Header Ads

Περιφερειακά νέα /Φ.1809

Συμβάσεις έργων 2,2 εκ ευρώ στην Κορινθία υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, στην Κόρινθο
  

Συμβάσεις δύο έργων στην Κορινθία συνολικού προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ, καθώς και δύο συμφωνητικά εργασιών συνολικής δαπάνης 402.718,20 ευρώ, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αργά το μεσημέρι την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας, στην Κόρινθο.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης -παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Κορινθίας Αθηνάς Κόρκα και Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρη Βυτινιώτη- υπέγραψε μία σύμβαση για το με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ έργο βελτίωσης και συντήρησης της επαρχιακής οδού 1 Λουτρακίου – Περαχώρας (ισόπεδοι κόμβοι και συμβολές οδών) και άλλη μία για το προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ έργο συντήρησης της επαρχιακής οδού 66 Νεμέα – Ψάρι – Σκοτεινή, στο τμήμα που διέρχεται από την Π.Ε. Κορινθίας.

Ακόμα, ο Π. Νίκας υπέγραψε δύο εργολαβικά συμφωνητικά για εργασίες καθαρισμού ρεμάτων, α) σε περιοχές των Δήμων Βέλου – Βόχας, Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης με δαπάνη 235.318,20 ευρώ και β) σε περιοχές των Δήμων Κορίνθου, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και Νεμέας με δαπάνη 167.400 ευρώ.

Ακολούθως, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας επισκέφθηκε τα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή του Ισθμού, διαπιστώνοντας την γοργή εξέλιξή τους, έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Οκτωβρίου, όταν θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ελληνα πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, μια ένδειξη τιμής από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον οραματιστή πολιτικό των αρχών του περασμένου αιώνα.



Συνάντηση εργασίας του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
    

Συνάντηση εργασίας είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάση Τσιώτο.

Αντικείμενα της συνάντησης αποτέλεσαν η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως επίσης και το ζήτημα της άρδευσης στον εν λόγω δήμο της Π.Ε. Κορινθίας -το οποίο εξετάστηκε και στη συνάντηση ε ο περιφερειάρχης που είχε και στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας, στην Κόρινθο, όπου μετέβη αργότερα ο περιφερειάρχης.

Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, η Περιφέρεια θα συνδράμει τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης στην υλοποίηση τριων αρδευτικών έργων.




Σύσκεψη για θέματα οδικών έργων υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα
  

Τηλεδιάσκεψη συγκάλεσε το πρωί σήμερα Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με τη συμμετοχή των 5 χωρικών αντιπεριφερειαρχών, όπως και των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Τεχνικών Εργων των Π.Ε. και της έδρας.

Στην σύσκεψη, μεταξύ άλλων, έγινε προετοιμασία για την εγκατάσταση των 25 φωτεινών πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων σε καίρια σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν 5 τέτοιες ηλεκτρονικές πινακίδες ανά Περιφερειακή Ενότητα -σε κομβικά σημεία της κάθε Π.Ε.-, προκειμένου να εξυπηρετούν τους οδηγούς με μηνύματα πολιτικής προστασίας, κατάστασης του οδικού δικτύου κ.α.

Ακόμα, με δεδομένο ότι ξεκινά οσονούπω η εργολαβία για την εγκατάσταση του φωτισμού με led στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας, ο Π. Νίκας κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της να παρακολουθούν τις εργασίες.

Ζήτησε, ακόμα, ο περιφερειάρχης να προχωρήσει άμεσα η εκπόνηση μελετών από τις 5 Διευθύνσεις Τ.Ε. για παρεμβάσεις σε όσες γέφυρες -στο οδικό δίκτυο των 5 Περιφερειακών Ενοτήτωνέχει διαπιστωθεί κατ’ αρχήν πρόβλημα, με βάση την σχετική τεχνική έκθεση που συνέταξε το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του ΤΕΕ, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης. Ο Π. Νίκας επισήμανε ότι αναμένεται σύντομα πίστωση από το υπουργείο Εσωτερικών για την οδική ασφάλεια από την οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν και οι εν λόγω παρεμβάσεις.

Στη σύσκεψη, εξ άλλου, ο περιφερειάρχης ζήτησε να γίνεται επισταμένος έλεγχος των ασφαλτοστρώσεων, με λήψη δειγμάτων, ενώ κάλεσε να έχει ολοκληρωθεί ώς τα Χριστούγεννα η εργολαβία για την οριζόντια και κάθετη σήμανση στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τέλος, δόθηκαν οδηγίες και για την κατάρτιση του νέου Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας




Θέματα του πρωτογενή τομέα σε τηλεδιάσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα
  

Ζητήματα σχετικά με τον πρωτογενή τομέα απασχόλησαν την τηλεδιάσκεψη που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας συγκάλεσε το πρωί της Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου.

Στη σύσκεψη αυτή, με την συμμετοχή του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου και των διευθυντών των 6 ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), έγινε αναλυτική εξέταση των πιο κάτω θεμάτων:

ΕΛΓΑ Την ερχόμενη Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα επισκεφθεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να διαπιστώσει ζημιές και προβλήματα από καιρικά και άλλα φαινόμενα στις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Το κλιμάκιο θα ξεκινήσει από Μεσσηνία όπου θα επισκεφθεί τους συκεώνες, στη συνέχεια θα έχει στην Τρίπολη ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των Π.Ε. Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας, ενώ θα ολοκληρώσει την κάθοδό του στην Περιφέρεια με επίσκεψη στην Κορινθία το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

ΝΕΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ – ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ 

Τα συγκεκριμένα προγράμματα εξελίσσονται πολύ καλά. Από τον περιφερειάρχη δόθηκαν οδηγίες να προχωρήσουν πάση δυνάμει, με την επισήμανση ότι οι νέοι γεωργοί και τα σχέδια βελτίωσης αποτελούν βασικές παραμέτρους για την αναβάθμιση της γεωργίας, την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, αλλά και την βελτίωση του εισοδήματος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ 

Σε γενικές γραμμές το εν λόγω πρόγραμμα εξελίσσεται καλά, ενώ όσον αφορά στην αναπλήρωση ορισμένων φαρμάκων για την διεξαγωγή της τρίτης του φάσης αυτή εξασφαλίστηκε από περιοχές της χώρας μας που έχουν πλεόνασμα, όπως η Κρήτη.

ΑΝΑΔΑΣΜΟΙ 

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η περιφερειακή Αρχή “δίνει νέα πνοή σε ένα πρόγραμμα που είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια”, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Συγκεκριμένα, οι σχετικές διαδικασίες κινούνται ήδη στις περιοχές της Νεστάνης στην Αρκαδία, της Φενεού στην Κορινθία, Αλέας στην Αργολίδα, Δωρίου και Μελιγαλά στη Μεσσηνία.

ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ – ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ – ΑΡΔΕΥΣΗ 

Στην εν λόγω ενότητα διαπιστώθηκε η καλή πορεία του ΓΟΕΒ Παμίσου, ενώ έγινε συζήτησε επίσης για τους ΤΟΕΒ της Περιφέρειας.

ΣΧΕΔΙΑ ΒΟΣΚΗΣΗΣ 

Τα σχέδια βόσκησης, όπως επισημάνθηκε στη σημερινή σύσκεψη, βρίσκονται σε καλή πορεία, με την Περιφέρεια να είναι εν πολλοίς έτοιμη για τον σχετικό διαγωνισμό.

ΔΑΣΟΦΥΤΩΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Οπως έγινε γνωστό, εκπονείται η σχετική μελέτη, ενώ η Περιφέρεια θα συνδράμει όπου της ζητηθεί, σημείωσε ο περιφερειάρχης.




Από τις δραστηριότητες της Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αθηνάς Κόρκα
   


Εκδήλωση στο Βραχάτι για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή 

Σε εκδήλωση – αφιέρωμα στη Σμύρνη και τη Μικρασιατική Καταστροφή που πραγματοποιήθηκε προχθές Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στο Βραχάτι, με πρωτοβουλία του συλλόγου “Μέγας Αλέξανδρος” παρέστη και χαιρέτισε η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα.

Αναφερόμενη στην εν λόγω εκδήλωση -στην οποία μετείχε η ηθοποιός και συγγραφέας Μιμή Ντενίση- η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως “η συμμετοχή των μικρασιατικών συλλόγων της Κορινθίας, οι μαρτυρίες, η μουσική, τα Σμυρναίικα τραγούδια, οι χοροί από τα μέλη του συλλόγου ήταν ιδιαίτερα σημαντικά”, όπως επίσης ότι “η ανάλυση και αφήγηση της κυρίας Μιμής Ντενίση απόλυτα καθηλωτική”. 

Στον Αγιασμό των Κοινωνικών Φροντιστηρίων παρευρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα για νέα σχολική χρονιά.

Η Αντιπεριφερειάρχης, συνεχάρη τους εθελοντές καθηγητές , συνταξιούχους και μη ακόμη και φοιτητές που αφιλοκερδώς διδάσκουν τα παιδιά με σημαντικές επιτυχίες στα Πανεπιστήμια και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά.

Για τα 200 χρόνια από την ιστορική μάχη της Περαχώρας παρευρεθήκαν στις 26 Σεπτεμβρίου η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα, ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων κος Γ. Γκιώνης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κος Σάκης Παπαθανασίου, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κος Χάρης Βυτινιώτης, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης κος Αναστάσιος Γκιολής, οι Υφυπουργοί Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κος Νίκος Ταγαράς, Έρευνας και Τεχνολογίας κος Χρίστος Δήμας καθώς και οι Βουλευτές του Νομού Κορινθίας κος Κ. Κόλλιας και κος Γ. Ψυχογιός.

Η Αντιπεριφερειάρχης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, ανέφερε ότι φέτος είναι ιδιαίτερη χρονιά καθώς η Μάχη της Περαχώρας καθορίστηκε από την Πολιτεία ως Τοπική Εορτή Εθνικής Σημασίας.

Εορτάστηκε με επιτυχία και με την συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Κορινθία υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και των τραγουδιών ειδικά διασκευασμένων αναφερόμενων στην Περαχώρα από τον κ. Παναγιώτη Λάλεζα.

Ανήμερα της εορτής, 27 Σεπτέμβριου τελέσθηκε η δοξολογία, η κατάθεση στεφάνων, η παρέλαση και τα δρώμενα από τους μαθητές των σχολείων.

Ταυτόχρονα έγινε επίσκεψη και στην έκθεση φωτογραφίας στο λαογραφικό μουσείο Περαχώρας όπου ξεναγηθήκαμε από τους εκπροσώπους του Μουσείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια