Header Ads

Μητροπολιτικά νέα /Φ.1800

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
   

Με την ευχή και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, πραγματοποιήθηκαν, για δεύτερη χρονιά, οι Απολυτήριες εξετάσεις του σχολικού έτους 20212022, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ» της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου. Επιθυμία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας είναι η Ι. Μητρόπολη μας, να δίδει την δυνατότητα στους νέους μας, διδασκόμενοι από εξαιρετικούς καθηγητές, να σπουδάσουν και να κάνουν κτήμα τους την τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής, ώστε να αναπληρώσουν τα μεγάλα κενά των αναλογίων της τοπικής μας Εκκλησίας και γιατί όχι αργότερα και άλλων Ι. Μητροπόλεων.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022, στην Κροκίδειο Αίθουσα στην Κόρινθο και με την κατά νόμον παρουσία, εκλεκτών καθηγητών, οι οποίοι απετέλεσαν την συγκροτηθείσα, υπό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εξεταστική Επιτροπή αποτελούμενη εκ των κ. Αναστασίου Γκιούλη, προέδρου και Καλλιτεχνικού Διευθυντού της Σχολής, Καθηγητού και Πρωτοψάλτου του Ι. Καθεδρικού Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου και των μελών, κ. Σπυρίδωνος Παυλάκη, καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής, Συνθέτου και Συγγραφέως, Διευθυντού του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι. Ναού Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Δημητρίου Μπαλαγεώργου, Διδάκτορος Θεολογίας και καθηγητού Βυζαντινής Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Ιωάννου Τσούνη, καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Χοράρχου, κ. Αικατερίνης Σαβίνο, Διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου Πάρου, καθηγήτριας Βυζαντινής Μουσικής και κ. Κωνσταντίνου Ρουμπέκα, καθηγητού Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, Πρωτοψάλτου και εκπαιδευτικού, ως εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στις εξετάσεις παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, ο καθηγητής της Σχολής, κ. Παναγιώτης Καρανικόλας, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, εξέφρασε την μεγάλη του χαρά, καθώς ο σκοπός της Σχολής για δεύτερη συνεχή χρονιά ευοδώνεται και οι νέοι Πτυχιούχοι ήδη εξυπηρετούν αναλόγια της τοπικής μας Εκκλησίας. Φυσικά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για την ευλογητή παρουσία τους στην Ι. Μητρόπολή μας και να εξάρει την σημαντική προσπάθεια των καθηγητών και των υποψηφίων, ευχόμενος οι νέοι Πτυχιούχοι να διέπονται από Εκκλησιαστικό φρόνημα και κυρίως Ιεροψαλτικό ήθος, ταπείνωση και υπακοή, κατά το Ἁγιογραφικόν «ὁ Θεὸς ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δὲ δίδωσι χάριν» (Ιακ. δ΄,6).

Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής έλαβαν οι κ. Μπαλωμένος Βασίλειος, Συνταξιούχος Αστυνομικός, π. Αναστάσιος Κοῒνης, προϊστάμενος τοῦ Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου Ξυλοκάστρου, κ. Γεώργιος Ζουμπουρλής, ελεύθερος επαγγελματίας και ο κ. Άγγελος Σπηλιώτης, ιδιωτικός υπάλληλος, εντυπωσιάζοντας με την άριστη επίδοσή τους.

Στο τέλος των εξετάσεων ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αναστάσιος Γκιούλης επεσήμανε την σημαντική προσπάθεια των καθηγητών και των υποψηφίων και ευχήθηκε στους νέους πτυχιούχους να έχουν καλή σταδιοδρομία στην διακονία του Ι. Αναλογίου.

ΕΚ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 8/7/2022 
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ.
  
Ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος θα τελέσει Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Καλαμακίου. Κατά την Θ. Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος θα παρουσιάσει στους Ενορίτες τον νέο Εφημέριο τους, Ιερομόναχο π. Γεράσιμο Λάμπο, αδελφό της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού, ο οποίος θα αναλάβει να διεκπεραιώσει όλα τα καθήκοντα του μακαριστού π. Βασιλείου Μητρογιάννη που αφορούν και στην Ενορία των Αγίων Αναργύρων Καλαμακίου και στην Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων της Ι. Μητροπόλεώς μας «Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ».

