Header Ads

Μητροπολιτικά νέα Φ.1785

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
    


Στην τελετή Παράδοσης - Παραλαβής της Διοίκησης της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου, την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, παρευρέθη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος όπου και τέλεσε την Ακολουθία «Δι΄ αλλαγήν Διοικήσεως», πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Υπαρχηγού του ΓΕΣ Αντιστράτηγου κ. Γεωργίου Κέλλη, ενώ παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λουτρακίου, Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γεώργιος Γκιώνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας κ. Χαράλαμπος Τετράδης, ο Λιμενάρχης Κορίνθου κ. Παναγιώτης Κοντός και η Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου κ. Μάρθα Μυστακίδου.

Μετά το πέρας της τελετής ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ευχήθηκε τόσο στον τ. Διοικητή της Σχολής Μηχανικού και προαχθέντα σε Υποστράτηγο, Διευθυντή της Διεύθυνσης Μηχανικού του ΓΕΣ κ. Λεωνίδα Παπαλεωνίδα, όσο και στον αναλαμβάνοντα νέο Διοικητή της Σχολής κ. Χαράλαμπο Ακρίβο, Ταξίαρχο, να διοικούν χρηστά και να υπηρετούν με ζήλο την Πατρίδα και το Όπλο του Μηχανικού, από τις νέες τους θέσεις, με την βοήθεια του Αγίου Θεού και τις ευλογίες της Εκκλησίας μας!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ & ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
     

Πανηγυρικώς εορτάστηκε κι εφέτος ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της Επαναστάσεως του 1821 στην Ι. Μητρόπολη μας.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ετέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ομίλησε στους παρισταμένους πιστούς αναφερόμενος στο κοσμοσωτήριο έργο του Χριστού και στην Ενανθρώπηση Του που, όπως λέει το απολυτίκιο της ημέρας, είναι «τῆς σωτηρίας ῆμῆν τό Κεφάλαιον». Ο Μέγας Αθανάσιος έλεγε ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος για να μεταποιήσει τον άνθρωπο από φθαρτό σε άφθαρτο και να του δώσει την δυνατότητα της αιωνίου ζωής. Σεβόμενος ο άνθρωπος τις βασικές αξίες της Πίστεως, της Πατρίδας και της Οικογένειας μπορεί να «αυξάνεται και να μεταποιείται» συν Θεώ. Οι πρόγονοί μας πιστοί σῆ αυτές τις αξίες, επέλεξαν την σημερινή ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για να επαναστατήσουν εναντίον του εαυτού τους, του διαβόλου και εκείνων οι οποίοι μας είχαν υποτάξει. Οφείλουμε, λοιπόν, κι εμείς να κρατήσουμε την παρακαταθήκη που λάβαμε, να αγωνιστούμε στον Εκκλησιαστικό χώρο, να παραμείνουμε εδραίοι στην πίστη μας, ώστε με αυτόν τον τρόπο να σωθούμε, να ξεπερνούμε τις παντοειδείς κρίσεις και να ζήσουμε αιώνια κοντά στον Σωτήρα μας Χριστό και στην Πάναγνη Μητέρα Του, που συνήργησε στο Μυστήριο της Ενανθρωπίσεως του Θεού.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και περί ώρα 11:00 π.μ., παρουσία των Αρχών του Τόπου, ο Σεβασμιώτατος και ο Θεοφιλέστατος τέλεσαν την επίσημη Δοξολογία για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας παρουσία των Υφυπουργών Εκπροσώπων της Ελληνικής Κυβερνήσεως, κ. Χρίστου Δήμα και Νικολάου Ταγαρά, του Βουλευτού κ. Κωνσταντίνου Κόλλια, της Αντιπεριφερειάρχου Π.Ε. Κορινθίας κ. Αθηνάς Κόρκα, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχου κ. Αναστασίου Γκιολή, του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου, της Συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Μαρίας – Ελένης Σούκουλη, του Αστυνομικού Διευθυντού Κορινθίας κ. Χαράλαμπου Τετράδη, του Διοικητού της Σχολής Μηχανικού, Υποστρατήγου κ. Λεωνίδα Παπαλεωνίδα, του Διοικητού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου κ. Βικεντίου Μαρινάκη, του Λιμενάρχη Κορίνθου κ. Παναγιώτη Κοντού και του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Γεωργίου Πιέτρη.

Ακολούθως, όλοι μαζί μετέβησαν στο Μαυσωλείο, στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ι. Ναού, για την τέλεση της Επιμνημοσύνου δεήσεως για τις ψυχές των πεσόντων στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821, μετά το πέρας του οποίου έλαβε χώρα η κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της Πολιτείας, του Στρατού, των Αρχών και Εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων, που δραστηριοποιούνται στην Κόρινθο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, συνοδευόμενος από Ιερείς της πόλεως Κορίνθου, ολοκλήρωσε το εορταστικό πρωινό παριστάμενος και στην καθιερωμένη, επί τη Εθνική Επετείω, Μαθητική και Στρατιωτική Παρέλαση στα «Περιβολάκια», στην Κόρινθο, ευχηθείς να ζούμε οι πανέλληνες χρόνια πολλά, αδούλωτα, ελεύθερα και οι νέοι μας να παραλάβουν ως υποθήκες από τους αγωνιστές του «ῆ21» την Πίστη τους στον Θεό, την αγάπη τους για την Πατρίδα και την συνέχιση της Εθνικότητάς τους σαν την Ταυτότητα των Νεοελλήνων….
Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ & ΟΙ Γ’ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
  

Την Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ετέλεσε την Ι. Ακολουθία του Εσπερινού της αποδόσεως του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Γ’ Στάση των Χαιρετισμών στον Ι. Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίας Γιάτρισσας) στο Λουτράκι, πλαισιούμενος από τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Νικόλαο Βασιλόπουλο και τους Διακόνους του.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στο μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού επισημαίνοντας ότι οι πρόγονοι μας κατενόησαν το μυστήριο αυτό, δια μέσου της φιλοσοφίας και της Ελληνικής γλώσσας και αυτό απετέλεσε το εφαλτήριο για την Εθνική μας παλιγγενεσία. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα δεινά του πολέμου τονίζοντας ότι αυτά είναι τα απότοκα του εγωισμού για το ποιος θα κυριαρχήσει έναντι του άλλου, αφού ο εγωισμός μετατρέπει τους ανθρώπους σε κτήνη, κατά την ρήση του Προφητάνακτα Δαυίδ. Μέσα στο εκκλησίασμα βρίσκονταν και περίπου 80 πρόσφυγες από την Ουκρανία μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Ανέκαθεν, είπε ο Σεβασμιώτατος, οι Έλληνες τρέφαμε καλά αισθήματα, ως ομόδοξοι και για τους Ουκρανούς και για τους Ρώσους. Επειδή όμως η επανάσταση μας ξεκίνησε από την Ουκρανία και συγκεκριμένα από την Οδησσό, έδρα της Φιλικής Εταιρείας, υπάρχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια την οποία ενισχύει η Κολυμβήθρα, το Άγιο Ποτήριο και η κοινή για τα ιδανικά μας Ιστορία. Είναι τραγικό να βλέπουμε Ορθόδοξους Ηγέτες, Πολιτικούς και Θρησκευτικούς, μέσα στην κατανυκτικότερη περίοδο του Εκκλησιαστικού έτους, να διεξάγουν πόλεμο με άλλους ομόδοξους αδελφούς. Παράλληλα επειδή κι εμείς τιμάμε εφέτος την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής προέτρεψε τους πιστούς να αγκαλιάσουν τους πρόσφυγες, ανεξάρτητα από το πού ανήκουν και να προσευχηθούν να έρθει η ειρήνη, η αγάπη και συμφιλίωση και να σταματήσει η αιματοχυσία, η εξαθλίωση των ανθρώπων και ο θάνατος.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Ποιμενάρχης μας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ακούσει τα προβλήματα και τις ανησυχίες των προσφύγων, υποσχέθηκε δε η Ι. Μητρόπολη να σταθεί συμπαραστάτης στο πλευρό τους και όπου μπορεί στις ελλείψεις τους.

Την ίδια ημέρα και στον Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγίων Θεοδώρων τέλεσε την Ι. Ακολουθία του Εσπερινού και των Γ΄ Χαιρετισμών ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος.

Ο άγιος Κεγχρεών ομίλησε τονίζοντας ότι, η εορτή του Ευαγγελισμού είναι εορτή και ημέρα χαράς. Χαίρει η Υπεραγία Θεοτόκος καθώς Αυτή είναι «η μόνη εν γυναιξί», που εξελέγη για να υπουργήσει το Μέγα Μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Χριστού. Χαίρει γιατί έγινε κατοικητήριο του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος. Χαίρουν οι Άγιοι Άγγελοι και ιδιαιτέρως ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, που απεστάλη για να φέρει το χαρμόσυνο μήνυμα της ενώσεως των διεστώτων, του Θεού με τον άνθρωπο. Χαίρουν οι άνθρωποι, γιατί ο Θεός έγινε άνθρωπος όχι απλά για να τον σώσει αλλά για να τον «δοξάσει» κάνοντάς τον κατά χάριν θεό. Χαίρουν οι ψυχές των εν τω Άδη γιατί με την ένσαρκο παρουσία του Ιησού Χριστού απέκτησαν την δυνατότητα σωτηρίας με την κάθοδό Του σ΄ αυτόν. Χαίρει και η κτίση γιατί επανήλθε η ισορροπία, αφού μετά την πτώση των πρωτοπλάστων αυτή διασαλεύτηκε. Πανηγυρίζει και χαίρεται ο κάθε ένας από εμάς για την δυνατότητα να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση μέσα από τα Ιερά Μυστήρια και την τήρηση των Ευαγγελικών προσταγών. Μας καλεί η Υπεραγία Θεοτόκος να γίνουμε κι εμείς «Ευλογημένοι» άνθρωποι, όπως Αυτή που την απεκάλεσε «Ευλογημένη εν γυναιξί» και ο Άρχων Γαβριήλ (ο ουρανός) και η Ελισάβετ (η γη) {πρβλ. Λουκ. α΄, 28 – α΄, 42}, αφού όμως προϋπήρξε «κεχαριτωμένη» δια του προσωπικού Της αγώνος, εφαρμόζοντας τις εντολές του Θεού. Όπως όμως υπάρχουν «ευλογημένοι» άνθρωποι υπάρχουν και «ευλογημένα Έθνη». Ο Λαός του Ισραήλ για τους χρόνους της Παλαιάς Διαθήκης και ο νέος Ισραήλ, το Έθνος μας, που με την γλώσσα του συνήργησε στην διάδοση «του φωτός της αληθούς ημών Πίστεως». Ολοκληρώνοντας, και αφού μετέφερε τις ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, προέτρεψε τους πιστούς να έχουν μετάνοια και να παρακαλέσουν την Υπεραγία Θεοτόκο να πρεσβεύει γι όλους μας, να σώζει το Έθνος μας και να χαρίσει την υγεία και την ειρήνη σε όλον τον κόσμο!


Δεν υπάρχουν σχόλια