Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα /Φ.1813

Καθηγητής Συρίγος για Τουρκία: Δεν έχει συμβεί ξανά μέχρι σήμερα, μία τόσο τρομερή ένταση επί τόσους μήνες - Είναι τρομακτικό
  


5Αποσταγμα Newsroom 25.10.2022 ‘’Στη λογική της Τουρκίας το θερμό επεισόδιο είναι κάτι που το αποδέχονται ως κίνδυνο να συμβεί, αλλά δεν είναι ο στόχος τους’’ «Εγώ που παρακολουθώ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις μελετώ από το 1923 και μετά, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα να έχει συμβεί ξανά μέχρι σήμερα, μία τόσο τρομερή ένταση επί τόσους μήνες, είναι τρομακτικό, τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος. Ερωτηθείς εάν ο Τούρκος πρόεδρος, θα επιχειρούσε να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο για να ανεβάσει τα προεκλογικά του ποσοστά, ο κ. Συρίγος, εξέφρασε την άποψη ότι «στη λογική της Τουρκίας το θερμό επεισόδιο είναι κάτι που το αποδέχονται ως κίνδυνο να συμβεί, αλλά δεν είναι ο στόχος τους».

«Στόχος τους είναι να πείσουν την ελληνική πλευρά να πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, «χωρίς ατζέντα» δηλαδή», εκτίμησε ο κ. Συρίγος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

«Ελάτε να τα συζητήσουμε όλα, ακόμη και το καθεστώς των ανατολικών νησιών του Αιγαίου αν ανήκουν στην Ελλάδα ή όχι” χωρίς να φτάσουν στο θερμό επεισόδιο, αλλά με την απειλή θερμού επεισοδίου. Μπορεί βεβαίως να προκύψει, αλλά είναι αυτό που λέμε στο ποινικό δίκαιο «ενδεχόμενος δόλος”, δηλαδή πυροβολείς προς κάποιον όχι με σκοπό να τον σκοτώσεις, αλλά να τον φοβίσεις και έτσι μπορεί και να τον πετύχεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος, προσθέτοντας ότι με την ένταση που υπάρχει, δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποκλειστεί.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόσφατη επίσκεψη του Τζέικ Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη και το ενδεχόμενο να είναι κοντά σε μια συμφωνία ΗΠΑΤουρκία για τα F16 προκειμένου να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Συρίγος, εκτιμά ότι οι Αμερικανοί θα περιμένουν μέχρι και τις τουρκικές εκλογές για τα F16, όποτε γίνουν αυτές. «Δεν έχουν λόγο να τα δώσουν έως δωράκι στον Ερντογάν. Θα τα δώσουν ως δώρο είτε στον Ερντογάν την επόμενη μέρα είτε στον διάδοχο του Ερντογάν. Ούτως ή άλλως και να πάρουν την αρχική έγκριση μέχρι να δοθεί η οριστική έγκριση πάλι θα περάσουν αρκετοί μήνες, οπότε θα είμαστε σε μια τέτοια διαδικασία. Ευρύτερα οι Αμερικανοί δεν θέλουν προφανώς ούτε επεισόδιο, ούτε τίποτε άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά είναι επίσης σαφές ότι οι Τούρκοι δεν τους ακούνε σε αυτή τη φάση», υπογράμμισε ο ίδιος.




Ελλάς – Γαλλία αμυντική συνεργασία: Συνάντηση Φλώρου και Λαλούση με τον Στρατηγό Schill
  


Πηγή: Newsbomb Β.Σκουλαράκος 25.10.2022 
Ενισχύεται ο ελληνογαλλικός άξονας ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο – Βούληση των δύο πλευρών για συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες.. Με μεθοδικές κινήσεις, αποφασιστικότητα και σιγουριά για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στις γεωπολιτικές εξελίξεις, Ελλάδα και Γαλλία δημιουργούν ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι σε αναθεωρητικές δυνάμεις που προκαλούν αποσταθεροποίηση. Αθήνα και Παρίσι εμβαθύνουν την αμυντική τους συνεργασία, την ώρα που η χώρα μας ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ αποκτώντας πανίσχυρα γαλλικά οπλικά συστήματα, που ανατρέπουν τους συσχετισμούς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι κοινές δράσεις των δύο χωρών στη διπλωματική σκακιέρα είναι συνεχείς, ενώ παράλληλα οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, αλλά και οι Αρχηγοί των Κλάδων διαμορφώνουν τη στρατηγική για περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Αρχηγό Χερσαίων Δυνάμεων της Γαλλίας (Chef d’Etat-Major de l’Armée de Terre) Στρατηγό Pierre Schill, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν την 21 Ιανουαρίου 2022 μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Ομολόγου του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας General Thierry Burkhard.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα σε θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας, στις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στην επακόλουθη ραγδαία μεταβολή του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής ασφάλειας τόσο του ευρωατλαντικού χώρου όσο και ευρύτερα.

Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις συνεργασίες και στα εταιρικά σχήματα στα οποία συμμετέχει η Χώρα μας από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με Χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, που αποσκοπούν στην προαγωγή της ασφάλειας, της σταθερότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, και πέραν αυτών.

Επιπλέον, επεσήμανε την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς την υλοποίηση της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και Γαλλίας, η οποία εμβαθύνεται διαρκώς στο σύνολο των πεδίων που έχουν συμφωνηθεί, με πλέον χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα την Διμερή Διακλαδική Άσκηση «ARGO22» που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και σκοπός της οποίας ήταν η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών.

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η στενή συνεργασία του Αρχηγού ΓΕΣ με τον Ομόλογό του, σε συνέχεια και των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί, θα συμβάλλει έτι περαιτέρω στην από κοινού αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Χερσαίων Δυνάμεων Ελλάδος και Γαλλίας, προάγοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο των 2 Χωρών στην ευρύτερη περιοχή.




Τούρκος αναλυτής: Το 2026 ή το 2027 η ισορροπία δυνάμεων στους αιθέρες μπορεί να είναι υπέρ της Ελλάδας
  


Έντονη ανησυχία από την «απέναντι» πλευρά.

ΟΣεντάτ Εργκίν – αρθρογράφος της Χουριέτ, εκφράζει τις ανησυχίες του για την αεροπορική ισορροπία στο Αιγαίο και λέει τα εξής : ¨Υπάρχει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σε Viper.

Ήδη στις αρχές του Σεπτεμβρίου η Αεροπορία της Ελλάδας παρέλαβε δυο από αυτά και θα συνεχίζει να παραλαμβάνει.. Όμως στην Τουρκία δεν ξέρουμε αν θα ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16 και πότε θα γίνει αυτό. Λένε πως υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις αλλά αυτό πρέπει να το δούμε. Θα ξεκινήσουν και το πρόγραμμα των F-35 με την Ελλάδα, την ώρα που έχουν αποκλείσει την Τουρκία. Μιλάμε για αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ παραδίδουν αυτά τα αεροσκάφη 5ης γενιάς και δεν θα δίνουν στην Τουρκία, με όσους ειδικούς έχω μιλήσει μου αναφέρουν πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και η Τουρκία δεν καταφέρει να κάνει το εθνικό μαχητικό, το οποίο θα καθυστερήσει, τότε στα μέσα αυτής της δεκαετίας το 2026 ή το 2027 η ισορροπία δυνάμεων στους αιθέρες θα μπορεί να είναι υπέρ της Ελλάδας, γεγονός που θα επηρεάσει την αποτρεπτική δύναμη της Τουρκίας¨ 5Απόσταγμα Newsroom




Εκρήξεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα εντόπισαν οι Φινλανδοί
  


Φινλανδοί σεισμολόγοι εντόπισαν πέντε υποθαλάσσιες εκρήξεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα στην Βαλτική Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

“Εντοπίσαμε πέντε εκρήξεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν μεγέθους 1,8 βαθμών και η μικρότερη 1,3”, δήλωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου Τίμο Τιίρα στο Reuters, αναφερόμενος στην κλίμακα Ρίχτερ που χρησιμοποιείται για την περιγραφή της έντασης της σεισμικής δραστηριότητας.

Τέσσερις εκρήξεις καταγράφηκαν την Πέμπτη και μία την Παρασκευή σε ρωσικά χωρικά ύδατα στον Φινλανδικό Κόλπο, σημείωσε ο Τιίρα, προσθέτοντας ότι ήταν σαφές πως επρόκειτο για εκρήξεις και όχι για σεισμική δραστηριότητα.

“Αυτό μπορεί να φανεί από το σχήμα του σήματος και το περιεχόμενο της συχνότητάς του”, διευκρίνισε.

Το ινστιτούτο δεν γνωρίζει τι ήταν αυτό που προκάλεσε τις εκρήξεις, αλλά σημείωσε ότι παρόμοιες διαταράξεις είχαν εντοπιστεί στη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων και αλίευσης ναρκών από τον βυθό της θάλασσας, σύμφωνα με τον Τιίρα.

“Έχουμε εντοπίσει εκρήξεις στην ίδια περιοχή και στο παρελθόν, αλλά όχι πολύ συχνά, ούτε καν κάθε χρόνο”, δήλωσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ήταν μέχρι στιγμής διαθέσιμο να σχολιάσει την είδηση αυτή.

ΑπόMilitaire News25/10/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια