Header Ads

Μητροπολιτικά νέα

Φ.1790

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
    

Στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Καμαρίου, την επονομαζόμενη «Κορφιώτισσα», της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ξυλοκάστρου, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 29 Απριλίου 2022. Τον άγιο Κεγχρεών πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Νεκτάριος Τσιμέκης, εκ της Ι. Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας, ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Σταύρος Γούλας, εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, ο Ιερομ. π. Ιωσήφ Κύπερμαν και ο Διάκονος π. Χρήστος Χίλιας.

Πριν την λιτάνευση της Ι. Εικόνος, πέριξ της Ι.Μονής, ο Θεοφιλέστατος ομίλησε προς την Ι. Αδελφότητα και στους ευσεβείς προσκυνητές αναφερόμενος στην μνήμη των εγκαινίων του Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Ζωοδόχου Πηγής, στην Κωνσταντινούπολη. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα πολλά θαύματα της Υπεραγίας Θεοτόκου επισημαίνοντας ότι το κατεξοχήν θαύμα είναι η Ίδια, αφού ως άνθρωπος γέννησε τον Θεό, ούσα Παρθένος και Αγνή, παραμένουσα Αειπάρθενος μετά τον θάνατό Της και αεί ζώσα και πρεσβεύουσα υπέρ του ανθρωπίνου γένους. Δέεται η Παναγία μας πάντοτε υπέρ της σωτηρίας των ψυχών μας αρκεί να έχουμε ειλικρινή μετάνοια, να εξομολογούμεθα τις αμαρτίες μας και να πορευόμεθα στον βίο μας σύμφωνα με τις εντολές του Υιού Της. Ολοκληρώνοντας, μετέφερε τις ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και παρότρυνε την Γερόντισσα Ευαγγελία Μοναχή, την Ι. Αδελφότητα και τους ευσεβείς πιστούς να προσεύχονται στην Θεοτόκο να χαρίζει υγεία, φώτιση, πλούσια τα ελέη του Μονογενούς Της Υιού, κυρίως όμως την αιωνιότητα και τον Παράδεισο!

Την ίδια ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος επισκέφτηκε τον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής Κόρφου, της Αρχιερατικής Περιφέρειας Σολυγείας και αφού προσκύνησε ομίλησε με τον Εφημέριο της Ενορίας Αιδεσ. Οικονόμο – Σταυροφόρο π. Νικόλαο Καλογεράκη και την Εκκλησιαστική Επιτροπή εκφράζοντας τις ευχές του!

Το απόγευμα ο Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ι. Μονή «Κορφιώτισσας» στο Καμάρι Κορινθίας όπου χοροστάτησε στον Μεθεόρτιο Εσπερινό και ομίλησε στην Ιερά Αδελφότητα και στους Πιστούς. Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για τις διαφορές του Εβραϊκού και του Χριστιανικού Ορθόδοξου Πάσχα επισημαίνοντας ότι ο Μωυσής «κτύπησε» σταυροειδώς την Ερυθρά θάλασσα για να σωθούν οι Ισραηλίτες, περνώντας από την δουλεία στην ελευθερία, ενώ ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, με την Σταυρική Του Θυσία, μας ελευθέρωσε από τα δεσμά της φθοράς και του θανάτου χαρίζοντάς μας την αιώνιο ζωή και μακαριότητα. Δοξολογούμε τον Θεό γιατί έγινε άνθρωπος για να ανοίξει αυτό το «πέρασμα» που οδηγεί από τον θάνατο στην Ζωή. Για να γίνει η Ενανθρώπιση του Κυρίου σημαντικό ρόλο έπαιξε η Υπεραγία Θεοτόκος ως Νέα Εύα, δημιουργώντας ένα «νέο είδος» ανθρώπων που πιστεύοντας στην Ανάσταση του Χριστού δεν πεθαίνουν αλλά ζουν αιώνια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο την ονομάζουμε «Ζωοδόχο Πηγή», καθώς μας προσέφερε, με την αρετή Της, την υπομονή Της και το παράδειγμά Της τον Αρχηγό της Ζωής.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχόμενος στην Γερόντισσα, στην Ι. Αδελφότητα και στους παριστάμενους Πιστούς, η Πηγή της Ζωής και ο Αρχηγός και Τελειωτής της Ζωής να πάρουν όλα τα δεινά της πανδημίας και του πολέμου, ως νεφυδρία, και να μας χαρίσουν την υγεία, την χαρά, την ειρήνη και τις ευλογίες Τους αρκεί κι εμείς πρώτα να «…Συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει…»!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Η «ΠΙΕΤΡΗΣ - ΕΣΤΙΑΣΗ Α.Ε.», ΠΡΟΣΦΕΡΕ 1000 ΜΕΡΙΔΕΣ ΖΕΣΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ 2022.
   


Το πρόβλημα της προσφοράς ενός ζεστού και αξιοπρεπούς γεύματος για τους πάσχοντες και αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας για το Άγιο Πάσχα, αφού, όπως είναι φυσικό, οι εθελοντές που προσφέρουν καθημερινώς τις υπηρεσίες τους οικειοθελώς στα συσσίτια της Ι. Μητροπόλεώς μας αυτές τις ημέρες θα βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους, ήρθε να λύσει για μια ακόμη φορά η «ΠΙΕΤΡΗΣ - ΕΣΤΙΑΣΗ Α.Ε.», μέσω της πρωτοβουλίας των ιδιοκτητών της να καλύψουν τις ανάγκες σε μερίδες φαγητού, χίλιες (1000), στα γεύματα Αγάπης της Ι. Μητροπόλεώς μας και συγκεκριμένα στον Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου, στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου, στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου και στον Ι. Ναό Παναγίας Γιάτρισσας Λουτρακίου.

Η εθελοντική αυτή πρωτοβουλία των ΑΦΩΝ ΠΙΕΤΡΗ προστίθεται σ’ αυτή των εθελοντών επιχειρηματιών, και βεβαίως όχι μόνο της περιοχής μας, που αποδέχονται την φιλανθρωπική και Κοινωνική προσφορά της Ι. Μητροπόλεώς μας και την συνδράμουν και την ενισχύουν, ως γνήσιοι «μαθητές» του Χριστού που πραγματοποιούν τον λόγο Του «ἐπείνασα γὰρ καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν» (Ματθ. κε΄, 35).

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος στο πρόσωπο των ιδιοκτητών της γνωστής Κορινθιακής Εταιρίας ευχαριστεί όλους εκείνους τους επιχειρηματίες που σε κάθε ανάγκη έρχονται αρωγοί και σαν τον Σίμωνα τον Κυρηναίο, σηκώνουν τον Σταυρό της φιλανθρωπίας και της διακονίας των πασχόντων αδελφών μας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΑΡΑ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ.
   

Στον Ι. Ναό Αγίου Μακαρίου στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, λειτούργησε την Κυριακή του Θωμά, 1 Μαΐου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας, με την ευκαιρία της εορτής της εκ μεταθέσεως μνήμης του Αγίου Μακαρίου Νοταρά, Αρχιεπισκόπου Κορίνθου, γόνου της επιφανούς οικογενείας των Νοταράδων εκ Τρικάλων Κορινθίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέφερε εκ του Επισκοπείου απότμημα του Ι. Λειψάνου του Αγίου Μακαρίου τοποθετώντας το στον Αρχιερατικό Θρόνο του Ι. Ναού.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο άγιος Κεγχρεών, ο οποίος ομίλησε με βάση το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα καταδεικνύοντας την σπουδαιότητα και την αξία της Κυριακάτικης Ευχαριστιακής Συνάξεως, καθώς από τις πρώτες ημέρες του Χριστιανισμού, αμέσως μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας, οι Απόστολοι συνήθιζαν να συγκεντρώνονται τις Κυριακές, παράδοση που διατηρήσαν οι πρώτοι Χριστιανοί και η Εκκλησία μας γενικότερα. Όλες οι ορισμένες θυσίες του Νόμου στην Παλαιά Διαθήκη είχαν σκοπό την μία και μοναδική Σταυρική Θυσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Κατ’ αναλογία και η αργία του Σαββάτου ήταν προτύπωση της Κυριακής, ημέρας της Αναστάσεως. Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στον Θεό κατά Θεία εντολή και είναι γραμμένη στον Δεκάλογο γι’ αυτό δεν λογίζεται κάποιος Χριστιανός αν δεν μετέχει της Ευχαριστιακής Συνάξεως αλλά και αν δεν μελετά τον λόγο του Θεού και αν δεν εργάζεται έργα φιλαλληλίας που αναπαύουν τις ψυχές και τα σώματα των συνανθρώπων μας που πάσχουν, αγιάζοντας έτσι «την ημέραν την εβδόμην», που για τους Χριστιανούς είναι η «ημέρα του Κυρίου» (η Κυριακή). Ο Άγιος Μακάριος αγωνίστηκε υπερβαλλόντως ως «κολλυβάς», για την «αξία» της Κυριακής.

Επίσης τόνισε ότι, ο εμφανισθείς Ιησούς κατά το εσπέρας του Πάσχα στους εμφόβους δέκα (10) μαθητές Του δύο φορές τους προσέφερε την ειρήνη. Την πρώτη φορά για να τους δωρίσει την αφοβία και την δεύτερη για να μεταφέρουν την ειρήνη στον κόσμο που θα κηρύξουν. Επίσης, τους χαρίζει Πνεύμα Άγιον πριν την Πεντηκοστή, πράγμα που φανερώνει ότι μετά την Ανάσταση έχει την δυνατότητα ο κάθε Πιστός να λαμβάνει Άγιον Πνεύμα κυρίως με το Μυστήριο του Βαπτίσματος και του Χρίσματος. Τούτο όμως προσφέρεται δια των Αποστόλων, και δια των υπ᾿αυτών χειροτονηθέντων, υπό της Εκκλησίας. Κρίκος της αλυσίδος της Αποστολικής διαδοχής υπήρξε και ο Άγιος Μακάριος, ως Επίσκοπος Κορίνθου, που φρόντισε για το Ποίμνιό του να μετέχει της Αγιοπνευματικής χάριτος μέσω των Ιερέων του, που τους ήθελε καταρτισμένους Εκκλησιαστικώς, και της σωστής τελέσεως υπ᾿ αυτών των Αγίων Μυστηρίων.

Ο Απόστολος Θωμάς ψηλάφησε το σώμα του Χριστού για να ομολογήσει: «ο Κύριός μου και ο Θεός μου», εμείς σήμερα που δε έχουμε μπροστά μας τον Ιησού μπορούμε να ψηλαφήσουμε τον Χριστό μέσα από την διακονία των αδελφών μας που είναι άρρωστοι, πονεμένοι, μέλη όμως του σώματος του Χριστού (της Εκκλησίας), ακόμα και πλανεμένοι, κάτι που έκανε και ο τιμώμενος Άγιος, ο οποίος στήριζε όλους όσοι είχαν αρνηθεί την Πίστη τους και είχαν ασπαστεί τον Μουσουλμανισμό επαναφέροντας τους στην Χριστιανική Πίστη και προετοιμάζοντας τους για το μαρτύριο. Φρόντιζε για τις πνευματικές και υλικές ανάγκες των ανθρώπων, θεραπεύοντας αρρώστους και ενισχύοντας τις βιωτικές ανάγκες τους. Καλούμεθα κι εμείς να πλησιάσουμε τους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη, να τους βοηθούμε το κατά δύναμιν, ώστε μέσα από τα πρόσωπα τους να βλέπουμε το Άγιο Πρόσωπο του Αναστάντος Χριστού!

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος έλαβε τον λόγο ευχαριστώντας τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας για το θεολογικό του κήρυγμα και αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Άγιο παρατηρώντας ότι με την ιδιότητα του εξόριστου Μητροπολίτου Κορίνθου αγωνίστηκε στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας δίνοντας την δική του μαρτυρία στο υπόδουλο Γένος μας. Στον επίλογό του ευχήθηκε στους παριστάμενους Πιστούς, μεταξύ των οποίων ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορίνθου κ. Αθηνά Κόρκα και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστάσιος Γκιολής, χρόνια πολλά και ευλογημένα με τις πρεσβείες του Αγίου Μακαρίου Επισκόπου Κορίνθου!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια