Header Ads

Θέατρο Επιδαύρου - Καλοκαίρι 2022 - Πρόγραμμα Παραστάσεων /Φ.1795

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ




Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, από τα παλαιότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, με 66 χρόνια λειτουργίας, επανακάμπτει ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας με πολλές αξιόλογες προτάσεις για τους φίλους του κλασικού θεάτρου και της μουσικής.

Στην Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αυτό το καλοκαίρι, θα παρακολουθήσουμε οκτώ παραστάσεις, από την 1η Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου 2022.
  

Πρόγραμμα

1 & 2 Ιουλίου 2022

Άλκηστη του Ευριπίδη

SCHAUSPIELHAUS BOCHUM - JOHAN SIMONS
(Διεθνής Συμπαραγωγή - Παγκόσμια Πρεμιέρα)

Η μετάκληση στην Επίδαυρο του ιδρυτή του διάσημου Theater Hollandia (1985) και από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής θεατρικής πρωτοπορίας, Ολλανδού Γιόχαν Σίμονς είναι γεγονός διεθνούς εμβέλειας καθώς η παράσταση του θα κάνει παγκόσμια πρώτη στο αργολικό θέατρο. Στο νέο αυτό έργο επιχειρεί μια σύγχρονη μεταγραφή της Άλκηστης με όχημα τη μουσική της ομώνυμης όπερας του Γκλουκ, τοποθετώντας τέσσερις τραγουδιστές και ένα εκκλησιαστικό όργανο στη θέση του Χορού.

8 & 9 Ιουλίου 2022

Μήδεια του Μποστ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΒΡΙΑΝΟΣ

Γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο, η Μήδεια, του Μέντη Μποσταντζόγλου ή Μποστ, με τη χαρακτηριστική σκωπτική μαεστρία του δημιουργού της, είναι μια εκρηκτική παρωδία για τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτής της χώρας. Παίζουν (αλφαβητικά): Γιώργος Γλάστρας-Τροφός, Θανάσης Δήμου-Οιδίποδας, Άνδρη Θεοδότου-Αντιγόνη, Στέλιος Ιακωβίδης-Ευριπίδης, Θανάσης Ισιδώρου-Ψαράς, Σύρμω Κεκέ-Καλόγρια, Μαρία Κοσκινά-Κορυφαία, Φανή Παναγιωτίδου-Εξάγγελος, Γιώργος Σαββίδης-Καλόγερος, Σταύρος Σβήγκος-Ιάσονας, Γαλήνη Χατζηπασχάλη-Μήδεια, Χορός (αλφαβητικά): Μαρία Κωνσταντά , Ειρήνη Μακρή, Λυγερή Μητροπούλου, Ελπίδα Νικολάου , Κατερίνα Πατσιάνη , Ματίνα Περγιουδάκη , Μαριάμ Ρουχάτζε, Θεοδοσία Σαββάκη, Νιόβη Χαραλάμπους. Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά): Παρασκευάς Κίτσος (κοντραμπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο-μουσική διεύθυνση) Δημήτρης Χουντής(soprano σαξόφωνο), Μαρία Χριστίνα Harper (άρπα).

15 & 16 Ιουλίου 2022

Πέρσες του Αισχύλου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ

Σε συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Εταιρεία "Το Θέατρο" - 2023 ΕΛΕVΣΙΣ η παράσταση θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά "κοινωνία" και τι ισότιμη συμπερίληψη όλων των πολιτών, τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ’ έναν οδηγό, άνθρωπο ή θεό, σε έναν συντετριμμένο κόσμο. Παίζουν: Ρένη Πιττακή, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κλίνης, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος κ.ά.

22 & 23 Ιουλίου 2022

Αγαμέμνων του Αισχύλου

RESIDENZTHEATER – ULRICH RASCHE (Διεθνής Συμπαραγωγή - Παγκόσμια Πρεμιέρα)

Από τους πιο αξιόλογους νέους Γερμανούς σκηνοθέτες, ο Ούλριχ Ράσε διακρίνεται για την ασυνήθιστη και εντυπωσιακή σκηνική του γλώσσα. Οι ηθοποιοί του εξωθούνται προς μια βαθιά υπαρξιακή όσο και "μανιακή" ερμηνεία, που συνδυάζει κείμενο, κίνηση και ρυθμό. Είναι συμπαραγωγή Residenztheater – Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και κάνει παγκόσμια πρεμιέρα.

29 & 30 Ιουλίου 2022

Αίας του Σοφοκλή

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ

Με τον Αίαντα, ο Αργύρης Ξάφης κατεβαίνει για πρώτη φορά ως σκηνοθέτης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Πρόκειται για μια τραγωδία που δεν εξιστορεί την πτώση του ήρωα, αλλά την ιδιότυπη, μετά θάνατον, αποκατάσταση και εξύψωσή του και παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Δημήτρης Ήμελλος (Οδυσσέας), Δέσποινα Κούρτη (Αθηνά), Τάσος Μικέλης (Ευρυσάκης), Γιάννης Νταλιάνης (Μενέλαος), Εύη Σαουλίδου (Τέκμησσα), Στάθης Σταμουλακάτος (Αίας), Χρίστος Στυλιανού (Τεύκρος), Νίκος Χατζόπουλος (Αγαμέμνων). Χορός (αλφαβητικά): Ασημίνα Αναστασοπούλου, Δημήτρης Γεωργιάδης, Αφροδίτη Κατσαρού, Ερατώ Καραθανάση, Φάνης Κοσμάς , Λάμπρος Κωνσταντέας , Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ειρήνη Μπούνταλη, Φώτης Στρατηγός. Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά): Σπύρος Αρκούδης (τρομπέτα), Μάνος Βεντούρας (κόρνο), Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα)

5 & 6 Αυγούστου 2022

Αντιγόνη του Σοφοκλή

CESARIS GRAUŽINIS

Ο καταξιωμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας. Ο θίασος αποτελείται από ηθοποιούς της νέας γενιάς, με την Έλλη Τρίγγου στον ρόλο της Αντιγόνης και τον Βασίλη Μπισμπίκη στο ρόλο του Κρέοντα.

12 & 13 Αυγούστου 2022

Ελένη του Ευριπίδη

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Από τα λιγότερο γνωστά έργα του τραγικού ποιητή, που σχεδόν καταχρηστικά ταξινομείται ως "τραγωδία", καθώς διακρίνεται για τα κωμικά στοιχεία του, η "Ελένη" σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ήταν από τις παραστάσεις του περσινού προγράμματος που ακυρώθηκαν λόγω των πυρκαγιών. Θα την απολαύσουμε φέτος. Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α΄), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β΄), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι).

19 & 20 Αυγούστου 2022

Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη

ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Ο Θέμης Μουμουλίδης δημιουργεί μια παράσταση που στοχάζεται πάνω στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με όχημα τη νέα μετάφραση του έργου από την Παναγιώτα Πανταζή. Την παράσταση διατρέχει ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου, ο οποίος εμπνέεται από τη μορφή της Ιφιγένειας, δημιουργώντας μια παράλληλη, δική του αφήγηση, σε διάλογο με τη σκηνοθεσία. Παίζουν Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Ιωάννα Παππά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Παντελής Δεντάκης κ.ά..

1 Ιουλίου – 20 Αυγούστου 2022

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο

Δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο (κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου) - Για παιδιά 5 - 12 ετών.

Το επιτυχημένο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα, που διακόπηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας, φέτος ξεκινάει πάλι, φέρνοντας κοντά στα παιδιά το υπέροχο και μυστηριώδες σύμπαν των αρχαίων μύθων. Ενώ οι μεγάλοι παρακολουθούν την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου απερίσπαστοι, τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά, προσεγγίζοντας το περιεχόμενο του ίδιου έργου. Το πρόγραμμα συντονίζει η θεατρολόγος Έλλη Γαβριήλ, σε συνεργασία με ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής (Αγγελική Τσάκωνα, Ελπίδα Κομιανού, Άλκηστη Βασιλάκου, Βασίλης Καλαγκιά, Αναστασία Κορδάρη).

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.

΄Ωρες παραστάσεων:

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00 και παίζονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Πληροφορίες εισιτηρίων

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Δευτέρα έως Πέμπτη 10:00-14:00 και τις ημέρες των παραστάσεων, 10:30-21:00 (από τις 20:00 μόνο για την παράσταση της ημέρας) Τ. +30 210-7234567 (Δευτέρα με Κυριακή 09:00-21:00). Ηλεκτρονική αγορά: aefestival.gr Πηγή: aefestival.gr και athinorama.gr




* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 


Δεν υπάρχουν σχόλια