Header Ads

Επετειακή εκδήλωση για το 1922 στις Κρήνες /Φ.1800

Καλέσματα της Μικράς Ασίας: «Όλες του χρόνου οι στιγμές τις θύμησες γυρεύουν…»
  


Την Κυριακή 10 Ιουλίου το βράδυ, στη δροσερή πλατεία του πανέμορφου χωριού της Βόχας, ΚΡΗΝΕΣ, παρακολουθήσαμε μία εξαίρετη εκδήλωση επετειακά με το 1922, που μας κατέπληξε. Σχετική η θεματολογία που αναφέρθηκε με ιστορική ακρίβεια και αδρό λόγο εν συντομία, άριστη διοργάνωση και παρουσίαση, δουλεμένη η χορωδία με μικρασιάτικα χαρακτηριστικά τραγούδια. Και βέβαια υπέροχα χορευτικά με εντόπιους άνδρες και γυναίκες, που χόρεψαν με χάρη, με σεβασμό στην παράδοση, με όμορφες φορεσιές, οι κυρίες με νάζι και οι άνδρες αδρά και σοβαρά.

Μία εκδήλωση που ξεκίνησε με αναφορά και φωτογραφίες, κατόπιν έρευνας, ονομαστικά οικογενειών του χωριού που ήρθαν το 1922 στον άγριο διωγμό. Κάποιοι μετακινήθηκαν σε άλλα μέρη, Κίο, Ερυθραία, Βέλο και αλλού, αλλά οι περισσότεροι παρέμειναν στις Κρήνες ορθοπόδησαν, απέκτησαν γη ή ασχολήθηκαν με επαγγέλματα που γνώριζαν ήδη και συνέβαλαν στην ευημερία του τόπου.

Το πασίγνωστο Μουσικό Σχήμα «Σμιγάδι» με τους επώνυμους καταξιωμένους οργανοπαίκτες, όπως ο Κυριάκος ο Γκουβέντας στο βιολί, η Ιωάννα Ρήγα στο σαντούρι, ο Λάζαρος Σαββίδης στα κρουστά και ο οργανωτικός Δημήτρης Μιχαλόπουλος στο λαούτο και καθηγητής στο Μουσικό Γυμνάσιο Κορίνθου, έδεσαν εξαιρετικά με τις φωνές του ζευγαριού Μιχαλόπουλου, του Δημήτρη και της θαυμάσιας Αναστασίας, κατεξοχήν άριστης στο Σμυρναίικο, συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία της όλης βραδιάς και μας χάρισαν πολλές συγκινήσεις.

Το Ποντιακό χορευτικό από τη Νίκαια του γνωστού Παχατουρίδη εμπλούτισε την εξαιρετική εκδήλωση, την αφιερωμένη στην ελληνικότατη Μικρά Ασία από τον Πόντο ως τη Αττάλεια και από το Αιγαίο ως την Καππαδοκία.

Συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρηνών και το Διοικητικό Συμβούλιο, στους Δασκάλους των χορευτικών και τα Μέλη.

Συγχαρητήρια στην Περιφερειακή Ενότητα, στον Δήμο και σε όσους στήριξαν οικονομικά την ωραία εκδήλωση που μας ταξίδεψε ως Χρέος Μνήμης στην Ελλάδα της Ανατολής, όπου ζουν και θα ζουν στην Ιστορική μας Μνήμη οι Πατρίδες της καρδιάς μας-«φίλε»! και νεοσουλτάνε γείτονα!

Έχουμε κι εμείς Πατρίδες που βρέχονται από το Πανάρχαιο Ελληνικό Γαλάζιο Αιγαίο!

Αγαπητοί φίλοι, Συνεχίστε! Έχετε να δώσετε πολλά ακόμη!

Σας θέλουμε δίπλα μας!

Για τη Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, 
Η Πρόεδρος 
Βασιλική Ευστρατιάδου




Δεν υπάρχουν σχόλια