Header Ads

Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΧΙ /Φ.1813

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΡΚΑΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ !

Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΧΙ 
Απέτισε φόρο τιμής στον συμπολίτη μας από την Πουλίτσα Βέλου – Βραχατίου Ήρωα Στρατηγό Κωνσταντίνο Αθαν. Κόρκα σε εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου με τίτλο «Ο Τελευταίος θρύλος του Ιερού Λόχου, Στρατηγός Κων. Κόρκας». Μέσα σε ένα δίωρο εκλεκτοί ομιλητές παρουσίασαν το ιστορικό της 28ης Οκτωβρίου 1940, την ίδρυση του Ιερού Λόχου δυνάμεως άνω των 1000 Αξιωματικών και οπλιτών, που πολέμησαν στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής και της Ελλάδας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτός ο Ιερός Λόχος, υπήρξε ο πρόδρομος των μετέπειτα Λοκατζήδων, Ειδικών Δυνάμεων Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών και νυν Ειδικών Δυνάμεων Ειδικού Πολέμου. Η βιβλιοπαρουσίαση που ακολούθησε υπήρξε διαφωτιστική για ένα βίο του Στρατηγού γεμάτο αγώνες για Ελευθερία και Ελλάδα. Η προσφώνηση του εκδότη μας έδωσε το στίγμα του Μεγάλου Ανδρός, που ήλθε και έφυγε από τα επίγεια φέρνοντας υποδειγματικά εις πέρας τη Θεία αποστολή του!..
   

Γράφει ο Κυριάκος Κόκκινος*



Με μία πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση τιμής και μνήμης οι Κορίνθιοι γιόρτασαν με διπλό συμβολισμό την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, τιμώντας ταυτόχρονα τον τελευταίο Ιερολοχίτη Στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα.
      

Την εκδήλωση εμπνεύστηκε και οργάνωσε ο Ευάγγελος Κόκκινος, αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων ε.α., δημοσιογράφος και ιδρυτής της διανύουσας ήδη 42 έτη συνεχούς παρουσίας εφημερίδας «Η Φωνή της Κορινθίας», από κοινού με το παράρτημα Κορινθίας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, τη Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών και τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Βραχατίου «Η Αναγέννηση».
 
  
Την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, παρά τα υγειονομικά μέτρα, πλήθος Κορινθίων και όχι μόνον, αφού περιηγήθηκαν στην πρόσφατη ηρωική ιστορία των αγώνων του Ελληνισμού του 1940, βλέποντας πλήθος σχετικών φωτογραφιών, που για τον λόγο αυτό συγκέντρωσε και εκτύπωσε ο Πρόεδρος της Αναγέννησης Βραχατίου και μέλος του Δ.Σ. του Τ.Π. Ε.Α.Σ. Κορινθίας, Υποστράτηγος ε.α. Σπύρος Πανταζάτος, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν συμπυκνωμένα, αλλά ουσιαστικά, όχι μόνον την ιστορία της εθνικής μας εποποιίας, αλλά και ειδικότερα τα όσα αφορούν την επανεμφάνιση το 1942 του «Ιερού Λόχου», ως αρχετυπικού πολεμικού σχηματισμού αέναης προστασίας του Ελληνισμού, του προβεβλημένου μέλους του Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, αλλά και ιδιαίτερα γεγονότα, ως αυτά τα περιέγραψε ο στρατηγός στο βιβλίο του.
    




Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, αρμόδια για την Κορινθία Αθηνά Κόρκα, ο πρώην Αντιπ/ρχης Κορινθίας και νυν Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Προνοίας και Αλληλεγγύης Αναστάσιος Γκιολής και ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Βέλου– Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος, Αντιδήμαρχοι Αυτοδιοίκησης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου Παναγιώτα Επιβατινού, η Πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου Βασιλική Ευστρατιάδου, η Πρόεδρος του Σωματείου Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες» Όλγα Θωμά-Κονομόδη και πλήθος συμπολιτών μας.
      

Ομοίως από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας παρέστησαν οι κ.κ. Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ, ο Υποδιευθυντής των Ειδικών Δυνάμεων Ταξίαρχος Κων/νος Αλεξάκης ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΣ, ο Ταξίαρχος Χαράλαμπος Ακριβός Διοικητής της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου, ο Υποδιοικητής της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου Συνταγματάρχης Ευστάθιος Σπαρτιώτης και μεγάλος αριθμός Αξιωματικών ε.α, όπως και πλήθος πολιτών.
  
Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και του Δήμου Κορινθίων, ενώ τα έξοδά της καλύφθηκαν με ευγενείς χορηγίες της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ- ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε και VODAFON Αθανάσιος Κόρκας.

Ο Στρατηγός δικαιούταν της τιμής αυτής στη περιοχή της καταγωγής του, αλλά και πανελληνίως, για τα έργα και τις ημέρες του, τις επιλογές του σε καιρούς χαλεπούς και επικίνδυνους, αλλά και εν καιρώ ειρήνης, μέσα στην οποία ουδόλως εφησύχασε, αλλά συνέχισε έως την ηλικία των 101 ετών, να αποτελεί φάρο μετάδοσης των ιδιαίτερων αξιών των Ειδικών Δυνάμεων, της φιλοπατρίας, της γενναιότητας, της ανιδιοτέλειας και της αυτοθυσίας για το κοινωνικό καλό. Το επίγειο έργο του ολοκλήρωσε στις 29 Μαΐου 2022, οπότε και τόσο συμβολικά πέταξε προς τους ουράνιους λειμώνες, αφού για μια ακόμη φορά επιτέλεσε το καθήκον του, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο πεσόντων Καταδρομέων στο Καβούρι, αφήνοντας ανεξίτηλη παρακαταθήκη συνεπών λόγων και έργων προς όλους μας.
  

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία εισαγωγή, προθέρμανση του κοινού και παρουσίαση των διοργανωτών από την κα Εύη Κοκκίνου, Δικηγόρο, διαπ. Διαμεσολαβήτρια και DPO, MSc Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, η οποία και έδωσε τον εναρκτήριο εορταστικό τόνο εν όψει και του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.
    
  
     
  
  
  

Ακολούθως ο εμπνευστής της εκδήλωσης και εκ των συνδιοργανωτών Ευάγγελος Κόκκινος έλαβε τον λόγο για μία εκ καρδίας συγκινητική παρουσίαση της δικής του βιωματικής περιήγησης στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, ως Καταδρομέας και Αλεξιπτωτιστής και της επί 60 συναπτά έτη προσωπικής σχέσης του με τον στρατηγό, όταν νεαρός ανθυπολοχαγός γνώρισε τον θρύλο των Καταδρομών και του Ιερού Λόχου στο Μεγάλο Πεύκο, ως διοικητή της Γ Α.Μ.Κ.. Έκτοτε περιέγραψε την εξέλιξη μίας σχέσης, που υπερέβη τη σχέση μέντορα, συμβούλου και προστάτη, σε μία βαθιά φιλία και αμοιβαία εκτίμηση, που βεβαίως το όριο του επιγείου θανάτου, καθόλου δεν την αλλοίωσε.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από ομιλίες του στρατηγού και εικόνες από την ιστορική εμφάνιση, δράση και εξέλιξη του Ιερού Λόχου.
    

Τον συντονισμό των ομιλητών ανέλαβε ο Κυριάκος Κόκκινος, Δικηγόρος, CSAP, Coach και Εκπαιδευτής Ενηλίκων, ο οποίος επίσης παρουσίασε την προσωπική του γνωριμία με τον στρατηγό, με την ιδιότητά του ως Αλεξιπτωτιστή και Βατραχανθρώπου (Ο.Υ.Κ.), όταν, όπως ανέφερε, με δική του πρόταση ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., ο στρατηγός προσκλήθηκε το 2016 σε Γ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων, πρόσκληση που ο στρατηγός με χαρά και προθυμία αποδέχθηκε, παρά τα 95 του τότε χρόνια, που για άλλους θα σήμαιναν παύση κάθε δραστηριότητας, μοιράζοντας απλόχερα τον πλούτο της ζωής του σε ευήκοα ώτα.
  
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Κορινθίας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Κοκολογιάννης, στη θέση του ασθενούντος προέδρου του Υποστράτηγου ε.α. κ. Αχιλλέα Σαραντινού, αναπτύσσοντας τους «Παράγοντες που καθόρισαν την εποποιία του ΄40». Όπως ανέφερε ο Ελληνισμός τίμησε έμπρακτα κατά τη διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πολέμου το ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ενώ απέδειξε ότι διέθετε ενεργά κριτήρια αξιών για τα αναγκαία δύσκολα ΟΧΙ κι αξιοποίησε άριστα το λογικό πυλώνα αναδοχής των ιστορικών προκλήσεων μέσω σκληρής προετοιμασίας, αλλά και μέσω ενεργοποίησης του εξωλογικού πυλώνα της γενναιότητας και αυτοθυσίας, που κρατούν διαχρονικά παρόντα τον Ελληνισμό στην πρώτη γραμμή παραγωγής των πνευματικών προτύπων.
   

