Header Ads

Μητροπολιτικά νέα /Φ.1795

ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
   

Νυκτερινή Θ. Λειτουργία τέλεσε την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, υπέρ των μαθητών, υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και των οικογενειών τους. Στην Θ. Λειτουργία έλαβαν μέρος και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιερείς από όλες τις Ενορίες των πόλεων και κωμοπόλεων Κορίνθου, Λουτρακίου, Ισθμίας, Αρχαίας Κορίνθου και Λεχαίου και συμμετείχαν σ’ αυτήν πλήθος μαθητών, καθηγητών, γονέων και συγγενών των μαθητών.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εκκίνησε τον λόγο του προς τους υποψηφίους μαθητές αναφερόμενος στην υπογραφή συμβάσεως με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, για την ένταξη σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για το Γηροκομείο της Ι. Μητροπόλεως μας. Εξ αυτού του γεγονότος ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι, έχουμε υποχρέωση στις «ρίζες» της ζωής μας, να δίνουμε στοργή και αγάπη στους ανθρώπους αυτούς που αγωνίστηκαν για να δημιουργήσουν οικογένεια, να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν τας παιδιά τους. Αναμφίβολα δεν είναι ούτε όμορφο ούτε πρέπον άνθρωποι να καταλήγουν στην ζωή τους μόνοι, παραμελημένοι και «πεταμένοι» σ’ ένα ίδρυμα. Δεν είναι προορισμός αυτός για έναν άνθρωπο, ωστόσο πολλές φορές η ζωή τα φέρνει έτσι, ώστε κάποιοι άνθρωποι να καταλήγουν μόνοι τους, γι’ αυτό, δεκαπέντε χρόνια τώρα, αγωνίζομαι προκειμένου να αποκτήσει η Κορινθία μας ένα αξιοπρεπές ίδρυμα, το οποίο θα δίνει την στοργή και την αγάπη σ’ αυτούς τους ανθρώπους, ώστε τουλάχιστον να μην πεθαίνουν στον δρόμο.

Σήμερα ήρθα εδώ, επεσήμανε ο Μητροπολίτης μας, μαζί με τους Ιερείς μας για να προσευχηθούμε να σας φωτίσει ο Θεός, να σπουδάσετε και να απολαύσετε στην ζωή σας όλα όσα ο Θεός μας χάρισε δια των γονέων μας αλλά και να αγωνιστείτε να είστε χρήσιμοι στην κοινωνία και στον εαυτό σας γιατί η ζωή είναι μπροστά σας. Κάντε πάντοτε αυτό που θέλει η καρδιά σας, αρκεί να είστε πρώτα σωστοί και τίμιοι άνθρωποι και να αγαπάτε τον Θεό και τους συνανθρώπους σας. Παράλληλα, επεσήμανε στους γονείς να μην πιέζουν τα παιδιά αλλά να τα στηρίζουν στον αγώνα τους ανεξαρτήτου αποτελέσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος μετέφερε προς προσκύνηση, αγιασμό και φωτισμό των μαθητών Ι. Εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, που φέρει επάνω Της απότμημα εκ των Ι. Λειψάνων του Αγίου και ολοκλήρωσε τον λόγο του επικαλούμενος τις πρεσβείες του Αγίου Αποστόλου Παύλου και των Τριών Ιεραρχών, ευχόμενος στους μαθητές και στις οικογένειές τους «Καλή Επιτυχία» στις Εξετάσεις και «Καλή Πρόοδο» στην ζωή τους. Πριν δε μοιράσει στους μαθητές, ως ευλογία, ένα στυλό, για να το χρησιμοποιήσουν στις Εξετάσεις, ανακοίνωσε την τέλεση Ι. Παρακλήσεως, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου κατά την 9η πρωινή για κάθε ημέρα, κατά την οποία οι μαθητές θα προσέρχονται στα Εξεταστικά Κέντρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στην οποία θα ψάλλεται ο ειδικά προς τούτο συντεθείς Παρακλητικός Κανών στην Υπεραγία Θεοτόκο, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ προς ενίσχυση, φωτισμό και επιτυχία των διαγωνιζομένων παιδιών μας!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.





ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΣΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΣ ΤΕΤΡΑΔΗ (ΜΗΤΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ) & ΤΟΥ ΕΚ ΠΟΥΛΙΤΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΥ ΕΝΔΟΞΟΤΑΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΡΚΑ.
   


Την Τρίτη, 31 Μαΐου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος μετέβη στον Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Αιγάλεω Αττικής, όπου με την κυριαρχική άδεια του Σεβ. Μητροπολίτου Νικαίας κ. κ. Αλεξίου και πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού Πανοσ. Αρχιμ. π. Στυλιανό Παντελή και Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Νικόλαο Καγιαρό, ως και Ιερέων εκ της Κορινθίας τέλεσε την Εξόδιο Ακολουθία της αοιδίμου Διονυσίας Τετράδη, μητρός του Αστυνομικού Διευθυντού Κορινθίας κ. Χαράλαμπου Τετράδη.

Στον επικήδειο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε, στην Αναστάσιμη περίοδο που διανύουμε, επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα των Χριστιανών να αντιμετωπίζουμε τον θάνατο με την προοπτική της Αναστάσεως, αφού κατά τον Απόστολο Παύλο: «εἰ δὲ Χριστὸς οὐκ ἐγήγερται, ματαία ἡ πίστις ὑμῶν» (Α’ Κορ. ιε,17). Η Εκκλησία μας, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, είναι Εκκλησία της Αναστάσεως και δεν υπάρχει άλλη θρησκεία, που να είναι τόσο συμφιλιωμένη με τον θάνατο, από την Ορθόδοξο Πίστη μας που εδραιώνει την πεποίθηση ότι: «ἐάν τε οὖν ζῶμεν ἐάν τε ἀποθνήσκωμεν, τοῦ Κυρίου ἐσμέν» (Ρωμ. ιδ, 8).

Αναφερόμενος στην θανούσα την χαρακτήρισε καλή και στοργική μητέρα, που με κόπους μεγάλωσε τα παιδιά της και έδωσε στην κοινωνία καλά και άξια τέκνα με πρώτο τον κ. Αστυνομικό Διευθυντή της Κορινθίας μας, με τον οποίο έχουμε άριστη και αγαστή συνεργασία. Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Θεός να της χαρίσει τον Παράδεισο και ζωή την αιώνιο, στους δε «οικογενείς», τα παιδιά και τα εγγόνια της παρηγοριά. Στην Εξόδιο Ακολουθία παρέστησαν ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστάσιος Γκιολής και η σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Μαρία Ελένη Σούκουλη-Βιλιάλη και άλλοι εκ των Αρχών του Νομού και της πόλεως.

Την ίδια ημέρα και στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Κοιμητήριο «Παπάγου», τελέσθηκε υπό του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Θαυμακού κ. Ιακώβου, Καθηγουμένου της Ι. Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ως εκ προσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου β΄, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου ως εκ προσώπου του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος αδυνατούσε να παραστεί, λόγω της ταυτοχρόνου τελέσεως της Εξοδίου Ακολουθίας της μητρός του Αστυνομικού Διευθυντού Κορινθίας, και με την παρουσία σύσσωμης της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπροσώπων των Πολιτικών Αρχών, η Εξόδιος Ακολουθία του εκ Πουλίτσης Κορινθίας καταγομένου, και συγγενούς του αοιδίμου Πνευματικού Πατρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας πρώην Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου (Βέργη), ιερολοχίτη και καταδρομέα Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης άγιος Θαυμακού μετέφερε τις συλλυπητήριες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ο δε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος ανέπτυξε την δράση του μακαριστού και δαφνοστεφούς Στρατηγού ευχηθείς όπως άπαντες οι Αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού διακρίνονται για την φιλοπατρία, την ανδρεία και την εμμονή εις τα Πάτρια, κατά την σταδιοδρομία τους, όπως ο υπεραιωνόβιος Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.





ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ 318 ΘΕΟΦΟΡΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΑΝΤΩΝ ΤΗΝ Α΄ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ.
  

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο λειτούργησε την Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. Πρωτ/ρους π. Παναγιώτη Μαυραγάνη, Προϊστάμενο του Ι. Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Κορίνθου – Λουτρακίου, π. Γρηγόριο Θεοδώρου, π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, τον Αιδεσ. π. Γεράσιμο Λάμπο και τους Διακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια. Στην Θ. Λειτουργία παρέστη συμπροσευχόμενος ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, Πανοσ. Αρχιμ. π. Πρόδρομος Λαυρεώτης και ο συνοδός του Μοναχός Αγάθων Λαυρεώτης, οι οποίοι φιλοξενούνται από τον Ποιμενάρχη μας.

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε το Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας, που από το Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων βλέπουμε τον Απόστολο Παύλο, περιπλέοντα τα Μικρασιατικά παράλια για να φτάσει στα Ιεροσόλυμα, ώστε να παρευρίσκεται εκεί κατά την εορτή της Πεντηκοστής, να νουθετεί και να κατηχεί τους Επισκόπους και τους Πρεσβυτέρους, ώστε να προσέχουν τους εαυτούς τους και το Ποίμνιό τους ενθυμούμενοι και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους την πανταχού παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην Εκκλησία μας. Ως «διαχειριστές» και οικονόμοι του Αγίου Πνεύματος, οφείλουν να έχουν άγιο βίο, ορθή και υγιαίνουσα διδασκαλία, να δίνουν σωστό παράδειγμα στους Πιστούς, αλλά και να μεριμνούν ώστε οι πιστοί να είναι άνθρωποι υπάκουοι, ταπεινοί και προσδεχόμενοι την Βασιλεία του Θεού. Ο φθόνος του διαβόλου για το Πνεύμα το Άγιο και την Εκκλησία και παρά το ότι Αυτό κατέστησε, Επισκόπους, Πρεσβυτέρους και Πιστούς, στο Ιερό της Σώμα, οδηγεί στην παρουσία ψευδοδιδασκάλων και θεολογικών πλανών ανάμεσα τους, που, ως άγριοι και αιμοδιψείς λύκοι, θα αρπάζουν και θα αφανίζουν τις ψυχές των λογικών προβάτων. Ακόμη και από εσάς τους ίδιους, επεσήμανε ο Απόστολος, θα εμφανισθούν άνθρωποι που θα διδάσκουν διεστραμμένες διδασκαλίες προκειμένου να αποκτήσουν οπαδούς και να αισθάνονται μεγάλοι και ισχυροί και αυτάρεσκα να οικονομούν τις παντοειδείς ανάγκες τους και να πλουτίζουν υλικά. Γι’ αυτό οφείλετε να αγρυπνείτε και να φροντίζετε το ποίμνιο σας, ενώ αυτό σας οφείλει την υπακοή και τον σεβασμό του.

Η Εκκλησία μας, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, τιμά σήμερα τους 318 Θεοφόρους Πατέρες, που έλαβαν μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και καταπολέμησαν τις αιρέσεις και τους «βαρείς λύκους» εν τη γενέσει τους. Ομοίως κι εμείς σήμερα οφείλουμε να προσέχουμε, να αγρυπνούμε, να μιμούμαστε τον Απόστολό μας και τους 318 Θεοφόρους Πατέρες και να προσευχόμαστε ο Θεός να μας προφυλάσσει από κάθε πλάνη και πνευματική διαστροφή και να προσκαρτερούμε πάντα και την δική μας πεντηκοστή...

Ολοκληρώνοντας, παρουσίασε στους πιστούς τον φιλοξενούμενο στην Ι. Μητρόπολή μας άγιο Καθηγούμενο της πρώτης κατά τα πρεσβεία τιμής Ι. Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους π. Πρόδρομο, που παρεπιδημεί στην Κόρινθο, και τον παρεκάλεσε να προσεύχεται στον Θεό για την Αποστολική Ι. Μητρόπολή μας, ενώ ταυτόχρονα προέτρεψε τους Χριστιανούς να συμμετέχουν στις Ι. Παρακλήσεις, που τελούνται κατά την 9η πρωινή κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ημέρες κατά τις οποίες οι μαθητές θα προσέρχονται στα Εξεταστικά Κέντρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων προς ενίσχυση, φωτισμό και επιτυχία των διαγωνιζομένων παιδιών μας!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια