόγειο παιχνίδι με Κινέζους και Ρώσους, οι οποίοι θέλουν πρόσβαση εναγωνίως στην Μεσόγειο για στρατηγικούς και ενεργειακούς λόγους.

Οι Ρώσοι ως γνωστόν θέλουν να έχουν μόνιμα πράσινο φως στον Βόσπορο, και ελεύθερο πεδίο στο Αιγαίο για να κινούνται από Συρία μέχρι Μαρόκο.

Η παρουσία αμερικανικών βάσεων, ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, και ενδεχομένως σε κάποιο ελληνικό νησί στο Αιγαίο μελλοντικά, θα έβαζε σοβαρά προσκόμματα στην κίνηση του ρωσικού εμπορικού και πολεμικού στόλου στο Αιγαίο.

Η Τουρκία προσφέρθηκε να εξυπηρετήσει την Μόσχα, στο Αιγαίο ικανοποιώντας ταυτόχρονα και τα δικά της γεωστρατηγικά και ενεργειακά συμφέροντα.

Τρίτον, έχουμε την Κίνα, η οποία έχει τα δικά της πλάνα για την αναζήτηση υδρογονανθράκων, ενώ υπάρχει σοβαρή σκέψη για παρουσία κινεζικών πολεμικών πλοίων στην Μεσόγειο, στο πλαίσιο του δρόμου του μεταξιού δια θαλάσσης.

Όλα τα εμπορικά και οικονομικά σχέδια στηρίζονται στρατιωτικά, από την εποχή της αρχαιότητας, και η Κίνα δεν θα κάνει την εξαίρεση.

Το πρόβλημα Κινέζων και Ρώσων είναι το Αιγαίο που συνδέει δύο θάλασσες, και οι Τούρκοι προσφέρθηκαν να “βοηθήσουν” Μόσχα και Πεκίνο, εις βάρος βέβαια των ελληνικών συμφερόντων.

Πηγή: 5Apostagma.gr 14.10.2022




Πούτιν: Εάν το ΝΑΤΟ συγκρουστεί με τον ρωσικό στρατό, πάμε σε παγκόσμια καταστροφή»
  


Πηγή:15 Οκτωβρίου 20222 Mins ReadΠηγή: HELLAS NOW Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε την Παρασκευή ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε άμεση επαφή ή άμεση σύγκρουση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ με τον ρωσικό στρατό, θα ήταν πολύ επικίνδυνο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή.

Απευθυνόμενος στη συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, ο Πούτιν είπε: «Σε κάθε περίπτωση, η άμεση επαφή, η άμεση σύγκρουση των στρατευμάτων (ΝΑΤΟ) με τον ρωσικό στρατό είναι μια πολύ επικίνδυνη κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια καταστροφή. Ελπίζω ότι είναι αρκετά έξυπνoι για να μην κάνουμε ένα τέτοιο βήμα».

Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν είναι ευχάριστο. Ωστόσο, (αν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί τον Φεβρουάριο) θα ήμασταν στην ίδια κατάσταση, μόνο οι συνθήκες θα ήταν χειρότερες για εμάς’, είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής. στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Την Παρασκευή, ο Πούτιν είχε πει επίσης ότι η Μόσχα «κάνει τα πάντα σωστά» στη σχεδόν οκτάμηνη εισβολή της στην Ουκρανία παρά την αντεπίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων, καθώς το Κίεβο είπε ότι είναι «δυνατότερο από ποτέ» και θα η Ουκρανία θα βγεί νικήτρια από αυτόν τον πόλεμο.

Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί το ρωσικό έδαφος μετά την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα, μια κίνηση που ο ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα καταδίκασε. Την Τρίτη, οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) προειδοποίησαν ότι η χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θα έχει σοβαρές συνέπειες, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. Οι ηγέτες των κρατών της G7 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιαπωνία) δήλωσαν: Επιβεβαιώνουμε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα αντιμετωπιζόταν με σοβαρές συνέπειες».

Η δήλωση έγινε μετά τη συνάντηση της G7 με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο των πρόσφατων πυραυλικών επιθέσεων εναντίον πολιτικών υποδομών και πόλεων σε όλη την Ουκρανία. Νωρίτερα, τη Δευτέρα, η Ρωσία πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας επιδρομές στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες τοποθεσίες τη Δευτέρα, κάτι που προκάλεσε καταδίκη από πολλές ευρωπαικές χώρες.




Έρχονται οι Αμερικανοί για να επιλύσουν την “ελληνοτουρκική διαφορά”;
Με “Πρότυπο” η συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου;

  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα μετά την Ρωσοουκρανική κρίση, αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να αγνοούν τους κινδύνους μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης και μια πρόσφατη έκθεση του Αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαιώνει αυτές τις ανησυχίες τους.

Έτσι αποφάσισαν να ρίξουν το βάρος τους σε μια ουσιαστική μεσολάβηση, βασιζόμενοι στην πρόσφατη πολύ πετυχημένη μεσολάβησή τους για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Για να εξηγήσουμε τι μας περιμένει πρέπει να αναλύσουμε την πρόσφατη αμερικανική μεσολάβηση στην διαφορά μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου Ο Λίβανος και το Ισραήλ έχουν εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη για μια θαλάσσια περιοχή 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων (332 τετραγωνικά μίλια), σύμφωνα με χάρτες που εστάλησαν και από τις δύο χώρες στον ΟΗΕ το 2011.

Η περιοχή είναι πλούσια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ξεκινώντας το 2020, πραγματοποιήθηκαν οκτώ συνεδριάσεις έμμεσων διαπραγματεύσεων για το θέμα υπό τη εποπτεία του ΟΗΕ και τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, με τον τελευταίο και τελικό γύρο που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 2022.

Ο επόμενος χάρτης εξηγεί το πρόβλημα οριοθέτησης ΑΟΖ των δυο κρατών, Γραμμή 29: Προτάθηκε εκ νέου από το Λίβανο όταν η κυβέρνηση του Λιβάνου θεώρησε ότι η γραμμή 23 που είχε προτείνει νωρίτερα ήταν ανακριβής και ότι ο Λίβανος δικαιούται μεγαλύτερη περιοχή. (Εύχομαι να μη κάνει και η Ελλάδα τέτοιο λάθος) Στις αρχές Οκτωβρίου της φετινής χρονιάς, ο Αμερικανός απεσταλμένος Amos Hochstein, ειδικός στα θέματα ενέργειας της κυβέρνησης Μπάιντεν, παρουσίασε μια τελική πρόταση και όρισε σαν γραμμή οριοθέτησης την Γραμμή 23.

Η πρόταση χαιρετίστηκε και από τις δύο πλευρές, και ακόμη και η τρομοκρατική ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου φάνηκε να εγκαταλείπει την προηγούμενη σφοδρή αντίθεσή της σε μια ισραηλολιβανική συμφωνία.

Πηγή: HELLASNOW 
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ 17.10.2022




Mια φωτογραφία από τον Έβρο δείχνει πως οι Τούρκοι χρησιμοποιούν ως όπλο κατά της Ελλάδας του παράνομους μετανάστες εφευρίσκοντας νέα κόλπα.
    
 


Στη φωτογραφία φαίνονται γυμνοί παράνομοι μετανάστες που τους έστειλε η Τουρκία την Παρασκευή να διασχίσουν τον Έβρο και εν τέλει συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών.

Επίτηδες του περνούν από τα σύνορα γυμνούς για να μην επαναπροωθηθούν από τις ελληνκές Αρχές.

Αν το κάνουν αμέσως θα κατηγορηθούν για «απανθρωπιά». Συνολικά οι ελληνικές αρχές συγκέντρωσαν 92 παράνομους μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Έβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα να εργαλειοποιεί μετανάστες, να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο».

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους Έλληνες Αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά. Η ουσία όμως είναι ότι πέρασαν και γυμνοί ή όχι εισήλθαν και αυτοί σε ελληνικό έδαφος.

Μήπως πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα στον ΟΗΕ, Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ή και Δικαστήριο της Χάγης;


Δεν υπάρχουν σχόλια