Ο Ταξίαρχος ε.α. των Ειδικών Δυνάμεων (ΟΥΚ – Αλεξιπτωτιστής) και Πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Ιωάννης Τζιάκης, μίλησε για τη «Μέση Ανατολή – την Ίδρυση του Ιερού Λόχου – την εξέλιξή του σε ΛΟΚ – Ειδικές Δυνάμεις και τη διαδρομή μέσα σε αυτά του στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα». Η ιστορική αυτή αναδρομή μας έφερε όλους μπροστά στη μνήμη των δραματικών επιλογών, που κλήθηκαν να κάνουν άνθρωποι σαν καθέναν από εμάς, που αντίθετα από άλλους πήραν τον δύσκολο δρόμο της εκπαίδευσης, της διακινδύνευσης και του αγώνα, ενώ αντιμετώπισαν και υπερνίκησαν και τις επικίνδυνες χίμαιρες του εθνοκτόνου διχασμού, που βρήκαν την ευκαιρία να επανεμφανιστούν ακόμη και μέσα στον πόλεμο επιβίωσης της ίδιας της ανθρωπότητας, με ενότητα και υπερβατική διάθεση αυτοθυσίας. Οι ιερολοχίτες, όλοι τους εθελοντές αξιωματικοί, παραιτήθηκαν του αξιώματός τους για να ενταχθούν σε ένα νέο πολεμικό σώμα, να εκπαιδευτούν και πολεμήσουν ανορθόδοξα ως απλοί στρατιώτες του καθήκοντος, παρέχοντάς μας ανυπέρβλητα παραδείγματα ανάπτυξης ειδικών δυνάμεων, μέσα σε καθένα μας, καλλιεργώντας τα σωματικά και ψυχοπνευματικά μας τάλαντα επ’ ωφελεία όλων μας.
  

Η παρουσιάστρια της εκδήλωσης κα Κοκκίνου διάβασε στη συνέχεια το μήνυμα του ασθενούς ομιλητή, διακεκριμένου Κορίνθιου καθηγητή και μέλους της Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών της Νέας Υόρκης Χρήστου Τάρταρη, που αναφερόταν στη συνεργασία του με τον στρατηγό για τη συγγραφή του βιβλίου του τελευταίου.

Το βιβλίο του στρατηγού με τίτλο «1940-1980, Σαράντα Καυτά Χρόνια (10 Πόλεμος και 30 Ειρήνη)» παρουσίασε ο τ. Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αριστείδης Δουλαβέρας. 40 κρίσιμα χρόνια μέσα από τα οποία η Ελλάδα πέρασε από τον πολεμικό αναβρασμό στην ανάσταση της ειρήνης, τα οποία αποτελούν αφορμή όλοι μας να διαλογιστούμε για τα υλικά, ψυχικά και πνευματικά εφόδια, που βοηθούν ατομικά και συλλογικά στο βίωμα των ειδικών δυνάμεων, που φέρουμε όλοι μας και αποτελεί τον καταλύτη για να ζήσουμε μία ζωή άξια σε ανθρώπους.

Παρουσίασε επίσης την βαθμολογική εξέλιξη του Ήρωα της Ελλάδος και της Κορινθίας, τα σχολεία εκπαίδευσης και σύντομο βιογραφικό με τις ηθικές αμοιβές, τα παράσημα και δεκάδες περγαμηνές, που του απέδωσε η Ελλάδα και οι σύμμαχοι του Εξωτερικού.
  






Τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου ο στρατηγός εκχώρησε στη Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών προς ενίσχυση του έργου της. Όποιος Κορίνθιος ενδιαφέρεται να το πάρει παρακαλείται να απευθυνθεί στο τηλ. 27410 23052 (Ε. Κόκκινο).

Η εκδήλωση συνεχίσθηκε με έναν σύντομο, αλλά τόσο ουσιαστικά πατριωτικό χαιρετισμό του κ. Δημητρίου Α. Λέκα, υιού συμμαθητή, φίλου και συμπολεμιστή του Στρατηγού.

Ο λόγος της κόρης του στρατηγού Ελένης Κόρκα, Επίτιμης Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Διευθύντριας ανασκαφής Αρχαίας Τενέας, ενεργής στο σπουδαίο αυτό ανασκαφικό έργο, έδωσε έναν ακόμη πιο προσωπικό συναισθηματικό τόνο στη ζωή του στρατηγού, που σημάδεψε με ποικίλους τρόπους όσους συνδέθηκαν μαζί του.
  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία μικρή δεξίωση, προσφορά των οργανωτών, στην οποία εκφράστηκε η πλήρης ικανοποίηση οργανωτών, ομιλητών και παρευρισκομένων για τη βαθιά, ουσιαστική και ειλικρινή αλληλεπίδραση, που θα επαναληφθεί και με επόμενες ανάλογες αφορμές υψηλής πνευματικής αξίας!

*Ο Κυριάκος Κόκκινος είναι Δικηγόρος, Πρόεδρος της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ, τ. Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων (ΟΥΚ), μέλος της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών από την Κόρινθο, διαμένων στην Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια