Header Ads

Χρίστος Δήμας: Συνέντευξη στην Εφημερίδα Παρασκήνιο 06/10/2022 /Φ.1813

Ο Χρίστος Δήμας απαντάει για Ελληνοτουρκικά, ενεργειακό, αγροτικό και ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών για την Ελλάδα
  


Σας ανησυχεί η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα; Πιστεύετε πως ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει «θερμό» επεισόδιο;

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Παραμένει ψύχραιμη απέναντι στους παράλογους, ανυπόστατους και ανιστόρητους ισχυρισμούς του Ερντογάν και συμπεριφέρεται με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει το Διεθνές Δίκαιο και τους συμμάχους με το μέρος της, καθώς και επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ, για να ανταποκριθεί στην οποιαδήποτε πρόκληση. Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα έχει κατορθώσει να ισχυροποιήσει την θέση της στην διεθνή κοινότητα, μέσω της ενίσχυσης τόσο της διπλωματικής της ισχύος, όσο και της οικονομίας.

Εμείς δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα κινείται η Τουρκία. Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τη δική μας πλευρά, βρισκόμαστε σε εγρήγορση, έτσι ώστε να μη μπορεί κανείς να μας εκβιάζει ή να μας απειλεί. Έχουμε ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αποτρεπτική τους ικανότητα, ενώ παράλληλα έχουμε λάβει υπερσύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό. Επίσης, θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους εταίρους και συμμάχους μας για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα τουρκικής προκλητικότητας είναι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, με την στοχευμένη κινητοποίηση αθώων και απελπισμένων ανθρώπων στο Αιγαίο, στην προσπάθεια να εκβιάσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μία, ακόμα, απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, αποτελεί η ενεργοποίηση του παράνομου Συμφώνου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, που έχει συναντήσει την αποδοκιμασία της παγκόσμιας κοινότητας, η οποία απευθύνει ισχυρές συστάσεις στην Τουρκία να σταματήσει αυτή την τακτική.

Η εθνική μας κυριαρχία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ο σεβασμός των Συνθηκών με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, αποτελούν βασικές μας αρχές που θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.

Ο χειμώνας που έρχεται έχει χαρακτηριστεί ιδιαιτέρως δύσκολος λόγω της ενεργειακής κρίσης. Εκτιμάτε πως η Ε.Ε. θα πρέπει έστω και την ύστατη στιγμή να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου;

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ε.Ε. για μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την εξέταση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στον κόμβο TTF.

Η επιστολή, η οποία υιοθετεί τις προτάσεις του Πρωθυπουργού, λειτουργεί ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ελάφρυνση των καταναλωτών.

Για το προσεχές διάστημα, η ελληνική Κυβέρνηση έχει προγραμματίσει έργα που αυξάνουν τη δυναμικότητα του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας, σε ποσοστό 100%.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της δυνατότητας υποδοχής πλοίων με ΥΦΑ, καθώς και την ικανότητα του σταθμού να επαναεριοποιεί και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που έχει στόχο να αυξήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την υποδοχή φυσικού αερίου. Ενώ αποφασίστηκε και η επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στην Πτολεμαΐδα, ως ένα επιπρόσθετο μέτρο για την κατοχύρωση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας. Παράλληλα, διευρύνεται το δίκτυο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Κατάγεστε από την περιφέρεια, από την Κόρινθο. Τι σας λένε οι πολίτες αλλά και οι αγρότες για τις συνεχείς ανατιμήσεις;

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους αγρότες στην Κορινθία, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν μεγάλη ζημία στην παραγωγή και ειδικότερα στο επιτραπέζιο σταφύλι και την κορινθιακή σταφίδα. Οι έντονες βροχοπτώσεις και ο καύσωνας είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της φετινής σοδειάς. Ως εκ τούτου, σχεδιαστήκαν έκτακτα μέτρα για την στήριξη των αγροτών που επλήγησαν οι καλλιέργειές τους, εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η στήριξη των αγροτών αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Κεντρικός στόχος για την Ελλάδα είναι η συστηματική αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, θεσπίσαμε μηδενικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται στη γεωργία για το έτος 2022, με τη μορφή επιστροφής του ποσού του ΕΦΚ, ενώ επεκτείναμε την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022, με ωφελούμενους και τους αγρότες.

Ακόμη, προχωρήσαμε στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, με ποσό σημαντικά μεγαλύτερο από το προηγούμενο και δικαιούχους 12.000 νέους αγρότες που θέλουν να εισέλθουν δυναμικά στον χώρο της γεωργίας. Ταυτόχρονα, μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, στηρίζουμε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, σχέδια βελτίωσης, αρδευτικά και υποδομές.

Η ΝΔ έκλεισε την Τρίτη 48 χρόνια από την ίδρυση της σε μια περίοδο που η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο, ποιο πιστεύετε πως θα είναι το διακύβευμα των εκλογών;

Το διακύβευμα των εκλογών δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το εξής: Θέλουμε μία χώρα με συνεχή τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου, ή μία χώρα ασταθή με πισωγυρίσματα σε όλα αυτά που έχουμε κτίσει αυτά τα τρία χρόνια;

Ενδεικτικά αναφέρω την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 στα 713 ευρώ, κατά 9,7%, που αποτελεί την μεγαλύτερη αύξηση από αυτή που μας ζητούσαν κοινωνικοί εταίροι και προεξοφλούσε η αγορά.

Επιπλέον, πετύχαμε αξιοσημείωτη αύξηση της απασχόλησης, αλλά και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη, σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες, από 17,2% το 2019 στο 12,5%, ενώ τα ποσοστά ανεργίας στους νέους μειώθηκαν κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, από το 40% τον Ιούλιο του 2019, στο 27%.

Οι δράσεις αυτές έχει άμεσο αντίκτυπο σε μία σημαντική εθνική επιτυχία που καταφέραμε φέτος το καλοκαίρι. Αποπληρώσαμε δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν τον δανεισμό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την οικονομία μας να απελευθερώνεται από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, γεγονός που συνεπάγεται με την τόνωση της θέσης της χώρας μας στις διεθνές αγορές.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πετύχαμε την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 18 ετών στις ξένες άμεσες επενδύσεις, της τάξεως του 25%. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας ολοένα και αυξάνεται, γεγονός που θα αποφέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, το 2021 σημειώσαμε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη όσον αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ, κατά 8,3%, παρά τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Η ισχυροποίηση της Ελλάδας σε αμυντικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο είναι ολοένα και πιο δυναμική τα τελευταία τρία χρόνια. Θα θέλαμε, λοιπόν, μετά από αυτή την ανάπτυξη, να ξαναδούμε τον κύριο Τσίπρα να κυβερνάει μαζί με τον κύριο Βαρουφάκη;

*Ο Χρίστος Δήμας είναι Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας και Βουλευτής Κορινθίας




Δεν υπάρχουν σχόλια