Παρακαλείται το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ενορίας, ως και της Κορινθιακής Εκκλησίας, να παραστεί προκειμένου να λάβουν την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και να στηρίξουν με την προσευχή του τον νέο Εφημέριο στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ & ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.
  
 


Στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Καλαμακίου λειτούργησε την Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Γρηγόριο Θεοδώρου, Εφημέριο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, τον Ιερομόναχο π. Γεράσιμο Λάμπο και τους Διακόνους του π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναλύοντας την Αποστολική περικοπή της ημέρας, αναφέρθηκε στον Απόστολο Παύλο και στην δεύτερη Αποστολική περιοδεία Του κατά την διάρκεια της οποίας, από την Κόρινθο, συνέγραψε την προς Ρωμαίους Επιστολή Του, πιστεύοντας ότι η Εκκλησία της Ρώμης είχε επηρεαστεί από την ειδωλολατρία. Ο Απόστολος Πέτρος στην Β΄ Επιστολή Του γράφει:

«ᾧ γάρ τις ᾧττηται, τούτᾧ καᾧ δεδούλωται» (Β΄ Πετ. β΄, 19). Ο Χριστιανός έχει κίνδυνο να ηττηθεί από την αμαρτία, δηλαδή, την άρνηση να πράξει το θέλημα του Θεού. Εάν υποδουλωθεί από την αμαρτία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πράττει το θέλημα του Θεού, καθώς ή το θέλημα του Θεού θα πράττει και θα ζει ελεύθερος από την αμαρτία ή την αμαρτία θα πράττει υποδουλωμένος σε αυτή και θα την επαναλαμβάνει και θα αισθάνεται άνετα και ευχάριστα πράττοντάς την. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Απόστολος Παύλος επισημαίνει στους Ρωμαίους ότι με τον ερχομό του Χριστού ελευθερωθήκαμε από την αμαρτία, και το μόνο που οφείλουμε είναι να αγαπάμε κι εμείς τον Θεό και να μην αμαρτάνουμε. Στην βάπτισή μας αποτάξαμε τον σατανά και τα έργα του, ελευθερωθήκαμε από την αμαρτία και υποδουλωθήκαμε στον Θεό, γεγονός που επιτυγχάνεται καθημερινά τόσο με την εφαρμογή του θελήματός Του όσο και με την μετοχή μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας, που αποτελεί το καταφύγιο στο οποίο ο Πιστός αγιάζεται. Γι’ αυτό ακριβώς πασχίζουμε να έχουμε τις Εκκλησίες μας ανοικτές, παρά το γεγονός ότι κάποιοι επιθυμούν το αντίθετο, για να μπορεί ο Πιστός να προοδεύει στην αγιότητα και να μισεί και να απεχθάνεται την αμαρτία.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι πριν από έξι μήνες είχαμε την «ατυχία» να χάσουμε τον Εφημέριο σας π. Βασίλειο Μητρογιάννη από την πανδημία, η Εκκλησία όμως δεν είναι αδιάδοχος και επιβάλλεται να συνεχίζει το έργο της. Είναι πλέον δεδομένη η προσπάθεια κάποιων να μην υπάρχουν διάδοχοι στους ιερείς που μας αφήνουν και η Εκκλησία μας να αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στην κάλυψη των Ενοριακών κενών. Με την βοήθεια του Θεού και με πολλές προσπάθειες καταφέραμε να χειροτονήσουμε δύο νέους Κληρικούς, τον Ιερομόναχο π. Γεράσιμο Λάμπο και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια. Ο π. Γεράσιμος ,που είναι αδελφός της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού, με την χάρη του Θεού, θα αναλάβει το πολύ δύσκολο έργο να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα του Εφημερίου της Ενορίας σας. Σας παρακαλώ να «αγκαλιάσετε» τον νέο Εφημέριο, να προσέρχεστε τακτικά στην Εκκλησία και να προσεύχεστε στον Κύριο να τον στερεώνει, ώστε να σας μεταδίδει την χάρη και την ευλογία Του!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια